Pannenbier in de Banyan, Hua Hin

Door Hans Bos
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
12 juli 2015

Pannenbier kennen we allemaal uit Nederland: het feest(je) als de bouwvakkers het hoogste punt van een gebouw bereiken. Maar in Thailand?

Sinds afgelopen zaterdag is op de Banyan in Hua Hin een traditie geboren. Het nieuwe huis van Jan Verkade en zijn vrouw One was aanleiding om dik 60 bouwvakkers en circa 40 genodigden te laten vieren dat hun nieuwe huis zijn voltooiing nadert. Met de Thaise en Nederlandse vlaggen in top. Op verzoek van Jan Verkade waren de bouwvakkers gekleed in oranje shirts. Gekozen was voor de zaterdag omdat de werkers de volgende dag konden uitslapen.

Het is een tijd lang rustig geweest met bouwen op de Banyan, een fraai project ten zuiden van Hua Hin, volledig gefinancierd met Nederlands kapitaal. Met een schitterende golfbaan aan de andere kant van de berg.

Jan Verkade is een van de bouwers die de Banyan nieuw leven heeft ingeblazen door er een imposante villa neer te zetten. De Banyan bruist van de activiteiten; diverse bouwplaatsen zijn onlangs verkocht, terwijl hier en daar al druk wordt gebouwd.

Verkade is van huis uit tuinder uit het Westland (kokospalmen, tropische zaden etc.), maar heeft tot zijn pensioen kunstbloemen laten vervaardigen in China en Brazilië. De fabrieken worden nu gedreven door zijn zoons.

Uiteindelijk zijn Jan en One neergestreken in de Banyan. Begin november van dit jaar moet hun droomhuis klaar zijn. Om die eis kracht bij te zetten werden zaterdag demonstratief de eerste dakpannen gelegd.

Verkade had voor de gelegenheid niet alleen voor het nodige pannenbier gezorgd, maar ook de inwendige mens niet vergeten. Zo waren 400 bitterballen voorradig, met de hand vervaardigd door Too, de Thaise echtgenote van Leo Vos, penningmeester van de Nederlandse vereniging in Hua Hin en Cha Am. Zij had ook gezorgd voor de nodige kipsaté, inclusief huisgemaakte pindasaus.

 
Klap op de vuurpeil vormde de nieuwe haring, uiteraard geleverd door Pim Hoonhout, voormalig visboer te Haarlem en leverancier van haring door heel Thailand. De haring was op donderdagavond vanuit Nederland bij Pim thuis aangekomen en vond op zaterdag al zijn weg richting de kelen van Nederlanders en Thai.

Omdat de Banyan mee wilde delen in het succes van dit pannenfeest, had Banyan-projectmanager Rob Pijpers zijn staf laten aanrukken voor de bediening. Diverse Nederlandse en Thaise genodigden zetten het feest na afloop voort in Jan’s huurhuis op loopafstand in de Banyan.

Foto’s Ad Gillesse

9 reacties op “Pannenbier in de Banyan, Hua Hin”

 1. TillyenTheovanBarneveld zegt op

  Wat een geweldig leuk pannenbierfeest was het, we hebben genoten! We hebben veel nieuwe, leuke mensen ontmoet! Jan en One, jullie huis wordt fantastisch! Heel hartelijk bedankt voor jullie uitnodiging, we hebben een geweldige avond gehad!

 2. kees zegt op

  Als het hoogste punt bereikt wordt dan wordt de MEI op het huis gezet. Dan wordt er een vlag op het huis geplaatst en dan wordt er GEMEID. Als dan de pannen op het dak liggen is er PANNENBIER.
  Althans zo was het altijd bij mij in de buurt (West-Brabant).

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Kees,
   Zo jij het beschreven hebt,zo ken ik het ook,maar dit is meestal afhankelijk van de streek waar gebouwd werd. In de achterhoek wordt bij het bereiken van het hoogste punt een vlag geplaatst,en een z.g.n.richtmaal gegegeven. Dit richtmaal,is een etentje voor het bouw personeel,en eerst als de dakpannen op het dak komen,viert men het z.g.n. pannenmoal (pannenbier),waarbij ze dit met zekerheid overal verschillend vieren.

 3. Hans Bos zegt op

  Jan komt (zoals gemeld) uit het Westland. Hij houdt zich aan de verklaring uit Wikipedia:

  Pannenbier is een term uit de bouw. Wanneer het hoogste punt van een gebouw is bereikt en de dakpannen gelegd kunnen worden, wordt bier geschonken, dat door de opdrachtgever beschikbaar wordt gesteld. In sommige streken plaatst men wanneer het hoogste punt bereikt is een meiboom op de nok, meestal is het een vlag die blijft wapperen totdat het pannenbier is geschonken en gedronken.

 4. Pim Haring zegt op

  One en Jan .
  Jullie zijn echt een paar apart waarbij ik er trots op ben dat ik jullie heb leren kennen .
  Mensen zoals jullie mag Nederland trots op zijn .
  Ik weet dat Jan een man is die alles perfect wil hebben en dat ook waar maakt.
  Geen berg is hem te hoog om te overwinnen .
  Een ieder die ik gesproken heb hadden pannenbier nog nooit meegemaakt .
  Jan heeft voor deze Nederlandse traditie weer een deur open gegooid .
  Hierbij wens ik als Nederlander Jan en One veel geluk in Thailand .
  Jullie zijn een voorbeeld in dit land zoals vele Nederlanders ook zouden moeten zijn .

 5. Lung addie zegt op

  Ook in Belgie kennen we deze traditie. In Vlaanderen wordt dit ook de “Mei” genoemd en geplaatst als het hoogste punt van het gebouw, meestal de schoorsteen, bereikt is. Bij gebrek aan een meiboomtak wordt dan een grote ruiker bloemen gebruikt. Van “pannenbier” heb ik echter nooit iets gehoord in Belgie, zal waarschijnlijk iets typisch voor onze Noorderburen zijn. Tevens wordt er ook bier geschonken voor de bouwvakkers. Tot daar dus weinig verschil met onse Nederlandse buren.
  Hier in Thailand heb ik, toen mijn bouw klaar was, een kleine party gegeven voor de bouwvakkers. Ik had wel bouwvakkers die heel matig met alcohol omgingen. Heb die nooit enige alcohol tijdens het werk weten drinken.
  Lung addie

 6. Peter zegt op

  Als bouwer weet ik dat de mensen die het werk verrichten, bouwvakkers, in NL vooral uitkijken naar het envelopje met inhoud tijdens het Pannenbier, het feestje is vooral aan de opdrachtgevers + genodigden besteed. Kan mij zo voorstellen dat dit in Thailand bij die groep helemaal van harte welkom is. Wordt aan deze traditie ook uitvoering gegeven?

 7. joy zegt op

  Wat een prachtige villa, doet mij weer denken aan een andere mooie villa op het Banyan resort. Die van Gerard en Ans Ummels. Daar was ik eens op bezoek, wat een aardige mensen. Zo kunnen de Thais toch zien, dat niet alle farang met geld vervelende mensen zijn.
  Weet iemand trouwens hoe het met Ummels gaat? Al tijden niet meer gezien.

  Groet Joy.

  • Gert zegt op

   Even Google en dan weet je wat er gebeurd is met deze familie. En ja aardige mensen als je dit leest op Google


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website