Lezersvraag: Garmin of Tomtom?

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
6 juni 2018

Beste lezers,

Ik wil een navigatiesysteem kopen voor als ik in Thailand een auto ga huren. Ik kies voor een wat duurder model met levenslange kaarten update. Nu heb ik de keuze uit Garmin of Tomtom. Welke van de twee werkt het best in Thailand en dan vooral in de Isaan?

Groet,

Oscar


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

52 reacties op “Lezersvraag: Garmin of Tomtom?”

 1. Eric zegt op

  Ik werk zelf al enige jaren met een Garmin gps in Isaan en dat gaat prima, geen onaangename verrassingen.

  • Willem zegt op

   Ik gebruik google maps op de smart phone , altijd up to date

 2. Jan Treffers zegt op

  Ikzelf werk hier in Thailand met Maps op mijn smartphone. Is gratis te downloaden.
  Jan.

 3. LunG John zegt op

  Beste Oscar,

  Ik zou geen TOMTOM nemen moest ik van u zijn, Ten eerste die zijn veel te traag en ten tweede bij TOMTOM heb je geen levenslange update van de wegenkaarten. Je moet telkens betalen voor een update. Ik zou Sygic nemen moest ik van u zijn, daar kan je de kaart van thailand kopen en levenslange update.

  Veel succes

  • Realist zegt op

   TOMTOM werk uitstekend in Thailand.
   LunG John kletst uit zijn nek TomTom heeft wel degelijk levenslange update,ik heb er zelf een.
   Mijn advies is TomTom zels de kleinste wegen staan er op.

   • LunG John zegt op

    Hella Realist,

    Ik spreek uit ervaring, ik ga de mensen geen nonsens vertellen hoor. Ik heb mijn tomtom proberen te gebruiken in Thailand omdat wij iedere keer naar het Noord Oosten moeten rijden. De TomTOM is ten eerste veel te traag en ten tweede upgraden moet je iedere keer als je een kaart wil ervoor moet betalen. Een levenslange upgrade gratis bestaat niet bij TOMTOM. Ik spreek hier uit ervaring omdat ik zelf een TOMTOM heb en het gebruilkt heb in Thailand met alle problemen ten gevolge.

   • jan zegt op

    Ik heb ook met Tom Tom gereden echt waardeloos en ik rij heel veel door geheel Thailand. Ik gebruik Sygic redelijk maar het beste is Google Maps. Echter heb je er wel internet bij nodig maar gebruikt heel weinig data.

    Jan

  • Dirk zegt op

   FOUT! Ik gebruik een TomTom Go 6200 met wereldwijde kaarten en levenslange updates! Nog nooit problemen mee gehad, ik ben er zeer tevreden over! Ik begrijp ook niet waar U die zogezegde traagheid vandaan haalt…

  • Dennis zegt op

   NOOIT Sygic! Ondanks de (goede) kaarten van Tomtom is het algoritme dat Sygic gebruikt anders. Dat resulteert in levensgevaarlijke situaties (adviezen om ergens om te draaien waar het niet kan of zeer gevaarlijk is) tot idiote routes door binnendoor steegjes die al krap zijn als er géén auto’s of motobikes geparkeerd zouden staan. Sygic is heel goedkoop en dat kunnen ze alleen volhouden doordat ze nog steeds nieuwe klanten trekken. Zodra dat ophoudt (en dat gebeurt eerder vroeger dan later), dan is het snel gebeurt met Sygic. In Europa nog te doen misschien, in Thailand absoluut niet! AUB NIET DOEN!

   Ikzelf heb er ook € 30 aan gespendeerd, maar m’n leven, dat van m’n familie en zelfs m’n auto is me meer waard!

 4. co zegt op

  Als je een smartphone heb is googlemaps voldoende. Heb hiermee 3 weken rond gereden van Kanchanaburi, Chiang mai, Udon Thani en vele plaatsen in de Isaan je moet alleen internet tegoed kopen op de lucht haven, en wanneer dat op is kan je bij de 7-eleven weer opladen

  Fijne vakantie

 5. mike zegt op

  Google maps werkt perfect en is gratis.
  Zou niks kopen.

 6. Geertg zegt op

  Geen van twee. Smartphone met internet en googlemaps. Werkt prima.

 7. Steven zegt op

  Waarom niet de gratis Maps (Google Maps/Apple Maps) op je Android of iOS device. Beide ondersteunen volledige turn-by-turn navigatie, live verkeersweergave (iniedergeval op Android) zijn altijd up-to-date en volledig gratis. De software/systemen van Garmin en TomTom kunnen hier niet tegen op.

 8. Harry Romijn zegt op

  levenslange kaarten update is NIET UW leven lang, maar de levensduur, die de fabrikant aan het apparaat geeft, 3-5 jaar.

 9. Alexander zegt op

  Een smartphone met Googlemaps en een spotgoedkoop 4G pre-paid SIM kaartje is m.i. unbeatable.

 10. Peter zegt op

  Gebruik gewoon de app op de smartphone zoals google maps , werkt beter en geeft je raad indien files of accidenten

 11. Peter zegt op

  Ik zou gewoon de App WAZE op mijn smartphone installeren.
  werkt goed en gratis !!!

  Peter

 12. aad van vliet zegt op

  Hallo Oscar,
  Dat kun je doen maar of je in Th ook de goede ondersteuning krijgt is de vraag.
  De meesten (ik ook, op de motor en in de auto) gebruiken een smartphone met een navigator app. Ikzelf gebruik Mapfactor Navigator. (gratis) De kaarten zijn gebaseerd op OSM (Open Street Maps) en dat heeft het voordeel dat je niet door Google wordt gevolgd waar je heen gaat (offline beschikbaar). De kaarten zijn goed en ik heb ze in Noord Thailand al overal toegepast. Er zijn kaarten voor alle landen beschikbaar, gratis. Sommigen gebruiken Wayze maar ik prefereer Navigator. Wat ik ook doe is de GPS coördinaten opzoeken in G. Maps en de eventuele adressen en tel nummers van de hotels (!).
  Ik breng de GPS coordinaten dan over naar Navigator.

  Succes,

 13. Jan zegt op

  Ik heb al jaren een Garmin GPS maar gebruik nu alleen nog Waze of Google maps met mijn smartphone. Werkt correct met altijd up-to-date kaarten en traffic

 14. Ronny sisaket zegt op

  Wel het antwoord is geen van beide ik heb ze beide gebruikt ik bedoel proberen te gebruiken maar dat viel zeer tegen , ik gebruik nu HERE op mijn gsm dit werkt veel beter ,het probleem met navigatie is dat wij geen Thai schrijven en de vertalingen bijna allemaal fonetisch zijn zo kun je vele steden op verschillende wijze schrijven en daar begint het probleem , bij uw gsm kun je de taal veranderen en het te bereiken plaatsje in de Thaise taal ingeven zonder de problemen idem voor de straatnamen

  Mvg
  Ronny

  • Bert zegt op

   Dat kan bij een goede Tomtom ook hoor.

 15. Bert zegt op

  Ik gebruik al 6 jaar de Tomtom 1005 in Bangkok. Heb 1x een kaartupdate gedaan.
  Ik had deze al toen ik naar TH vertrok en was dan ook gewend om te rijden met Tomtom.
  Alle situatie worden duidelijk aangegeven, alleen in het begin ff wennen omdat er wegen over en langs elkaar lopen/liggen.
  In Isaan weet ik niet hoe die werkt, kom niet verder dan Buriram.
  Rijdt wel regelmatig naar het Zuiden, Surat Thani, Hat Yai.

  Ik denk gewoon dat het een kwestie is van at je gewend bent.

  • thaiehans zegt op

   Ik gebruik TomTom al meer dan 20 jaar overal in en buiten Europa, ook hier in Thailand werkt het perfect de update is gratis. Bert je hebt gelijk het is net wat je gewend bent.

 16. Rob E zegt op

  Gebruik gewoon google maps op je smart phone. Werkt uitstekend en kost niks.

 17. Frank zegt op

  Gewoon je Google Maps. Had een Tom Tom kaart gekocht maar nooit gebruikt omdat Google Maps zo goed werkt. Ook nog gratis en goed. heb er 4 maanden mee door Thailand gereisd.

 18. Robert zegt op

  Al eens aan een smartphone gedacht met een gratis navigatie app zoals bijvoorbeeld “Here” erop? Zo’n app is offline te gebruiken (gebruikt dus geen internet data), maar gebruikt wel de GPS van de telefoon. Kaarten zijn actueel en het spaart je een boel geld aan updates en aan een Garmin of TomTom apparaat.
  En Google maps biedt ook al navigatie opties….

 19. eduard zegt op

  In de meeste huurauto s zit een navigatie ingebouwd en up-to-date.

 20. Joop zegt op

  Koop geen van beide. “Here we go”is gratis en werkt uitstekend op je mobiel in Thailand.

 21. Marcel zegt op

  Gebruik Sygic, wat je gewoon op je Android telefoon kan installeren. Koste toen THB 800 en je krijgt levenslang (!) gratis updates van zowel Sygic programma als de kaart van Thailand.

  Gebruik het al 6 jaar zonder problemen en ik kom overal waar ik zijn moet.

 22. Marc De Gusseme zegt op

  http://www.kohsamuisunset.com/gps-for-thailand-garmin-review/
  Google Maps op een smartphone met Thai simkaart heeft mij tot nu toe overal probleemloos gebracht en is toch een goedkopere oplossing. Levenslange gratis GPS Garmin updates bestaan m.i. niet als je de gps hier koopt.

 23. Ruud zegt op

  Ik heb een jaar of 10 geleden een Garmin in Bangkok gekocht bij Pantip Plaza die overigens prima werkte.
  Op dit moment zou ik geen van beide systemen adviseren want ik gebruik al vele jaren de telefoon app van OsmAnd waarmee ik op de motor in Thailand onderweg ben. De app werkt prima is gratis en werkt off line.

 24. Hans zegt op

  Koop een Garwin. Heb 25 jaar ervaring met dit merk. Koop wel een apparaat dat voorzien van een sleuf voor USB-kaarten. De kaarten kun je gratis downloaden van de site.

  Recent een nieuwe Garwin gekocht Model DriveSmart 51. De favorieten van het oude apparaat kon ik probleemloos overzetten.
  Nederlandse stembegeleiding en mogelijkheden om op welke plek je ook bent, naar restaurants ziekenhuizen overnachtingen enz., te zoeken. Werkt perfect.

  Nog ‘n tip, koop de Garwin in Nederland. Je bent dan verzekerd van Nederlandse info en stembegeleiding.

 25. Frans de Beer zegt op

  Google mals. Dat is een gratis app op je telefoon. Werkt perfect. Ook de Thai werken hiermee.

 26. Cor zegt op

  Als je nu goed en goedkoop af wilt zijn dan download je de App HERE we go gratis op je smartphone, en dan kun je prima rijden door heel Thailand. Ik woon hier in Thailand en gebruik deze App al jaren met groot succes gratis en prima up to date, zonder internet gebruikt alleen GPS.

  Groetjes van Cor

 27. jef zegt op

  google maps is for free en the best

 28. Henk zegt op

  Google maps. Werkt prima. Was vorige week nog in de is aan en werkt perfect. En het is gratis.

 29. johank zegt op

  Google maps werkt ook prima, en is nog gratis ook.
  TomTom, werkt ook prima (kan je GRATIS dwl in de THAISE playstore!), Garmin geen ervaring mee.

 30. Walter Vanbever zegt op

  Beste

  Ik gebruik al 3 jaar de gratis app WAZE. Is volledig gratis en werkt perfekt. Als je met Agoda een hotel boekt vraagt hij zelf als je waze aanzet ofdat je naar dat hotel wil rijden. Kijk dan zeker na of het het juiste hotel is in de stad want ben 1 maal naar andere stad gestuurd geweest.

 31. Emel zegt op

  Google drive is gratis, download het op mobile en werkt perfect

 32. Geertg zegt op

  Gewoon smartphone met internet en google maps. Werkt prima, ook in Isaan.

 33. Jomtien TammY zegt op

  Garmin!
  Nooit nog een Tom Tom voor mij…
  Tom Tom zijn klantendienst en service trekt op niets!
  Ik kocht destijds een TT van ruim 600 euro, het duurste model toen, en vanaf begin was batterij stuk.
  Is dan uiteindelijk, na lang aandringen van mij, toch vervangen door een ander gelijkaardig toestel…met hetzelfde probleem.
  Toen wou TT niet meer tussenkomen en op geen enkele mail werd nog geantwoord!
  De gratis kaartupdate die erbij zat, werkte niet en toen ik dit aan TT meldde, kreeg ik als antwoord dat het niet kon en dat ik deze al gebruikt had…
  Uiteindelijk in het gesprek versprak de dame aan de lijn haar, dat ik deze toch niet gebruikt had, maar er iets fout was met de code…. toch heb ik nooit vervanging of compensatie gekregen.

  Dus, neen voor mij nooit nog een TT!

 34. Benno zegt op

  Absoluut niet bedoeld als reclame maar puur informatief. Kijk ook eens naar http://www.myrouteapp.com
  Navigeren met je mobiele telefoon. Altijd de nieuwste kaarten. Een webapplicatie en een app. De Gold versie is een lifetime abonnement.

 35. Dennis zegt op

  TomTom! De beste kaarten, de beste “user experience”. Dat heeft mij al menig oponthoud bespaard in Bangkok. Ook in de Isaan werkt het goed, maar ongeacht welk merk u koopt moet u zich realiseren dat niet elk pad al is opgenomen in de kaarten.

  Maar wilt u wel een (al bijna ouderwets) kastje aan ‘t raam of misschien toch beter op de smartphone? Dat laatste is ook nog een een stuk goedkoper (de hardware heeft u dan al); € 20 per jaar met 4 updates per jaar en incl. flits-informatie en verkeersinfo.

 36. Eric zegt op

  Garmin.

  Zou geen levenslange updates nemen… hoe lang gaat zo’n apparaat mee? Maximaal 5 jaar, dan neem je toch een nieuwe (accuduur die sterk afneemt, betere modellen of je raakt ‘m kwijt….).

  Levenslang is een leuke lokker maar nee….

 37. Robert zegt op

  TomTom werkt op zich goed in Thailand, maar niet zo geweldig als in Europa.Maar ik ik mis in mijn omgeving van Chiang Mai nogal wat wegen en de weg waaraan ik woon kent het systeem helemaal niet. Ik heb geen ervaring in de Isaan er mee. Naar en in Bangkok ging vlekkeloos met de TomTom op mijn telefoon. De kaart updates van SE Asia loopt m.i. nogal achter. Met Garmin geen ervaring.

 38. Roel zegt op

  Ik gebruik zelf Maps.me, gratis te downloaden in google play store.
  Als je hebt geïnstalleerd en je hebt wifi op je telefoon dan de kaart van Thailand downloaden.
  Als de kaart is geïnstalleerd ben je geen internet meer nodig, werkt offline via GPS verbinding op 20 meter nauwkeurig.
  Je kan alles in het Nederlands zetten en eenvoudig invoeren naar waar je toe wilt, ook kan je daarna nog tussen punten aangeven. Veel voorgeprogrammeerd, hotels,tankstations, toeristische bestemmingen enz.enz.
  Tevens kan je als je naar een ander land gaat die kaart weer downloaden, wereldwijde kaarten beschikbaar.
  Ik gebruik nooit maps, google hoeft niet alles van mij te weten naar waar ik heen ga of wil.
  Google is net als facebook, ze slaan al je data op en gebruiken dat later.

  Succes en alvast veel reisplezier.

  • HarryN zegt op

   Zo is het maar net Roel. Inderdaad zoals je alles schrijft het klopt allemaal. Heb hem ook op mn smartphone (gratis te downloaden) en laatst van Uttaradit naar Dan Sai gereden. Het was donker en kwam langs de meest onbekende plaatsjes maar vond de bestemming met behulp van Maps.me en inderdaad ook Nederlands gesproken.

 39. Paul schiphol zegt op

  Allemaal aardige tips maar als je bij een gerenommeerde verhuurder huurt (Avis, Hertz, Budget, National, Europcar, Sixt, etc) dan zijn auto’s vrijwel altijd jong met weinig km’s en, jazeker een navigatie systeem, met natuurlijk up-to-date Thaise kaarten. Alleen de taalkeuze kan een belemmering zijn, de systemen kennen geen Nederlands. Bij twijfel navragen bij het boeken, maar de kans dat er dan extra betaald moet worden is vrij groot.

 40. HarryN zegt op

  Ik heb MAPS.ME op mijn smartphone. Tot op de meter nauwkeurig en wordt automatisch geupdated.

 41. Khunang Karo zegt op

  Ik gebruik al 2½ jaar, 70.000 km, Google Maps in Thailand.
  Ik rijd via de kortste weg(getjes) tot voor de deur, vanaf elk vertrekpunt.
  Plaatsnamen in Engels of Thais, in coördinaten, verzonden GPS Location van de plek waar jij of je vriendin klaar ligt, of aangestipt punt op de kaart.
  Ik rijd er zo naartoe, waar dan ook, in heel Thailand.
  Afstand en reistijd per rollend vervoer, of lopend, gebaseerd op mogelijke snelheid.
  Zoek je route tijdens internetverbinding. Dan “Add route to Home screen”. En schakel internetverbinding uit. Dan wordt je tegoed niet afgeroomd. (Weer even aanzetten als het misgaat).

 42. Dirk M. zegt op

  Beste,

  je bent beter om een app te downloaden op je Smartphone, “Waze” werkt zowel in Europa als in Thailand. ik heb er zelf heel goede ervaringen mee. Eerder dit jaar nog gebruikt in een rondtocht door Thailand.

 43. Rob V. zegt op

  Met een smartphone +internet gaat prima. Maar ook als je perse een navigatiesysteem wilt gebruiken, in beide gevallen zou ik ook een landkaart of landkaarten bij de hand houden. Dat heeft diverse voordelen: je kunt ‘s avond rustig kijken waar je nog meer heen wilt rijen, of er een leuke (groene) route is, en als je electronica het laat afweten dan ben je niet geheel verloren. En altijd ‘dom’ als een robot van A naar B rijden getuigd niet echt van fantasie of ontdekkingsdrift.

  Michelin had altijd top kaarten met Thais en Engels schrift. Voordeel daarvan is dat je plaatsnamen die alleen in het Thais staan aangeven kunt herkennen door karakters te vergelijken, of als je de weg vraagt en iemand onbekend is met de Engelse spelling. Maar ik geloof dat Michelin voor Thailand al een paar jaar geen nieuw kaartenboek heeft gedrukt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website