– Herplaatst artikel van 11 november 2010 –

Wie regelmatig in Thailand komt en zich zo af en toe onder de Thaise bevolking begeeft zal een ding opgevallen zijn: Thai en alcohol, dat gaat slecht samen. Wij pakken voor de gezelligheid nog wel eens een pintje, maar bij de sommige Thai is er weinig gezelligs aan. Zuipen tot je er bij neervalt, lijkt het devies.

Wie zich wel eens verbaasd heeft over het feit dat een dag voor de verkiezingen alle bars gesloten zijn, dit is een preventieve maatregel van de overheid om te voorkomen dat er te weinig Thai komen stemmen. Het is wel illustratief voor de omvang van het probleem.

Verkeer en alcohol: een slechte combinatie

Nu schreven wij eerder al dat het verkeer in Thailand een beproeving is. Zelfs als een Thai nuchter is, rijden ze al als een bezetene. Vul maar in wat er gebeurt als ze met alcohol achter het stuur kruipen. Dat gebeurt helaas in groten getale. Het verklaart voor een deel de vele verkeersdoden ieder jaar. Songkran is zo’n gevaarlijke periode. Het halve land is in de olie is en daardoor de oorzaak van veel verkeersleed. Ik raad de toeristen aan om tijdens Songkran en andere feestdagen extra voorzichtig te zijn in het verkeer. Hoewel Thailand over uitstekende ziekenhuizen beschikt, kan je dat beter voorkomen.

Thai drinken meer

Een tijd geleden stond er een artikel in ‘The Nation’ over het extreme alcoholgebruik onder de Thai. Iedere Thai verbruikt 6-7 liter alcohol per jaar. Wat aanzienlijk hoger is dan in bijvoorbeeld Japan of Zuid-Korea. De schade die alcohol veroorzaakt in Thailand wordt geraamd op 350 miljard baht per jaar. De Thai besteden zelf voor 200 miljard baht aan alcohol. De schade die alcohol toebrengt aan de maatschappij is vele malen hoger dan de opbrengsten uit accijns op drank. Het drankgebruik is zelfs een gevaar voor de economische ontwikkeling van Thailand:

“Director of the AntiAlcohol Organisations’ Network, Songkran Pakchokdee, said that though the government believed that collecting a lot of taxes from alcohol would boost the economy, Thai society only spent Bt200 billion on alcohol while the damages cost the government Bt350 billion every year. He went on say that the World Bank had warned that if a country could not control alcohol consumption among its citizens, its economy would not grow. He quoted the Excise Department as saying that for every Bt1 collected on alcohol tax, Bt2 was spent on damages.”

Jonge Thai in de ban van drank

Het toegenomen drankgebruik onder de Thaise jeugd is een zorgelijke ontwikkeling. Er wordt drank verkocht in de nabijheid van scholen door winkels die geen drankvergunning hebben. Omdat de boetes niet opwegen tegen de verdiensten is het dweilen met de kraan open:

A secondyear student at Ratchaphruek College, Jiraporn Kamolrangsan, said the cocktail shops mushrooming everywhere were leading Thai youth astray. She said Deputy Prime Minister MajGeneral Sanan Kajornprasart, who chairs the National Committee on Alcohol Policy, had told her and fellow students in September that he would implement tougher antialcohol measures in October. However, nothing has been done so far because Prime Minister Abhisit Vejjajiva had asked for the issue to be put on halt, even though he claims on his website that he wants to solve this problem as soon as possible, she said. She also wondered if the authorities’ lack of sincerity in tackling the problem could be blamed on overlapping benefits.

Metropolitan Police deputy commissioner Pongsan Jiamon admitted that many cocktail stands and shops selling booze were found near schools and most of them had no operating licences. Each month police raided about 400 such shops, but could do little because the fines for selling without permission are light – Bt2,000 for foreign and Bt500 for local brands – and the police had no authority to close these venues, he said.
Kraisak Choonhavan, who chairs the standing committee, said he would have his panel draft a letter calling on all other Parliament standing committees to sign a request for Sanan and Abhisit to look into the problem.

Singha bier

Bier is relatief duur in Thailand door de hoge accijns. Dat is eigenlijk het tegenovergestelde van wat wij gewend zijn. In Nederland kennen wij het principe hoe meer alcohol de drank bevat hoe hoger de accijns. In Thailand is dat niet zo. Bier is ten opzichte van sterke drank daarom vrij prijzig.

Bekende biermerken in Thailand zijn Singha, Leo, Thai beer en Chang. Het voor ons vertrouwde Heineken is vrijwel overal verkrijgbaar, zeker in de toeristische gebieden.

Mekhong, Thaise whisky

Mekhong

Een populaire drank bij de Thai is Mekhong. Voor het gemak noemen toeristen en ook Thai het Mekhong whisky maar het is geen whisky. Mekhong is meer een soort rum dan whisky. Mekhong wordt gemaakt van 95% suikerriet/melasse en 5% rijst. De gedistilleerde drank wordt vervolgens gemengd volgens een geheim recept van inheemse kruiden en specerijen die zorgen voor de kenmerkende geur en smaak.

Mekhong wordt gedistilleerd, gemengd en gebotteld in de Bangyikhan Distilleerderij aan de rand van Bangkok. Mekhong bevat 35% alcohol en mag daarom ook geen whisky genoemd worden, want whisky moet minimaal 40% alcohol bevatten. Mekhong is prima geschikt om te mixen en smaakt goed als ingrediënt in cocktails. Een heerlijk cocktail is de ‘Sabai Sabai’, ook bekend als het Thaise welkomsdrankje.

Lao Khao, populair onder de arme Thai

Lao Khao, is een witte likeur gemaakt van kleefrijst en heeft een alcoholpercentage van ongeveer 35%. Buitenlandse gedistilleerde dranken zijn, als gevolg van de hoge invoerrechten, erg duur  in Thailand. Mede daarom is het goedkope Lao Khao populair bij de lagere inkomensklassen.

In 1786, liet koning Puttha Yotfa Chulaloke (Rama I) een staatsdistilleerderij bouwen. Hij hoopte hiermee de illegale stokerijen een voet dwars te zetten. Dat is niet gelukt. Zelfs nu nog wordt op het platteland en in de bergdorpjes illegaal Lao Khao gestookt.

7 reacties op “Alcoholmisbruik een groeiend probleem in Thailand”

 1. Steve zegt op

  een vervelende eigenschap van de Thai dat gezuip. Ze kunnen er niet tegen en ze worden vervelend. Schreeuwen en soms agressief. Maar ja alcohol is drugs voor de armen.

 2. colin de jong zegt op

  Het alcoholprobleem in Thailand is giga en het wordt steeds erger. Ruim 7000 dodelijke slachtoffers in het verkeer veroorzaakt door alcohol.In Nederland ongeveer 200!! Dagelijks probeer ik door middel van claxoneren en met lichten te knipperen mensen erop te attanderen dat men rijd zonder lichten maar dat kwartje valt nooit omdat ze te ver heen zijn. De politie is s’avonds ook al bijna niet te zien dan alleen voor de hoognodige controle op bromfietsen of ze wel zijn verzekerd. De Thais vieren overal feest om weet ik niet wat en heb ook nog nooit zoveel dronken mensen bij elkaar gezien tijdens de vele uitnodigingen. Men verdrinkt vaak de problemen en dat houdt ze vaak overeind. Dat de problemen de volgende dag nog erger zijn nemen ze op de koop toe want men denkt nu eenmaal niet aan morgen en mijn ned. talige hit destijds ;Pluk de dag en pluk het leven gaat hier vooral op. Maar men is hier ook niet opgevoed met normen en waarden en regels zoals wij die kennen in het westen. Kortom een complete cultuurscrash.

 3. cor verhoef zegt op

  Beetje kort door de bocht allemaal, de bovenstaande reacties. Er wordt door veel Thai aardig wat afgezopen in dit land, maar daar doen honderdduizenden toeristen die hier jaarlijks komen echt niet voor onder. De Engelsen, Russen, Nederlanders in mindere mate denk ik, maar niemand spuugt in een emmer met Sang Som , Red Bull en cola.
  Het alcoholgebruik (misbruik) is natuurlijk wel een groot probleem, misschien nog wel een groter probleem dan drugs. Maar geen nood, de whiskey slurper Chalerm heeft dat probleem met wortel en tak uitgeroeid (?). Oh wacht, nee..

 4. Rick zegt op

  Moderator: uw reactie is nogal onsamenhangend en bevat veel fouten. Voor mij onleesbaar.

 5. BramSiam zegt op

  Thais en alcohol gaan inderdaad vrij slecht samen of vrij goed, net hoe je het zien wilt. Onder de invloed van drank komen vaak die dingen boven die normaliter achter de glimlach verborgen blijven en dat is niet altijd even positief. Dat het ontbreekt aan normen en waarden bestrijd ik. Vanuit het geloof wordt drankmisbruik veroordeeld, maar ook vanuit de samenleving waar gezinnen kapot gaan aan alcoholmisbruik wordt er negatief op gereageerd. Niettemin is het probleem daarmee niet opgelost. De gemiddelde Thai heeft ondanks het mooie beeld dat wij vaak van dit land hebben, meer redenen om naar de fles te grijpen dan wij Nederlanders. Verder heeft de overheid minder grip op het gedrag van haar burgers dan bij ons. Die invloed van de Nederlandse overheid wordt op dit blog vaak als betutteling gezien. Thailand is het “land van de vrijen” (ook vaak van het vrijen trouwens, maar dat terzijde). Alcoholmisbruik is misschien een prijs die voor deze vrijheid betaald wordt.

 6. cor jansen zegt op

  Het sluiten van bar,s en café,s met de verkiezingen doen ze wel in meer landen. en niet alleen in azie.
  Ik ken ze ook in Europa. groeten Cor

 7. renbe zegt op

  Alcohol is een probleem in elk land, inclusief Nederland, dat zo’n 800.000 zware alcoholisten telt. Binge drinking (zuipen tot je er bij neervalt) is ook erg populair in Engeland. Na 3 jaar in Thailand te hebben gewoond en zo’n 50.000 kilometer te hebben gereden, ben ik van mening dat het nogal meevalt met de “rijden als een bezetene”. In het Midden-Oosten, Egypte, Marokko, Rusland en Turkije is het nog veel gekker, en ik spreek hier uit ervaring. In Afrika schijnt het allemaal nog erger te zijn. De Thai zijn in het algemeen beleefde rijders, claxoneren zelden of nooit, en geven in de regel voorrang.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website