Wanneer ik ’s ochtends opsta in Hua Hin en de zon mij vrolijk toeschijnt, besef ik dat ik een bofkont ben.

De laptop op de keukentafel in de sfeervolle bungalow staat geduldig te wachten op de instructies voor de komende uren. Mijn lieftallige vriendin brengt me een kop koffie en een knuffel. Er zijn voor de ‘Homo sapiens’ slechtere omstandigheden denkbaar.

Inmiddels bivakeer ik al weer ruim een week in mijn nieuwe onderkomen. Toen ik acht dagen geleden mijn koffer uit de auto haalde om richting de vertrekhal van Düsseldorf Airport te lopen voelde ik de snijdende koude wind in mijn gezicht. Het was de voorbode van bar en boos winterweer. “Net op tijd weg!”, was de simpele conclusie die ik kon trekken.

Thailandkoorts

De heenreis naar Thailand was fluitje van een cent. Tussen het inchecken en boarding, had ik een ontmoeting met Rob, een trouwe en enthousiaste lezer van Thailandblog. Ook Rob raakte ooit besmet met het Thailandkoorts. Zijn vlucht met Air Berlin was dan ook een enkele reis naar Thailand. Emigratie heet dat. De sinds kort gepensioneerde psycholoog, zoekt zijn geluk in voormalig Siam en ik ben er van overtuigd dat hem dat gaat lukken.

Een slaappilletje na het opstijgen deed wonderen, ongeveer twee uur voor de landing werd ik wakker. Bij de bagageband nam ik afscheid van Rob en tien minuten later zag ik mijn vriendin staan stralen in de aankomsthal van Suvarnabhumi Airport. Het was inmiddels acht maanden geleden toen wij op min of meer dezelfde plek afscheid van elkaar hadden genomen.

Makkasan station

Zelf reis ik graag met de trein in Thailand, vandaar dat we al besloten hadden om met dit vervoermiddel richting Hua Hin te vertrekken.

Met de rode Express Line (Airport Rail Link) zijn we naar station Makkasan gereisd. Daar kun je overstappen op de MRT Metro richting Mo Chit of richting Hua Lamphong (treinstation). Het eerste wat opvalt aan Makkasan is de treurnis van de gigantische hal die er stil en verlaten bij ligt. Het toont ook schaamteloos aan dat Thai er vreemde ideeën op na houden wanneer het over infrastructuur gaat.

Het overstappen op de metro van Bangkok klinkt leuk, je moet er echter wel een flinke wandeling voor over hebben. Inclusief een paar keer oversteken en met je koffer zeulen over een bult stenen die de Thai een weg noemen. Overstappen moet je dus niet te letterlijk nemen. Alleen een paar dwazen zoals ik nemen deze route, en zie daar de verklaring van een desolate miljoenen kostende stationshal met de naam Makkasan. Er zou ooit een loopbrug moeten komen naar de metro, maar de Bahtjes daarvoor zullen wel op zijn na de overstromingen.

Eenmaal gearriveerd op het metrostation Phetchaburi ben je met de ondergrondse in een piep en een zucht op Hua Lamphong.

De rit naar Hua Hin duurt dan nog vier uur, maar in de trein genoten we van wat Thais eten en een paar blikjes Leo bier. Hans Bos pikte ons vervolgens op bij het pittoreske stationnetje van Hua Hin en de eerste aanblik van de bungalow was een aangename verrassing. De afgelopen week stond daarna vooral in het teken van boodschappen doen, vrienden ontmoeten, uitgaan, fietsen en werken.

Winter

Vanaf nu kan ik me weer verbazen over alles wat Thailand in het algemeen en Hua Hin in het bijzonder te bieden heeft. Met enige regelmaat zal ik dat met de lezers delen.

Om de achterblijvers in Nederland wat te sarren heb ik nog wel even een e-mailtje rondgestuurd dat het in Thailand nu ook winter is. Met ongeveer 30 graden op de thermometer is het hier aan de frisse kant…

Sawaadee Khap!

 

29 reacties op “Overwinteren in Thailand: hoe mooi kan het leven zijn?”

 1. Frans van Eijk zegt op

  Leuk verhaaltje.
  Ik kijk uit naar (heel vaak en heel veel) een vervolg.

 2. Joo zegt op

  Genieten in de koude hier van dit warme verhaal, ik reisde in verbeelding met je mee. fantastisch

 3. Paul zegt op

  In plaats van naar Makasan is een optie de airportlink naar Phya Thai nemen en dan via de skytrain naar een station met ondergrondse aansluiting ( Asok of Sala Daeng). Dan hoeft u niet de openbare weg op en loopt het meestal via liften of roltrappen.Weer een fijne tijd hier gewenst

 4. kick zegt op

  http://www.mapjack.com/ met deze site kan je een beetje mee wandelen met peter

 5. Frank Franssen zegt op

  Genieten, is het toverwoord voor Thailand, ook als het eens niet zo loopt als jij met je Westerse inslag verwacht Morgen gaan we 2 kinderen en 4 kleinkinderen naar Oma in Bangkok met onze Isuzu .
  Het plan v an vertrek en de route veranderen per uur naarmate er meer wordt gebeld.
  Prachtig toch..maar ik ga niet de wekker zetten.
  De zoons van mijn vrouw rijden als chauffeur op bussen en hebben met tip een leuk inkomen.
  Kortom , ik leun achterover in mijn Isuzu ne MIJN kinderen rijden. Ik met 1 oog op de Tom Tom, kijken of het werkt.

  Geniet ze…Thailand is prachtig !
  Frank

 6. Mia zegt op

  Ondanks de prachtige witte wereld in Nederland, heb ik genoten van dit”warme”verhaal.

  Aantal jaren geleden ook “overwinterd “in Thailand…. en nu, na het lezen van dit verhaal, voel ik de heimwee opkomen…..

  Dit jaar maar sparen voor een ticket, (als dat gaat lukken) zodat ik volgend jaar kan zeggen “I fly away to Thailand, tot over 3 maanden!

  • Pim . zegt op

   Mia ,je weet het .
   Je bedje staat opgemaakt ,
   Je kan in een strenge winter de vliegreis bekostigen wat je aan fossielle brandstof uitspaart en daardoor weer een heel klein beetje meewerkt aan schonere lucht .
   1 fossiel kan je daar ook nog les gaan geven op de pc want zonder jou kom ik daar niet verder mee .
   Op de Ned. vereniging zal ik je introduceren als de beste leraares voor mensen van mijn leeftijd en ver daar boven en ook naar onder .
   Wedden dat je dan ieder jaar weer op nieuwjaarsdag in Thailand arriveren zal .
   Jouw winterkleding zal je dan de komende 10 jaar niet verslijten.
   Je Thais zal ook met meer woordenkennis goed van pas gaan komen .
   Ik weet dat je heel enthousiast vele dingen mooi vindt en je voornaam heel belangrijk is voor een Thaise man . LOL .

 7. Harold zegt op

  Precies op het juiste moment vertrokken. Vannacht heeft het -18 gevroren en de gevoelstemperatuur lag vanochtend op -28…

  Kan niet wachten om op 1 maart weg te vliegen…

 8. Jaap Den Haag zegt op

  Je hebt groot gelijk om er van te genieten. Ik leef en ruik met je mee. Als ik nu in Den Haag met die kou over straat ga denk ik maar aan al die Thaise geuren…echt de enige manier om het vol te houden.
  Hoe en bij wie heb je dit huis gehuurd?

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Uiteindelijk via mij, Hans Bos. 15K per maand

 9. Robbie zegt op

  @ Khun Peter,
  Leuk artikel en eervol dat je ook de ontmoeting met mij op het vliegveld noemde.
  Je bungalow ziet er fantastisch uit. Hopelijk van binnen ook alles naar wens.

  Ik zelf heb bij aankomst een groot huis in Jomtien gehuurd voor 6 maanden, 20K, veel te veel voor mijn budget, maar ik had zo mijn redenen dat toch te nemen. Mijn interieur laat te wensen over en met de verhuurster klikt het helemaal niet. Ik zal binnenkort een artikeltje schrijven over mijn belevenissen en de machteloosheid van de huurder na het tekenen van het huurcontract. Ik heb mijn les inmiddels geleerd en hoop dat de lezers van dit blog daar misschien ook iets mee kunnen.

  Ik wens jou en je vriendin een grandioze tijd toe in Hua Hin. We houden contact! Hartelijke groet van Rob, alias Robbie.

  • Rob, ook binnen is alles top. Niets op aan te merken.
   Ik hoop dat je er uit komt met de verhuurster.

   • Sir Charles zegt op

    Een dergelijk huis zoals op de foto heb ik ook ooit gehuurd in BanChang (Rayong). Het grappige is dat het aan de buitenkant groter was dan het lijkt, eenmaal binnen is er geen trap naar boven door het plafond want dat dak en de ramen zijn er alleen opgezet om optische reden.
    Nietemin heb ik er met veel plezier verbleven want die ruimte ‘daarboven’ had ik toch niet nodig, het maakte me niet uit, beneden ruimte genoeg met alle gemakken voorzien en het lag vlakbij het strand.
    Dergelijke huizen komen veelvuldig voor in Thailand om indruk te maken, weet niet of dat voor jouw huis ook geldt en het is absoluut niet bedoeld als afgunst, zie het als een leuke anekdote die ik wil delen op Thailandblog.nl waar ik steeds meer plezier in krijg een bijdrage te mogen schrijven.

    Veel overwinteringsplezier!

    • Klopt wat je zegt. Aan de buitenkant lijkt het huis veel groter. Het lijkt of er een verdieping is, maar die is er niet.
     Ach, we zijn met z’n tweetjes en het is huis is groot zat. Zo kan mijn vriendin zich tenminste niet verstoppen voor mij 😉
     Als je wat wilt schrijven, dan kan dat altijd. Stuur maar op.

     • Sir Charles zegt op

      Bedoelde eigenlijk meer het schrijven c.q reageren op berichten van de redactie en of medebloggers. 🙂
      Vind het daarnevens ook leuk reacties te krijgen/lezen op mijn reacties.

 10. Ton v.d Brink zegt op

  Kuhn Peter, ik wil je wel een Ijsmuts toe sturen hoor voor het geval dat het kwik nog wat verder weg zakt daarginds! Kijk met belangstelling uit naar verdere publikaties van jouw kant! Groetjes, Ton.

  • Haha, ik denk dat jij die harder nodig hebt dan ik. Maar toch bedankt.

 11. Rudi H zegt op

  Fantastis verhaal ! Besef nu hoe goed we het hier hebben , na veel negatief nieuws ook eens een positieve noot . Meer van dit aub .

 12. ruud zegt op

  Ha Peter,

  Ik ben jaloers, maar een gezonde jaloezie hoor. Mijn vrouw en ik zijn net terug van onze overwintering ( geland op 27-1 )en wij zitten nu in de kou te wachten op de elfsteden tocht ( kijken op TV)
  Hoop dat je weer een mooie tijd tegemoet gaat in Thailand en met name voor jou in Hua Hin. Mooi huisje als dat op de foto van jou is. En voor een leuk prijsje als ik met het herinner van een eerder bericht over de aankondiging van jouw overwinteren. ( trouwens ik lees ergen 15 K sorry waar staat die K voor ?? Voor 1000 Bath denk ik of niet ??
  Ik zal je volgen das zeker. Zoals beloofd wil ik ook nog een stukje schrijven ver een aantal overwinteringen in Pattaya e.o.. Gewoon belevenissen van een “oud “echtpaar. uit Holland in Siam. Hans Bos heb je ook zon huis voor mij in de omgeving van Pattaya. Hou me aanbevolen. Heb nu trouwens ook een heel leuk apartement in Pattaya voor 16,5 K Als ik dat goed zeg ?!
  Nou heel veel plezieren maak er wat van en geniet van het lekkere eten , je lekkere biertje ( ook mijn merk) en vooral van de tijd die jullie nu samen kunnen doorbrengen.
  Hier zou het erg koud geweest zijn alleen in bed.
  Groet Ruud

  • Hallo Ruud, 15K is id 15.000 De nachten hier zijn lang en zwoel 😉

 13. ruud zegt op

  p.s. oh ja Peter laat nog eens weten of het gelukt is om een gehuurde motorbike te verzekeren naar onze maatstaven ????
  Mij nog steeds niet gelukt in als die jaren. Alleen als ik de motor koop.
  Ruud

  • Ruud, ik heb de motorbike van Hans Bos gehuurd en die is All-Risk verzekerd. Dat kan alleen als de motorbike op naam staat, wat bij verhuur niet zo is. Ik heb ook een motorrijbewijs. Het is een 110 cc en daarmee een motorfiets.
   Het lukt anders idd niet op hem AR te verzekeren.

   • Chang Noi zegt op

    Alleen als jij in ongeluk maakt en tegen de verzekering zegt dat jij die motor/brommer gehuurd hebt dan is de verzekering niet geldig.

    Je kunt wel degelijk voor verhuur AR verzekeren, het kost alleen veel geld en dat heeft niemand ervoor over.

    • ruud zegt op

     chang Noi,
     Ik ben bij 4 verzekeraars geweest in Pattaya en ze hebben me allemaal gezegd dt niet te kunnen doen
     Ruud

     • Hans Bos (redactie) zegt op

      Klopt. Verhuurbrommers/motors zijn alleen ‘compulsory’ verzekerd. Dat is een minimale WA-verzekering. Méér verzekeren is alleen mogelijk als het voertuig op jouw naam staat. Let op: het gaat hier om motoren met minimaal 108 cc. Daar is dus een internationaal motorrijbewijs voor nodig. Dat is in Thailand overigens slechts 3 maanden aaneengesloten geldig.

 14. Sander Siam zegt op

  Leuk verhaal Khun Peter,

  Allemaal heel herkenbaar. Net als Ruud zit ook ik te wachten op het startschot van de Elfstedentocht. Ik hoop dat het begin april toch qua temperatuur allemaal wat meer behaaglijk is. Mijn vriendin komt namelijk dan voor de 2e keer naar NL. Na 3 maanden gaan we samen weer naar Thailand (Bangkok, Korat, Sakhon Nakon etc). Ik blijf 1 maand. Heerlijk onthaasten en genieten! Ik kijk er nu al naar uit.

  We zien je vervolg verhaal graag gepost worden Khun Peter. Thx

 15. Trienekens zegt op

  Ben zelf net terug van mijn verblijf in Thailand ( helaas veel te kort ) je hebt volkomen gelijk zodra ik kan ga ik ook overwinteren in Thailand en verder verkennen uiteraard.

  Veel plezier en veel geluk

 16. Peter zegt op

  Goed om te lezen dat je een goede reis gehad hebt.
  Genieten jullie er maar lekker van, dan kan ik de mooie verhalen weer lezen en geniet er hier ook weer een beetje van mee.
  Eeen hele fijne tijd daar.

 17. jan kruiswijk zegt op

  Wat ik ook doe, het blijft een rommelige met dit schrijven ,ik top rommeltje en je krijgt rommelige ik stop er maar mee, maar weet een ding beste Peter, ik ben en ik blijf een fan van je.
  Nog een ding er woont nog een man uit Apeldoorn in Hun In zijn naam is Peter de Jong hij woont op de golfbaan en zit regelmatig te eten bij de Italiaan in Hun In groeten uit Apeldoorn van Jan Brunswijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website