Ondanks dat ik de vorig keer door de mand gevallen ben als wijnkenner toen ik iets over wijn schreef laat ik mij er niet van weerhouden om weer iets over wijn te schrijven. Dit keer over wijn drinken in restaurants in Isaan.

Wijn drinken in de Isaan is echter beslist geen traditie en het past ook bijna nooit bij Isaans eten. In de stad Ubon ken ik ook maar twee restaurants waar je wijn kunt krijgen al zullen er wel meer zijn. Dat geringe aantal komt ook omdat wij maar weinig uit eten gaan en dan nog vaak Thais en bovendien gaan we bijna nooit in de avond.

Het eerste restaurant waar we wijn konden drinken was het Italiaanse restaurant Sapori met ook een echte Italiaan als eigenaar. Hij had een uitgebreide wijncollectie alhoewel een Barolo ontbrak. Niet dat ik die gekozen zou hebben want in Nederland is die al bijna niet te betalen en in Thailand dus al helemaal niet. De gekozen Italiaanse wijn was natuurlijk in orde net als het eten.

Het tweede restaurant was Sizzler, een Amerikaanse keten. Ze hadden een wijnkaart maar die was beperkt tot drie of vier wijnen. Toch maar een fles rode wijn “uitgezocht” want we waren tenslotte met drie farangs. Die wijn beviel overigens wel alleen werd hij gekoeld op tafel gezet. Och, de optimale drinktemperatuur voor de meeste rode wijnen ligt op 18 graden dus vaak wordt hij iets te warm gedronken. Dit keer dus iets te koud en dat kan trouwens gecompenseerd worden door de glazen maar matig te vullen zodat het opwarmen redelijk snel gaat. We hebben er dus geen probleem van gemaakt. Toen een wijnkoeler gevuld met ijsblokjes gebracht werd hebben we daar toch maar voor bedankt. Zou dat in Amerika de gewoonte zijn of zijn het de Thai die dat zo bedacht hebben?

jointstar / Shutterstock.com

Er is nog een derde “restaurant” waar ik wijn gedronken heb en dat is The Pizza Company. Ik heb weleens op Thailandblog gelezen dat je je eigen fles whisky mee kan nemen naar je stamkroeg of naar je favoriete restaurant. Mocht de fles niet leegkomen dan wordt er een streepje op de fles gezet om het niveau aan te geven en die fles wordt vervolgens door de kroegbaas bewaard voor de volgende keer.

Met dat in gedachte kocht ik eerst een fles rode wijn – met schroefdop natuurlijk – bij Tops en nam die mee naar het restaurant. Na een pizza en water besteld te hebben vroeg ik om een glas voor de wijn. Geen probleem, ze kwamen al snel met een gekoelde bierpul aanlopen. Ja, je kan moeilijk een wijnglas verwachten als ze geen alcohol verkopen dus daar maakte ik geen probleem van. Na afloop liet ik geen streepje zetten maar nam de fles mee terug want zo vaak kom ik niet in The Pizza Company en de fles was nog lang niet leeg want ik was daar alleen met mijn vrouw die geen alcohol drinkt. Wel wat extra in de tip box gedaan.

Toen ik een paar maanden later daar weer kwam – met fles –  vroegen ze zelf al of ik een extra glas wilde…


» Laat een reactie achter


Rating: 4.50/5. From 6 votes.
Please wait...

17 reacties op “Wijn drinken in een restaurant in de Isaan”

 1. Kees zegt op

  Wijn drinken buiten de deur in Thailand is geen prettige ervaring. Er wordt doorgaans rotzooi geserveerd, het wordt te warm of te koud gepresenteerd en het is altijd te duur voor wat je voorgeschoteld krijgt. Enige optie vind ik zelf kwaliteitswijnen kopen en een wijnkoelkast in huis. Dan is het ook te duur, maar wel lekker.

 2. Inge zegt op

  Hallo, Ja het drinken van rode wijn die in een koeler met ijs staat
  hebben de Thai typisch overgenomen van Amerikanen, In Amerika
  doen ze zelfs ijsblokjes in de rode wijn!!

 3. Ernst zegt op

  In wijnland Frankrijk komt de rode wijn ook gewoon uit de koelkast op een temperatuur die wij voor witte wijn normaal vinden.

  • PEER zegt op

   ??????
   Beste Ernst,
   Wáár, in hemelsnaam, in Frankrijk drink je rode wijn op “vin blanc”-temperatuur??
   Ik weet dat Italianen de beroemde “chianti” vaak op “temperatura seminterrato” drinken.
   Maar dat is dus zeker niet koud!

 4. Patrick zegt op

  Met vriendelijke groet, jonge rode wijn mag geschonken worden op 16 °. Temperatuur van de wijnkast is ideaal op 12 °. De duurste bordeauxwijnen worden geschonken op 19 °.

 5. John Van Wesemael zegt op

  Rode wijn wordt gedronken op kamertemperatuur en daar wordt 15/16° Celsius mee bedoeld. Glazen matig vullen is niet relevant ald je dorst hebt! Leuk artikel btw.

 6. henk zegt op

  In Bangkok heb ik meegemaakt dat er een Thaise dame met 2 farangs ook zelf whisky en cola meebrachten en ze bestelde alleen water. Maar op een gegeven moment was de Thaise dame met dame achter de bar aan het vechten op straat. Die vond het niet goed dat ze dat meebrachten .Dat vechten natuurlijk niet maar ik vind dat daar gerust iets van gezegd mag worden.

 7. Simon zegt op

  Het hangt er van af wat voor rode wijn werd aangeboden.
  Een wat lichtere en soepele wijn mag best wel gekoeld worden tot zo’n 14 tot 16 graden.
  De zwaardere wijnen niet onder de 16 graden.
  Je moet wel rekening houden dat in de Isaan en ook elders in Thailand de buitentemperatuur hoog is dus het verschil tussen ‘buiten’ en de wijn is daardoor ook groot is.
  Het is zelfs een trend aan het worden om rode wijnen enigszins gekoeld te presenteren.
  Veel sommeliers zeggen zelfs dat het de smaak ten goede komt.

 8. Noël zegt op

  In de stad Ubon Ratchathani heb je schuin tegenover het park het Italiaans restaurant Spago waar je ook wijn kunt drinken.

  En in RiccoCaf heb je een ruim assortiment witte en rode wijnen, zelfs verschillende Belgische, Nederlandse en Duitse importbieren. Je hebt er zelfs Hoegaarden, Hoegaarden Rosé, Leffe blond, Stella Artois en Limburgse Witte van de tap. Ook enkele bieren van La Trappe hebben ze er van de tap.

  • Hans Pronk zegt op

   Mooie sortering wijn zo te zien, Noël .

 9. Jacobus zegt op

  Onlangs is er een nieuw restaurant geopend in Muang Nakhon Nayok. Gelegen aan het aardige riviertje dat het stadje doorkruist. Het is een Thais restaurant maar vanaf de overkant van de rivier zag ik al dat het enige allure heeft. Een mooi gebouw met een prachtig terras aan de waterkant. Zullen we daar vanavond eens gaan eten vroeg ik mijn partner.
  Toen we s avonds aankwamen werden we door een Filippijnse gastheer naar onze tafel gebracht. Hij sprak zeer goed Engels en was heel voorkomend. De menukaart werd gebracht en tot mijn verrassing ook een wijnkaart. Daar we hoofdzakelijk vis aten koos ik voor een Pinot Grigio uit Italië. Ik meen dat de fles 1100 baht kostte. Dat betaal je voor deze wijn overal in de wereld of meer.
  Onze gastheer wist hoe hij de fles moest ontkurken en uitschenken. De juiste glazen en de juiste temperatuur. Dat had ik nog niet eerder meegemaakt in Thailand en zeker niet in Nakhon Nayok. Later vertelde onze gastheer dat hij in verscheidene goede restaurants in Bangkok had gewerkt en dat hij speciaal door de eigenaar van dit nieuw geopende restaurant gevraagd was om hier te komen werken.
  Het eten en de wijn was heerlijk. Dit restaurant is een aanwinst voor dit kleine stadje.

  • Bert zegt op

   Doet mij denken aan een 30 jaar geleden, toen had ik voor mijn vriendin ( nu vrouw) een fles moezel meegenomen van iets van 3 of 4 gulden. Meegenomen naar een restaurant om daar bij het eten op te drinken samen met schoonvaders. Alle kelners kwamen vol bewondering de fles bekijken en zelfs de manager werd geroepen en die prees ons om de uitstekende wijnkeuze.
   Toen kwam het grote probleem en moest de fles open. Alles afgezocht maar geen kurkentrekker.
   Toen heeft de falang de fles maar los gedraaid, was met draaidop.

 10. Jeert zegt op

  Maak je eigen wijn!!

  Op 17 augustus 20 kg druiven gekocht
  Uitgeperst, water, suiker, bakkersgist erbij, laten fermenteren.
  Nu 5 weken later: heerlijk drankje, of het wijn is?
  Dat zal moeten blijken na een jaar of zo. Maar nu, een wat zoetig drankje met rond 13% alcohol
  Geen enkele chemische stof als toevoeging, maar gewoon gegist druivensap en dat is oorspronkelijk wijn.
  Helaas heb ik geen eiken vaten daarom twijfel ik er aan om misschien tannine toevoegen.
  Doe dit al een tijdje. Ben begonnen met met kaas maken.
  Van de wei maakte ik BLAAND of meer bekend MEDE
  Van 20 liter rauwe melk direct van de koe had ik 2 kg kaas en ongeveer 15 liter wei.
  Vanwege een verhuizing ben ik even gestopt met kaas maken maar ik begin volgende maand weer.

  Van die 20 kg druiven heb ik nu ongeveer 65 liter wijn (?)
  Dit omdat ik de druivenvellen met kleefrijst heb laten fermenteren, heruit heb ik echt heerlijke rijstwijn.

  Ik woon in Ubon, maar ken de genoemde zaken genoemd door @Kees niet.
  Word tijd dat ik dat daar een op bezoek ga, en dan vooral in Riccocaf, omdat ik smacht naar een heerlijk echt glas bier. (adres?)

  Mocht ooit iemand in de buurt zijn, kom langs en proef. Ik ben zeker niet commercieel ingesteld, wil ook niet zeggen dat ik wijn produceer, maar gewoon een lekker drankje en na een maand weer heerlijke kaas.

  Hoe ik op dit Forum bekendbaar moet maken hoe ik bereikbaar ben weet ik niet, maar dat lees ik wel uit de reactie(s).
  Groet Jeert

  • hans w zegt op

   Jeert mooi dat je je wijn zelf maakt, ik wil dat ook wel eens proberen, misschien met hulp van jou? Hoe kan ik je bereiken? ik woon in Warin Chamrap.
   groet Hans

   • Jeert zegt op

    Hallo Hans,

    Bedankt voor je belangstelling.

    Geef me maar een belletje en dan zien we wel verder: 0910125783
    Warin is vlakbij.
    Ik hoor je wel

    Groet Jeert

 11. Henny G. Kuit zegt op

  Chapeau !
  Hoop je ooit nog eens te ontmoeten.
  Prettig bericht.

  • Jeert zegt op

   a la votre Henny,
   Altijd welkom!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website