Condo of huis? Kopen of huren?

Door Hans Bos
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
27 juli 2010
Villa Bangkok

Bij Thai heerst een niet uit te roeien misverstand: huren leidt tot kapitaalverlies en kopen tot grote rijkdom. De huur verdwijnt in hun ogen elke maand in de zak van de eigenaar, terwijl een eigen huis elk jaar in waarde stijgt. Ook het voorrekenen levert niet het gewenste begrip op, want van waardestijging is lang niet overal en altijd sprake.

Om te beginnen mogen buitenlanders geen Thaise grond bezitten. Ik weet wel dat er min of meer legale omwegen zijn om dat te omzeilen, zoals de lease van 30 jaar (met een optie voor nog eens 30 jaar die wellicht geen hout snijdt) of het opzetten van een company. Deze laatste mogelijkheid is door recente ontwikkelingen uitermate riskant geworden als de company niets anders doet dan huis en grond bezitten. Bovendien heeft u dat altijd maximaal 49 procent van de aandelen en kost de accountant elk jaar het nodige geld voor de jaarrekening. Mijn advies: niet doen.

Er bestaat vervolgens nog een mogelijkheid om kinderen en zelfs volwassen kleinkinderen mee te laten tekenen voor een lease op de langstlevende (usufruct). Opmerkelijk genoeg maken weinig buitenlanders daar gebruik van. Doorgaans komen huis en grond op rekening van vrouw of vriendin, met vaak noodlottige gevolgen als de relatie stuk loopt. Die van u is op dit moment mogelijk anders, maar vaak is het een kwestie van tijd voordat de druk van de familie oploopt. Kopen biedt bovendien het nadeel dat een buitenlanders niet of nauwelijks een hypotheek kan krijgen. De koopsom mag dan wel aantrekkelijk lijken, maar dient contant te worden voldaan. Een huis kopen is een fluitje van een cent; het weer verkopen is een beproeving.

Ik adviseer mensen die zich in Thailand willen vestigen om te huren. Er staat in dit land zo veel leeg dat de huur in geen verhouding staat tot de koopprijs. Voordeel van het zelf bouwen van een huis is dat u het kunt doen conform uw wensen. Maar denk aan het adagium dat je het eerste huis bouwt voor je vijanden (vanwege alle fouten), het tweede voor je vrienden en pas het derde huis voor jezelf. Dat geldt in Thailand nog in sterkere mate, want de normen voor wat betreft inzet en kwaliteit liggen daar enigszins anders.

Een ander voordeel van huren is dat u snel kunt inpakken en wegwezen als de buurman ineens een karaokebar in zijn voortuin begint of een werkplaats. Thai geven niet om herrie. U bent dat ook de enige zeur die zich opwindt over de honden die u nachten lang uit uw slaap houden. Het aantal voorbeelden is te groot om hier op te noemen.

En vervolgens heeft u de keuze tussen een huis of een appartement, in zijn kleinste verschijning heet dat een ‘condominium’. Ik raad doorgaans af om een rijtjeshuis te huren. Dat heet hier een ‘townhouse’. Dit vanwege de beperkte ruimte aan de voorzijde, de doorgaans luidruchtige buren, het gebrek aan privacy en het ontbreken van een achterom. Ik heb een jaar gewoond in een townhouse, maar als de bestrijder van ongedierte was langs geweest zat ik met een stuk of dertig uit hun krachten gegroeide rondrennende kakkerlakken. Dit vanwege de buren, die deze beesten ook schepsels achten die bescherming behoeven van Boeddha.

Opmerkelijk genoeg ligt de huur van een vrijstaand huis doorgaans lager dan van een appartement. Dat laatste biedt het voordeel van relatieve veiligheid. Beide soorten zijn in alle maten en prijzen te verkrijgen, afhankelijk van locatie en voorzieningen. Ik betaal nu 15.000 THB voor een vrijstaande villa met 4 slaapkamers, 2 badkamers, overdekt terras, carport, aardige tuin etc. Het huis ligt  buiten het centrum van Bangkok, in een moobaan van circa 100 vrijstaande huizen met bij de ingang enkele wachtposten.  Meer richting stad lopen de prijzen snel op.

Op www.bahtsold.com staan regelmatig villa’s en appartementen in de binnenstad die meer dat 100.000 THB per maand kosten. In de rest van Thailand liggen huur- en koopprijs doorgaans een stuk lager dan in Bangkok, afhankelijk van aanbod en verstedelijking. Vooral in Pattaya, Phuket en Hua Hin is het aanbod groot genoeg om de prijzen binnen de perken te houden. Starters op de Thaise woningmarkt doen er dus goed aan zich eerst intensief te oriënteren voordat ze een deel van hun vermogen op het spel zetten.

No votes yet.
Please wait...

27 reacties op “Condo of huis? Kopen of huren?”

 1. Steve zegt op

  Goed advies. Zeker al je net komt kijken in Thailand. Kijk eerst de kat uit de boom. Je voorkomt problemen met aasgieren (vrouwlief of schoonfamilie) die hun best doen om jouw bezit afhandig te maken. Tweede hypotheek, belenen en wat ze nog meer voor streken kunnen uithalen.

  Wat is er mis met huren? Stel dat de pleuris echt uitbreekt in Thailand (rode en gelen). Dan ben je zo weg. Probeer dat dan maar eens met een koophuis.

 2. Sam Loi zegt op

  Kijk eens in de spiegel zou ik tegen de farang willen zeggen. Als je goed kijkt zie je een sukkel staan. De Thai weet dat en weet ook hoe makkelijk het is om de farang van zijn geld af te helpen. Geen medelijden hebben met die gasten; ze zijn er namelijk genoeg voor gewaarschuwd.

 3. PIM zegt op

  Wat dacht u van huurkoop ?
  Dat Thaise vrouwtje is wel boos maar gaat het mis beschouw het dan maar als gehuurd in die tijd .
  Na 15 jaar ben je eigenaar .
  Ik heb niets met 1 Thaise bank nodig het maandelijks bedrag gaat naar de projectontwikkelaar die blij is dat het niet renteloos staat .

 4. Sam Loi zegt op

  Kan iemand mij uitleggen waarom een farang zo nodig moet trouwen met een Thaise mokkel, waarvan hij op voorhand weet, althans moet weten, dat hij op enig moment zijn centjes kwijt is.

  • Steve zegt op

   Er zijn genoeg farang die gelukkig getrouwd zijn en het prima voor elkaar hebben. De ervaringen van farang t.a.v Thaise vrouwen heeft vaak betrekking op een groep met dezelfde achtergrond uit dezelfde streek en dan nog kan je niet generaliseren.

   De gedachte dat alle Thaise vrouwen onbetrouwbaar en geldwolven zijn, is net zo simpel als de gedachte dat alle Nederlanders op klompen lopen en in molens wonen.

   Wel moet je op je hoede zijn want niet alles is van te voren te overzien. Daar komt bij dat jouw meissie wel heel braaf kan zijn maar dan heb je ook nog met je schoonfamilie te maken.

   Kortom, alleen trouwen als je heel zeker van je zaak bent, en dan nog oppassen.

   Het grappige is wel dat we hier altijd richting Thai wijzen, net alsof alle farang engeltjes zijn en voorbeeldig echtgenoten.

   • Sam Loi zegt op

    Je kan draaien wat je wilt, de Thai is een geldwolf, die is er slechts op uit om je geld afhandig te maken. Hoezo, alleen trouwen als je heel zeker van je zaak bent. En wanneer zou dat moment er dan moeten zijn?

    Ik had gevraagd of iemand mij kan uitleggen waarom een farang zo nodig moet trouwen met een Thaise. Waarom hij er niet voor kiest om samen te wonen. Zelf denk ik dat een niet huwelijkse relatie met een Thaise veel meer kans van slagen heeft dan een huwelijkse. En als ze daar geen genoegen mee neemt, nou dan niet. Mokkels zat daaro.

    • Henk zegt op

     Tja jij lijkt mij het type, dat graag voor afwisseling gaat, dus zoals de Thai man een butterfly,
     ben zelf gelukkig getrouwd met een Thaise, en ook enkele Hollandse vrienden, en zo als de waard is, vertrouwd hij zijn gasten

    • Henk B zegt op

     Ik heb zo een idee, dat jij een slechte ervaring hebt, en nu alles over een kam scheert, wel eens gehoord van echte liefde, nu in Holland raakte ik ook alles kwijt met mijn scheiding, en twee jaar moeten rechten over de alimentatie, nu twee jaar gelukkig getrouwd, met een Thaise, en zie veel dingen rare dingen om me heen gebeuren, maar zag dat al aan komen, geld voor elke vrouw, geef ze een vinger, en wees altijd alert, en de meeste gaan door slechte cominicatie de boot in.

 5. Freng zegt op

  De redenen om met een Thaise vrouw (waarom mokkel?) te trouwen zijn grosso modo dezelfde als die waarom je met pak’m beet een Nederlandse, Duitse, Chinese of Spaanse vrouw zou trouwen. En bij echtscheiding vallen de gemeenschappelijke bezittingen ieder voor 50% toe. Alleen hoef je in Thailand geen alimentatie te betalen.

  En ja Thaise mensen zijn dol op geld, net als wij Nederlanders, alleen wij zitten er op en zij willen het graag hebben. Is daar iets mis mee? If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen.

  Over grote zaken voorafgaand even goed nadenken is altijd goed, zowel in Thailand, als in Nederland. Maar wanneer je een zo cynisch mensbeeld hebt over de Thaise bevolking hebt is denk ik de eerste vraag wat je uberhaupt in Thailand te zoeken hebt.

  • Badbold zegt op

   Goede en genuanceerde reactie, bravo! De frustratie ligt er bij veel mannen bovenop, of ze zouden graag een Thais (mokkel) willen maar moeten het doen met 1 of 2x per jaar naar Thailand. Of ze hebben zich volledig in laten pakken door de vrouw van hun dromen. En zijn nu de centjes kwijt. Vanaf dat moment deugt er geen enkele Thai lady meer. Net als een klein kind die ooit door een hondje is gebeten, vanaf dat moment zijn alle hondjes fout.

 6. PIM zegt op

  ik dacht dat het om woonruimte ging om te huren of kopen .
  Wij dwalen af heren .
  Veel thaise dames zijn al uitgewoond .

  • Freng zegt op

   Net als Thailand: niets is wat het lijkt. We dwalen niet af.Ik heb ingebracht dat trouwen juist een oplossing KAN zijn voor je Thaise onroerend goed-probleem. Bij scheiding heb je dan tenminste wettelijk recht op 50% van de waarde van je pand. En tja bestrijding van cynisme is een going concern-aangelegenheid. Trouwens jouw toevoeging over uitgewoonde Thaise dames kan naar mijn smaak weer wel!

 7. William zegt op

  Ik ben het met Freng en Steve eens. Ook in Nederland ga je niet direct allerlei verplichtingen aan als je een vriendin hebt leren kennen. Neem de tijd en informeer goed naar de mogelijkheden. Huur of koop, wel of niet trouwen. En leg later nooit, nooit de oorzaak van je eventueel falen bij je vriendin, want in alle situaties kun je altijd ja of nee zeggen, dus de oorzaak ligt altijd bij je zelf.

 8. Sam Loi zegt op

  En ik ben het eens met Sam Loi. Gewoon niet trouwen maar samenwonen, als je zo nodig moet. Je hoeft dan niks, nada te delen met wie dan ook.

  De opmerking, dat een huwelijk met een Thaise mokkel juist een oplossing kan zijn voor je onroerend goed problemen in Thailand, kan ik absoluut niet volgen. Wat een onzin.

 9. PIM zegt op

  Jullie gaan er van uit dat als je de Thaise dame de woning uit stuurt dat je dan nog rustig kan slapen .
  In veel gevallen kan je dat echt wel vergeten .
  Denk even goed na voor je iets onderneemt .

  • Sam Loi zegt op

   En dus Pim, blijf van die mokkels af. Ze zijn so wie so gevaarlijk, maar als (huwelijks)partner zijn ze levensgevaarlijk. Je hebt volkomen gelijk, menig farang heeft dit inmiddels moeten bekopen met een duik van een hoog flatgebouw. Dan is het bai bai farang, bai bai condo, bai bai auto en bai bai centjes; bai bai en sjwaay sjwaay.

   • Redactie zegt op

    Een beetje spanning in je leven is toch wel leuk?Anders wordt het zo saai allemaal. Noem het Oosterse mysterie en dynamiek. 😉

    • Sam Loi zegt op

     Beste redactie,

     Een beetje spanning in het leven is natuurlijk mooi meegenomen, het moet evenwel geen constante factor daarin zijn. Het zou namelijk voor heel wat gasten problemen opleveren met hun bloeddruk. Het is niet namelijk verstandig de boog constant gespannen te houden.

     Thailand is en blijft een fantastisch vakantieland. Ik zal er naar toe blijven gaan. Ondanks dat ik een uitgesproken mening heb over (duurzame) relaties met een Thaise, blijf ik deze mensen respecteren. Ze zijn zoals ze zijn en ik ben zoals ik ben. En daar zit een gat van verschil tussen. Dus zal ik nooit en te nimmer een relatie met een Thaise aanknopen, we zijn daarvoor te verschillend van elkaar.

 10. Beste Hans,

  Goed artikel, ik weet uit ervaring, dat een thai het geld weggooien vind ,bij het huren van
  een huis of flat .Krijg het ook niet uitgelegd. met cijfers en berekeningen.
  Dus volgend jaar als ik voorgoed ga, huur ik eerst een mooie woning voor een paar jaar,
  Ik huur nu een Townhuis voor 4.500 bath, dat is voor mijn vrouw en papa en mama.
  Er staat een foutje in jouw artikel namelijk http://www.bathsold.com , moet zijn http://www.bathsold.th

  Vriendelijke groeten , Rick

 11. Jimmy Sanchez zegt op

  Beste mensen,

  Aardig om bij toeval dit blog te lezen. Mijn Thaise partner ( hij is taxi chauffeur en eens een keer niet uit de Isaan. Als er over mensen vooroordelen bestaan is het wel over mensen uit deze streek. Vooroordelen hebben een bepaald waarheidsgehalte maar leveren nauwelijks bijdrage aan beslissingen die met gezond verstand kunnen worden genomen) en ik zijn ons op het moment aan het orienteren op de aankoop van een aardig huis in een buitenwijk van Bangkok. We hebben een reservering op een huis. Om te voorkomen dat het huis om welke reden dan ook te gelde wordt gemaakt willen we een Thais vruchtgebruik contract maken op mijn naam. En dat contract willen we in bewaring geven bij een advocaat die ook mij zou kunnen beschermen tegen een door emotie ingegeven sympathieke, maar overstandige, beslissing. Alle opmerkingen over Thaise mensen, komen voort uit frustraties in relaties, weinig kennis over de sociologie, en het niet onderkennen van het feit dat er een reusachtig verschil is tussen het normen en waarden patroon van mensen die opgegroeid zijn in een sociaal democratische welvaartstaat of een staat waar er een bepaalde mate van bescherming door een betrouwbare overheid is en de Thaise autoritaire, aan het neo-iberale kapitalisme uitgeleverde samenleving waar de vrije markt dominant waarden en normen bepalen. Het inzicht dat het gaat om een verschil in systemen en minder om menselijke eigenschappen en emoties helpt begripsbevorderend. Meer dan het Theravada Buddhisme/animisme, want dat kun je ook niet los zien van dit wereldwijd dominant economisch systeem. Ook blijkt uit de commentaren weinig kennis over het enorme verschil in denken tussen Aziaten en westerlingen. Wat dit betreft zou men twee boeken kunnen lezen die de dagelijkse ervaringen in een perspectief zetten die tot begrip en werkzaamheid kunnen leiden i.p.v. tot vooroordelen, generalisaties, dommigheid en cynisme.

  Inside Thai society
  Niels Mulder Silkworm books 974 7551 24 1

  The geography of thought Richard E. Nisbett Free Press 0-7432-1646-6

  Hans zijn tips over huren zijn zinvol maar gelden ook buiten Thailand. Ik huur een condominium in central Bangkok waar wij meestal wonen. Ik koop een huis als investering (Euro’s op een spaarrekening is een groot risico in dit kapitalistisch systeem) en als “buiten” voor als we de stad willen ontvluchten en voor mijn partner als investering voor zijn oude dag. Recepten verstrekken voor welke situatie dan ook is weinig zinvol. Beter is objectieve informatie geven zodat mensen gelang hun eigen omstandigheden tot een goed besluit kunnen komen. Zo lees je vaak: neem een betrouwbare advocaat, maar wordt nooit vermeld waar je die kunt vinden. http://www.thailandlawonline.com/thai-contracts-usufruct-agreement.html. Iemand beschrijft dat hij een aardig huis huurt voor 15.000 bath, maar van wie, waar en hoe blijft duister. Eén opmerking is mij bijgebleven: als je niet tegen de hitte kunt, blijf dan uit de keuken. Mensen, zoals die Thaise commentator die lijstjes maken met generalisties vind je in ieder land en opmerkelijk is dat je altijd een lijstje kunt produceren met bewijs voor het tegendeel. Hersens filteren namelijk, het is een menselijke conditie maar een waar je vaak geen nut van hebt. Dat heeft niets met een land of bevolking te maken.
  Vraag je af wat is de zin van dit soort lijstjes, het is een vorm van dommige zelfbevrediging.
  Leven, zaken, samenlevingen zitten ingewikkelder in elkaar. Ook boeiender voor wie er voor open staat. Wie in staat is de berekkelijkheid van alle normen,waardensystemen en leefpatronen te zien kan in iedere samenleving onbekende waardevolle toevoegingen ontdekken die je kunnen verrijken en die je zullen wapenen als je merkt dat het oubollige, bekrompen denken de kop op steekt.
  Met vriendelijke groet,
  Jimmy.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Een sociologisch getinte verhandeling waar ik weinig mee uit de voeten kan. Jouw vooroordelen over mijn oordeelsvaardigheid na 5 jaar in Thailand kan ik niet echt plaatsen. Inderdaad kun je altijd bewijs vinden voor het tegendeel…

  • @ Jimmy, bedankt voor de uitgebreide reactie en de tips. Het boek wat je noemt zal ik eens gaan lezen (alleen nog tijd vinden).

   • Het boek is bij Amazon te koop, maar in 1995 (!) geschreven. Daar kan ik weinig mee helaas. Het Nederland van mijn ouders zag er ook anders uit dan het Nederland waar ik in leef.

 12. Jimmy Sanchez zegt op

  Er zijn onder mijn kennissen mensen die reeds 40 jaar in Thailand wonen en nog steeds staan ze bol van de vooroordelen over Thai omdat ze weigeren zich goed te informeren. De datum van uitgifte van een boek zegt niets over de waarde van de inhoud. Er zijn boeken van eeuwen geleden die nog steeds waardevol zijn vanwege hun tijdloze kennis. Het boek gaat niet over hoe Thailand er uit ziet maar over hoe Aziaten denken in tegenstelling tot westerlingen. Normen en waarden patronen en zelfs over de verschillen in waarneming. Verandering van dit soort zaken gaan zeer langzaam en zijn dus voor zeker deze eeuw nog actueel. Dat je met iets “niets kunt” heeft meer te maken met de manier waarop je hebt geleert te denken en je hersens en intelligentie te gebruiken dan met informatie die je wordt aangeboden.
  Met vriendelijke groet,
  Jimmy.

 13. Jack zegt op

  Bij de vraag huren of kopen is er bij het kopen een voordeel dat ik telkens weer zie in de omgeving waar ik op het ogenblik een huisje huur niet een keer genoemd: een eigen huis kun je verbouwen zoals je graag wilt.
  Ik kan hier een huis kopen voor voor pakweg 1.6 miljoen Baht en dan vind ik dat ik een leuk huis heb met drie slaapkamers, woonkamers, 2 badkamers en een vrij redelijke tuin waar ik twee auto’s zou kunnen parkeren en nog een moestuin voor onze groente kan hebben.
  Aangezien ik alleen met mijn vriendin in dat huis ga wonen is het voor ons groot genoeg. En mocht er behoefte ontstaan, kun je altijd nog aanbouwen.
  Dat lijkt me toch veel beter dan huren… mocht je willen verhuizen, krijg je tenminste nog geld terug.
  Zelfs een hypotheek die je meer kosten zal dan het huren van een soortgelijk huis, kan ervoor zorgen dat je een huis naar eigen wensen kunt hebben…

 14. Ron zegt op

  Misschien niet direct een vraag voor hier maar toch. Ik ga volgend jaar voor een drie maand naar Pattaya om daar samen te gaan wonen die tijd met mijn vriendin (thaise). Vroeger deed ik een hotel aan maar als je drie maand weg bent loopt dit flink op.
  Weet iemand waar ik iets kan huren en prijzen? Ik zou graag een huisje of een ruim apartement zien te huren met wat conford waarbij tv en internet zeker aanwezig moet zijn. Liefst ergens in het centrum. Misschien is er wel iemand op deze site die zelf iets te huur heeft. Iets huren bij een agentschap lijkt me niet erg betrouwbaar denk ik.

 15. Ad van de Graft zegt op

  Reactie op Jack:

  Goed verhaal alles klopt, eerst ervaren dan pas stappen zetten tot koop.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website