Farangs en de kunst van het kleden

Door Hans Bos
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
17 januari 2018

De jaarlijkse show van de school van Lizzy is bij uitstek geschikt om te zien tot wat de kinderen in staat zijn. Ruim 400 kinderen worden in een paar uur over het podium gepraat, toegejuicht door net zo veel ouders. Dat alles in het kader van de musical Alice in Wonderland. En een ‘wonderland’ was het zeker, niet alleen op het podium, maar ook bij de toeschouwers.

Wat mij opviel was de povere kleding van de buitenlandse ouders. Vrijwel alle Thaise mannen droegen lange broeken, terwijl ontelbare farangs gekleed waren in een korte broek. Het is opmerkelijk dat buitenlandse mannen de juiste kledingkeuze achterlaten op het vliegveld als ze Thailand binnenkomen. Je ziet ze denken: dit is het land der vrijen en daar zal ik me kost wat kost aan houden. Zelfs bij crematies en andere plechtigheden zie je mannen die hun knokige knieën met alle geweld tentoon willen stellen, zonder ook maar een moment te denken aan de eventuele gevoeligheid van de gastheer of –vrouw. Die zijn doorgaans te beleefd om er iets van te zeggen, maar Boeddha hoort ze brommen.

Op de Annual Show van Lizzy’s school viel gelukkig geen enkele tatoeage te bewonderen. Ik begrijp nooit dat (vooral) mannen met dergelijke schilderwerkjes te koop moeten lopen, vaak in combinatie met een reclame-singlet van een biermerk en een flinke toef okselhaar. Ik denk dan altijd: man, kijk eens in de spiegel. Ik moet haast aannemen dat een borduurwerkje dient om de identiteit te bevestigen. Welke andere reden kan er zijn om je lijf zo aan te tasten? Of vraag aan je ex in Nederland of je er zo bij kunt lopen.

Erger nog: een shirt dat is voorzien van een tekst als ‘Good guys etc.” Wellicht wordt het tijd voor een soort smaakpolitie die farangs keurt op stijl. De mannen en vrouwen die in een soort badkleding boodschappen doen, verdwijnen dan in ieder geval achter de tralies.

En wat te denken van de man die voor mij zat, in een polo die uitbundig was voorzien van een Porsche-logo. Als je werkelijk in zo’n auto rijdt, loop je er niet mee te koop. En als je zo’n auto niet kunt permitteren, is het dragen van zo’n hemd alleen maar zielig.

Enfin, de Annual Show was dus niet alleen voor de kinderen, maar ook voor mijzelf bijzonder geslaagd. Al had ik meer oog voor de ouders…


» Laat een reactie achter


35 reacties op “Farangs en de kunst van het kleden”

 1. Daniel VL zegt op

  ik ben vorige week mijn jaarverlenging gaan aanvragen. Ik doe dit met de fiets in korte broek maar met een vers gestreken hemd met lange mouwen is goed tegen verbrande armen. Ik heb dan wel een lange broek in een tas om mij bij aankomst in Promenada in de garage/parking om te kleden. Omdat ik getracht had ter zelfde tijd ook mijn 90 dagen melding te kunnen doen kwam ik bedrogen uit ik was 4 dagen te vroeg en moest nadien aanschuiven op het einde van de andere rij. Ik was er om 8h30 en ben weggegaan om 15h30.
  90 dagen zal gebeuren eind volgende week.
  Ik heb er dus een hele poos verbleven. Op het internet lees ik meermaals van U treffelijk te kleden. IK dacht als ik de mensen die er waren bezag dat ik in Parijs was op een plaats waar de clochard geregistreerd werden. Van enkelen had ik verwacht dat ze het land zouden uitgezet worden. Walgelijk. Voor de dames versta ik niet hoe ze komen aandraven met het modeverschijnsel van de kapotte broeken

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • Chris van het dorpje zegt op

   Dit begrijp ik niet hele mal .
   Ik was er op 18 oktober voor mijn jaarvisum
   en heb samen met het visum een papiertje
   achter in de pass gekregen , dat ik weer op
   15 januar moet komen voor de 90 dagen melding .
   Keen extra melding voor nodig.
   Wanneer je het jaarvisum krijgt , dan meld je je doch
   bij de Immigratie en van af dan moet je weer naar 3 maanden komen .
   Ik ga morgen op 18 januar en dan weer 3 maanden later altijd op 18
   dan kom je doch ook altijd op juiste tijd voor je jaarvisum en 90 dagen
   op de zelfde tijd .

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • niek zegt op

   Daniel, ik vind het ronduit belachelijk om je voor de Immigratiedienst ter plekke om te gaan kleden in een lange broek. Niemand neemt daar aanstoot aan tegen een korte broek en ik spreek uit meer dan 20 jaar ervaring. En je kunt kennelijk niet tegen dames met kapotte broeken; dat is mode Daniel. En dat mag je best lelijk vinden, maar tolerantie is een mooie (schone) deugd.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 2. Hans Toussaint zegt op

  Beste Hans.
  Ik begrijp uw frustratie en deel hem tot op zekere hoogte.
  Wat ik niet onderstreep is uw mening over tattoos.
  Ik heb er zelf enkele, en een ervan is vanwege zijn plaats op mijn onderarm zichbaar als ik een t-shirt of blouse met korte mouwen draag.
  Mijn punt is echter dat elke tatoeage voor mij een zeer persoonlijke zaak is.
  Over de hele wereld zie je mensen die tattoos dragen.
  Wat hun reden ook is, ik respecteer hun keuze.
  Fijne woensdag vanuit een nat en koud kikkerlandje.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 3. bart zegt op

  In het stuk wat ik net heb gelezen lijkt het of alleen falang mannen tattoo’s hebben, maar ik kom toch zeker weer bij elke vakantie in Thailand menig thaise man en vrouwen tegen met vele tattoo’s, en het lijkt me zeer sterk dat dit alleen in Bangkok is aangezien ik dit op meerdere plaatsen in Thailand heb mogen aanschouwen. Misschien is het u smaak niet, maar om zo over andere mensen te oordelen getuigd ook niet van veel respect.

  Mvg, B. van der Mark.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
  • niek zegt op

   Bovendien hebben veel Thais boedhistische tattoos, waarvan een beschermende en religieuze kracht uit zou gaan en die zijn zeer bewerkelijk, gedetailleerd en vaak heel mooi op hun rug uitgetekend.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 4. Joop zegt op

  U kunt daar nog aan toevoegen dat een deel van de farang mannen het vanzelfsprekend vind om hier rond te lopen met zo’n vette bierbuik.

  Mijn ervaring is dat velen van hen vinden dat de godgansedag bier drinken en het paraderen met zo’n vadsig lichaam een bevestiging is van hun mannelijkheid.

  Laat me niet lachen!
  Je hersens zitten in je hoofd, niet in je buik.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +11 (obv 11 stemmen)
  • Khun Peter zegt op

   Een dikke buik heeft niets met bier drinken te maken, maar met buikvet (vet rondom de organen) door teveel aan calorieën en verandering in de hormoonspiegel. Misschien jezelf eerst beter laten informeren alvorens iets te roepen? Lees dit bijvoorbeeld eens: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bierbuik

   VN:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
   • Joop zegt op

    Juist, teveel aan calorieen. En dat komt vooral door overmatig bierdrinken.

    Maar niet iedereen snapt dat natuurlijk.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
    • Khun Peter zegt op

     Ja, je kan dus ook een bierbuik krijgen van frisdrank. Maar kennelijk snappen sommige mensen dat niet.

     VN:F [1.9.22_1171]
     Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
     • Bang Saray NL zegt op

      Khun Peter,
      Je zal best gelijk kunnen hebben maar om het met frisdrank te doen lijkt me een grotere kunst daar je normaal niet die hoeveelheid naar binnen werkt als bier. Maar ja het zou kunnen zijn. hahaha en het is in de volksmond nu eenmaal bierbuik genoemd terecht of niet.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • bart zegt op

   Deze mensen zorgen er toch voor dat een redelijk aantal thaise mensen een inkomen hebben, beetje denigrerend om mensen met overgewicht vadsig te noemen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 5. Peter V. zegt op

  Is het niet een idee om de smaakpolitie ook direct de inhoud van posts te laten controleren?
  Bovenstaande klaagzang, vermomd als een artikel over een optreden, zou dan waarschijnlijk een proces verbaal opleveren.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +12 (obv 12 stemmen)
  • Hans Bos zegt op

   Frustratie? Klaagzang? Niets van dat alles. Mij valt iets op bij het optreden op een school. Daar schrijf ik over. Aan de lezer om daar op te reageren, of niet. Het genoemde proces verbaal zal ik overigens graag bij de rechter aanvechten. Die zal ongetwijfeld wijzen op de vrijheid van meningsuiting, in Nederland (niet in Thailand).

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
   • Peter V. zegt op

    Ik heb het woord “frustratie” niet gebruikt.
    “Klaagzang” wel en termen als “povere kleding”, “met geweld tentoonstellen”, “zielig” vind ik meer passen bij een klaagzang, dan bij neutrale registratie.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 6. Hans Bos zegt op

  Over smaak valt niet te twisten, ook niet over respect. Ik neem aan dat ik mij een oordeel over van alles en nog wat mag vormen. Dat geldt ook voor het respect van mijn kant.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 7. Jacques zegt op

  In Nederland is de vrijheid van meningsuiting een groot (voor)recht en het wordt belangrijk gevonden door veel mensen. Dit moeten we koesteren. Als iemand zijn mening uit, wat een ander niet aanstaat dan is dat jammer voor die persoon, maar niet meer dan dat. Het houd niet automatisch in dat er geen respect zou zijn. Dat is van een andere orde. Ik ben ook geen fan van mensen die tattoos dragen, maar ik heb ook mensen in mijn familie die dit wel hebben laten aanbrengen en er happy mee zijn. Het zei zo, zolang ik er niet mee hoef te lopen. Er zijn volkeren waarbij je niet meetelt als je niet voorzien bent van tattoos. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik vind wel dat er verschil is tussen tattoos en de reden voor het aanbrengen vind ik ook van wezenlijk belang. Sommige vind ik niet storend en anderen weer verschrikkelijk. Over smaak valt dus niet te twisten, maar dat mensen hier hun mening over mogen verkondigen vind ik een goede zaak. Dat geldt natuurlijk beide kanten uit en dat maakt de discussie interessant. Uiteindelijk doen we er mee wat we willen of niet willen. Met bierbuiken bekruipt mij toch een ander gevoel. Dit is naast afzichtelijk ook nog eens erg ongezond en daar zou ik wel een grens willen trekken. Deze bierbuik dan ook nog gaan showen, hebben die mensen dan helemaal geen schaamtegevoel. Onbegrijpelijk vind ik dat. Dat er mensen zijn die geen begrip hebben dat er op bepaalde gelegenheden anders dient te worden gekleed, is of een gebrek aan opvoeding, of maling aan alles hebben, of gewoon dom zijn. Daar zit wel een bepaalde vorm van respectloosheid aan gekoppeld.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
  • bart zegt op

   Er zijn ook mensen met overgewicht die daar zelf niet zoveel aan kunnen doen, om dat afzichtelijk te noemen vindt ik een grove belediging. Ik heb zelf het geluk dat ik daar geen last van heb, maar mensen op deze manier weg zetten is niet erg netjes, natuurlijk zijn er mensen die dit aan zichzelf te wijten hebben, maar om dan een hele groep afzichtelijk te noemen. Lijkt mij niet correct, maar dit is natuurlijk slechts mijn mening.

   Mvg. Bart

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
   • Frans Nico zegt op

    Over het algemeen is overgewicht verdeeld over het gehele lichaam. Dat is een bierbuik niet. Het is goed dat onderscheid te maken.
    Over het algemeen is overgewicht of een bierbuik zelf veroorzaakt en kon worden voorkomen of kan worden bestreden, al is dat niet altijd makkelijk. Natuurlijk kan overgewicht ook veroorzaakt worden door een ziekte, zoals hyperinsulinemie of hypothyreoïdie. Maar de oorsprong daarvan ligt veelal in de voeding en eetgewoonten.
    Wat mij opvalt is dat dikke mensen juist fast food eten en veel, heel veel. Bovendien wordt dat veelal door de persoon ontkent. Ik hoef alleen maar te kijken naar mijn zus. “Ik eet helemaal niet veel.” Maar als ik bij haar kom zit ze aan een vette hap.
    Ik denk daarom dat het overgrote deel van dikke mensen hun overgewicht aan zichzelf danken. En ja, afzichtelijk is een omschrijving die de een er aan geeft en de ander niet. Een verminkt gezicht is vaak ook afzichtelijk, maar daar kan de persoon veelal niets aan doen…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 8. Christiane zegt op

  Helemaal geweldig uw reactie op de farong’s die niet weten hoe zij zich moeten kleden. Oh die politie die u aan wilt stellen, mag die dan a.u.b. ook naar Nederland komen en er blijven. Dan ook graag m.b.t. de Iphone’s en andere bijbehorende storende elementen.
  Ik geniet van uw blog dat is zeker.
  Hoop ooit nog eens tegen een Cambodja flower plant op te lopen in dit koude kikkerland.

  Met vriendelijke groeten,
  Christiane

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 9. Gerrit .hua hin zegt op

  Zag net dat mijn posting niet geplaatst word ,vriendjes politiek ,of mag hier alleen door ( goed geklede mensen) gereageerd worden

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
  • Rob Phitsanulok zegt op

   Beste Gerrit, weet je zeker dat het een nette posting was. Ik weet dat jij alleen korte broeken hebt dus pijnlijk bericht, toch haha.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 10. Pompoei zegt op

  Hans Bos jij had dominee moeten worden, of ben je dat misschien. Iedereen draagt toch waar hij zich goed in voelt. En wat die tatoeages betreft, ik hoef ze ook niet maar ik zou de Thais, mannen en vrouwen die met zoiets rondlopen niet te eten willen geven.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
  • niek zegt op

   Dominee of missionaris is geen gekke vergelijking voor Hans Bos. Toen de missionarissen hun ‘bekeringswerk’ begonnen was het voor de vrouwen ook gelijk afgelopen met het rondlopen met een naakt bovenlijf, want dat vonden ze toen ongepast. Ik kijk soms met enige nostalgie naar foto’s van vroeger in Birma, Laos, Cambodja, Thailand…..waar vrouwen bij de normale dagelijkse taferelen op de markt, tijdens het werk, thuis met ontblote borsten rondliepen.
   Ach, was ik maar eerder geboren!
   En wat kun je nu tegen tattoos hebben; je hebt lelijke en mooie tattoos, zoals zoveel dingen in het leven wel een lelijke en mooie kant kunnen hebben; en korte broek waar de Thais een lange broek dragen vind ik geen enkel punt. Wat me wel irriteert is dat farangs nogal eens met ontbloot lijf in de stad rondlopen en dat hadden die missionarissen toen wel moeten verbieden ipv de vrouwen. Of is dat een seksistische opmerking?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
   • niek zegt op

    ……..’bovenlijf’ bedoel ik natuurlijk; dat zullen jullie toch wel zo begrepen hebben in de laatste zin!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • Mart zegt op

     Nou ja net als jezelf reageer ik dan ook op je laatste zin. Welk lijf, bovenlijf bedoel je nu? In je laatste zin. Quote “Of is dat een seksistische opmerking” komt in geheel geen lijf voor. Ok, foutje bedankt. En ja..toch wel. Vriendelijke groet, Mart

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 11. Henk zegt op

  Waarschijnlijk speelt de temperatuur van de afgelopen weken een belangrijke rol bij de kleding van de Thaise mannen .
  Buitenlanders met tatoeage ??? Maak je ogen eens open en waarachtig :: Je zal zien dat 99% van de Thaien inclusief de vrouwen van top tot teen vol zitten met tatoeage ..Je moet ze met een vergrootglas zoeken die GEEN tatoeage hebben .
  Buitenlanders met aparte shirtjes :: Lees eens goed wat er bij vele Thaise mensen op hun shirt staat ,inclusief “”you can fuck me “” en duizenden andere teksten die ze zelf niet eens kunnen lezen laat staan begrijpen .
  Sorry Hans maar dit stukje raakt kant noch wal .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
  • niek zegt op

   Ja, en dan denk ik ook aan Thais met shirts met hakenkruis of met SS-helmen op de motosy.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • Danzig zegt op

   Als 99 procent van de Thai die je ontmoet een tatoeage hebben (of er zelfs ‘mee volzitten’), dan zegt dat toch echt wat over het niveau van de Thai met wie je omgaat en de plekken waar je je begeeft. Laat me raden: bars in Pattaya?
   Van mijn Thaise vriendinnen en mannelijke en vrouwelijke kennissen heeft, op een ex-bargirl na, niemand ook maar één tattoo.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 12. Fransamsterdam zegt op

  Volgens mijn waarneming is het in Thailand niet ongebruikelijk dat de leerlingen in uniform naar school gaan.
  Om beschamende maatschappij-ontwrichtende wantoestanden zoals door Hans Bos beschreven te voorkomen, kunnen de scholen eenvoudig bepalen dat de ouders bij bezoeken aan de school en tijdens buitenschoolse activiteiten ook een uniform dragen.

  Alle gekheid op een stokje, het gaat om een musicaluitvoering. Ik zou me dan toch ook anders kleden dan voor een crematie hoor.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 13. luc Vandeweyer zegt op

  Er blijven nu eenmaal mensen, met een opgestoken vingertje rondlopen, altijd wijzend naar anderen, en zeggen wat volgens hen mag en niet mag.
  In Thailand loop in rond in korte broek en t-shirt, en op teen slippers. Mag ik ja?
  Pilsje drinken, ja. Mag ik?
  Denk voor jezelf wat je wil, maar laat anderen, die op een normale manier door het leven gaan, met rust. Al is het dan met knokige knieën in een korte broek.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 14. H.Slot zegt op

  Een tekst van Hans Bos waar ik volledig achter sta. Ook ik stoor mij aan de kleding die door de westerlingen gedragen wordt. Enig gevoel voor de Thaise samenleving zou men wel kunnen opbrengen en dat is vooral door je een beetje aan te passen bij gelegenheden van de Thai. Bij velen is het gevoel voor esthetiek ver te zoeken in kleding keuze. In bijna badkleding de stad in gaan en dat soort zaken doet men toch in eigen land ook niet.
  Tatoeages zijn een heel persoonlijke keuze, op het strand zittend geniet ik ervan om te zien wat men allemaal op het lichaam laat zetten maar vraag me meteen af waarom.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
 15. tom bang zegt op

  Enfin, de Annual Show was dus niet alleen voor de kinderen, maar ook voor mijzelf bijzonder geslaagd. Al had ik meer oog voor de ouders…

  Na het lezen van Uw verhaal vond ik deze regel wel erg vreemd, er kwamen zoveel negatieve ervaringen uit naar voren.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 16. Danzig zegt op

  Als docent word ik geacht me fatsoenlijk te kleden. Dat betekent een nette, lange zwarte broek, zwarte sokken in fatsoenlijke schoenen en een overhemd. Dat laatste mag op mijn school met lange of korte mouwen. Zichtbare tatoeages of piercings zijn echt ‘not done’. Ook in mijn vrije tijd probeer ik mij, hoewel casual, toch netjes te kleden. In mijn geval – ik woon in een stad met 80 procent moslims – betekent dat: broek tot over de knieën en geen hempje/wife-beater. Ik ben dan wel docent onder werktijd, maar ook in mijn vrije tijd ben ik wel degelijk “Teacher Danzig”, en heb ik een voorbeeldfunctie voor mijn, veelal van streng islamitische huize afkomstige, leerlingen. Daar schijt aan hebben en me als een gemiddelde gepensioneerde Pattaya-farang kleden zou snel het einde aan mijn dienstverband betekenen. En ik hoop nog wel flink wat jaren in Thailand te blijven wonen en werken.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 17. Luit zegt op

  Jeee waar maakt Hans Bos zich druk om zeg, Wat kan jou het schelen hoe een ander er bij loopt, als je er niet tegen kan, dan kijk je de andere kant toch op. Net als dat gezeur dat witte sokken in sandalen niet kunnen, pffffff en de kudde trapt hier ook nog in, want anders loop je uit de maat. Ik loop hier in een hemdje een niet in t-shirt is me te warm, korte broek en blote poten op slippers… Als iemand daar wat op aan te merken heeft dan mag iemand er mij in persoon op aanspreken, Get a life 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website