Ligt het aan mij of zijn er ook anderen die kunnen beamen dat de dagelijkse boodschappen en het leven in Thailand fors duurder zijn geworden?

Lage prijspeil

Thailand is altijd een aantrekkelijke bestemming geweest voor toeristen uit alle landen, mede vanwege het lage prijspeil. Voor minder dan 1 euro ergens lekker eten was nooit een probleem. Je trok fluitend de portemonnee. Inmiddels lijkt het tij gekeerd. Wanneer ik moet afrekenen bij de supermarkt dan schrik ik toch van de prijzen. Ik durf zelfs te stellen dat ik voor de dagelijkse boodschappen in Nederland minder kwijt ben.

Onder dagelijkse boodschappen versta ik zaken zoals koffie, limonade, bier, broodbeleg, fruit en verzorgingsproducten (shampoo, deodorant, etc.). Zeker de import producten zijn erg duur. Voor een grote pot Nutella wordt er in de supermarkt 300 baht gevraagd, dat is € 7,50! Tesco Lotus in Hua Hin hanteert naar mijn mening Europese prijzen voor de normale boodschappen.

Nu weet ik dat in Hua Hin de prijzen wat hoger liggen dan in sommige andere plaatsen in Thailand, zoals in Pattaya. Desondanks lijkt over de hele linie het dagelijkse leven in Thailand duurder geworden. Niet alleen voor de expats maar ook voor de toeristen.

Strand en uitgaan

In sommige simpele uitgaansgelegenheden wordt er zonder blikken of blozen 120 baht voor flesje Singha bier gevraagd. Bij een aantal strandtenten bij de Apenberg Khao Takiab was onder de 100 baht niets te eten te krijgen. Strandtenthouders nabij het Hilton Hotel vragen voor twee strandbedjes en een parasol 200 baht (5 euro).

De markt

De markt, is de plek waar de Thai boodschappen haalt. Mijn vriendin klaagde er over dat ook daar de inflatie had toegeslagen. Ik ben een paar keer mee geweest en kan het bevestigen. Met enige regelmaat zijn de prijzen met 10 baht verhoogd. De gemiddelde Thai voelt dat ook in zijn knip.

Weet je de weg, dan betaal je minder

De meeste expats weten inmiddels wel waar je de hoofdprijs betaalt en waar het nog goedkoop is. Zo koop ik nog een kokosnoot voor 10 baht en kan ik nog wel voor 40 baht ergens eten. Echter dat is steeds vaker een uitzondering en geen vanzelfsprekendheid meer.

Ik ben benieuwd naar de ervaringen van de lezers over dit onderwerp. Onderschrijven jullie de stelling dat de prijzen in Thailand flink gestegen zijn?

120 reacties op “Is Thailand nog wel zo goedkoop?”

 1. peterphuket zegt op

  Nou en of, de prijzen worden steeds hoger in Thailand, Tesco/Lotus houdt, afhankelijk van de lokatie ook verschillende prijzen er op na. Mij is altijd verteld dat Phuket de duurste provincie van Thailand is maar diversen prijzen bij Lotus daar, zijn lager dan bij Lotus in Hua-hin. Ook bijvoorbeeld perssinaasappels, dus geen import, zijn in een paar jaar in prijs verdubbeld, op dit moment zo’n 65 baht/kilo. Maar ik heb het al eerder op dit blog geschreven, luxere producten zoals elektronika e.d., ondanks dat het veelal in Thailand geproduceerd wordt, is duurder dan in Europa, en dan betalen ze hier maar 7% VAT/BTW. Onbegrijpelijk. Ook op het terras, een 5 liter pak wijn, bij de Makro 910 Baht, maar een glas op het terras 150 Baht zonder blikken of blozen, en zo zou ik nog wel even door kunnen gaan, maar ben ook benieuwd naar andere meningen.

  • alma zegt op

   ik heb dit jaar gemerkt dat alles duurder is geworden
   eten gemiddeld 10 baht benzine 5baht BCsuper markt lotus zijn vlink duurder
   en de thai denkt dat je rijk bent wij zijn dit jaar tickes hotel en alles er om heen voor 8 weken 4,750 kwijt

 2. hans zegt op

  Tja Peter, de dagelijkse producten die jij daar opnoemt zijn nou niet echt de producten die de thai koopt. Het verbaasde mij de laatste keer ook behoorlijk die stijgingen.

  Melk shampoo e.d. zijn inderdaad nog duurder dan in nederland, en die prijzen gelden echt niet alleen voor Hua Hin, als je dat omrekent voor thaise begrippen, onbetaalbaar dus eigenlijk voor de meesten.

  Nederland is trouwens qua boodschappen vergeleken met omringende landen goedkoop.

  Ik mis trouwens een paar related posts hierbij, meende me te herinneren dat je er nog wel meer had op jouw blog..

  • Jan zegt op

   Hallo Hans,

   Ik woon al enkele jaren in Duitsland en kan zeggen dat Duitsland in de regel nog goedkoper is, behalve koffie en pindakaas. Ik kom twee keer per maand in Nederland en kan dus redelijk goed vergelijken. Sowieso vind ik Duitsland prettiger wonen. Okay, de lonen liggen iets lager maar ook de huren. Omdat ik werk betaal ben ik verzekerd bij een Krankenkasse waar vrouw en toekomstige kinderen gratis meeverzekerd zijn.
   De enige kosten om mijn Thaise echtgenote naar Duitsland te krijgen waren de paskosten van 10€. Geen inburgeringskosten of dure examens!
   Als laatste bedraagt de kinderbijslag per kind in Duitsland 184€ per maand, en kan mijn vrouw een extra bijdrage van 300€ per maand aanvragen, helaas maar 1 jaar, bovenop de kinderbijslag, dit omdat ze niet werkt.
   Heeft niets met Thailand te maken, maar desondanks. Hoop ooit eens naar Thailand te kunnen verhuizen, als ik ooit een gepensioneerd ben, alhoewel dat in de toekomst wel zal opdrogen die pot. Intussen heeft mijn Thaise vrouw een leuke tijd in Europa en was ze al in Praag, Rome, Parijs, Brussel en volgende maand gaan we naar Londen. In juni hopen mijn vrouw en ik onze dochter op deze planeet te mogen verwelkomen.

   • hans zegt op

    Klopt helemaal Jan, ik weet het..zij zijn de bekende uitzondering.Zit er zelf al haast over te denken wat af te huren daaro.

    Met name gaat het me dan om de inburgering, heeft duitsland ook een leeftijdsgrens trouwens? Bedoeling is wel om in thailand te gaan wonen, maar mocht ik om medische redenen voor langere tijd naar nederland moeten, zou het wel handig zijn om een verblijfsvergunning te hebben voor Duitsland, die dan volgens mij ook geldig is voor nederland.

    • Jan zegt op

     Hi Hans,

     Als EU burger kun je gewoon in Duitsland wonen en werken, doe ik ook. Je hebt geen verblijfsvergunning nodig. Wil je echter je Thaise partner daar laten wonen, is echt een zegen als Nederlander, dan zul je daar wel moeten werken en een “Freizügigkeitsbescheinigung” aan moeten vragen dat jou dezelfde rechten geeft als een Duitser. Ik had dit document in 2008 al aangevraagd in Duitsland. Vanwege deze Freizügigkeitsbescheinigung was de aanvraag voor mijn Thaise vrouw een fluitje van een cent. Met ongeveer 1 week was de procedure rond en ongeveer 3 weken later had zij haar pas, aangezien die in Berlijn gedrukt moest worden, maar mocht zij intussen dus al wel in Duitsland verblijven en hoefde zij op 16.12.11 niet naar Thailand terug te keren. Totale kosten van de hele (MVV)-aanvraag, 10€ voor de pas! Hahaha, dat is nog eens wat anders dan die bloedzuigers van de IND met een MVV-aanvraag van ongeveer 1200€ plus ruim 4000€ aan een inburgeringscursus. Je wilt in Duitsland iets huren? Heb dan nog wel wat tips voor jou. Een leeftijdsgrens heb ik nooit iets over gehoord. Heb je nog vragen, laat mij het dan weten. Wil overigens ook in de toekomst in Thailand wonen maar denk echt dat er tegen die tijd niet veel meer van over is van mijn pensioen. Kreeg vorige week nog een brief dat ik al minder pensioen ga ontvangen, en terwijl ik nog 19 jaar moet werken voordat ik 67 ben. Geen pre-pensioen of VUT voor deze jongen, gewoon tot je 71ste werken ben ik bang. Dat betreft heeft de huidige pensioen-generatie geluk gehad, die mooie jaren van VUT en pre-pensioen zullen nooit meer terugkeren.

     • hans zegt op

      mail me maar is op [email protected]

 3. cor verhoef zegt op

  Ik ben het met je eens dat alles langzaam maar zeker duurder wordt, maar dat lijkt me vrij normaal. Dat is een wereldwijd verschijnsel. Ga je echter naar plekken waar geen toeristen komen en laat je de Nutella potten en andere westerse geimporteerde produkten voor wat ze zijn, dan is Thailand nog steeds een goedkoop land (om te wonen).
  De eilanden en andere toeristische trekpleisters zijn echter schrikbarend duur geworden vergeleken met tien jaar geleden, maar ook daar kun je, na zoeken, wel weer die bungalow voor 300 baht per nacht vinden (fan plus bed) en een bord rijst voor een euro. Maar die plekken worden steeds schaarser, zoals je al schreef. Eens dus.

  • Robbie zegt op

   Beste Cor,
   Nog vorige week en ook vorig jaar was ik op Ko Samet. Na een speurtocht over meer dan de helft van het eiland bleek de allergoedkoopste KAMER, dus niet eens een bungalow, al 700 Baht per nacht te zijn, Als jij een kamer weet voor die 300 Baht moet je mij maar eens gauw een mailtje sturen, dan ga ik volgende week weer naar terug. Maar Ko Samet is peperduur, ook het voedsel e.d.

   • jeffrey zegt op

    Robbie,

    Koh Samet is de laatse 5 jaar flink duurder geworden.
    Ik kom hier al sinds 1982 met enige regelmaat

    Ik heb hier vorig jaar oktober nog geslapen voor 400 baht incl airco en tv.

    Volgens mij ligt de gemiddelde prijs op 1400 baht in het hoog seizoen.

    de toeristische plekken worden erg duur.
    Wanneer de toeristen blijven toestromen is er geen reden om de prijzen tot het nivo te verhogen totdat het aantal stabiliseert.

  • Marcel zegt op

   Gewoon eten en drinken wat het land te bieden heeft. Als je in Nederland Thaise produkten koopt ben je ook een stuk duurder uit, en met name de verse produkten.

 4. gerrieQ8 zegt op

  Nou en of dat het duurder aan het worden is. Normaal betaal ik voor een traytje van 24 blikjes LEO bier 540 baht. Gisteren echter 680 baht. Dus een verhoging van 20%. Geprobeerd 2 trays te kopen, maar dat werd niet toegestaan, omdat men nog verdere prijsstijgingen verwacht op korte termijn. Deze 20% en de 20% waardedaling van de Euro binnen 2 jaar is niet mis. Als het echt moet zal ik dan maar water gaan drinken, maar wil dit tot het laatste moment uitstellen.

  • cor verhoef zegt op

   GerrieQ8

   Water is er niet om te drinken. Daar kun je je mee wassen, je zwembad mee vullen, maar drinken? Zou ‘k nie doen. Komt alleen maar narigheid van. 😉

   • jogchum zegt op

    Gerrie q8
    Nee, water drinken komt alleen maar narigheid van, zo als Cor al zei……

    Vissen bedrijven hun sex spel in dat spul.

    • Hans Bos (redactie) zegt op

     Mijn overleden vader zei altijd: “Daar wassen de kikkers hun achterwerk mee. Dat drink ik niet”.

  • Henk zegt op

   Vanmiddag toevallig een paar traytjes gehaald voor de winkel ::580 bath per tray en of ik er nu 1 of 10 koop doet aan de prijs niks terzake.

   • gerrieQ8 zegt op

    Of ze hebben me opgelicht, maar dat betwijfel ik, want ik kom al mer dan 1 jaar daar mijn bier kopen of…………. Henk, waar zit jij ergens? Ik in Isaan en dan kunnen de transportkosten ook meegerend zijn. Trouwens, wat maak ik me druk om die 3 euro. Er is meer in het leven toch?

 5. jogchum zegt op

  Khun peter,
  Dat de prijzen hier hoger liggen dan in NL zo als jij zegt klopt in enkele gevallen. De import
  producten uit Europa waren altijd al duurder. Een pot nutela waar 300 bath voor wordt gevraagd komt niet door de gestegen inflatie in Thailand maar door de gestegen prijs van
  chocola wereldwijd. In alle toeristen plaatsen stijgen de prijzen extra hard omdat men weet
  dat vakantie -gangers niet op een dubbeltje let. Biertje 5 Euro in het uitgaansleven is daar
  een voorbeeld van. Ik betaal in het dorp waar ik woon op een terras voor een grote fles Leo-
  bier 80 bath. Als je buiten de toeristen-plaatsen woont is alles een flink stuk goedkoper.
  Op de vraag is Thailand nog wel zo goedkoop? Zeg ik”’ja”’ Alleen de Euro die voorheen 52
  bath was is nu nog maar amper 40 bath Daardoor is het leven van ons hier in Thailand met
  maar liefst 22 procent duurder geworden.

  • Hans van den Pitak zegt op

   Toch valt het allemaal nog mee. Betaalde een paar dagen geleden in Bangkok in een karaokebar aan Rama 4 slechts 70 B voor een grote fles Leo-bier. Daarvoor in de disco 100 B voor een flesje Heineken en 100 B voor een limonadeglas Campari. Daarna op het terras van het hotel om de hoek 299 B voor een torentje (3 liter) Leo-bier. Gisteren een biefstukje van 125 gram voor 40 B bij Foodland. Kom iedere zaterdagmiddag thuis met meer dan 10 kilo groente, fruit en eieren voor minder dan 400 B. Genoeg voor de hele week. Maar je moet wel weten waar je moet zijn, dat klopt.

 6. Pim zegt op

  Goed opletten waar je de dingen koopt kan al gauw honderden Thb schelen .
  Schrijf op wat je bij de een belaald en vergelijk het met de ander .
  Na enige tijd weet je wat je daar wel en bij de ander niet moet kopen voor hetzelfde product .
  1 pakje sigaretten zit soms 7 Thb verschil in .
  Ben je gek op kaas en is een hele teveel doe het dan samen met bekenden want omgerekend is het al afgewogen en verpakt in foli stukje kaas soms 4x zo duur .
  Laat die blikjes van Bonduelle maar staan, doperwten uit de diepvries zijn aanzienlijk goedkoper om van rode biet maar niet te spreken als je die vers koopt .
  Vroeger grapte ik dat ik uit armoe varkenshaas moest eten ,nu is dat anders terwijl het vlies en vet nu ook mee de weegschaal op gaat .
  Als je dan ook nog voor het pinnen 150 thb moet betalen zoek dan de AEON op daar kost het pinnen niets .
  Deze is in Hua hin op de bovenste verdieping bij de Lotus aan de kant van de bowling vlak bij de roltrap .

  • Robbie zegt op

   Onder grote dank aan Pim voor deze waardevolle tip zou ik graag willen weten of iemand mij kan vertellen of er zo’n gratis AEON ATM te vinden is in Pattaya/Jomtien/Nongprue.
   Ikzelf heb nog nooit hier in deze buurt van AEON gehoord. Zou prettig zijn als die hier ook beschikbaar zouden zijn.

   @Khun Peter:
   Ja, ook volgens mij is dit jaar vrijwel ALLES duurder geworden. De verschillen met NL worden steeds kleiner. De huur van mijn huis is hier zelfs nog iets duurder dan dat in Holland… De Honda Click 125i (scooter) is hier overigens beduidend goedkoper dan in NL of Spanje. Maar ik vind met name de prijs van een blikje bier hier veel te duur. Ik drink er geen druppel minder om, maar de prijs van 27 Baht voor een blikje Chang bij de supermarkt is omgerekend ongeveer € 0,66! Een grote fles van 66 cl kost op het strand of op een terras vaak tussen de 80 en de 120 Baht. € 2 à € 3,- zijn geen tropische tarieven.
   Ook de prijzen van European food in een restaurant liggen meestal rond de 350 Baht of hoger, dus rond de € 10,- Dat is net zo duur als in Duitsland. Nee goedkoop is het hier zeker niet meer.

   • Ron Tersteeg zegt op

    Het is een algemeen iets dat duurder worden maar de plaatsen waar toeristen verschijnen dan is het bingo! (eigenlijk wel begrijpelijk!) zeker na zo’n periode als vorig jaar.
    Maar bijv: in Pataya slaat de commercie genadeloos toe niet alleen om dat de economische toestand daar een aanleiding toe geeft ,maar ook met het idee O die farrang heeft toch geld genoeg dat speelt ook heel erg.
    Voorbeeld: de laatste keer dat ik met mijn vrouw en zoon in Pataya waren,ging ik een hotel binnen om te zien hoe ver ik zou komen voor ons drieën en 4 familie leden dus 3 kamers,nou die gozer had dollar tekens in zijn ogen echt en dat zou mij dan per dag 6000 Bath kosten. Het was een eenvoudig hotel,op internet reclameerde hun met max 700 bath per kamer.daar bij kwam nog als je het ontbijt apart nam dan was 100 bath betalen bij het binnen komen v/h rest: en je kon onbeperkt eten. Op internet stond ontbijt inbegrepen.
    Ik zei no no to expensief ,en onderhandelen was er niet bij.
    Ik terug naar het busje,ik bleef achter met mijn zoon en mijn vrouw met de Familie naar binnen en vroegen precies het zelfde,de man (die ik ook had) zei saam hong oke songhan bath breakfast all in (de smerige rat!! Toen kwam ik er bij en we liepen naar de Kamers hij kon mij wel dood schieten,ik liet hem de reclame op internet zien zijnreactie was pom meeloe aray. Zijn verdienste zou dan 7 dagen x 2100=14700 – (7 x 6000=42000 dat maakt dat hij dan 42000-14700=27300 bath in zijn zak zou steken,moet je nog peultjes.
    Die zelfde avond stond er een oudere man in de lobby dat bleek de manager te zijn,ik sprak hem aan en deed mijn beklag over die knaap,hij keek mij verbaasd aan en i don’t believe,ik zei weer hier heb ik de internet uitdraai die ik gemaakt heb in Amsterdam (want daar stond de datum op van de uitdraai) ja toen viel ook hij door de mand.
    Hij was erg meegaand en het ontbijt hadden wij gedurende het verblijf gratis + de kortingen die ze op dat moment hadden voor de toeristen.
    Zo zie je maar dit is ook een onderdeel van het duurder worden,dit doe ik dit jaar weer laat ook niet merken dat ik me verstaanbaar kan maken in het Thais,ga weg en laat mijn vrouw dan praten en als alles geregeld is kom ik weer naar voren werk MEESTAL wel goed. Maar dat is ons voordeel als met een thai bent ( niet als je een meisje uit een bar bent) Die bewuste knaap keek mij de rest van de tijd aan als of hij me wou wurgen,ik heb hem toen gevraagd waarom hij dat deed,reactie pai pai farrang pen hia aray.
    Ik zei goed jongen je doet maar but you now that we have in Pataya some thing like the tourist police what you think!!! Dat ellendig stuk vreten droop meteen af en deed daarna overdreven vriendelijk.
    Dus mensen ga je met je vrouwtje o.a. naar Pataya ,maak een uitdraai op de comp: van het hotel waar je wil gaan en zodra de prijzen afwijken in de periode waar hun over reclameren dan gaan zeuren.Het is leuk geprobeerd maar niet bij mij.
    Ja en in de grote supermarkten kun je proberen af te dingen maar dan wel grote artikelen (niet aan de kassa) maar de verkoper die je helpt bij het product Big C daar lukt het wel eens.

   • Theo zegt op

    AEON is in de meeste Lotus Supermarkts te vinden meestal een beetje achteraf en hebben een website waar alle te vinden AEON ATMs opstaan,google maar eens.
    Het is geen bank maar een soort financierings bedrijf voor Thais waar hun geld kunnen lenen door middel van een AEON credit card tegen een zeer hoge rente,vandaar die ATMs want er is alleen geld op te nemen en te storten via die machines,je kunt er ook geen geld wisselen want ze hebben geen geld alleen aanvraagformulieren e.d. en inderdaad men betaald geen 150 baht.
    Als die ATM lades met geld opgehaald worden komen er 3 zeer potige kerels dit doen,waarschijnlijk ex MPs.

    Het is inderdaad een groot stuk duurder geworden hier maar dat ligt volgens mij meer aan de exchange rate van de Euro/Baht van 52 naar 39.

 7. M.Mali zegt op

  “In sommige simpele uitgaansgelegenheden wordt er zonder blikken of blozen 120 baht voor flesje Singha bier gevraagd. Bij een aantal strandtenten bij de Apenberg was er onder de 100 baht niets te eten te krijgen. Strandtenthouders nabij het Hilton Hotel vragen voor twee strandbedjes en een parasol 200 baht (5 euro).”

  Dit is niet het geval bij sommige tentjes in Hua Hin waar je nog gewoon voor een grote fles bier 80 betaald…
  De strandtenten in Tao Takiap vragen gewoon 50 bath per sunbed en de parasol is gratis (tegenover Bluewave)…

  Kaas kan je het beste bij de Makro halen… 4.5 kg Goudse Kaas 1900 bath…
  Hoorde trouwens van een vriend dat je kaas best in de vriezer kan bewaren…. Dus je haalt er steeds een stukje vanaf…
  Dan is de kaas stukken goedkoper als bij de Tesco of Villa Market…
  Sparerib’s en kip zijn bij de Makro doorgaans ook stukken goedkoper zoals anderen artikelen, maar je moet even opletten wat je koopt.
  Was van de week in de Makro (Udon Thani) en de kip was zeer goedkoop!!

  Dus het leven in Thailand kan goedkoop zijn als je maar oplet.
  Dat valt niet altijd mee, want ook ik ben een westerling en koop niet zo als de Thai elke dag eten bij een stalletje, maar bij Tesco Hua Hin kan je nog steeds voor weinig bath in de kleine restaurantjes eten….

  • cor verhoef zegt op

   En de food courts natuurlijk. Heerlijk eten, enorm aanbod, allemaal voor een habbekrats.

 8. siamees zegt op

  I.d.d. als je buiten de toeristische plaatsen blijft en weet waar je moet zijn en alleen local stuff koopt valt het allemaal wel goed mee,en als je bij de locals gaat winkelen is het soms beter dat je vrouw alleen gaat,maakt soms ook wel een heel groot verschil als je echt goedkoopt wilt.Als farang alleen betaal je bijna altijd meer als er geen prijs vermeld staat neem dat maar van me aan.

 9. Peter@ zegt op

  Wat me ook altijd opvalt in Thailand is dat er in tegenstelling tot Nederland praktisch geen huismerken te koop zijn voor het merendeel zie je produkten van Unilever en dan betaal je dus net als in Nederland en Belgie de hoofdprijs want ja die vele verschrikkelijke tv reclame’s moeten toch ook betaald worden.

 10. Rob Grimijzer zegt op

  Ja, het klopt dat alles duurder is geworden.Ook het bier bv. Op Bangla road in Patong op Phuket betaalde je vorig jaar voor een Chang flesje bier 80 bath, nu is het daar 100 bath. Je hebt nog wel plaatsen waar het goedkoper is maar daar moet je naar zoeken.

 11. Loeng Johnny zegt op

  Ik ga binnen 4 jaar naar Thailand wonen. Als ik dit allemaal lees, is het inderdaad allemaal een stuk duurder geworden.

  Belangrijk is wel dat ik buiten een toeristische streek ga wonen: de Isaan. Nog wel nabij Ubon Ratchatani, dus niet echt op het platteland. Dus nog wel ‘in de bewoonde wereld’ 🙂

  Maar….. ik heb wel een bedenking bij alles wat hier geschreven wordt. Mensen zouden jullie je niet beter aanpassen aan het Thaise leven?

  Ook eten valt daaronder. Thais eten is lekker. ‘Phet’ of ‘Maj Phet’:het is lekker! En, zoals ik de keren dat ik in Ubon ben geweest, zeker niet duur. Misschien is er een prijsstijging geweest in de laatste maanden (maar dat zal ik weldra kunnen ondervinden)
  Maar als jullie je blijven vastpinnen aan Westerse producten, tja dan zullen jullie in je portemonee mogen duiken!

  OK dat Thaise produkten ook duurder worden, maar hier in Belgie is de bierprijs onlangs ook verhoogd! Dat zal wel overal ter wereld zijn dat de gewone mens voor bepaalde dingen meer moet betalen. Dat noemt men economie en vermits dat de aandeelhouders graag meer winsten willen zien bij hun investeringen in fabrieken e.d. zal dat ook allemaal normaal zijn.

  Ik hoop dat ik binnen vier jaar de juiste keuze zal kunnen maken en dat Thailand toch nog een goedkoop land is en blijft ten opzichte van het Westen.

  • Ook in Isaan is alles flink duurder geworden. De Thai klagen steen en been en worden steeds ontevredener. Yingluck krijgt er daarbij flink van langs.

   We hebben een tijdje terug onderzoek gedaan wat het kost om te leven in Thailand. En dat was toch een stevig prijskaartje:

   Je zou kunnen stellen dat € 1.200 voor een ruime meerderheid het absolute minimum is, maar de meerderheid toch € 1.500,- of meer nodig heeft om er een westerse levensstijl in Thailand op na te houden.

   Hiermee kan ik mijn bewering dat ‘Thailand een leuk land is mits je geld hebt’ wel meer kracht bij zetten. Hulde voor de lezers die van € 1.000,- of minder kunnen rondkomen. Een knappe prestatie.

   We sluiten deze poll en tonen nog even de definitieve resultaten:

   Welk beschikbaar budget per maand moet je hebben om in Thailand te wonen en leuk te leven?

   Tussen de 1.500 en 2.000 euro (32%, 71 Stemmen)
   Tussen de 1.200 en 1.500 euro (25%, 56 Stemmen)
   Tussen de 1.000 en 1.200 euro (15%, 34 Stemmen)
   Meer dan 2.000 euro (12%, 26 Stemmen)
   Minder dan 1.000 euro (8%, 18 Stemmen)
   Geen idee? (4%, 10 Stemmen)
   Ik wil niet in Thailand wonen (4%, 8 Stemmen)

   • Marcel zegt op

    Hoe komen ze in hemelsnaam bij die bedragen? Want tussen de 1500 en 2000 euro daar moeten een groot deel van de gezinnen in Nederland van rondkomen!!
    Als je dat afzet tegen de kosten van het levensonderhoud in Thailand, huisvesting, eten & drinken, kleding etc dan vraag ik me af wat die mensen nodig hebben om leuk te leven.

    • cor verhoef zegt op

     @Marcel,

     “Hoe komen ze in hemelsnaam bij die bedragen?’

     Ik stelde destijds PRECIES dezelfde vraag. Wanneer je sommige reacties onder het blog leest krijg je antwoord. Er zat een reagant tussen die 3000 (?) baht “lenen en niet terugkrijgen” tot zijn maandelijkse vaste lasten rekende. Weer een ander klaagde over de kosten van de muur die hij rond zijn pensionadopronkstuk liet bouwen. Veel reacties in de trant van “weet je wat die Landcruisers kosten tegenwoordig?” Want zonder Landcruiser is het leven immers niet leuk. Zoek het blog maar op en lees de reacties maar, Lachen!

     • Marcel zegt op

      @Cor, dat is denk ik ook het grote probleem. Mensen blijven hun status afmeten aan luxe. Als je gewoon een goede 2e hands pick-up neemt, kom je een heel eind. Huis is ook niet al te belangrijk – vooral de luxe binnen in de woning – als er maar een grote veranda bij zit. Maar de mensen willen dezelfde huizen als ze in het Westen hebben, terwijl je het grootste deel van de dag toch buiten vertoeft. Maar ik zal het blogje wel even opzoeken om het even helemaal te lezen.

  • M.C.Veen zegt op

   Natuurlijk zouden meer van de “Farang” zich beter kunnen aanpassen aan het land. Ik zie mensen met 100.000,- per maand hier die niet rond komen. Operatie voor de lippen, borsten en wat dan ook voor de vriendin. Steaks,Whiskey flessen en viagra op de dagelijkse leefkosten. Een dikke auto, huis enz.
   Ik kan maar 30.000 per maand uitgeven en zorg voor mijn vriendin en betaal haar studie. We eten gezond en ik koop voedigssuplementen die ook duur zijn hier. Ik bouw een nieuw lichaam ga naar de sportschool en zit in de WIA.

   Het slachtoffer is natuurlijk de Thai als we het alleen over geld hebben in Thailand.
   Ik zou met 500 euro in me eentje hier nog steeds kunnen leven ( met de kennis van nu lol)

   • Fred Schoolderman zegt op

    “Ik zorg voor mijn vriendin en betaal haar studie. We eten gezond en ik koop voedingsupplementen die ook duur zijn hier. Ik bouw een nieuw lichaam ga naar de sportschool en zit in de WIA”.

    Het heeft misschien niet zoveel met het onderwerp te maken, maar ik vraag mij werkelijk af waarop jij bent afgekeurd?

 12. RobertT zegt op

  En natuurlijk je Thaise partner de boodschappen laten doen bij op de markt. Laatst kocht mijn vrouw sticky rice voor bij de mango en ik stond erbij en keek ernaar. Mijn vrouw zegt dat ze niet echt veel sticky rice hadden gegeven. Een paar dagen later gaat ze naar hetzelfde tentje, maar nu zonder mij en krijgt bijna het dubbele vergeleken met de vorige keer.
  Werkt niet in Tesco Lotus :p

 13. HansNL zegt op

  Thailand wordt duurder?

  De week na de aankondiging van de huidige regering dat de minimumlonen naar 300 baht verheven zouden worden, begonnen de prijsverhogingen. (inmiddels 4,5% las ik ergens)
  En op 1 april, als inderdaad het wettelijk minimumloon omhoog gaat, zullen er nog wel meer prijsverhogingen komen.
  En dan hebben we het nog maar niet over het lozen van Thais personeel en het inzetten van goedkope arbeidskrachten uit Vietnam, Birma, Laos en Cambodja, alles door het verhogen van het wettelijk minimumloon.
  De vraag is overigens of dagwerkers, in of uit de Isaan, ooit 300 baht per dag zullen krijgen

  Natuurlijk hakken de benzine- en dieselprijzen en de prijsverhogingen van LPG en CNG door de wereldwijde goklust van “handelaren” er aardig in, terwijl de vermindering van de subsidies op brandstoffen door de regering nu ook niet echt helpen.
  En dit terwijl de transportkosten in Thailand in verhouding al heel erg hoog zijn.

  Nee, de bevolking wordt steeds armer terwijl een select gezelschap steeds rijker wordt.

  Maar, het is nog immer mogelijk om goedkoop te leven in Thailand.
  Even opletten waar je koopt en vooral waar je woont………

 14. Paul zegt op

  Uiteraard word alles duurder. Met dank aan de Shinawatra clan en aanhangers. Je kan niet zomaar om uw ‘kiezers’ te belonen (lees ‘om te kopen’) de lonen van de ene dag op de andere ongestraft 25-63% laten stijgen, en verwachten dat alle produkten hun prijzen blijven behouden. Als de produktie kosten stijgen, dan volgen de verkoopsprijzen. It ain’t exactly rocket science, is it?

 15. Friso zegt op

  Heb net nog 35 baht afgerekend voor een bord rijst paneng gai en een fles cola. Goed zoeken en weten waar je moet zijn is de sleutel denk ik. Echter is dat voor toeristen vaak geen optie, aangezien ze simpelweg niet weten waar te zoeken.

  • Ron Tersteeg zegt op

   Ja op straat of in een stalletje lukt dat prima is ook niet zo duur, Nang nual is heerlijk eten in Pataya maar toch duur terwijl er veel goedkopere tenten zijn dan hun en ik durf te zeggen nog lekkerder ook.

 16. Wim zegt op

  tis zeker niet meer zo als in 2006 toen ik voor het eerst in Thailand op vakantie was, maar eten in een gemiddeld restaurant kost altijd nog wel zo’n 150 % minder als in Nederland is mijn mening
  wat zeker ook meetelt is dat de Euro erg laag is, dat maakt het nog wat duurder

  • M.C.Veen zegt op

   Ja ik had bijna 40.000 Baht te besteden 2 jaar terug per maand. Dat is nu 30.000 per maand. 🙁
   Ik begrijp wat je bedoeld Wim met het uiteten, maar krijg je niet geld bij je eten als je zegt 150% minder te betalen? Bij 100% minder moet je 0,0 afrekenen. Als dat zo is wil ik daar ook vaker gaan eten in de toekomst 🙂 Wat een baan zou dat zijn als oud kok.

 17. BramSiam zegt op

  Inflatie is een algemeen verschijnsel en een gelegaliseerde vorm van diefstal. Je verdient eerst geld, maar als je het uit gaat geven kun je er minder voor kopen. Zo wordt een illusie van rijkdom gecreëerd en ben je altijd armer dan je denkt. Prijzen gaan doorgaans alleen omhoog, terwijl je zou verwachten dat als de Euro minder waard wordt, de Westerse producten goedkoper zouden worden in Thai baht.Wie toekomstplannen maakt doet er goed aan hier rekening mee te houden. Stel dat de inflatie 4% is, dan halveert de koopkracht van je geld in 17 jaar. Ik heb niet het gevoel dat de inflatie in Thailand hoger is dan elders, eerder omgekeerd. In Pattaya kun je nog steeds redelijk onderdak vinden voor pakweg Bht 500. Dat kostte het 25 jaar geleden ook al. Ook het vliegen is niet veel duurder geworden de afgelopen 20 jaar. In 1980 betaalde ik al 1600 gulden voor een retourtje Bangkok ofwel €725. Door de sterkere Baht is er nu wel een inhaaleffect gaande.
  Als Thailand duurder wordt is dat in elk geval een voordeel bij de overheidsplannen om de AOW-uitkeringen te koppelen aan de levensstandaard van het land.

 18. M.C.Veen zegt op

  Ik ben het ook eens met de stelling.
  De uitkomst is helaas somber als je gaat vragen:

  Wat is er nu goedkoop?
  Goedkoop in Thailand is de mens
  * Een kelner of een kok krijgt vaak 25 Baht per uur
  * Hard werken in de bouw of op het land vaak voor maar 200 Baht per dag
  * HBO diploma en met moeite een baan vinden voor 15.000 Baht per maand in BKK en 10.000 buiten BKK.

  5 jaar geleden (of minder) was je geld 5 x meer waard, toen 4 x en nu misschien 3 x hier in Thailand.
  veel salarissen blijven tussen de 5 en 10 x lager dan bij ons.
  De burgers gaan nu betalen voor de overstromingen.

  Ja tot slot zal het ook uitmaken of je inspeelt op het aanbod. Ik stop met kaas in het dagelijkse leven. Ik eet bruine rijst en geen brood. De huur is erg laag, een redelijke woning voor 5.000,- pm en kleine apartementen vanaf 2.000,- pm.

  • quillaume zegt op

   Meneer M.C.Veen u heeft het over huren van 5000 en 2000. Kunt u mij vertellen waar dat is.
   Groet,
   Quillaume

   • Henk zegt op

    Quillaume ::dat kan ik je wel vertellen :Daar hebben wij er 24 van voor 2000 per maand maar dan heb je een (mooie betegelde) kamer van 7×4 meter ,een douche van 1.20×2.50 en een balkan van 1.20×1.50.Dat is alles en er hangt een TL aan het plafond ,meer niet .Als je daar in wil leven aan de rand van het industrieterrein in Chon Buri ,???

    • Lex K zegt op

     Dat zo voorlopig voor mij meer dan genoeg zijn, vertel eens wat meer?

   • M.C.Veen zegt op

    Hallo Henk,
    Waar wil je wonen? Dan zou ik je beter kunnen adviseren. Ik zit nu bij mijn vriendin op de kamer. 2.500 per maand in Chiang Mai Centrum en helemaal niet zo klein. Een flink balkon en zelfs een lift. Gordijnen, glazen schuifdeur met gaasdeur tegen muggen. Er hang ook een fan (met airco is 3.500). Er is warm water en privee douche/toilette. Ja natuurlijk niet groot, maar kom op €67,50 per maand!!

    Veel nieuwbouw 1 kamer appartementen zijn wel kleiner dan die van ons.
    Maar je hoeft echt niet aan de industrie gebieden te denken om ze te vinden.
    Zelfs in Bankok kwam ik ze tegen maar meestal vol.

    Ok als je meer wilt weten: [email protected]

    Goeie groet,
    Tino

   • JS zegt op

    Hallo Quillaume,
    Als je nog een kamer zoekt, ik weet hier in Phathum Thani ook nog wel kamers van ca. 5 x 6 met een douche van ca. 1.20 x 1.40. Het is 10 minuten rijden van Rangsit Future Park.
    Je woont dan wel tussen de Thaise mensen vlak bij de rijstvelden.
    Als je meer wilt weten [email protected]

    Groeten,
    JS

 19. jan zegt op

  hi ik woon in samut prakan 50 km buiten bkk en het valt daar mee
  maar ik blijf erbij als mijn vrouw boodschappen doet is het altijd meer en goedkoper
  als ze onze blanke huid zien gaan de oogjes open en de telraam werkt

  ps is er nog toevalig een nl die in deze buurt woont

 20. Thailandganger zegt op

  Ha Peter,

  Thailand is druk bezig zichzelf uit de markt te prijzen. Ik hoor ook niks anders dan geklaag van de Thai zelf hierover. En dat terwijl de salarissen niet stijgen maar de kosten helaas wel. Waar je 5 jaar geleden nog van 100 euro een gezin kon onderhouden in de Isaan red je dat nu niet meer. Even lekker boodschappen doen? Nah, de prijzen stijgen en stijgen maar door. Maar zolang er genoeg toeristen blijven komen die dat willen betalen en kunnen betalen zal het nog wel even zo doorgaan.

  Overigens de reis naar thailand zelf is ook al stukken in prijs gestegen. aar je voorheen makkelijk kon shoppen voor een leuk geprijsd ticket ben je nu wel even bezig om er uberhaupt een te vinden.

  BEP zal ooit wel toeslaan. Bij ons zeer zeker en dus gaan we gewoon minder.

  Gr,
  Thailandganger.

  BEP= Break Even Point.

 21. Thailandganger zegt op

  Ik vergeet nog even te vermelden.

  8 jaar geleden betaalde ik voor een hotelkamer 800 baht. Nu kost die zelfde kamer in hetzelfde hotel zonder dat er ook maar een opknapbeurt of andere verandering heeft plaatsgevonden 1700 baht. En de staat van dat hotel is nu niet om over naar huis te schrijven. Dus zoeken we weer een ander alternatief toch?

  In minder dan 8 jaar 1 x over de kop.

 22. Frans zegt op

  Beste medelezers, het viel mij vorig jaar al op dat de prijzen overal flink duurder zijn geworden in Thailand, het zijn voornamelijk de multinationals die dat bepalen, maar wanneer je goed uitkijkt kun je nog wel eens ergens goedkoop terecht, vorig jaar november betaalde ik voor 2 personen op de night bazar 1 euro voor 2 maaltijdjes in Hoa Hin, maar weten jullie wel wat voor inpact het heeft voor de Thaise bevolking? Die worden er niet vrolijker van want de inflatie stijgt harder dan de lonen. En in principe is dat ook in Nederland zo. In mei pak ik mijn koffers weer en ga het opnieuw bekijken. Maar kijk ook eens naar de wisselkoersen deze zijn ook een stuk lager.
  Frans.

 23. Luc zegt op

  Uiteraard word alles duurder. Met dank aan de Shinawatra clan en aanhangers. Je kan niet zomaar de lonen laten stijgen met 25-63% (afhangkelijk van de provincie) om je kiezers te beklonen (lees: om te kopen!) en verwachten dat de prijzen niet evenredig stijgen. Ald de produkten duurder worden in aanmaak, dan uiteraard ook de verkoopsprijs. Dat is de logica zelve en daar hoef je geen hogere studies voor te hebben gedaan om dat te begrijpen. Iets wat de huidige regenrings leiders overduidelijk ook niet hebben gedaan.

  • cor verhoef zegt op

   Luc, dat noemen ze “economics one on one” een van de basis principes van het kapitalistisch economisch systeem. Deze club gangsters hebben die beloftes gedaan om de verkiezingen te winnen om daarna de weg vrij te maken voor de terugkeer van Thaksin. De roodhemdpolitici geven geen donder om de armen. Wanneer je dat nu nog niet ziet ben je gewoon blind, doof en halfdebiel.

   • cor verhoef zegt op

    Luc, niet jij hoor, maar een aantal brievenschrijvers in de BP. Echt niet te geloven. De Henken en Ingrids van Thailand.

    • Luc zegt op

     Hi Cor, weet ik. Ik volg ook wat allemaal in BP word geschreven. Dat sommige Thai die al jaren gebrainwasht worden door die corupte politici die bullshi van die Red shirt politici en Thaksin zijn clan nog geloven kan ik nog ergens begrijpen. Maar hoe het komt dat nog velen van die buitenlanders voor die onzin vallen gaat mijn petje ver te boven. Het is zo klaar als pompwater dat de huidige regering zo self serving zijn als maar kan, en inderdaad geen zier geven om de armen. Zie maar hoe door hun beleid de prijzen de pan uit swingen.

     • cor verhoef zegt op

      Inderdaad Luc, buitenlanders die voor de manipulaties van de Thaksin clan vallen. De Henken en Ingrids zijn overal, ook hier. Er is geen ontsnappen aan 😉
      Maar eerlijk is eerlijk, wat hebben de Democrats nu gepresteerd tijdens hun regeerperiode? Nada. Het is eigenlijk allemaal een pot nat. Politici verdienen onze minachting. Ze werken er immers hard voor. Van mezelf 😉

 24. Jan van Velthoven zegt op

  De prijzen in Thailand stijgen, en dat is prima. Van regeringswege is immers voorgesteld het minimumloon te verhogen naar 300 Baht per dag. En een rechtgeaarde kapitalist als Dhanin (de rijkste man van Thailand) stelt zelfs een verhoging naar 500 Baht per dag voor. Dat heeft natuurlijk als consequentie dat kosten en prijzen gaan stijgen. Maar ook dat normale zaken als gezondheidszorg (boven de minimale ziekenfondsvoorziening), goed onderwijs, vervoer (de bezineprijs is 1 Euro per liter) e.d. voor de gewone Thai bereikbaar worden. De goedkoopte van Thailand voor touristen en expats gaat tot nu voor een niet gering gedeelte over de ruggen van de armen. Het is prima dat er nu een opwaartse spiraal ontstaat van lonen en kosten/opbrengsten die een rechtvaardiger verdeling oplevert.Het raakt ook mijn portemonnaie, maar het bevredigt tegelijkertijd mijn gevoel.
  De verhouding Baht/Euro is gedurende maar een jaartje 52 op 1 geweest. De afgelopen tien jaar was de verhouding gemiddeld 46 op 1. En twintig jaar geleden was de verhouding Baht/Gulden 12.5 op 1 ( dat is naar Euro omgerekend ongeveer slechts 30 op 1). Zo bezien is de huidige 40 op 1 geen gigantische verslechtering, maar wel een gezellige aanleiding tot klagen/kankeren gezien de verloren kortstondige rijkdom ten tijde van de verhouding 52 op 1.

  • cor verhoef zegt op

   Verarmde boeren en fabrieksarbeiders schieten niets op met een verhoging van het minimumloon naar driehonderd baht. Toen die verhoging door de PTP in haar verkiezingsbeloftes werd opgenomen, gingen de prijzen voor de dagelijkse benodigheden als rijst, cooking oil, eieren, diverse groenten meteen omhoog, zonder dat het minimumloon al verhoogd was. De enige manier om de verarmde boeren uit de narigheid te halen is het uitschakelen van de “middle-men”, in vanuit Bangkok opererende bedrijven die landbouwproducten opkopen en met vette winsten op de markt brengen, en tegelijkertijd boeren leren om landbouwcooperaties op te zetten zodat ze hun produkten kunnen afzetten DIRECT op de markt, zonder tussenkomst van middlemen.
   Wanneer je uitsluitend het minimumloon verhoogt, stijgen direct de prijzen (wat al gebeurt is, vraag maar aan Somsak in de Isaan) en dan krijgen de mensen wel meer in hun loonzakje, maar de koopkracht stijgt niet, dus niemand die er iets mee opschiet. Verder prijst Thailand zich uit de markt op het gebied van export.
   De oorzaak van de enorme inkomensverschillen is

   1. Het hemeltergende slechte onderwijs, met opzet door de powers that be, slecht gehouden, omdat een goed opgeleide bevolking, die lak heeft aan de feodale hierachie in dit land, het zal verdommen te werken voor een fooi na afronding van een degelijke universitaire opleiding.

   2. Pakweg honderdvijftige Sino-Thaise families hebben hun tentakels in de handel, politiek en het leger en die runnen het circus dat Thailand heet. Democratie is een idiote illusie en deze machthebbers zullen hun macht nooit opgeven. En de armeThais zullen nooit in opstand komen omdat ze , door het slechte onderwijs wat ze genoten hebben, gecombineerd met het Boeddhisme wat een neiuw leven beloofd, nooit in staat zullen zijn om de “big picture” te zien.

   Tel uit je winst met die verhoging van het minimum loon

   • hans zegt op

    Cor, de meeste boeren in nederland, duitsland verdienen amper de kostprijs van hun producten terug, ook al werken ze met cooperaties, en dat al jarenlang.

    De supermarkten werken met flinterdunne marges en verkopen soms hun produkten goedkoper dan de inkoop om klanten te lokken voor andere wel lucratievere produkten.

    Ook hier gaat de tussenhandel met de winst strijken.

    En de boer hij ploegde voort… niks anders dan in thailand dus.

   • Luc zegt op

    100% met je eens, Cor. Ik zeg al jaren dat het onderwijs moet worden aangepakt. Het onderwijs in Thailand isc er op gericht de mensen dom en onderdanig te houden zodat de rijken en corupten de macht kunnen behouden en niet bang hoeven te zijn voor opstand. Thais die het kunnen veroorloven om in het buitenland te studeren of in de internationale scholen hier in Thailand, en zodoende een degelijk onderwijs en opleiding hebben genoten, en geleerd hebben en in staat zijn om kritisch te denken, moeten niets hebben van Thaksin en zijn clan die de armen zoet houden met aalmoezen.
    Je moet inderdaad een idioot zijn om niet te zien wat momenteel aan de gang is.

   • Jan van Velthoven zegt op

    Als je wereldwijd historisch naar economische ontwikkelingen kijkt dan blijken loonsverhogingen in groei-economieën wel degelijk inkomensverbeteringen op te leveren ondanks de logischerwijze (gedeeltelijk) meestijgende prijzen. Met name de prijzen van produkten die door ontwikkelingen op de wereldmarkt relatief hoog zijn (bijvoorbeeld benzine, en transportkosten hebben op praktisch alles een prijsinvloed, maar ook electronica, farmaceutische innovaties etc.) stijgen niet één op één mee met de landelijke loonsverhogingen. Resultaat is een geleidelijke brede verbetering van de welstand.
    Daarbij komt dat de bezittende kapitalistische klasse in een economie die zich ontwikkelt van een uitbuitings/bezitseconomie naar een consumptie-economie er geen baat bij heeft om de mensen arm te houden. In een louter simpele agrarische/handels economie loonde het voor de bezittende familieclans om de boeren en werklui arm te houden, hun rijst en arbeid voor een habbekrats af te troggelen, en deze dan duur door te verkopen. De Thaksins van deze tegenwoordige wereld willen echter zoveel mogelijk belminuten etc. aan diezelfde boeren en werklui verkopen. Die hebben niks aan te arme consumenten, en zijn erbij gebaat dat de algemene welstand toeneemt. Thaksin en anderen hanteren weliswaar de ouderwetse aalmoes nog steed als machtsmiddel in de electorale strijd, maar zijn er daarnaast wel degelijk (uit welbegrepen eigenbelang) op uit om de bestedingsmogelijkheden van de mensen (hun consumenten immers) te vergroten.
    Bovendien schreeuwt de moderne economie om beter opgeleide werknemers, meer efficiënte produktie etc. Dus beter onderwijs, betere gezondheidsvoorzieningen etc. De consequentie is een financieel-economisch, maar ook sociaal normaler Thailand. En geen belachelijk lage, maar normale prijzen. En een normalere levensstandaard, ook voor Farangs. Dat wil zeggen een financieel hogere levensstandaard voor de gewone Thai en een lagere (dan nu) voor de Farang. Maar wel een rechtvaardigre en moreel hogere levensstandaard voor beiden.
    Thailand prijst zichzelf daarmee helemaal niet uit de markt. Zie hoe het gegaan is met andere voorbeelden van opkomende economieën (het meest extreme is Singapore). Dit proces is gewoon een onderdeel van wereldwijde ontwikkelingen, niet met verloren maar met evoluerende marktposities. Een hoger prijspeil is geen reden tot klagen, maar de thermometer van een zich gezond ontwikkelend Thailand. Ieder die hier niet louter komt om te profiteren, maar Thailand echt een warm hart toedraagt zal dat toejuichen.

    • cor verhoef zegt op

     De vergelijking met Singapore gaat niet op, beste Jan. Singapore is een kennis/diensten economie terwijl Thailand voornamelijk een agrarische / lage lonen economie is.
     Je schrijft zelf dat het land schreeuwt om beter onderwijs. Waarom wordt de universitaire opleiding voor leraren dan verlengd van 4 jaar naar 5 jaar, zodoende het nog onaantrekkelijker te maken voor jonge Thais om een “carriere” in het onderwijs na te streven? Vergeet niet, studeren kost hier geld, en wanneer ik de keuze zou hebben tussen een carriere als ingenieur (opleiding 4 jaar aanvangsalaris 20.000 /25000 baht) of een carriere als docent (aanvangsalaris 9000 / 12000 baht) dan lijkt me die keuze niet zo moeilijk.

     ” Die hebben niks aan te arme consumenten, en zijn erbij gebaat dat de algemene welstand toeneemt. Thaksin en anderen hanteren weliswaar de ouderwetse aalmoes nog steed als machtsmiddel in de electorale strijd, maar zijn er daarnaast wel degelijk (uit welbegrepen eigenbelang) op uit om de bestedingsmogelijkheden van de mensen (hun consumenten immers) te vergroten.

     Schrijf je. Waarom is die welstand op het platteland dan nooit een realiteit geworden tijdens Thaksin’s regime? Thaksin wist ook wel dat die i miljoen baht per village verkwanseld zou worden door de “kaplans”. Er zijn maar een paar mensen in elk dorp beter geworden van zijn ludieke acties, namelijk de door en door loyale lokale TRT partij-kaderleden en verder niemand anders. Het beetje geld wat doorsijpelde naar de dorpelingen werd verkwanseld aan motorfietsen, mobieltjes en wat er over was ging op aan de Lao Kao. Waarom? omdat er geen STRUCTURELE verandering op gang gezet was, slechts aalmoezen, uit de zak van de belastingbetaler, waarvan Somschai geloofde dat Thaksin het allemaal uit zij eigen zak betaalde.

     Thaksin is een ramp voor dit land. Hij heeft een groot deel van de bevolking het idee gegeven dat alles met geld op te lossen is. Thaksin zal de laatste zijn die structurele veranderingen wil, want daar is ie zelf niet bij gebaat. Bij Thaksin draait alles maar om een ding: Thaksin>

     • Jan van Velthoven zegt op

      De vergelijking met Singapore gaat wel degelijk op. Singapore’s ontwikkeling is begonnen met het benutten van zijn lagelonen-positie. Het eerste land waarnaar ik indertijd produktiewerk van mijn bedrijf uitbesteedde was Singapore. Na een aantal jaren verschoof dat naar Thailand. En weer later naar China. Zo gaat die ontwikkeling. Thailand is wel degelijk, stap voor stap op weg naar een opgewaardeerde produktie-economie, waarin het belang van het kennisaspect toeneemt. Kijk maar naar de ontwikkelingen in de microprocessorindustrie, de auto-industrie en ook de agrarische economie (Dhanin, voorstander van een minimumloon van 500 Baht maakt(e) zijn kapitaal in de agro-economie). Dat in het huidige neo-Thaksin-tijdperk de inzet van de tabletcomputer voor alle leerlingen in het onderwijs een politiek speerpunt is, onderstreept de richting van de structurele verbeteringen (In Nederland/Amsterdam timmert Maurice de Hond aan de weg met het plan om één lagere school te stichten waarin de tabletcomputer centraal staat als kennisdrager/ontsluiter, vaardigheidsontwikkelaar en communicatiemiddel).
      Het bewind van Thaksin is veel te kort geweest om de welstand op het platteland volledig te realiseren; daar is minstens een generatie voor nodig. In de dorpen die ikzelf in Isaan ken is overigens wel degelijk een welstandstoename zichtbaar. Ieder jaar zie ik meer en betere huizen, meer en betere auto’s, meer en betere ziekenzorg, meer en hogere deelname aan het onderwijs. Er is wel degelijk sprake van structurele verbeteringen, al is het tempo in het post-Thaksintijdperk er niet op vooruit gegaan. De regering van de zgn, Democraten hield zich veel minder bezig met de no-nonsens economische stimulering van Thaksin (met zijn thai-chinese achtergrond) en veel meer met juridisering en formalisering van het politiek proces, geheel in de traditie van de authentiek thaise formalistische tradities van de hogere klassen. De belangrijkste structurele ingreep van Thaksin was misschien wel dat hij de eeuwenlang bestaande lokale machtscirkels van de bezittende families zonder egards passeerde en doorbrak. Uiteindelijk lag daarin overigens de ware oorzaak van zijn val. De concrete aanleiding was de verkoop van zijn Thaise bedrijf aan een concern in Singapore (een doodzonde tegen het thais chauvinisme/nationalisme; vergelijkbaar met wanneer in Nederland in pakweg de zeventiger jaren de KLM aan Lufthansa verkocht zou zijn). En het gevonden middel was de veroordeling voor een dubieuze landtransactie van zijn vrouw. Er was natuurlijk ook nog wel even een coupe voor nodig om de macht werkelijk te verschuiven richting de oude macht.
      En natuurlijk betaalde Thaksin de stimuli tijdens zijn bewind niet uit eigen zak. En natuurlijk handelde hij uit welbegrepen eigenbelang. En natuurlijk deed hij aan eigenrichting, nepotisme en corruptie. Maar zijn stimuli hadden wel degelijk ook structurele effecten. Zijn eigenbelang liep tot op zekere hoogte parallel met dat van de (arme) burgers (hun bestedingsmogelijkheden genereerden zijn gewin). En zijn corruptie was natuurlijk een goede reden om hem te veroordelen…, al zullen we nooit begrijpen hoe zijn tegenstanders in leger, bestuur en politiek gezien hun beperkte reguliere salarissen zulke grote vermogens weten te verwerven.

      • tino kuis zegt op

       Ik lees twee visies op de ontwikkelingen in Thailand, een uiterst pessimistische van Cor Verhoef en een redelijk optimistische van Jan van Velthoven. De visie van Cor getuigt van weinig historische besef, ziet alleen negatieve ontwikkelingen en hamert op Thaksin als de belangrijkste bron van het kwaad. De visie van Jan spreekt mij meer aan. Hij geeft een evenwichtige analyse, noemt de goede en slechte kanten van Thaksin’s bewind en politiek.
       Ik ben met Jan van mening, uit eigen ervaring en uit de literatuur, dat er wel degelijk sprake is van structurele verbeteringen of dat nu de infrastructuur betreft, de volksgezondheid en, ja zeker, ook het onderwijs. Nog nooit in Thailand’s geschiedenis hebben zoveel leerlingen zoveel jaren onderwijs gevolgd. Ik zie ook, en dat blijkt ook uit de cijfers, bijna overal een toenemende welvaart. En tenslotte is er, met name sinds het tijdperk Thaksin, een duidelijke omslag in de geestesgesteldheid van de meeste Thais, van onderdanigheid naar honger naar verandering en verbetering. Dat is een onomkeerbare ontwikkeling.

       • Pujai zegt op

        @Tino Kuis

        Je post is een ware verademing! Dank! Helaas zijn er posters die dit blog misbruiken als platform om hun persoonlijke politieke mening te verkondigen. Jammer dat de redactie deze reacties plaatst.
        Jouw post, evenals de post van Jan van Velthoven, getuigen van de broodnodige objectiviteit en kennis van zaken, zonder te vervallen in overbodige “editorializing”.

        • cor verhoef zegt op

         Grappig, dat Thaksin adepten een pro-Thaksin post “objectief” vinden en een post die wat minder te spreken is over deze megalomaan, als subjectief beschouwen. En het hilarische is dat ze zelf niet eens doorhebben dat ze zich schuldig maken aan diezelfde subjectiviteit waar ze anderen van beschuldigen. Prachtig!

        • Pujai zegt op

         @ Cor Verhoef

         Hook, line and sinker! Schitterend!

         Ik laat het hierbij.

        • tino kuis zegt op

         De cijfers zijn: tussen 2001 en 2004 een vermindering van het aantal mensen onder de armoedegrens van 21 naar 11 %. De Gini co-efficient laat zien dat de inkomensongelijkheid afnam, vooral in het noorden en noord-oosten. Dat zijn de cijfers. Bron:
         http://bangkokpundit.blogspot.com/2007/09/thaksin
         Maar misschien denk je dat de Thaksinaanhangers deze cijfers hebben gemanipuleerd?
         Deze post is objectief , gestaafd met cijfers,en toch ben ik geen Thaksin adept. Hoe kan dat nou?

    • Marcel zegt op

     @Jan van Velthoven, Welke toegenomen rijkdom op het platteland? Voor diegene die al ruim meer te makken hadden dan de arme bevolking misschien.

     Het bewind van Thaksin was (en is) er alleen maar op gestaafd om zichzelf ,familie en mensen om zich heen te verrijken, zoals hij al heeft laten zien. Hiermee heeft hij de “machtcirkels” misschien wel proberen te verbreken, maar alleen met doel om deze te vervangen ipv af te schaffen. Als neo-liberale populist heeft hij met zijn mooie praatjes echter de arme , te goedgelovige, bevolking achter zich gekregen, terwijl zijn omgeving zich rijk graaide.

     • Jan van Velthoven zegt op

      Marcel, ik heb het bij de toegenomen welstand (ik spreek niet over ‘rijkdom’) die ik met eigen ogen waarneem, over gewone dorpsbewoners, over een geleidelijke ontwikkeling (ik schat in dat die een generatie aan tijd kost), en ik heb het voor alle duidelijkheid niet over het instant-einde van het probleem van armoede en ongelijkheid. Zie voor toelichtende cijfers de reactie van Tino hierboven.
      Ik ben geen Thaksinaanhanger, maar probeer zijn gedrag en de effecten van zijn bewind te interpreteren. Of Thaksin het belang van de mensen is toegedaan zullen we nooit weten, en daar mogen we best aan twijfelen. Wat we wel weten is dat het economisch model dat hij is toegedaan, dat botst met de belangen van de oude heersende klasse en waarbij hijzelf groot belang heeft, staat of valt met een toenemend bestedingsvermogen van de mensen (simpelweg: hij en zijn bondgenoten hebben niets aan mensen die geen belminuten, mobieltjes en andere consumptiegoederen kunnen kopen). Niet in zijn eventuele altruïsme, maar in zijn welbegrepen eigenbelang bij het kweken van koopkrachtige klanten ligt een verklaring voor de door hem bevorderde welstand van de mensen. Ik zou hem nooit een neo-liberale populist noemen, maar veeleer een mercantiele autoritaire opportunist. De Thaksinclan zal nog heel wat sociale en democratische stappen moeten maken, voor ik vind dat ik hem met deze kwalificatie te kort doe. Een serieus en daadkrachtig alternatief is echter helaas niet voor handen, mogen we vaststellen na zoveel sociaaleconomische ‘verloren’ jaren na Thaksin.
      Overigens wil ik ook graag opmerken dat de ‘domme, goedgelovige plattelandsbevolking’ een geliefde (antidemocratische) kreet van de welgestelde burgerij van Bangkok is, afkomstig uit de oude bezittende klasse en diegenen die daar belang bij hebben. Deze kreet crëeert een fictie, én een gevaarlijk democratisch vacüum. Mijn ervaring op het platteland is dat er óók redelijk nuchter, kritisch en met kennis van zaken nagedacht en gereageerd wordt. Met een helder oog voor de eigen belangen, dat wel. En binnen het krachtenveld van cliëntisme en corruptie dat overal in Thailand aanwezig is, ook binnen de politieke oppositie en de andere machtsfactoren als de politie en het leger. Het toenemend gebruik van de moderne media zal de kennis en het inzicht op het voorheen geïsoleerde platteland in de toekomst alleen maar vergroten.

      • Marcel zegt op

       Jan, daarom gebruik ik ook de kreet “te goedgelovige”. Op het platteland is het opleidingsniveau toch lager, vooral bij de oudere generaties, en de toegang en interesse, tot de media beperkter. Deze mensen gaan vaak af op wat er verteld word en nemen dat voor waar aan, zodat het makkelijk is om met een populistisch praatje de mensen achter je te krijgen. Alhoewel dit hier in Nederland ook het geval is, gezien het aantal PVV stemmers, ook een groep welke stemt naar aanleiding van onliners en tweets.

       Je gebruikt zelf al de term Thaksinclan. Deze clan wil alleen de macht van de oude machtige families overnemen ipv het land hervormen. Eigen gewin is toch het belangrijkst.

       De corruptie is een van de grootste problemen en daarmee bedoel ik vooral de corruptie op hoger niveau, het niveau dat de grote aanbestedingen doet en contracten regelt. Dit plus een regering die zijn termijn eens een keer afmaakt zullen Thailand helpen een evenwichtiger democratie te verkrijgen.

       Het vergroten van het bestedingsvermogen zal een ingewikkelde zaak worden , daar je nu al ziet dat met de aangekondigde loonsverhogingen de prijzen al meer dan evenredig meestijgen. Terwijl maar een deel van de bevolking van de loonsverhogingen profiteert, krijgt een heel groot deel nog minder koopkracht.

      • tino kuis zegt op

       Jan, ik wil je ondersteunen wat je opmerkingen betreft over die “domme, goedgelovige plattelandsbevolking”. Ze weten heel goed, beter dan wij, wat er in dit land gebeurt en wat er moet gebeuren om dat te veranderen. Dat heeft niets te maken met opleidingsniveau. De gewone man is slimmer dan je denkt. Te lang is er alleen op hen neergekeken, door de heersende elite, maar ook door buitenlanders.

   • tino kuis zegt op

    Landbouwcooperaties kunnen inderdaad veel verschil uitmaken voor de boeren. Hun inkomen zal flink vooruit kunnen gaan. Dat de machthebbers daar niet van gediend waren blijkt uit het feit dat er een aantal leiders van boerencooperaties in de 80-90 jaren hier in het noorden vermoord zijn.
    Maar wat je onder 1. en 2. schrijft vind ik erg overdreven,al zit er een kern van waarheid in. Ik voel dat er een grote persoonlijke woede achter zit en het klinkt me zelfs wat paranoide in de oren. Ik ben dit soort sterke termen nooit in de literatuur tegengekomen en ben dus zeer benieuwd waar, op welke literatuur, je je mening op baseert. Omdat zo’n discussie niet echt op dit blog thuishoort, wil ik je vragen mij dat op mijn email te laten weten. Misschien kun je me overtuigen. [email protected]

    • cor verhoef zegt op

     Die cijfers die je van Bangkokpundit hebt kloppen, maar deze cijfers van The Bank of Thailand, kloppen ook. Tel uit je winst. Debt per household. Leuk en aardig wanneer je ineens niet meer hoort tot de onderklasse wat disposable income betreft, maar wat heb je daar aan met een ton schuld op je iele schoudertjes. There’s lies, big lies and statistics”

     http://www.bot.or.th/English/MonetaryPolicy/Inflation/PaperInFrame/027_HouseholdDebt_oct03.pdf

     • Jan van Velthoven zegt op

      Deze cijfers van de Bank of Thailand betreffen 2003 en vooral voorgaande jaren. Thaksin regeerde van 2001 tot 2006, de cijfers kunnen dus geen valide oordeel over de structurele gevolgen van zijn bewind geven, hoogstens enige indicaties. De cijfers laten een sterke daling zien van de rentelast per huishouden in verhouding tot het inkomen (zie chart 3.2). Daarnaast blijkt de schuldenlast van met name de lagere verdieners in verhouding tot hun inkomen beperkt en stabiel. Positief opvallend is dat de gemiddelde schuldenlast per huishouden aanzienlijk lager is dan in de vergelijkingslanden Maleisië en Indonesië.
      Kanttekening bij deze cijfers in positief structurele zin kan zijn dat de Thaise banken, sinds de crissis van ’98 die in Thailand (als een kredietcrisis) begon, een conservatief en prudent beleid voeren inzake schuldacceptatie en kredietverlening (daardoor zijn zij ook niet geraakt door de recente wereldwijde financiële crisis gebaseerd op ondoorzichtige financiële producten waaraan thaise banken hun vingers niet branden). Waarschijnlijk zijn overigens de schulden van de Thai (maar dus ook de tegoeden ..) in de informele sector buiten de banken veel hoger. Hierbij is wel sprake van goeddeels vestzak broekzak.

 25. runasia zegt op

  beste mensen. Als je naar een ander land gaat is het misschien beter om een beetje te leven zoals de plaatselijke bewoners leven en dan kan je het meestal wel lang uithouden. Het beeld dat vele mensen nog hebben is dat het verre oosten vrij goedkoop is en dat het leven er beter kan zijn. Ja het leven kan er beter zijn maar men weet toch wel dat er aan alles een prijskaart hangt? Lieve mensen wij weten inmiddels wel ene beetje hoe het leven er in het westen aan toe gaat. De meeste mensen werken hier en meer niet.Dat betekent meestal dezelfde routine dagelijks: werken, naar huis, eten ,slapen. en de volgende dag weer hetzelfde. 1 keer per jaar op vakantie: sommige 2 keer. Dit is het leven van de gemiddelde europeaan. Vaak dromen we van dat mooie leven in een ver land waar het altijd warm is en iedereen heel vriendelijk is. Laten we nou eens eerlijk zijn en durven zeggen dat dat niet bestaat. Overal ter wereld moet je werken om wat te kunnen doen. Voor de 1 is het geen werken en is het meer plezier, voor de ander is het geld verdienen om de kosten te betalen. Wat ik hiermee wil zeggen is dat het overal wel minder kan zijn. Dat zogenaamde mooie leven blijkt ook een harde leven te zijn dat ook heel mooi kan zijn mits je er zelf wat van maakt. Ik sprak de afgelopen jaren een hoop mensen die ook zeiden: ik wil naar een warm land gaan waar iedereen aardig en waar het niet uitmaakt hoe je ervoor staat. Nou betse mensen 9 van de 10 keer maakt het nog steeds uit hoe je ervoor staat: financiel, maatschappelijk, je status in je land van herkomst. Helaas wod daar nog steeds naar gekeken. laten we gewoon geniet van het leven waar je ook bent en niet teveel naar de slechte dingen kijken want die zijn er overal. Het beste allemaal!

 26. Henk zegt op

  Beste allemaal,

  Ik kom nu ruim 10 jaar in Thailand.
  Wat mij op valt is dat hotels inderdaad een stuk duurder zijn geworden.
  Het bier is eigenlijk altijd duur geweest (in verhouding met Nederland) echter betaal ik in mijn stam kroeg/bar hetzelfde als 10 jaar geleden. Dit is dus niet veranderd.
  We moeten niet vergeten dat we voor 1 euro nog maar een goede 40 bath krijgen.
  3 jaar terug was dat nog 47 bath. En ik heb zelfs 51 bath gekregen, maar dan moeten we terug naar 2006/2007. Ik verblijf ook niet meer in hotels, voor 6000 tot 8000 bath heb ik een service appartement, voor een maand. Maar europa wordt toch ook duurder?
  Tijdens de wereldkampioenschappen in Afrika betaalde ik bij Airberlin 500 euro voor een retour ticket. Ik denk niet dat dit ooit nog zal lukken.

 27. gerard zegt op

  De meesten onder ons vergelijken begrijpelijk de prijzen van bier, maar een simpel voorbeeld van een eitje wat afgelopen jaar nog thb 3 kostte is nu gestegen naar thb 4,5 of zelfs thb 5 geeft wel aan dat de dagelijkse behoeften enorm in prijs zijn gestegen zoals een eerdere reactie voor een bordje kow phat met een colaatje thb 35 was eerder ook thb 30.
  Een en ander is voor mij onbegrijpelijk want hier in het dorp wordt niet 1 bath meer betaald aan de boeren voor rijst, zitten ze nog dagenlang op 2 zakken satestokjes en werken ze dagelijks op het platteland voor thb 200.
  Gelukkig woon ik bij familie (dus gratis) maar de electranota is ook al 25 % duurder en zo kan ik nog wel even doorgaan, alleen de dagelijkse portie zon is niet duurder geworden en daar geniet ik van.

  • Thailandganger zegt op

   Als de bliksem zonnepanelen installeren en terugverdienen die hap.

   • teun zegt op

    Wat kost stroom/electra hier? en hoeveel kosten zonnepanelen? dat ga je niet meer meemaken dat je de investering terugverdient, laat staan er nog voordeel van hebt…. kwestie van rekenen.
    Ik betaal (wasmachine, vaatwasser, pomp voor water etc. ) ongeveer TBH 1.000 per maand. ( EUR 25). Dus dat wordt kwestie van heel lange adem.

  • gerrieQ8 zegt op

   Of het toeval is of niet, maar gisteren zijn er hier op mijn dorp in de Isaan door de overheid 3000 gratis eieren uitegdeeld, dus een tiental per inwoner. Heb er ook 10 gratis ontvangen, waren wel klein! Compensatie? Straks gaan ze me nog vertellen van haar oudste broer deze betaald heeft. Wedden?

   • Luc zegt op

    Gerrie,
    Zoals ik in een van mijn vorige reacties schreef, Thaksin houdt de boeren zoet met aalmoesen. Die eieren zal hij inderdaad niet zelf betaald hebben. Ze zullen betaald zijn door de belastingbetaler, de zogenaamde ‘elite’ waar de roodhemden tegen in opstand komen. En belastingen betalen is iets wat die boeren niet doen.
    Trouwens, over elite gesproken, toen vorig jaar het gerucht de ronde deed dat Thaksin kanker had, deed hij dat af als onzin. Hij was enkel wat ziekjes zei hij door met zijn vriend Poetin (mooie vriend) tijdens een bezoek aan Rusland wat teveel champagne gedronken en kaviaar gegeten te hebben. Hoe meer ‘elite’ kun je zijn?

 28. Henk zegt op

  Gerard :inderdaad is alles een beetje duurder geworden maar om er zeker van te zijn dat ik vind dat het nogal meevalt heb ik maar gauw een paar oude rekeningen opgezocht :In 2009 3 eieren voor 10 bath
  in 2012 3 eieren voor 10 bat
  in 2009 doos grote fles leo 485
  in 2012 doos grote fles leo 495 bath (heeft met de wateroverlast trouwens wel aan de 590 bath gestaan ;
  Weet niet of je de stroomleverancier bedoelt met electronica maar die was in 2009
  4.00 bath en in 2012 4.12 bath
  En ook wij kunnen gelukkig nog dagelijks genieten van de gratis zon !

  • gerrieQ8 zegt op

   Laat ik dan af en toe een voordeeltje hebben hier in Isaan. Voor de “eletriek” betaal ik 3,55 baht per KWh. Indien je verbruik lager ligt dan 50 KWh/maand, dan krijg je geen rekening. Menig dorpeling met 1 peertje halen dit wel.

   Maar de eieren hier in het dorpje in een van die piepkleine winkeltjes kan ik kiezen tussen 4 of 5 baht voor 1 ei.
   Gelukkig heb ik er 10 gratis ontvangen gisteren van de overheid. Kan dus 2 dagen vooruit, allez vooruit 3 dagen, maar het waren kleintjes zoals eerder gemeld.

 29. Henk zegt op

  Khun Peter alweer een komplimentje voor je onderwerp .Je kan zien dat we echte Hollanders zijn en blijven want zodra het over de centjes gaat regeren we met zn allen massaal .Ga zo door aub ,perfekt

 30. teun zegt op

  Wat een onderwerp! echt Hollands. Nutella (!!!!) kopen in Thailand. Hoe verzin je het. En ja het is hier duurder geworden. Zo is diesel in afgelopen 3,5 jaar zeker TBH 6 /liter gestegen. Maar ik hoor niemand over o.a. brandstofstijging in Nederland.

  En als brandstofprijzen stijgen, gaat ook de prijs van Nutella (!!??) omhoog. Da’s logisch. Gewoon Thais kopen en vooral niet te veel op duurdere terassen gaan zitten. Ook in Noordwijk etc. betaal je de hoofdprijs voor een biertje aan het strand. Leo bier kost bij Tesco ongeveer TBH 61 /halve liter. Dat is dus 1,52. Tsja, wat betaal je in Nederland. en in een simpel restaurant eet je nog steeds goed (thais) voor TBH 40-TBH 80 pp(excl. bier).

  heeft iemand wel eens van inflatie gehoord? Zolang je hier (Chiangmai) nog voor ca. TBH 2,5 mln een huis met 2 badkamers en 3 slaapkamers koopt (airco overal) en luxe keuken dan moet je m.i. niet te veel zeuren over de prijs van Nutella! Toch?

  Maar ja, zoals al eerder opgemerkt: Hollanders willen graag zeuren/klagen. Denk ook even aan verschil tussen G/W/L kosten in Nederland en Thailand….. Daar kun je weer een hoop Singha’s van kopen.

  • jogchum zegt op

   Teun,
   Je hebt helemaal gelijk. Nederlanders in den vreemde willen nutela, pindakaas, hagelslag
   en natuurlijk kaas blijven eten. Ze kopen kaas 4kilo voor 1900 bath en maar klagen dat het leven hier zo duur is.

   • teun zegt op

    jochum,

    als je inderdaad alleen:
    kaas
    nutella
    douwe egberts
    heineken
    hollandse sigaren
    etc.

    wenst te kopen dan weet je dat die spullen (in meeste gevallen) worden geimporteerd of als ze hier worden gemaakt zoals heineken, dat het dan goederen zijn voor luxe markt. en dus betaal je de hoofdprijs.
    overigens, DE is hier (Chiangmai) bij Limping Super nog niet eens duur nl. TBH 125 voor pondspak! dus dat is enige “luxe” die ik neem. voor de rest laat ik sigaren (wel loei duur hier nl. factor 2 t.o.v. nederland) opsturen en of meenemen evenals kaas door gasten die hier komen logeren.

    en verder gewoon de thaise producten. het echt duur worden wordt natuurlijk niet door de inflatie veroorzaakt, maar door de substantiele daling van Euro in afgelopen 2 jaar! van ca TBH 50 naar TBH 40! dan is dus alles ineens 20 % duurder. maar dat ligt niet aan de thais. dat komt door europa zelf (met name Griekenland, Italie en Spanje; landen die vanaf het begin nooit bij Euro hadden gemogen!

   • M.Mali zegt op

    Jochem, in mijn hele betoog klaag niet, want ben zeer tevreden om hier te kunnen leven.
    Ook ben ik niet kiniou, maar eerder een bourgondiër, die van het leven houdt en geniet van alles wat het heeft te bieden…
    Misschien vind je het eens leuk om langs te komen in Hua Hin, of misschien woon je zelf in Hua Hin en kan je me makkelijk vinden…

    • jogchum zegt op

     M. Mail
     Je schrijft ook ben ik niet kiniou ( cheap Charly ) ? Kan weinig Thais ondanks mijn 12 jaar
     verblijf in dit zeer mooie en nog steeds goedkope land.
     Nee ik woon helaas niet in Hua Hin maar een kleine 1000 km bij je vandaan. Ik woon in de
     omgeving van Chiangrai.

 31. Bacchus zegt op

  Dat toeristische oorden duurder zijn in Thailand mag duidelijk zijn; dat is in Nederland ook zo. In Scheveningen betaal je voor een kop koffie op een terras 8 euro en in Lutjebroek 2 euro. Dus dat Pattaya, Phuket, Hua Hin en meer van dit soort oorden duurder zijn dan de rest van Thailand is zo wie zo al duidelijk. Als je daarnaast ook nog alleen maar geimporteerde producten koopt, dan weet je zeker dat je de hoofdprijs betaald. Ook dat is niet anders dan in Nederland. Geimporteerde producten stijgen nu dubbel als gevolg van de flink gestegen olieprijzen = transportkosten.

  Dat de prijzen hier stijgen als gevolg van inflatie is ook niet anders dan in Nederland. Dat prijzen in Nederlandse supermarkten nu stagneren of zelfs dalen is het gevolg van de recessie in Nederland. Om marktaandeel te behouden worden prijzen laag gehouden; let op de resultaten van de supermarkten aan het eind van het jaar.

  Dat Thailand duurder wordt, staat buiten kijf. Dat de prijzen van de eerste levensbehoeften gelijk zijn aan Nederland of zelfs maar die richting op rollen is de grootste flauwekul; Thailand blijft in vergelijking met Nederland zeer goedkoop.

  Het resultaat van de poll over het benodigde inkomen in euro’s een paar maanden geleden is de grootste flauwekul. een overgrote meerderheid geeft aan minimaal 1.500 tot 2.000 euro nodig te hebben; in Nederland een meer dan modaal (netto)salaris. Het gemiddeld inkomen van de TOTALE WERKZAME beroepsbevolking in nederland bedraagt ongeveer hetzelfde en daarvan moet dus in een veel duurder Nederland geleefd worden. Conclusie is dus dat een grote meerderheid van de stemmers een veel hoger dan modaal inkomen in Nederland hadden/hebben en daarmee hier een (nog) exorbitanter levensstijl op na denken te moeten houden of denken dat hun portemonee hier groter is en er een veel luxere levenstijl op na denken te moeten houden.

  Cor Verhoef heeft helemaal gelijk als hij zegt dat sommige reacties c.q. vergelijkingen bij het hilarische af zijn. De meeste buitenlanders hebben opeens de wens om hier in een vrijstaande bungalow van minimaal 1.000 m2 oppervlak met gouden kranen te wonen en/of in een Landcruiser te rijden, iets dat zij in Nederland waarschijnlijk niet konden. Jezelf kietelen kost geld, ook in Thailand. Doe om te beginnen normaal, dan doe je gek genoeg en kijk uit je doppen bij het boodschappen doen, dat moest je in Nederland waarschijnlijk ook. Rijke klagers bestaan op dit vlak namelijk niet, ook niet in Nederland.

  • Ronny zegt op

   Bacchus,
   Volledig eens met je tekst. Natuurlijk zijn bepaalde prijzen duurder geworden in Thailand maar ik vind Thailand helemaal niet duur. Ik zie trouwens niet in waarom (zoals andere hier beweren) je niet van Nutella, kaas of andere vertrouwde producten zou mogen genieten in Thailand. Het is toch niet omdat je in Thailand woont dat die producten plotseling “not done” zijn. Als ik zin heb in iets wat ik lekker vind, dan koop ik dat of dit nu een Thais of buitenlands product is. De duurdere prijs neem ik er dan maar bij. Toen ik nog met mijn vrouw in België en Nederland woonde wilde mijn vrouw ook graag blijven genieten van haar vertrouwde Thaise producten die ze lekker vindt. Was voor mij heel normaal en heb daar nooit moeilijk over gedaan omdat die duurder waren. Ik heb haar ook nooit gezegd “Je woont nu hier en je gaat nu maar boerenkool met worst eten ipv je vertrouwde voeding” (om maar iets te noemen – Niet dat dit niet lekker is hoor). Geniet gewoon van het leven hier (elk binnen zijn mogelijkheden). Ik ben zeker dat iedereen hier nog altijd meer financiële mogelijkheden heeft dan het merendeel van de Thai want voor deze mensen is Thailand echt wel duur.

   • Bacchus zegt op

    Ronny,
    Natuurlijk mag je genieten Nutella, Goudse kaas of andere geimporteerde producten, maar dan niet de kop in ’t zand en klagen dat Thailand duur is. Veel westerlingen willen in Thailand het hun bekende westerse “kostje” op tafel. Helemaal niets mis mee, maar dat is natuurlijk altijd duurder dan locale producten. Een ons Wagyu vlees kost in Nederland 100 tot 150 euro. Het is heerlijk, maar als je dat koopt moet je niet klagen dat al het vlees in Nederland zo duur is.

    Indien je je het kunt permiteren koop dan wat je lekker vindt. Zelf heb ik altijd de indruk dat veel buitenlanders zich hier opeens “de koning te rijk” voelen en hiermee alle proporties uit het oog verliezen. Als je in Nederland in een Fiat Uno reed, waarom hier dan opeens een Toyota Landcruiser? En dan natuurlijk wel klagen als de diesel of benzine 2 baht in prijs stijgt. Voer voor psychologen…….

    • Jan zegt op

     @Ronny, inderdaad, als rijke farang rondrijden in een Toyota Landcruiser en dan in de rij staan voor 10 gratis eieren. Ik moest toch wel lach om die ene reactie die 10 gratis eieren in ontvangst nam. Ik had mij rotgeschaamt, echt. Als mijn leven daar van 10 gratis eieren af moest hangen, was ik allang teruggekeerd. Dat heb ik overigens ook in 2010 gedaan, (niet door 10 eieren), maar omdat ik als Engelse leraar niet van dat salaris rond kom komen. Ik had geen geld en woonde heel sober, een normaal apartement in Bangkok voor 5000 Bath en geen auto, dus gewoon alles met openbaar vervoer. Nu weet ik dat ik al eerder als cowboy ben neergezet door een Nederlander ergens in Thailand. Toen ik hem daarop een email stuurde met hulp om een goede baan als Engelse leraar daar (hij verdiende immers wel heel goed naar zijn zeggen, en was ook nog eens verzekerd voor alles), om mijn ongelijk te bewijzen, bleef het vervolgens heel stil. Jammer. Dat betekent dus dat ik voorlopig nog langere tijd in Europa blijf wonen met mijn Thaise vrouw.

     • gerrieQ8 zegt op

      Wanneer er iets aangeboden wordt, is het not done om dit te weigeren en heb die 10 eieren dan ook in ontvangst genomen. Dat ik hier 2 dagen mee verder kon was een grapje. Heb deze eieren namelijk aan een oude vrouw gegeven die echt geen geld heeft. Samen met haar man leven die in armoede en deze mensen help ik ook financieel. Dus niet meer lachen he? Ik doe trouwens meer voor de samenleving hier in het dorp en heb daar een stukje over geschreven dat volgens plan 9 april geplaatst wordt.

      • Jan zegt op

       @gerrie8, ik kon mij dit ook niet voorstellen. Nog bedankt voor de uiteenzetting, ik zou hetzelfde gedaan hebben. Prettige dag nog.

  • Ronny zegt op

   Mijn persoonlijke ervaring, zoals in het basisartikel gevraagd, is dat Thailand nog steeds goedkoop is, of niet duur is, het is maar zoals je het bekijkt. Inderdaad zijn producten duurder geworden, (waar niet ?) maar is Thailand daarom duur ? Voor vele Thai is dit een ramp, maar zeg nu zelf, als je als Farang die kleine prijsstijgingen niet aankan ? Misschien is terugkeren dan een betere optie, maar dat zal misschien nog heviger schrikken zijn van de prijzen. Niemand is gelukkig met prijsstijgingen (ik ook niet) maar het maakt deel uit van het leven. Verder ben ik eveneens de mening toegedaan dat, zoals ook door andere aangehaald, vele het zichzelf moeilijk maken door zich een andere levensstandaard op te leggen dan ze jaren gewoon waren. Ja, dan moet je niet gaan klagen natuurlijk. Een maand op verlof komen en rijkelijk de Bathjes laten stromen om indruk te maken op, nu ja… is heel wat anders dan hier dagdagelijks wonen. Eens ze dan ook de stap gezet hebben, willen ze aan vriendin, vrienden en (Thaise ?) familie tonen, dat ze die rijkelijke levensstijl kunnen aanhouden. Ja dan is elke prijsstijging niet zo aangenaam natuurlijk. Verder lees ik, in een van de reacties, dat het leven duurder is geworden omdat je nu maar 40 Bath krijgt voor een Euro, daar waar het in het verleden ergens rond de 45 Bath lag, met uitschieters naar 50 en meer (maar dat is maar korte tijd geweest). Of de Euro nu 40 of 50 staat maakt het leven in Thailand toch niet duurder (of misschien voor de importproducten maar daar heeft de Thai niks aan.). Feit is wel dat je minder hebt om te verbruiken, maar het product wordt hierdoor toch niet duurder. Misschien moet je je levensstijl aanpassen daardoor maar vb een huur of de prijs van het ei wordt niet aangepast omdat die Bath nu plots 40, 45 of 50 is. Indien het zo erg gesteld is kan je altijd 2 ipv 3 eitjes eten (grapje). Verder is het natuurlijk zo, dat wanneer je in toeristische gebieden verblijft, de producten daar meestal geprijsd zijn afhankelijk van vraag en aanbod, maar dat is nergens in de wereld anders. Dus om de vragen van het basisartikel af te ronden. Is Thailand duurder geworden ? Ja. Is Thailand nog steeds goedkoop ? Ja. Ik ga dus nog wel even blijven denk ik en hoop van jullie hetzelfde natuurlijk. Gewoon genieten jongens daarvoor zijn we toch hier voor en daar hoef je echt niet rijk voor te zijn. Misschien iets minder uitpakken en het zal je leven hier een pak aangenamer maken want dat is het voor mij uiteindelijk nog altijd. En als dit niet kan moet je je conclusie trekken. Zonnige groetjes vanuit Lad Phrao. Een gelukkige Belg.

  • heiko zegt op

   Voor de thaien is Thailand te duur geworden,voor mij niet.Heb mijn AOWtje en kan er heel goed van leven en kan nog sparen ook.Maar, u weet het spreek woord:

   Als iedereen zijn eigen thuintje wiet.ziet een ander zijn onkruit niet.

   • Ben Hutten zegt op

    Beste Heiko,

    Ik ben toch wel enigzins benieuwd geworden hoe jij dat allemaal doet van je aow in Thailand.
    Ik geloof best wel als je in Thailand er een Westerse levensstijl op na wilt houden, dat het dan niet mogelijk is. Die westerse levensstijl heb ik hier in Nederland al niet, en wil dat ook in Thailand niet. Ben niet helemaal onbekend met Thailand, maar ken alleen het plattelandsleven in de Isaan. Als het niet teveel moeite voor je is: graag een specificatie van jouw maandelijkse uitgavenpatroon. Hoop nog iets van je te horen,

    Groetjes,
    Ben Hutten

    • heiko zegt op

     Beste Ben Hutten

     Ik woon in Ubonratchathani,heb een eigen Bungalow,heb ik zelf laten bouwen 6 jaar geleden voor 600,000 Baht.Heb 2 kinderen en een vrouw.de woonkosten is 1100 thai baht per maand(electric).Mijn vrouw geef ik iederen maand 15,000 baht,voor eten.De kinderen betaal ik elke maand,ieder 2000 baht.zakgeld en om eten te kopen op school.(geef ze natuurlijk wel eens wat extras)
     het punt is:Wat mijn vrouw met het geld doet moet zij zelf weten,als er maar eten is tot het einde van de maand.Ze wil natuurlijk meer,maar daar ben je zelf bij.Bier en Whisky(100 pipers)betaal ik zelf .Kan natuurlijk de grote jongen uit hangen hier met een grote auto,doe ik in Nederland ook niet.Ik woon in Thailand en pas mij eigen aan.En ik mis geen Hema worst ,jong of oude kaas en Nederland helemaal niet.
     Totale kosten per maand 25000 thaise bahtjes. en je kan hier simpel een huis huren(Bungalowtje met 2 slaapkamers en badkamer met grote tuin voor 3500 baht.

     Groetjes

     heiko

     • jogchum zegt op

      Beste Ben,
      Ook ik leef in de zelfe omstandig-heden dan Heiko. Ook ik geef mijn vrouw zo ongeveer
      15.000 bath in de maand. Heb hier een eigen huis gebouwd, overgens niet in 1keer maar
      k’wam hier vroeger vaak op vakantie en investeerde elke keer een bedrag. Totaal heeft mijn huis ook zo’n 600.000 bath gekost. Verder betaal ik zelf mijn bier, de electric, water en tef,
      internet rekeningen. Heb 1 kind maar zij krijgt niet zakgeld van me. Als ze iets graag wil hebben dan geef ik het haar maar pleeg eerst overleg met mijn vrouw.
      Van 30.000 bath in de maand kun je hier als een koning leven.

     • Ben Hutten zegt op

      Beste Heiko en Jogchum,

      Mijn dank voor de opgaven van jullie maandelijkse uitgavenpatroon. Ik raak er toch steeds meer van overtuigd, dat een redelijk goed tot een goed leven in de Isaan mogelijk moet zijn voor bedrag tussen de 800 en 1000 Euro per maand . Ik besef ook heel goed, dat je het zo goedkoop of zo duur mogelijk kunt maken als jezelf wilt.
      Ik wil in een dorp, 25km van het stadje Sangkha en 75km van de stad Surin gaan wonen. Heb daar al een stuk grond opgehoogd en bouwrijp gemaakt. Daar wil ik eventueel nog een niet te groot huis op bouwen. Je woont en leeft daar toch bijna altijd buiten. Ook heb ik een oud Thais teakhoutenhuis wat daar stond verplaats en op betonnen palen van 3 meter boven de grond gezet. Achter dat huis een soort appartement gebouwd, bestaande uit een woon-slaapkamer 28 m2 en een openkeuken met ruime moderne badkamer, ook totaal 28m2. Alles voorzien van aan en afvoer van water en elektra. Daar wil ik dan voorlopig met een niet te groot budget gaan wonen. Eerst hier in Nederland mijn huis zien te verkopen.

      Vanwege mijn gezondheid is het mogelijk, dat ik van goed ziekenhuis gebruik zal moeten maken. In Surin zijn naar horen zeggen 2 goede ziekenhuizen. Zowel de S.O.S centrales in Nederland en Matthieu van AA Insurence Brokers in Hua Hin kunnen hierover geen informatie geven. Beiden hebben geen ervaring met deze ziekenhuizen. Ben wel in een ander ziekenhuis in Surin geweest: maar als ik daar naartoe moet, ga ik liever gewoon dood.
      Mogelijk hebben jullie beiden of anderen informatie, waar ik in Surin of naaste omgeving een goed ziekenhuis kan vinden. In Ubon Ratchathani is er volgens mij wel een.
      Alvast bedankt voor mogelijke info,

      Groetjes,

      Ben Hutten

      • heiko zegt op

       Hoi Ben Hutten.
       Een goed ziekenhuis kan je vinden In Ubon Ratchathani .en een taxi is ook niet duur.zelf neem ik altijd een taxi om dat ik het te ver vindt met de brommer naar de stadt en betaal 100 baht voor 21 km.De ziekenhuizen zijn heel modern in Ubon,niks mis mee.als je een beetje bekent ben in Ubon is er een modern ziekenhuis vlak bij Airport.De prijzen zijn ook normaal dan in die grote steden;bangkok.Ik lag zelf 2 dagen in het ziekenhuis,reden ribben gebroken.gevallen met de brommer.de kosten waren incl medicijne 1050 thaibaht,dus nog geen 30 euro,en Ben, leven is hier heerlijk,niets moet en niet duur.ga altijd naar de markt koop groenten en vlees koop ik bij de BigC of Lotus.Smorgens ga ik af en toe met de motor naar de grens van Lao,is 95 km of Cambodja 120km,is heerlijk genieten van het leven en het leven is kort.ben nu 65 jaar en die paar jaar zal ik genieten en dat kan niet meer in Nederland.Dus met 800 euro kan ik goed leven,Mijn AOW is natuurlijk meer en dat sta dan weer op de bank voor als er problemen zouden komen.De verzekering heb ik nog in Nederland daar betaal ik 141 euro per maand voor.Heb nog een huurhuis in Nederland maar die moet ik opzeggen om dat ik in Thailand perminent ga wonen en doe dat al.bespaar al weer 561 euro per maand en de AOW blijft het zelfde?

       Ik zou zeggen: Welkom in Ubonratchathani of omgeving.

       Vriendelijk groet
       Heiko

 32. Mario 01 zegt op

  Ik woon in Pattaya en daar kan je bij de Lucky Star bar op de boulevard nog voor 40 tbt een grote draft krijgen en in de soi Kaotalo kost een fles Chang of Shinga light 45 tbt en kan je bij de Beebar of de Boozbar vanaf 80 tot 180 tbt westers eten en voor 25 tbt kip met nasi of 35 tbt fryed kip met rijst of nasi met nog groente en soep erbij.

  • teun zegt op

   Mario,

   wat versta jij onder “grote draft”? een halve liter? dan denk ik dat die lucky star binnen kort failliet is. want halve liter Chang kost ca TBH 43 en halve liter Leo Tbh 46 in supermarkt. je zal het dus wel hebben over een blikje van dat spul.

   overigens, “draft” betekent “concept” en heeft dus weinig met bier te maken. maar dat terzijde.

 33. M.Mali zegt op

  Ik lees steeds dat de leerlingen worden dom gehouden en dat ze niet verder komen in de maatschappij.
  Dit is absoluut niet waar en ik kan dat bevestigen uit de eerste hand.
  Mijn hele Thaise familie met 6 broers en zusters, hebben allemaal een goede baan of een eigen bedrijfje. Ik hoor nooit maar dan ook nooit een klagende toon dat ze zijn dom gehouden, want ze zijn zeer tevreden met hun situatie…
  Daarbij komt, dat als hun kinderen een universitair onderwijs hebben gevolgd, er nog bezig mee zijn of nog gaan volgen…
  Deze jonge mensen hebben een goede baan en een redelijk goed starters inkomen, waar ze zeer tevreden mee zijn.

  Studenten dom?

  Nou vergeet het maar, want ook bij hen heeft het internet alle lange tijd zijn intrede gedaan en ze kunnen overal over mee praten.
  Ze weten alles over de politiek, maar lopen daar niet mee te koop.
  Wat trouwens een Aziatische gewoonte is… Veel denken maar niet zeggen….

  Ik denk dat in de toekomst veel gaat veranderen door deze opgeleide studenten die beslist niet dom zijn..
  Ja Thaland zal denk ik in zijn geheel de komende jaren gaan veranderen….

 34. M.C.Veen zegt op

  Ik zag net dat de condooms met 20% zijn gestegen als we het niet alleen over bier willen hebben doe ik graag een bijdragen 😀

  Bron: 711 – 3pack van 50B naar 60B

  Dat is dus net gebeurd! Duidelijk wie de overstroming betaald en zo kan de regering zich zorgen maken om een “Honda”. Voorbeelden kunnen we blijkbaar genoeg vinden. Er vallen een hoop mensen omlaag die nog onderaan de moot zweven tussen arm en rijk.

 35. Sommige reacties beginnen op chatten te lijken. Alle reacties dien niet over onderwerp van de posting gaan, worden niet meer geplaatst.

 36. leen zegt op

  beter duur dan niet te koop. is mij een keer verteld

 37. gerrieQ8 zegt op

  Luc
  Weet niet of je het volgende hebt gezien. Ik denk zo’n 3 jaar geleden een verslag over de armoede van Thaksin, toen hij beboet was vanwege de grondaankopen voor zijn toenmalige vrouw. Hij stond in zijn prive jet in het keukentje zelf zijn eten klaar te maken, omdat, zoals hij zei “geen geld meer had voor een kok, omdat hij nu ook arm was” Hoe kan men daar in trappen?
  Boeren betalen hier in Isaan wel belasting. Heb hier in het dorp horen omroepen dat de mensen grondbelasting moesten komen betalen bij het hoofd van het dorp. 12 baht voor 1 rai! Tevens werd ook omgeroepen dat 1 vrouw, die met naam genoemd werd, ook van vorig jaar nog moest betalen. Dit ging niet over de grond waarop men woonde, maar waarop geboerd werd.

  • Bacchus zegt op

   @GerrieQ8, ik heb nog nooit gehoord dat de boeren hier belasting betalen over hun grond of uberhaupt belasting betalen. We hebben zelf rijstvelden en hebben nog nooit belasting hoeven te betalen. Ook van onze buren heb ik nooit iets over belasting o.i.d. gehoord. Ik kan mij wel voorstellen dat er een bijdrage wordt betaald voor irrigatie-voorzieningen; die hebben wij niet.

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Reacties wijken steeds verder af van de posting. Toekomstige reacties die niet direct op de posting slaan, worden verwijderd.

 38. siamees zegt op

  Als ik toch nog even mag beste mensen,ja het hangt er uiteindelijk van af wat je wilt en niet wilt,als je u echt aanpast aan Thailand qua leeftgewoonten dan is het hier voor een westerling spotgoedkoop .Als je elke dag Hollandse kaas wilt eten,stella artois wilt drinken en boterhammetjes met choco wilt ja dan gaat de rekening natuurlijk omhoog,dan moet je ook niet komen zagen vind ik.Dan is er ook nog het gegeven dat sommige farangs die alles maar dan ook alles moeten kopen om vrouwlief tevreden te stellen plus het feit dat er meestal nog wel wat kinderen van uit een vorig huwelijk plus allerhande schoonfamilie dienen onderhouden te worden.Dit zijn dingen die ik hier dagelijks vaststel,voor mij geen enkel probleem maar je betaalt zelf zo veel als je maar zelf wilt.Ik leef hier nu bijna 3.5 jaar en eet voornamelijk Thais eten,goedkoop en ook nog is supergezond.Auto heb ik niet want ik geraak overal met de Honda Click en als ik verder weg moet neem ik het openbaar vervoer,voor de rest ook geen klein mannen te onderhouden en allerhande schoonfamilie en ja ik kan echt heel goed leven van 500 euro ergens in een provinciestad in Isaan .Ik kan op restaurant gaan als ik wil en nog veel meer en ik heb helemaal het gevoel niet dat ik mij van alles moet ontzeggen,en kom hier niet het tegendeel beweren want dit is mijn situatie zoals het echt is.

 39. Ray zegt op

  Net als overal in de wereld stijgen de prijzen. In landen zoals Thailand, zijn de import- producten en vooral de luxe, erg hoog.

  Woon of verblijf je in een toeristisch gebied, dan kun je er vanuit gaan, dat je de jackpot betaald.

  Als je echt op de Thaise wijze zou leven, dan redt je het met 15000 Baht wel.

  Dit is dan wel op het laagste niveau.

  Als je als buitenlander in Thailand wilt gaan wonen en de Nederlandse maatstaven wilt hanteren, dan ben je niet goedkoper uit, maar eerder duurder.

  Die goedkope tijden zijn voorbij.

  • Marcel zegt op

   Als je alleen maar Nederlandse producten wil consumeren dan wel. Ga gewoon lekker naar de markt, kook zelf en ga in het weekend lekker uit eten, dan kan je voor een redelijk bedrag eten en drinken.

   Huisvesting zelfs in een toeristisch gebied is altijd nog een stuk voordeliger dan in Nederland een huis huren (vergeleken met de gemiddelde huurprijs hier)

   Wil je normaal en relaxed leven dan kan je met heel wat minder af. Ik denk alleen dat een boel mensen leven alsof ze continu op vakantie zijn en ook willen laten zien dat ze veel geld hebben.

 40. bob zegt op

  23 Bath voor een broodje hotdog! 7eleven 20 Bath een ‘hamburger’

  2.50euro in een lokale snackbar amsterdam

  je kan het hier zo duur maken als jezelf wil!

  groetjes uit Thailand, 37graden, zon!

  • Jan zegt op

   Sorry Bob, jouw beredenering is onjuist. Jij vergelijkt Thaise prijzen met een Nederlands inkomen/pensioen, die is vele malen hoger dan het Thaise pensioen. Wil je het echt juist berekenen, dan zou jij moeten kijken wat jij aan pensioen zou ontvangen als je een Thai was. Hoeveel hamburgers à 2,50€ met een Nederlands pensioen kun jij kopen of broodjes hotdog à 23 bath met een Thais pensioen. Je moet kijken naar de koopkracht die je hebt met de Euro of een Thai met de Bath. Vergeet niet vele electronische zaken voor de Thai bijna net zo duur zijn als voor de Nederlander. Het loon van de Nederlander ligt echter beduidend hoger. Jouw beredenering is appels met peren vergelijken. Mijn vouw werkte 6 dagen in de week, en ook meer, maar ontving 200€ per maan omgerekent. Zij betaalt echter wel bijna dezelfde prijs als ik voor hetzelfde vliegticket!

   • Bob zegt op

    Beste Jan,

    de vraag was, is Thailand nog wel zo goedkoop,

    antw. voor ons nog wel

    maar voor de Thai, die niet, of voor een baas werken, niet,

    Thai worden harder, minder vriendelijk, taxis, jetski verhuurders
    waardoor toerisme op de duur zal verminderen
    waardoor in de meeste badplaatsen zullen de prijzen nog meer zullen stijgen,

    fijne dag Jan


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website