‘Met Lizzy gaat het uitstekend!’

Door Hans Bos
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
23 oktober 2013

Lezers die dit blog al jaren volgen, vragen zich wellicht af hoe het Lizzy is vergaan? Ik kan verklaren dat het met mijn dochter uitstekend gaat, nu ze al meer dan een jaar bij mij in Hua Hin woont.

Lizzy is mijn dochter van ruim drie jaar die meer dan een jaar geleden door haar moeder uit Hua Hin werd meegenomen. De moeder was op de vlucht voor de maffia, die haar flink wat geld had geleend. In eerste instantie had ik geen flauw idee waar moeder en dochter uithingen, maar gaandeweg kwam ik er achter dat Lizzy was ondergebracht bij haar grootmoeder, in een gat tussen Udon Thani en Nongkhai.

Ik bracht een paar keer een bezoek aan Lizzy en grootmoeder en wat ik zag, beviel me niets. Dit was geen goede plek voor mijn dochter om op te groeien. Probleem was echter dat mijn voormalige vriendin (die op haar vlucht onder meer naar Laos, Cambodja en Hong Kong was gereisd) Lizzy gebruikte als onderpand om geld af te troggelen.

Om een lang verhaal kort te maken: uiteindelijk heb ik Lizzy’s moeder 200.000 baht betaald om Lizzy naar Hua Hin te krijgen. Daar zit ze nu al meer dan een jaar ‘op school’. Haar Isaanse dialect heeft ze inmiddels ingeruild voor Engels, dat ze uitstekend beheerst. Ze kan naadloos van Thai in Engels overgaan. Omdat ik in laatstgenoemde taal geen kinderliedjes ken, doen we dat in het Nederlands. ‘Altijd is Kortjakje ziek’, komt er vlekkeloos uit.

Lizzy is een opmerkelijke peuter. Ik mag geen ‘slaap kindje slaap’ zingen. Dat doet ze zelf voor het slapen gaan. Als ik de jeugd van mijn oudere kinderen goed herinner, zijn Thaise kinderen veel zelfstandiger. Of geldt dat alleen voor Lizzy? Verder loopt ze nauwelijks: ze ‘huppelt’ het leven door, soms als en lief poesje dat kopjes geeft, soms als een ware furie. Het karakter van haar moeder…

Lizzy houdt vast aan haar eigen strikte regels en rituelen, als een echte ’control freak’. Het moet zó en anders zijn de rapen gaar.

Haar moeder houdt zich sindsdien op de achtergrond, al belt ze vrijwel elke dag. Hooguit een keer per twee maanden komt ze naar Hua Hin en neemt dan haar intrek in een hotelletje, op kosten van haar nieuwe ‘sponsor’. Zolang hij af en toe langskomt een maandelijkse toelage van 30.000 baht achterlaat, hoef ik weinig te vrezen.

Vooralsnog is het dus rustig aan het front, maar dat kan in Thailand snel veranderen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “‘Met Lizzy gaat het uitstekend!’”

 1. TinoKuis zegt op

  Ik ben ontzettend blij dat het zo goed gaat met jullie tweeen. Je moet heel wat angsten en verdriet hebben doorstaan, ik moet er niet aan denken mijn zoon te verliezen. Je dochter Lizzy ziet er schattig uit. Ik wens jullie alle goeds toe!

 2. Cees zegt op

  Heel leuk om te weten dat het goed gaat met jullie.
  Hoop dat het zo ook blijft, ik denk niet dat moeders er moeilijk over gaat doen.
  Alle goeds, Cees

 3. Angelique zegt op

  Alle goed voor jou en Lizzy, fijn te horen/zien dat het goed met jullie gaat 🙂

 4. Khun Peter zegt op

  Ik heb Lizzy ooit in Bangkok nog, als baby mogen aanschouwen. De laatste keer was tijdens Songkran dit jaar in Hua Hin. Het is een leuk en levenslustig meisje met pretoogjes. Dat ze haar talen spreekt is een goede basis voor de toekomst. Mooi te vernemen dat het goed gaat met haar.

 5. Theburnerman zegt op

  Mooi verhaal. Wat een naar mens die moeder….

 6. Theo van der Schaaf zegt op

  Ik volg het blog al enkele jaren maar dit verhaal roept bij mij veel vragen op. Ik ken de voorgeschiedenis niet ben nu zeer geïnteresseerd. Schulden? Scheiding? Maffia? Ontvoering? afkoop 200.000 baht? Ik kan mij voorstellen dat dit voor veel meer lezers, vooral nieuwkomers op het blog, geldt.

 7. Tebbes J.D zegt op

  Ik lees dit voor het eerst, maar wat een ellende, echt om kippenvel van te krijgen. Ik wens u heel veel succes en al het goede.

 8. JacquesKoppert zegt op

  Beste Hans, ik ben te kort Thailandblogger om iets meegekregen te hebben van de voorgeschiedenis. Maar ik kan slechts één conclusie trekken uit dit verhaal: Jij hebt een belangrijke taak te vervullen. Opvoeden is niet gemakkelijk. En van 3 jarig meisje naar jonge vrouw, die op eigen benen kan staan, is een lange weg. Sterkte

 9. Jan Lambrecht zegt op

  Beste Hans, een mooi verhaal waaruit blijkt dat je goed doet. Gelezen hoe haar vurig karakter zich manifesteert, hetgeen hopelijk betekent dat zij geen nare dingen heeft overgehouden van haar vervelende start. Ik wens jou en zeker je dochter het allerbeste! Naar ik hoop mag Lizzy nu in alle privacy opgroeien!

 10. Robbie zegt op

  Hoi Hans,
  Fijn om te lezen dat het inmiddels na alle zorgen en stress goed gaat met Lizzy en jou (en je vriendin). Ik gun je deze ontspannen periode van harte, want ik weet wat je doorstaan hebt en wat je er voor hebt moeten knokken om je dochter bij je te krijgen. Het meissie ziet er leuk en welvarend uit en fijn om te lezen dat ze een goede talenknobbel heeft. Dat gaat haar in de toekomst goed van pas komen. Ik wens jullie drieën alle goeds en veel geluk toe. Groeten.

 11. Pim zegt op

  Beste Hans wij kennen elkaar al langer .
  Ik heb enorm veel respect zoals ik door jou Lizzy soms rond zie dartelen .
  Het is echt een schat van een kind ,mensen die haar zelf willen meemaken moeten om haar echt mee te maken, naar de avond van de Nederlandse vereniging komen in Hua Hin a.s vrijdag .
  Zoals Hans al zegt meest kan zij je hart stelen ,soms gaat haar uitbundigheid vervelen ,ze eet haring bij de vleet die lieve scheet is een Nederlandse door en door .
  Daar zorgt pappa wel voor .
  Eigenlijk ben ik wel jaloers op Hans om zo een kind te hebben .

 12. Riet zegt op

  Ik wens jullie alle goeds voor de toekomst dat verdienen jullie. En Hans wat een mooie dochter.
  Veel geluk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website