Een brief naar Nederland

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags:
28 mei 2016

In de grote plaatsen in Thailand is er een 24 – uur economie; op het platteland gaan de mensen om 21.00 uur naar bed en staan 05.00 uur ‘s morgens op. De lol daarvan heb ik nooit begrepen. Misschien dat het zo vroeg niet heet is en er gewerkt kan worden.

Doordat ik zondags naar de Duitse kerk ga, weet ik dat het zondag is en ook kerst, Pasen, Pinksteren enz. anders zou je dat niet weten.

‘s Zaterdags en ‘s zondags is het veel drukker in Pattaya en aan de kust, maar verder is er geen verschil met door de weeks. Alles blijft open. ‘s avonds gezellig over de markt slenteren, lekkere temperatuur, lekker eten en drinken. Of naar restaurants gaan. Het weer is bijna altijd goed, dus je kunt er altijd op uit trekken, ook ‘s avonds.

Overal gratis parkeren tot in de warenhuizen toe! En naar shows gaan die op verschillende plekken (gratis) gegeven worden.

In mijn vroegere woonplaats in Nederland voelde ik mij opgesloten, vooral op zondag en maandag omdat alles dicht was, er niets te doen was en vaak slecht weer.

Maar de andere kant is dat hier soms de stroom uitvalt, na een paar uur weer aangaat, regelmatig politiecontrole (rijbewijs e.d.) en naar de immigration om elke drie maanden aan te tonen waar je woont.

Bij een tropische regenbui staan sommige straten een meter onder water en kun je daar niet rijden, maar de temperatuur blijft lekker en na een halve dag kun je weer overal terecht.

Het land heeft momenteel te lijden onder grote droogte. De regering heeft te weinig maatregelen genomen toen het nog kon! Het leger brengt nu op bepaalde plaatsen water, maar dat is de bekende druppel op de gloeiende plaat.

Groet uit Thailand.

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Een brief naar Nederland”

 1. fred zegt op

  Dat er in NL of België niks te doen is vind ik totaal niet. Persoonlijk vind ik dat….en zeker in de zomermaanden er op het thuisfront veel meer is te doen welke ook de reden is at ik in de zomermaanden maar al te graag terug richting westen trek gewoon opdat ik te veel dingen ga missen na paar maanden Thailand……er zijn concerten….thema tentoonstellingen…optredens uit alle werelddelen…markten…..tweedehandsmarkten…..auto en motoren meetings…leuke terrasjes…..Spaanse feesten…..Duitse feesten…..wielerwedstrijden…..kortom er is op cultureel gebied veel meer te doen dan in Thailand waar het altijd en overal een beetje hetzelfde is…..In het zuiden kan je kiezen tussen een Singha en een Leo en 1500 km verder tussen een Leo en een Singha…..In Chiang Mai heb je de Family Mart en de Seven Eleven en 1500 km verder de Seven Eleven en de Family Mart.
  In de stadjes in het binnenland is er al helemaal niks te doen…behalve wat boeddhistisch gedoe om en rond de tempels.
  In NL en B staat men ook veel meer open voor andere culturen en dingen uit andere landen…..Ik heb geen weet dat er in Thailand al eens een iets werd georganiseerd gaande over dingen van buiten Thailand…..Over Vietnam…China…Japan…Laos…Cambodia….toch naaste buren hoor of zie ik totaal niks

  • l.lagemaat zegt op

   Beste Fred,

   Ik schrijf niet dat er in Nederland en België niets te doen zou zijn, maar over mijn vorige woonplaats in Ned.

   Persoonlijk vind ik Europa een veel afwisselender natuur en cultuur aanbod hebben dan Thailand, maar je kunt daar niet steeds even naar toegaan.

   vr.gr.,
   Lodewijk

  • Chris van het dorpje zegt op

   Hoi fred ,
   Einde afgelopen jaar , hadden we hier in Pakthongchai
   een Chinese feest wat zeven dagen geduurd heeft
   en dit jaar al Het Chinese nieuw jaar ,
   wat ook een groot feest is .
   Doch well twee niet Thailand feesten .

  • Frans Nico zegt op

   Ik ben het met Fred eens. In Europa is het culturele leven veel uitgebreider en wijder verspreidt dan in Thailand. Maar wij en Lodewijk moeten geen appels met peren vergelijken. Pattaya kan je niet vergelijken met Lutjebroek, om maar een voorbeeld te noemen. Toegegeven, er zijn indertijd ook straten aangelegd tussen Lutjebroek en (buurtschap)Horn. Zo kan je ook geen vergelijking maken tussen Pattaya en tempel met rondom wat huisjes in een uithoek van de Isaan. De reactie van Fred vloeit kennelijk voort uit het ontbreken van de naam van Lodewijks voormalige woonplaats in Nederland en derhalve gaan de vergelijkingen van Lodewijk tussen het bruisende leven in Pattaya en zijn voormalige woonplaats in Nederland hier mank.

 2. Rien van de Vorle zegt op

  Met verhuizen naar Thailand moet je wachten totdat je er de voordelen van ziet en uitgekeken bent in Europa. Bovendien staat het vrij om vanuit Thailand te reizen waarheen men wil.
  Ik richt me op Thailand omdat ik mij daar thuis voel. Als men mij vraagt hoe het in Thailand is en ze zitten bij me in de auto (ik reed wel eens taxi met buitenlanders die voor het eerst op vakantie kwamen), dan zei ik dat ik er mijn creativiteit tenminste nog kwijt kon. Dat het was zoals het verkeer, als ik rechts niet voorbij kan, dan doe ik het links. Dat het risico en aanpassing met zich meebrengt, dat mag duidelijk zijn maar dat is nou net de uitdaging. Als je op de een of andere manier op het platte land een stuk grond ter beschikking hebt, dan kun je bouwen wat je wilt. Je kunt organiseren wat je wilt. Vergelijk de normen en regels eens met waar je in Nederland dan allemaal tegen aan loopt. De nadelen van Thailand zijn al vaak genoemd en kunnen lastig zijn maar niets vergeleken waar je tegenwoordig in b.v. Nederland mee te maken hebt. Als je wilt vergelijken, dan moet je ook eerlijk zijn.
  Als je alleen rond ‘n plaats als Pattaya vertoeft, dan is je kennis vrij beperkt, dat is nou net een plaats waar ik na een kort bezoek heel lang geleden, nooit meer wou zijn.

  • fred zegt op

   Inderdaad als je niet links voorbij kan doe je het wel rechts. Op zich wel makkelijk en al eens handig echter moet je er dan ook bijnemen dat het verkeer hier extreem dodelijk is. Thailand is het land met zowat de meeste verkeersdoden per 1000 inwoners dus dit is niet echt iets om fier over te zijn. Als ik mag kiezen dan kies ik toch voor een veilig verkeersreglement dat ook wordt nageleefd.

   • RobHH zegt op

    Moderator: Reageer op het artikel en niet op elkaar dat is chatten.

   • theoS zegt op

    In de Thaise verkeers wet is het toegestaan om links en rechts te passeren, behalve op kruisingen. Ook heeft verkeer komend van links voorrang, behalve op een rotonde, dan heeft rechts voorrang. Als je denkt dat het verkeer hier,in Thailand, hetzelfde is als in NL, ja dan kom je je eigen goed tegen. Ik rijd hier auto en motor op een dagelijkse basis, meer dan 40 jr, en leef nog steeds. Schijnt onbegrijpelijk te wezen.

 3. Sjaak S zegt op

  Ik behoor tot één van die mensen die hier al ‘s morgens om vier uur opstaan. ‘s Avonds ben ik altijd blij om op zijn minst om tien uur in bed te liggen. Het gebrek aan slaap compenseer ik dan weer ‘s middags, wanneer het buiten te warm is om iets te doen…dat lukt aardig zo en ik vind het heerlijk om ‘s ochtends de zon op te zien gaan.
  Het is dan ook vaak koel genoeg om in de tuin te werken, om te fitnessen of wat dan ook wat je later op de dag nog maar met veel minder mate kunt doen.
  Toen ik vroeger als steward in Bangkok kwam, was het juist andersom…in het begin kwam het vaak voor dat we niet voor half negen ‘s morgens naar bed gingen…. Om twaalf uur ‘s nachts ging je pas uit. Dat was voordat de uitgaanstijden werden vastgelegd. Maar zelfs na die tijd heb ik al een paar keer meegemaakt dat ik pas weer bij het aanbreken van de dag het hotel binnen kwam.
  Nu vind ik dat een verspilling van goede tijd….maar goed het is dan nu ook weer een paar jaar later 🙂

 4. willem zegt op

  ach….ik kan niet zonder thailand,maar ook niet zonder nederland,dus dan maar 6 maanden thailand.

 5. rob zegt op

  “De lol daarvan heb ik nooit begrepen. ” De lol van Thailand is, dat het , meer dan in NL duidelijk is, waar je moet zijn om echte, creatieve mensen, mensen die gewoon werken om te leven,kunt ontmoeten, en waar je de mensen kunt mijden, die slechts consumeren, en waar kraak noch smaak aan zit, of zoals mijn broer uit het zakenleven zegt: mensen die niks kunnen, niks weten en niks begrijpen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website