Ondanks dat ik de vorig keer door de mand gevallen ben als wijnkenner toen ik iets over wijn schreef laat ik mij er niet van weerhouden om weer iets over wijn te schrijven. Dit keer over wijn drinken in restaurants in Isaan.

Wijn drinken in de Isaan is echter beslist geen traditie en het past ook bijna nooit bij Isaans eten. In de stad Ubon ken ik ook maar twee restaurants waar je wijn kunt krijgen al zullen er wel meer zijn. Dat geringe aantal komt ook omdat wij maar weinig uit eten gaan en dan nog vaak Thais en bovendien gaan we bijna nooit in de avond.

Het eerste restaurant waar we wijn konden drinken was het Italiaanse restaurant Sapori met ook een echte Italiaan als eigenaar. Hij had een uitgebreide wijncollectie alhoewel een Barolo ontbrak. Niet dat ik die gekozen zou hebben want in Nederland is die al bijna niet te betalen en in Thailand dus al helemaal niet. De gekozen Italiaanse wijn was natuurlijk in orde net als het eten.

Het tweede restaurant was Sizzler, een Amerikaanse keten. Ze hadden een wijnkaart maar die was beperkt tot drie of vier wijnen. Toch maar een fles rode wijn “uitgezocht” want we waren tenslotte met drie farangs. Die wijn beviel overigens wel alleen werd hij gekoeld op tafel gezet. Och, de optimale drinktemperatuur voor de meeste rode wijnen ligt op 18 graden dus vaak wordt hij iets te warm gedronken. Dit keer dus iets te koud en dat kan trouwens gecompenseerd worden door de glazen maar matig te vullen zodat het opwarmen redelijk snel gaat. We hebben er dus geen probleem van gemaakt. Toen een wijnkoeler gevuld met ijsblokjes gebracht werd hebben we daar toch maar voor bedankt. Zou dat in Amerika de gewoonte zijn of zijn het de Thai die dat zo bedacht hebben?

jointstar / Shutterstock.com

Er is nog een derde “restaurant” waar ik wijn gedronken heb en dat is The Pizza Company. Ik heb weleens op Thailandblog gelezen dat je je eigen fles whisky mee kan nemen naar je stamkroeg of naar je favoriete restaurant. Mocht de fles niet leegkomen dan wordt er een streepje op de fles gezet om het niveau aan te geven en die fles wordt vervolgens door de kroegbaas bewaard voor de volgende keer.

Met dat in gedachte kocht ik eerst een fles rode wijn – met schroefdop natuurlijk – bij Tops en nam die mee naar het restaurant. Na een pizza en water besteld te hebben vroeg ik om een glas voor de wijn. Geen probleem, ze kwamen al snel met een gekoelde bierpul aanlopen. Ja, je kan moeilijk een wijnglas verwachten als ze geen alcohol verkopen dus daar maakte ik geen probleem van. Na afloop liet ik geen streepje zetten maar nam de fles mee terug want zo vaak kom ik niet in The Pizza Company en de fles was nog lang niet leeg want ik was daar alleen met mijn vrouw die geen alcohol drinkt. Wel wat extra in de tip box gedaan.

Toen ik een paar maanden later daar weer kwam – met fles –  vroegen ze zelf al of ik een extra glas wilde…

25 reacties op “Wijn drinken in een restaurant in de Isaan”

 1. Kees zegt op

  Wijn drinken buiten de deur in Thailand is geen prettige ervaring. Er wordt doorgaans rotzooi geserveerd, het wordt te warm of te koud gepresenteerd en het is altijd te duur voor wat je voorgeschoteld krijgt. Enige optie vind ik zelf kwaliteitswijnen kopen en een wijnkoelkast in huis. Dan is het ook te duur, maar wel lekker.

 2. Inge zegt op

  Hallo, Ja het drinken van rode wijn die in een koeler met ijs staat
  hebben de Thai typisch overgenomen van Amerikanen, In Amerika
  doen ze zelfs ijsblokjes in de rode wijn!!

  • Michel Van Windekens zegt op

   Inge, ook sommige Belgen doen ijsblokjes in de “goedkopere” rode wijn hoor.
   Ook was ik ooit in Parijs, en zelfs daar stond de rode wijn in een ijskoeler.
   Of het ietsje zien heeft met het naar beneden brengen van het alcoholpercentage; of met het verdoezelen van de sulfietsmaak weet ik niet. Maar…. inderdaad bij het nuttigen van een lekkere fles bij een temperatuur van pakweg 30 graden of meer durf ik in Thailand ook wel eens een ijsblokje te vragen.

 3. Ernst zegt op

  In wijnland Frankrijk komt de rode wijn ook gewoon uit de koelkast op een temperatuur die wij voor witte wijn normaal vinden.

  • PEER zegt op

   ??????
   Beste Ernst,
   Wáár, in hemelsnaam, in Frankrijk drink je rode wijn op “vin blanc”-temperatuur??
   Ik weet dat Italianen de beroemde “chianti” vaak op “temperatura seminterrato” drinken.
   Maar dat is dus zeker niet koud!

 4. Patrick zegt op

  Met vriendelijke groet, jonge rode wijn mag geschonken worden op 16 °. Temperatuur van de wijnkast is ideaal op 12 °. De duurste bordeauxwijnen worden geschonken op 19 °.

 5. John Van Wesemael zegt op

  Rode wijn wordt gedronken op kamertemperatuur en daar wordt 15/16° Celsius mee bedoeld. Glazen matig vullen is niet relevant ald je dorst hebt! Leuk artikel btw.

 6. henk zegt op

  In Bangkok heb ik meegemaakt dat er een Thaise dame met 2 farangs ook zelf whisky en cola meebrachten en ze bestelde alleen water. Maar op een gegeven moment was de Thaise dame met dame achter de bar aan het vechten op straat. Die vond het niet goed dat ze dat meebrachten .Dat vechten natuurlijk niet maar ik vind dat daar gerust iets van gezegd mag worden.

 7. Simon zegt op

  Het hangt er van af wat voor rode wijn werd aangeboden.
  Een wat lichtere en soepele wijn mag best wel gekoeld worden tot zo’n 14 tot 16 graden.
  De zwaardere wijnen niet onder de 16 graden.
  Je moet wel rekening houden dat in de Isaan en ook elders in Thailand de buitentemperatuur hoog is dus het verschil tussen ‘buiten’ en de wijn is daardoor ook groot is.
  Het is zelfs een trend aan het worden om rode wijnen enigszins gekoeld te presenteren.
  Veel sommeliers zeggen zelfs dat het de smaak ten goede komt.

 8. Noël zegt op

  In de stad Ubon Ratchathani heb je schuin tegenover het park het Italiaans restaurant Spago waar je ook wijn kunt drinken.

  En in RiccoCaf heb je een ruim assortiment witte en rode wijnen, zelfs verschillende Belgische, Nederlandse en Duitse importbieren. Je hebt er zelfs Hoegaarden, Hoegaarden Rosé, Leffe blond, Stella Artois en Limburgse Witte van de tap. Ook enkele bieren van La Trappe hebben ze er van de tap.

  • Hans Pronk zegt op

   Mooie sortering wijn zo te zien, Noël .

 9. Jacobus zegt op

  Onlangs is er een nieuw restaurant geopend in Muang Nakhon Nayok. Gelegen aan het aardige riviertje dat het stadje doorkruist. Het is een Thais restaurant maar vanaf de overkant van de rivier zag ik al dat het enige allure heeft. Een mooi gebouw met een prachtig terras aan de waterkant. Zullen we daar vanavond eens gaan eten vroeg ik mijn partner.
  Toen we s avonds aankwamen werden we door een Filippijnse gastheer naar onze tafel gebracht. Hij sprak zeer goed Engels en was heel voorkomend. De menukaart werd gebracht en tot mijn verrassing ook een wijnkaart. Daar we hoofdzakelijk vis aten koos ik voor een Pinot Grigio uit Italië. Ik meen dat de fles 1100 baht kostte. Dat betaal je voor deze wijn overal in de wereld of meer.
  Onze gastheer wist hoe hij de fles moest ontkurken en uitschenken. De juiste glazen en de juiste temperatuur. Dat had ik nog niet eerder meegemaakt in Thailand en zeker niet in Nakhon Nayok. Later vertelde onze gastheer dat hij in verscheidene goede restaurants in Bangkok had gewerkt en dat hij speciaal door de eigenaar van dit nieuw geopende restaurant gevraagd was om hier te komen werken.
  Het eten en de wijn was heerlijk. Dit restaurant is een aanwinst voor dit kleine stadje.

  • Bert zegt op

   Doet mij denken aan een 30 jaar geleden, toen had ik voor mijn vriendin ( nu vrouw) een fles moezel meegenomen van iets van 3 of 4 gulden. Meegenomen naar een restaurant om daar bij het eten op te drinken samen met schoonvaders. Alle kelners kwamen vol bewondering de fles bekijken en zelfs de manager werd geroepen en die prees ons om de uitstekende wijnkeuze.
   Toen kwam het grote probleem en moest de fles open. Alles afgezocht maar geen kurkentrekker.
   Toen heeft de falang de fles maar los gedraaid, was met draaidop.

 10. Jeert zegt op

  Maak je eigen wijn!!

  Op 17 augustus 20 kg druiven gekocht
  Uitgeperst, water, suiker, bakkersgist erbij, laten fermenteren.
  Nu 5 weken later: heerlijk drankje, of het wijn is?
  Dat zal moeten blijken na een jaar of zo. Maar nu, een wat zoetig drankje met rond 13% alcohol
  Geen enkele chemische stof als toevoeging, maar gewoon gegist druivensap en dat is oorspronkelijk wijn.
  Helaas heb ik geen eiken vaten daarom twijfel ik er aan om misschien tannine toevoegen.
  Doe dit al een tijdje. Ben begonnen met met kaas maken.
  Van de wei maakte ik BLAAND of meer bekend MEDE
  Van 20 liter rauwe melk direct van de koe had ik 2 kg kaas en ongeveer 15 liter wei.
  Vanwege een verhuizing ben ik even gestopt met kaas maken maar ik begin volgende maand weer.

  Van die 20 kg druiven heb ik nu ongeveer 65 liter wijn (?)
  Dit omdat ik de druivenvellen met kleefrijst heb laten fermenteren, heruit heb ik echt heerlijke rijstwijn.

  Ik woon in Ubon, maar ken de genoemde zaken genoemd door @Kees niet.
  Word tijd dat ik dat daar een op bezoek ga, en dan vooral in Riccocaf, omdat ik smacht naar een heerlijk echt glas bier. (adres?)

  Mocht ooit iemand in de buurt zijn, kom langs en proef. Ik ben zeker niet commercieel ingesteld, wil ook niet zeggen dat ik wijn produceer, maar gewoon een lekker drankje en na een maand weer heerlijke kaas.

  Hoe ik op dit Forum bekendbaar moet maken hoe ik bereikbaar ben weet ik niet, maar dat lees ik wel uit de reactie(s).
  Groet Jeert

  • hans w zegt op

   Jeert mooi dat je je wijn zelf maakt, ik wil dat ook wel eens proberen, misschien met hulp van jou? Hoe kan ik je bereiken? ik woon in Warin Chamrap.
   groet Hans

   • Jeert zegt op

    Hallo Hans,

    Bedankt voor je belangstelling.

    Geef me maar een belletje en dan zien we wel verder: 0910125783
    Warin is vlakbij.
    Ik hoor je wel

    Groet Jeert

 11. Henny G. Kuit zegt op

  Chapeau !
  Hoop je ooit nog eens te ontmoeten.
  Prettig bericht.

  • Jeert zegt op

   a la votre Henny,
   Altijd welkom!

 12. Jos M zegt op

  Zelfs Europees bier drinken hier in de Isaan is hier altijd een verrassing.
  Net voor de corona crisis gingen wij met de halve schoonfamilie bij een restaurant net buiten Khon Kaen eten.
  Ik zag op de kaart dat er Hoegaarden verkocht werd.

  Het werd netjes gekoeld met een ijskoud glas gebracht dus die eerste fles was snel leeg.

  De tweede fles ging er ook best in bij mij maar toen de derde fles op tafel kwam moest ik hem toch terugsturen want die was niet koud.

  Via mijn vrouw aan het personeel gevraagd waarom, was het antwoord we verkopen dit niet zoveel…..
  Moest trouwens de derde fles wel betalen want was al open gemaakt… TIT

 13. bert zegt op

  Soms kom je in de Isaan op plaatsen waar je het totaal niet verwacht aardige wijn tegen. Zo was ik in het onlangs geopende restaurant Le Petit Siam in Prakhon Chai aan weg 24 op 50 km van de stad Buriram en 20 km van de tempel Phanom Rung. Het restaurant ligt aan het meertje ten zuiden van weg 24.Dichtbij het centrum. Het viel mij verder op dat daar langs weg 24 een paar uitstekende hotels zijn met zwembad en informatie over tochten in omgeving.
  Voor de rest heb ik mij er bij neergelegd dat Thailand geen wijnland is. Bij pittig Thais eten smaakt een koude Singha uitstekend.

  Ik ben erg benieuwd naar de restaurants in de Isaan in de nieuwe gids van Michelin.

 14. PEER zegt op

  Sorry Hans,
  Voor deze héél late reaktie!
  Ik lees nu dat je na paar maanden terugging naar de PC met je fles wijn, die je paar maanden eerder daar mee terug naar huis had genomen.
  Volgens mijn bescheiden mening moet je toen “bagger” gedronken hebben, in zéker geval azijn!!
  Rode wijn ( van Tops, zal wel goede zijn geweest, alhoewel ‘draaidop’) móét je binnen 3 dagen genieten
  Wil je dezelfde smaak houden.
  Shock dee khrub

  • Hans Pronk zegt op

   Beste Peer, het is inderdaad al lang geleden maar ik neem aan dat ik de betreffende wijn thuis binnen een paar dagen heb genuttigd. Bij het tweede bezoek heb ik dus een nieuwe fles meegenomen.
   Maar het bewaren van een geopende fles is zeker in Thailand een probleem in verband met zoals je al noemt de vorming van azijn. Tegenwoordig snijd ik de bovenkant van de capsule er niet vanaf maar draai hem van de hals af zodat hij onbeschadigd blijft. Na wat van de wijn gedronken te hebben doe ik de kurk er omgekeerd weer op en vervolgens herplaats ik de capsule. De fles leg ik daarna horizontaal om de kurk nat te houden. Zo maak ik de kans op toetreding van zuurstof zo klein mogelijk. Maar het is natuurlijk nog beter om niet te lang te wachten.

 15. Philippe zegt op

  Hopelijk ben ik niet de laatste in de rij na een 20-tal interessante visies.
  Elkeen zijn mening, hopelijk doen jullie dit ook met wat ik nu schrijf, voor de goede orde k ben geen wijnkenner, althans die pretentie heb ik niet …
  1. een goedkope wijn van mindere kwaliteit drink je best koud, hiermee verberg je de gebreken, wat niet wilt zeggen dat sommige goedkope wijnen wel van goede kwaliteit zijn.
  2. een vergelijking maken met Amerikanen is totaal uit den boze, dit zijn culinaire barbaren
  3. ik was ooit in een ‘chique” restaurant met klanten die zowel vlees als vis besteld hadden, grote paniek want ik moest de wijn bestellen … heb me dan even geëxcuseerd voor een plasje met een knipoog naar de sommelier die het begrepen had, die gaf me de raad om een “jonge Bourgogne” te bestellen ‘bien frappé”, zijnde koel .. terug aan tafel heb ik dit maar gedaan, alsof ik er iets van kende .. blijkbaar was dit de juiste keuze . kreeg lof … dus een “koele” (jonge) rode wijn kan !
  4. Last but not least, en hier zeker graag uw aandacht ! bij Zuidoost-Azië eten en zeker Thais kan ik U alleen aanraden om eens een “gewurztraminer” (koel) te proberen, je moet me niet geloven maar probeer eens.
  Al meermaals hiermee uitgepakt, ook bij wijnkenners en culinaire fanaten, en telkens “bingo” want de zoet zure smaken, als ik het zo mag zeggen, van beide is … try !.
  Eén groot probleem, in Thailand vind met bijna nergens Gewurztraminer op de kaart tenzij men, inderdaad, in een top (Michelin) restaurant gaat eten .. maar hier in Nederland of Belgie no problem.
  Waarschijnlijk gaan nu enkele van jullie dit proberen (why not) .. alleen zal ik allicht nooit weten wat jullie hiervan denken, da’s wel spijtig.
  Allé toch nog iets “In Vino Veritas” .. dus oppassen geblazen !
  Groetjes uit Puerto de Amberes.

  • Hans Pronk zegt op

   Beste Philippe, bedankt voor de tip. Ik zal kijken of ik een Gewurztraminer op de kop kan tikken en dan zal ik die thuis eens combineren met Thais eten.

 16. Bert zegt op

  Ik heb jaren in een buffetrestaurant bijgebeund en daar werd een halve liter wijn voor 4,50 euro verkocht. Iedereen (zelfs kenners) vonden hem lekker en vroegen zich af hoe zo’n lekkere wijn voor die prijs verkocht kon worden. Wel het geheim kan ik nu wel vertellen want ik praat over meer dan 10 jaar geleden. Het restaurant had een systeem voor wijn op de tap. De eigenaar had een goede smaak qua wijn en mengde zijn eigen wijn. Hij kocht pakken wijn van 2 euro de liter bij Aldi en Lidl en deed dat in de vaten. Hier voegde hij 2 flessen rode port aan toe en had zo een lekkere huiswijn voor een schappelijke prijs.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website