Door Hans Bos

Het gaat met Thailand de goede kant op…. Er komen flink wat regels, ook ten faveure van buitenlandse gasten. Om te beginnen kunnen zij weer gratis toeristenvisa krijgen (vanaf 1 april), desgewenst in combinatie met een molestverzekering. Een molestverzekering? Jazeker! Tegen betaling van 1 USD krijgt de toerist  maximaal 10.0000 ‘greenbacks’ uitgereikt als hij/zij als gevolg van onlusten gehandicapt raakt, naar het ziekenhuis moet of overlijdt.

De Thaise regering weet dat veel reisverzekeringen niet uitbetalen in geval van molest en probeert op deze manier de buitenlandse gasten gerust te stellen. Nog afgezien van het feit dat 10k in dollars slechts een druppel op een gloeiende plaat is als de toerist inderdaad iets overkomt, vraag ik me af of een dergelijke verzekering de juiste manier is om het toerisme te bevorderen.

afval verbranden Chiang Mai

Uit de jongste cijfers blijkt dat Thailand in 2009 ongeveer een procent of zeven minder toeristen heeft getrokken. Als de gegevens tenminste kloppen, want ook in Thailand is het papier geduldig. In het fiscale jaar tot september 2009 trok Chiang Mai maar liefst 12,3 procent toeristen minder en het ziet er voor dit jaar niet veel beter uit. Daar komt nog bij dat veel expats de ‘Roos van het Noorden’ letterlijk ‘ademloos’ verlaten. Het verbranden van bossen, rijstvelden en huisvuil neemt dermate groteske vormen aan dat de lucht in het Noorden van Thailand niet meer te harden is. En geen haan die er naar kraait en geen agent die een bekeuring of waarschuwing uitdeelt.

Dat brengt me op de volgende nieuwe regel: de uitbreiding van het rookverbod, dat al geldt voor de meeste airconditioned plekken en gebouwen. Opmerkelijkste onderdeel van de nieuwe regel is dat u niet meer op het balkon van uw condominium (appartement) mag roken, maar alleen binnen. Menig expat (en vermoedelijk ook Thai) vraagt zich af wie deze heisa in hemelsnaam moet gaan controleren. De politie is al niet in staat (of bereid) om eenvoudige zaken af te dwingen als het rijden met een helm op de brom/motorfiets, laat staan het controleren van rokers op balkons. Regels zijn noodzakelijk, maar het is net zo noodzakelijk om ervoor te zorgen dat mensen zich er aan houden.

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Wilt u een molestverzekering?”

 1. Khun Peter zegt op

  Air pollution can be called the ‘Silent killer’ and affects all Chiang Mai residents’ health without their realizing it. Prof Sumittra Thongprasert claims that the incidence of lung cancer in Chiang Mai is ranked second highest in the world. In addition, admissions for respiratory problems has almost doubled in the past eight years.

  Bangkok, zal niet veel beter zijn denk ik?

 2. Hans Bos zegt op

  In Bangkok is de lucht een stuk schoner. De Bangkok Post geeft elke dag de plek in de stad waar de vervuiling het hoogst is. Vandaag was de lucht wel erg schoon, Din Daeng met 43. In de goede hoek, dus. Vermoedelijk als gevolg van de stevige wind. Probleem met Chiang Mai is dat het in en kom ligt, omgeven door bergen. De rook en smog kan er dus niet uit.

 3. bkkhier zegt op

  Die cijfers zijn zeer betrouwbaar-het zijn gewoon de uitdraaien van de computers van al die in+uitreisgegevens-dus ze tellen enkel wat men daarop heeft ingevuld. Dat het van plaats tot plaats zal verschillen zal ook wel begrijpelijk zijn.
  Hier in BKK is het sinds begin febr. ’10 wer heel behoorlijk aangetrokken en soms weer ouderwest vol.
  Die verzekering is vooral bedoeld voor de angstige Aziaten-die schijnen heel erg afgeschrikt te worden door alles wat riekt naar wanorde. Alsof trouwens een gewone staking (van bagagepakkers of airtrafficcontrol) op welk vliegveld ter wereld dan ook niet tot dezelfde resultaten als de gele hemden hier kunnen leiden: alles plat.

 4. Redactie zegt op

  Een ander probleem is de droogte in het Noorden. Ook hierdoor wordt de luchtkwaliteit met de dag slechter.

  The Nation:
  Meanwhile, with the arid season in full swing, smog in the North remained severe with five provinces shrouded in fine dust particles exceeding the standard for a week now.

  Tourism associations in Chiang Rai and Lampang admitted the haze was hurting their business. Chiang Rai saw a 20-per-cent decline in tourists both local and foreigners, while Lampang said the region was suffering rather than one particular province because tourists usually visited several neighbouring provinces in one trip.

  The northern province of Mae Hong Son and 20 districts in Buri Ram, Chaiyaphum and Surin have been declared drought disaster zones, while some areas of Nakhon Ratchasima are also hard hit.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website