Hans Bos woont in december 10 jaar in Thailand: een terugblik. Vandaag deel 2.

We kwamen terecht in Imperial Park in Prawet, meer in de richting van de nieuwe luchthaven. De huur bedroeg 18.000 tegen 14.000 baht in 101/1, maar door de fraaie koers van de euro deerde dat niet. Later verhuisden we naar een nog fraaiere villa in hetzelfde park, waar uiteindelijk dochter Lizzy in 2010 werd geboren.

En toen ging het fout. Postnatale depressie of niet, maar de moeder van Lizzy ging op grote schaal aan het gokken. Dat resulteerde niet alleen in een fors financieel verlies, maar ook in een schuld bij enkele hooggeplaatste heren. Had ik het moeten zien aankomen? Misschien wel, al was N. een meester in het verdoezelen van de waarheid. Pas later kwam ik er achter dat haar hele leven, aan mij verteld, uit een onontwarbare brok leugens en fantasieën bestond. Ik kende haar acht jaar en had nooit een reden om aan haar verhalen te twijfelen.

Op het moment dat duidelijk werd dat enkele heren naar haar op zoek waren, was het beter om snel de benen te nemen. Dus snel de auto ingepakt en met de baby op weg naar Hua Hin, waar ik telefonisch al een spaarzaam ingerichte bungalow had gereserveerd. Een luxere vorm van kamperen, dus. De rest van de Bangkokse inboedel werd weken later in een vrachtwagen bezorgd door een kennis in een open vrachtwagen, die later nog dik 400.000 baht van N. tegoed bleek te hebben.

Maar op het moment dat dit duidelijk werd, was N. al gevlogen, met medeneming van Lizzy. Ik had geen idee waarheen, maar vermoedde het huis van haar moeder, tussen Udon Thani en Nongkhai. N’s telefoon was afgesloten en alleen via een contact dat ze in mijn computer had achtergelaten kon ik haar vader bereiken. Dat bleek overigens niet haar vader te zijn, maar een voormalige boyfriend, hoogleraar ICT aan een aantal universiteiten in binnen- en buitenland.

Ik kan nu een hele litanie ophangen wat vervolgens gebeurde, maar dat laat ik achterwege. Uiteindelijk kon ik Lizzy traceren, kreeg van de rechtbank in Bangkok gedeelde voogdij, betaalde losgeld en haalde haar op bij haar oma. Wat dit betreft is het: eind goed, al goed. Lizzy zit al drie jaar op school in Hua Hin, groeit als kool en doet het uitstekend, mede onder (straffe) leiding van vriendin Raysiya.

Wordt vervolgd…


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “De lange reis, door het (bijna) aards paradijs (2)”

 1. Jacques zegt op

  Ja, weer zo’n verhaal. Ik ken er velen. Ook in Nederland wordt er veel gegokt door de Thaise dames. Maar dit komt ook voor bij andere Aziatische personen. Ze zijn geliefd in de gokparadijzen. Het zit ze in het bloed en zijn er mee opgegroeid. Bij mij in de wijk in Nongprue wordt er ook flink gegokt bij de buren. De gordijnen dicht en veel buurvrouwen bij elkaar. Partner nog te jong en verblijvend in het thuisland. Kan later voor de kosten opdraaien of zijn wonde likken. Alleen de Thaïse dames die gestudeerd hebben daar komt dit nagenoeg niet voor.
  Het disrespect dat ten toon gespreid wordt door de desbetreffende dames ten opzichte van hun partner is hemel schrijnend. De echte liefde is ver te zoeken.
  Enfin ik ben benieuwd naar deel 3.

  • Kees zegt op

   Ik ken ook wel Thaise meiden die niet zo zijn, maar ik ben wel met je eens dat je enorm uit moet kijken. Veel farangs kijken niet verder dan een paar mooie bruine hogen, hoge jukbeenderen en een lekker lijf. De vaak veel jongere partner, met een achtergrond zonder noemenswaardige educatie en een hoop schrijnende armoede, heeft hele andere normen en waarden dan de gemiddelde farang. En zeker als ze lange tijd in de bar gewerkt hebben is het opletten…die meiden kunnen vaak geweldig acteren want dat is hun werk (slechte acteurs zie je alleen op Thaise TV).

   Ik vind het wel heel eerlijk van Hans om het zo neer te zetten, maar ik heb tevens niet de illusie dat het soortgelijke problemen bij anderen zal gaan voorkomen. Hun vriendin is namelijk altijd ‘echt anders’ toch?

 2. Pieter1947 zegt op

  Ga door Hans Bos…Ben ook benieuwd naar deel 3..

 3. TAK zegt op

  ik ken menig ferang die naar de verdoemenis
  is gegaan door gokschulden van hun Thaise echtgenote.
  Sommige ferangs spelen zelfs met hun Thaise vrouw onder 1
  hoedje om zo geld te lenen bij hun vrienden en bekenden. Indien je Thaise vrouw gok verslaafd is of regelmatig gokt kan je beter gelijk de relatie beeindigen. Vroeg of laat staat de Thaise mafia
  bij je voordeur en kan je alles inleveren. Indien nodig onder bedreiging of grof geweld. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

 4. Sjaak S zegt op

  Hetzelfde gebeurde met een kennis van mij. Ik kon zijn levenspartner na een paar betrapte leugens al niet meer pruimen. De man heeft duizenden aan haar uitgegeven, ze bedriegt en bedreigt zowat iedereen die ze kent en heeft overal schulden. Ze manipuleert op de meest slinkse manier. Hij kwam er ook pas na jaren achter, net als jij. Of was het de liefde, die weer eens blind maakte?
  Wat een verhalen. Ik hoop het nooit mee te maken. Gelukkig (misschien) valt er bij mij niks te halen…..

  • Hans Bos zegt op

   Liefde maakt blind, of in ieder geval bijziende…Al doende leert men, al kost het helaas veel tijd en geld.

 5. Coen zegt op

  Je bent er gelukkig nog Hans. Loansharks, mensen die je vrouw geld lenen tegen woekerrente, zijn zeer gevaarlijk. Ze deinzen er niet voor terug om te dreigen of veel erger en dat ook bij haar farang. Ik ken/kende farangs die gevlucht zijn naar het buitenland of die er niet meer zijn. Paradijs mijn gat! Keep a low profile, val niet op! en denk niet dat je het beter weet dan een Thai dat wordt nl niet geaccepteerd.
  Een leven is niet veel waard en van een farang zeker niet. Negatief? Nee realistisch.

 6. Peter zegt op

  Hoi Hans,

  Het gebeurde mij ook na 8 jaar. De baby een paar jaar oud inmiddels. Had werkelijk waar 8 jaar alles geloofd.
  In eens kwam het uit het was een filmster eerste klas alles gelogen en er in getuimd.

  Maar of het post natale depressie was denk het niet hoor. Ze heeft mij gevangen in haar net doormidden van ons kind.

  Ja stom van mij. Maar ben dus niet de enigste.

  Hans hoop dat deze wonden ook helen.

  Wat ik mis of heb er overheen gelezen was je ook getrouwd ?

  Dank voor je eerlijk verhaal.

  • Hans Bos zegt op

   Beste Peter,
   Ik was niet met haar getrouwd. Dat wilde N. niet. Ze zei dat ze op haar ID altijd ‘miss’ wilde blijven. Waar of niet waar? Geen idee. Er zijn meer verhalen waar ik naderhand aan ben gaan twijfelen.

   • theoS zegt op

    @Hans Bos,als je als Thaise vrouw ongetrouwd bent komt er inderdaad ‘Miss’ op haar ID te staan en voor een getrouwde Thaise komt er ‘Mrs’ op haar ID. Naamsverandering naar de echtgenoot hoeft niet meer. Ook ben je als getrouwde verantwoordelijk voor haar schulden en zij voor de jouwe. Je was niet getrouwd dus het is haar pakkie an.

   • henry zegt op

    Ik ben nu 5 jaar officieel gehuwd voor de Thaise wet, en op mijn echtgenote haar ID staat ook nog Miss. Ook mijn eerste Thaise echtgenote had na 33 jaar huwelijkn ook nog steeds Miss op haar ID staan.

    Beiden hielden eraan om hun meisjesnaam te behouden.
    Mijn eerste echtgenote met de oneliner “your not my father” als reden, Mijn tweede echtgenote omdat ze trots is op haar famllienaam..

    Dus dat verhaaltje klopt niet.

    • theoS zegt op

     @ henry, verhaaltje? Ik ben nu zo’n 30 jr getrouwd met mijn Thaise schone en dat was in een tijd dat de vrouw verplicht was om de achternaam van de echtgenoot aan te nemen. Een aantal jaren geleden is dat veranderd en hoeft dat niet meer. Zij heeft toen haar meisjesnaam weer aangenomen en er staat wel degelijk Mrs. voor haar naam op haar ID, is algemeen bekend. Als je alleen maar voor de Buddha trouwt en niet voor de Amphur ben je niet getrouwd en blijft er Miss voor haar naam staan of hun hebben je, op de een of andere manier, royaal te pakken genomen.

 7. D.Brouwer zegt op

  Hans ,

  Jammer dat het zo gelopen is .
  Hoop dat je met je nieuwe partner meer geluk hebt.
  Ben ook zeer benieuwd naar het vervolg.

  Hartelijke groeten ,

  Dick

 8. Rob zegt op

  Hoi Hans
  Ik hoop dat het met jullie alle twee goed komt ,maar helaas is dit dus de harde en echte waarheid.
  Maar ik sta verbaasd van dat dit zomaar geplaatst mag worden hier want .
  Want als het te negatief word dan ben je een pessimist want hier worden toch het liefst berichten geplaatst die door een rozebril zijn geschreven.
  Ik weet ook ook wel dat niet alle thaise vrouwen slecht zijn.
  Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.
  En door schade en schande ben ik zelf ook wijzer en pessimister geworden.
  Helaas had ik het ook graag anders gezien.
  Alleen snap ik sommige niet ze kunnen een heel goed leven hebben en dan vergooien ze het met gokken e.d.
  En van sommige mannen snap ik het ook niet ze willen liefde en vriendschap kopen met huizen en auto geven land kopen .
  Maar je ziet dat Hans er eerlijk er voor uitkomt en zodoende dat andere ervan kunnen leren.
  Veel sucses met de kleine.
  Gr Rob

 9. Cor van Kampen zegt op

  Het is een dramatisch verhaal. Toch ligt de schuld grotedeels bij jezelf.
  Zoals veel expats die het allemaal zo goed weten in de boot zijn gegaan.
  Verhalen van kenissen van mij die een huis kochten ergens in het noord oosten.
  Er was ook nog een broer in huis. Hele lieve man. Later bleek het haar echtgenoot te zijn.
  Alles kwijtgeraakt en terug naar af.
  Bij het leren kennen van een Thaise vrouw is het belangriijk om eerst meerdere malen bij de familie op
  bezoek te gaan. Neem een Thai mee die je kan vertrouwen. Laat die even lekker in de omgeving
  rond lopen en hij komt met de juiste informatie. Kost een paar Bathjes, maar uiteindelijk spaar je wel veel geld uit.
  Ik ben al 14 jaar samen met mijn Thaise vrouw en 12 jaar getrouwd ( in Nederland).
  Ik heb een mooi leven. Woon 10 jaar hier in Thailand. Nooit en probleem.
  Cor van kampen.

 10. John Chiang rai zegt op

  Liefde maakt inderdaad blind,en zelfs als je na een tijd van relatie opnieuw terug komt in het,, land der zienden”wil je het eerst niet waar hebben. Ook ik heb voordat ik mijn huidige vrouw heb kennen geleerd mijn negatieve ervaringen gemaakt,die gelukkig niet met goklust te doen hadden,maar ook met het voortdurend vertellen van onwaarheden,die ook hun prijs hadden.Naar dat ik het vermoeden kreeg dat zij de onwaarheid sprak,had ik het geluk,dat ik in het begin van onze relatie in contact kwam met haar jongere zus, die ons bezoeken kwam.Zodoende kreeg ik in een z.g.n. kruisverhoor de bevestiging van mijn vermoedens,en heb eigenlijk teleurgesteld,de relatie beeindigd. Na deze ervaring heb ik mij voorgenomen een Thaicursus te volgen,zodat ik nu, de taal beter verstaan kan,en waar nodig ook spreken kan. Zodoende kreeg ik steeds meer mee van de gesprekken die de thaivrouwen onderling voerden, waarbij het niet zelden om Farangs,en om geld gaat. Veel mannen die zeker zijn,dat in hun relatie alles anders is,verstaan zelf haast,of helemaal geen Thai,en vertrouwen alleen op haar meestal spaarzame Engels,ondersteunt van het lieve Thai lachje,zodat het zeker weten,meer vermoeden is. Ook toeristen die reeds jaren in Thailand komen,laten zich vaak misleiden door een vriendelijk thailachje,wat een deel is van iedere thaise opvoeding,en veel verbergt van het werkelijke karakter.

 11. chang noi zegt op

  Ik noem het altijd lesgeld. En lessen worden herhaald totdat je ze snapt.

  Overigens komt dit ook in de betere kringen voor. Sterker voor veel geld wil men best wel iemand huren om een eigen familie lid om zeep te helpen.

  De meeste Thai zijn zeer goede camelion … of hoe heet dat beest dat van kleur veranderd.

  Het verhaal van gokken en schulden had ook veel slechter kunnen aflopen.

  Goed Hans dat je gewoon alles hebt gedaan om je dochter een goede toekomst te geven. En voor alle mannen die geen kids meer willen … even naar de dokter gaan.

 12. Chon die zegt op

  Het is 1 van de eerste dingen die ik gedaan had nadat ik de eerste keer naar Thailand was geweest, thaise les nemen. Ik heb dit 6 maanden volgehouden en Beheerste daarna de taal in woord en spraak. Dit heeft mij de afgelopen jaren heel veel geholpen. Ik kom nu 20 jaar in Thailand en ben nu 15 jaar met me huidige thaise vrouw samen.we hebben een dochter van 14. Ik vond het mooiste altijd als ik bij verjaardagen kwam en ik rustig luisterde wat er weer allemaal besproken werd door de thaise vrouwen onderling en als ze dan klaar waren zei ik, maar daar ben ik het helemaal niet mee eens. De thaise verwachten niet dat je alles verstaat en begrijpt maar dat is de eerste levensbehoefte als je een stabiele relatie wil opbouwen.Je kan niet met elkaar communiceren met alleen maar gebrekkig Engels. Als je in Thailand ben bij de familie wil je ook weten wat ze over jou zeggen.Mijn vrouw haar zus heeft ook deze verslaving en als zij niet haar huis op haar naam had gezet dan was deze ook al als inzet gebruikt. Grond heeft haar zus ook al niet meer alles is vergokt. Maar als je gewoon met beide benen op de grond blijft en je gezond verstand gebruikt dan kan je veel leed voorkomen. Maar de basis blijft de taal leren.

 13. Andre van Leijen zegt op

  Gelukkig is het beter nu met Raysiya.

 14. Koos zegt op

  Ben benieuwd naar het vervolg!

 15. Erwin Fleur zegt op

  B, Hans,
  Dit had je toch moeten zien aankomen, ik zie het ook in mij familie en heb er een
  verschrikkelijke hekel aan, waarom omdat ik vroeger ook graag een gokje waagde.

  Ik zelf heb op tijd de beslissing genomen om opnieuw te beginnen.
  Je had toch moeten begrijpen waar al het geld heen ging! maar dat zal nog wel komen in het
  vervolg.
  Het is erg naar als je een kind hebt, maar goed hier heb je ook zelf de beslissing genomen.

  Wel veel verwijten naar jou en is eigenlijk onterecht naar jou gevoel.
  Er zijn er ontelbaar meer dus troost je.
  Voor mij is het makkelijk praten want het gaat al 15 jaar goed, maar toch je weet nooit.

  ik denk dat het eind een stuk meer positief is dan het begin..
  Op naar deel 3.
  Groet,

  Erwin

 16. theoS zegt op

  Ik ben al zo’n 30 jaar samen met mijn Thaise bar fly en nooit iets met geld problemen met haar gehad. Een lottery ticket kopen van 80 baht is al helemaal grote geld verspilling voor haar, moet ik zelf doen. Zij gaat over de financien bij ons thuis en elke satang wordt omgedraaid voor ze die uitgeeft. Ik kom niks tekort, ik zorg voor haar en zij voor mij. Daarentegen ken ik een iemand die 2x keer per jaar zijn vrouw en zoon komt bezoeken en heeft grote stukken grond op haar naam gekocht. Stuurt haar Baht 20.000- p/mnd op. Zij leent overal geld, gokt ook en heeft al het land beleent. Zij heeft het tot nog toe verborgen kunnen houden voor hem terwijl het hele dorp het weet. Dit zijn dan 2 uitersten, maar ze bestaan.

 17. Darius zegt op

  Liefde maakt blind en het huwelijk helderziend

 18. Rieks Holtkamp zegt op

  Hans een mooi realistisch verslag,zonder geweeklaag. Dat vind ik knap en maakt jouw verhaal er des te sterker door. En met een als kool groeiende Lizzy die het goed doet op school en volgens mij, afgaand op foto’s,zeer bijdehand is, is alle tegenslag toch de moeite waard geweest, al had het er natuurlijk ook zonder gekund.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website