Herken je dit? Je bent in Thailand en je ziet een benzinepomp van Shell en je voelt je even trots. Of je winkelt in Siam Paragon en je staat op de elektronica-afdeling tussen de Philips TV’s en je denkt hé Philips: Holland.

Aan de bar zie je Thai en farang Heineken drinken. In de bus op weg naar je bestemming kom je langs een Makro. In de 7-Eleven koop je producten van Unilever. Bij vertrek uit Thailand op Suvarnabhumi Airport zie je opeens levensgroot de reclame voor ING.

Zelfs in de taxi van Pattaya naar Bangkok kwam dat gevoel naar boven. Ik maakte een praatje met de taxichauffeur. Toen ik vertelde dat ik uit Nederland kwam wist hij me te vertellen dat hij familie had die voor Campina in Thailand werkte.

Vertel dat je uit Nederland komt en begin met Thai over voetbal te praten. De kans is groot dat hij je zo een aantal namen van Nederlandse voetballers noemt.

Voor de slimmeriken onder ons, ik weet dat Unilever en Shell ook voor de helft in Britse handen is. Toch zie ik het als een stukje Hollands Glorie die mij trots maakt wanneer ik Nederlandse merken in Thailand tegen kom. Ben ik de enige of hebben jullie dat ook?

No votes yet.
Please wait...

84 reacties op “Nederlandse merken in Thailand”

 1. Cees-Holland zegt op

  LOL.
  Ik heb dat zeker ook!

  Vol trots deelde ik dat met mijn Thaise omgeving.
  In het begin althans, ben daar mee gestopt omdat ik van die blikken kreeg van “How nice.. (So What?!)”

  Dus ik gloei een beetje van binnen als ik stukje van Nederland in Thailand zie. 🙂

 2. ton zegt op

  Wanneer ik op vakantie in Thailand ben dan is het zeker leuk om de Nederlandse merken daar te zien. De gids die we normaal gesproken hebben, wijst ons er ook wel eens op. Niks mis mee om trots of tevreden te zijn, toch??

 3. kalebath zegt op

  Vind het altijd wel leuk om produkten te zien met een nederlandse link. Ik was vooral trots toen ik bij mijn schoonouders een paar zakjes zag ligen met produkt uit de fabriek waar ik werk.

 4. wannie zegt op

  als ik naar thailand ga koop ik altijd yoghurt bij 7-Eleven. deze komt gewoon uit holand er staat een molen op in klijn made in holand.smulen maar….

 5. bkkhierdroog zegt op

  MAKRO is al enkele jaren totaal niet NL meer-in Duitse handen gekomen (was ooit Steenkolen handels Vereniging)
  TOPS-supermarkt is mede opgezet door AH-in de jaren toen ze flink wilden expanderen wereldwijd.
  en Vergeet de MOCCONA niet-al heet alle koffie van DE hier zo, niet enkel oplos. Maar die is ook al jaren in handen van SaraLee, een worldwide/US concern.
  Een tijdlang -ook al weer in megalemona expansiedrift, heeft DAF enkele 100en bussen en trucks weten te verkopen-soms zie je ze nog wel eens.
  Dan is er nog DUTCH MILL voor melk+yoghurt en FOREMOST=FRiesche Vlag. Maar er was ooit ook de Thai_German en de Thai-Danish Dairy (zuivel)-in de 50er jaren opgezet als onwikkelingshulp. Ik weet niet precies in welke merken die nu zijn opgegaan.
  Wat wannie zegt klopt dus niet-die yoght wordt echt in Thaild gemaakt-er zijn enkele grote koeienfarms. Hier en daar tref je wel echt verse melk-meestal uit Australie geimprorteerd per plane en dus razend duur.
  MENTOS-pepermunt en snoep-mar dat is ook al niet echt een zuiver NL merk meer.
  Omgekeerd-voor degenen die niet continu in LOS wonen-hoeveel Thaisemerken zie je dan in NL-en wrodt je daar wat blijer van??

  • koos zegt op

   Dutch mill is dus geen nederlands bedrijf maar nieuw zeelands. Vroeger importeerden ze melk(poeder) uit nieuw zeeland. Later uit china. In 2008 hadden ze problemen omdat de melkpoeder uit China melamine bevatte. Ik vermoed dat wannie ook nieuw zeelandse yoghurt eet. Smullen maar dus.

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Makro is in Thailand nog steeds in handen van de SHV. Even googlen en je weet het antwoord. http://www.shv.nl/index.php?id=22

 6. Peter@ zegt op

  Ja hoor leuk die “Hollandse” merken dat wel maar het is meestal alleen maar de naam: Mentos wordt in Indonesie gemaakt, Philips in China en Heineken wordt gebrouwen in Thailand. Oh ja ik zag ook eens blikjes bier van Bavaria en die kwamen echt uit Brabant.

  • Hansy zegt op

   Philips heeft toch echt een fabriek in Thailand.

   En Heineken wordt over de hele wereld gebrouwen. Ik denk dat er maar heel weinig van de produktie in NL wordt geëxporteerd.

   • niek zegt op

    Klopt en in Indonesie heet Heineken ‘Bir Bintang’.

   • Miek37 zegt op

    Ik wist niet dat Philips een fabriek had in Thailand, toevallig vroeg ik vd week aan een Thaise kennis of ze aldaar ook Senseo apparaten verkochten (om niet weer een weeklang van die gore oploskoffie te hoeven drinken bij de vaste stek waar we onze vakantie tegenwoordig altijd afsluiten), zij kende het apparaat niet maar verwees me naar een Thaise website waar type HD7810 te koop staat voor 4900 bath terwijl dat ding hier te koop is voor 47 euro. (Meenemen is geen optie want dan moeten we weer bijbetalen voor het gewicht) 😉

    • Ria Wuite zegt op

     oohh Miek37 maar DAN neem je toch gewoon de 3 in 1? cappuccino in de paarse pakjes?! is overal te koop alleen bij de 711 niet.
     Meestal koop ik ze bij de Makro,heb je 50 zakjes voor 108 thb en net zo lekker als de senseo,en stel nu heb je de senseo bij je hoe wil je dan aan die padjes komen? dat kan dan ook alleen weer met zo,n plastic-padhouder die je dan ook weer moet meenemen,en fijn gemalen koffie bij de coffee-hill halen,nou doe mij maar de cappuccino pakjes *__*.

 7. robert zegt op

  Ja leuk die merken van holland maar wat me het meest verbaasde de BATA schoenen is dat niet uit het brabandtse land ofwel uit breda of vergis ik me Mvg robert

  • Khao Noi zegt op

   Inderdaad je vergist je. Bata is en wereldwijd bedrijf en daar is niets Nederlands, en al helemaal niet iets Brabants (anders dan een distributiecentrum in Best), aan. Meneer Bata (spreek uit Batja) was een Tsjech……..

   • Cees-Holland zegt op

    Wist ik niet.
    Klopt helemaal maar de link naar Batadorp is snel gemaakt.
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Batadorp Zonder het hele verhaal te kennen smaakt het toch een beetje Nederlands. 🙂

   • Robert zegt op

    Zo denken de meeste Fransen dat Heineken een Frans merk is!

    • cor verhoef zegt op

     De Fransen denken dat alles Frans is 😉

 8. Rob Piers zegt op

  Gelukkig kan ik ook in Thailand Drum (halfzware shag) kopen, maar ja dat wordt ook al niet meer in nederland gemaakt maar heeft voor mij (mijn leven lang Drum) een gevoelswaarde.

  • Pim zegt op

   Rob ik zit weer aan mijn Haarlemse Droste cacao met 1 lekkere zware van Nelle hier gekocht .(made in england)
   Die drop en hemaworst laat ik meenemen .

   • Peter zegt op

    HELPPP! Vertrek zondagnacht naar Nieuw Zeeland en loop me suf te zoeken naar Zware Van Nelle of iets anders rookbaars. Waar o waar is dat te vinden (zit op Phuket). Weet iemand of er op het vliegveld of Sydney Airport zware shag te kopen is?

    • Robert zegt op

     In Nieuw Zeeland heb je lekkere frisse lucht. Houden zo zeg ik dan!

    • John zegt op

     Er staat een van-nelle fabriek in Nonthaburi en Van Nelle Export is in bijvoorbeeld de Foodland keten te koop (in ieder geval in Pattaya). Maar in dat geval ben ik er niet echt trots op dat het als een Nederlands product gezien wordt. De kwaliteit is namelijk niet al te best…

 9. HansNL zegt op

  Kortom, uit deze kleine bloemlezing van vergane glorie, zal ik maar zeggen, blijkt maar weer dat de Nederlanders nog wel Nederlands trots zijn, maar de bedrijven slechts door het grote geld geregeerd worden.
  Met dank aan de aandeelhouders die voor een cent meer hun ziel en zaligheid willen verkopen en totaal niet wakker liggen van duizenden ontslagen.
  Waarvan akte.
  Ik word al jaren niet meer warm van binnen als ik (voorheen) Nederlandse merken zie.
  Wel boos.

 10. Eddy zegt op

  ING doet alleen verzekeringen in Thailand, geen bankzaken.

  • Robert zegt op

   Niet helemaal waar. ING heeft een 30% aandeel in TMB (retail banking).

 11. Bert Gringhuis zegt op

  Ja, ik vind het wel grappig Nederlandse producten in de winkel te zien. Douwe Egberts, Friesche Vlag en Campina zijn al genoemd, maar ook is er volop Nederlandse kaas te koop. Goudse en Edammer zijn geen beschermde namen meer, dus die kan ook uit bv. Australie komen, maar Leerdammer en Oud-Amsterdam komen echt uit Nederland. Binnenkort komt daar nog de lekkerste kaas van Nederland bij, nl de echte Beemsterkaas. Drum is al genoemd, maar ook Samson is verkrijgbaar en niet te vergeten – ik ben sigarenroker – sigaren van Willem I en Ritmeester. Meeste friet komt uit Australie, USA en belgie, maar ook Aviko is in sommige winkels te koop.

  • HSlobbe zegt op

   Bert, je bent niet helemaal bij!
   Nog maar kort geleden zijn Goudse en Edammerkaas voorzien van een regionale bescherming.
   Dat houdt dus in dat Goudse en Edammer kaas deze naam alleen nog maar mogen dragen als ze inderdaad uit deze regio’s komen.
   De fabrikanten in Duitsland, Australie en Nieuw Zeeland, om er maar een paar te noemen, vinden dit niet echt fijn.
   Je ziet nu dat Makro, Big C, plotsklaps echte Nederlandse kaas gaan verkopen.
   En in Tesco in Khon Kaen is inmiddels de Australische imitatie uit de schappen verdwenen, gelukkig maar, want die “Goudse” en “Edammer” smaakt eigenlijk naar……..eh, ja naar wat eigenlijk, niet naar Nederlandse kaas in elk geval.
   De Nederlandse kaas die bij Makro verkocht wordt onder de naam Emborg komt bij een kaasverkoper uit Huizen (dacht ik) vandaan, maar wordt wel degelijk bij de Producent uit Gouda gerijpt, behandeld en verpakt, heeft ook het Zegel.
   De Edammer kaas heeft ook zo’n zegel.
   Bij Big C wordt (veel te duur) Frico kaas verkocht.
   De rijping, opslag en behandeling gebeurt bij een enorm kaaspakhuis aan de Kattensingel in Gouda.
   Kom zelf uit Gouda, woonde voorheen 5 minuten lopen van het kaaspakhuis van de Producent, ging er ook regelmatig snuffelen.
   Bij de laatste snuffeltoer zag ik de Emborg verpakkingen klaar staan voor de kazen.
   Overigens, de hele Edammer kost bij Makro (1,9 kilo) 780 baht, de hele Goudse (4,5 kilo) 1700 baht.
   Wel wat goedkoper als bij Big C, daar kost een ons Frico kaas 125 baht.
   Maar, weet iemand waar ik blikjes Bavaria in Thailand kan kopen?

   • Bert Gringhuis zegt op

    Ja, soms gaat het heel snel met het nieuws en mis je wel eens wat. Ik heb het even op Internet gecheckt en vond volgend artikel in de NRC van 26 oktober jl”:

    “Tsjernobyl, Polen of Nieuw-Zeeland, het zijn niet de eerste locaties waar je aan denkt bij de herkomst van Goudse Kaas. Toch blijkt uit het tv-programma Keuringsdienst van Waarde dat de ‘oerhollandse’ kaas vaak helemaal niet uit Nederland komt. En omdat Nederlanders toch wel erg houden van hun ‘eigen’ producten komt er nu een keurmerk.
    Op korte termijn zullen Edammer en Goudse kaas een beschermde status krijgen van de EU. De Europese Commissie heeft deze merken nu erkend als Beschermde Geografische Aanduiding. De melk komt dus van echte Hollandsche koeien, en de kazen zijn op traditionele manier bereid en gerijpt waar het hoort: in Nederland.”

    Je hebt gelijk, maar je zult moeten toegeven, dat dit wel heel recent is. Daar komt nog bij, dat je nu wel de bescherming hebt, maar laat je rechten maar eens gelden in bv. Nieuw-Zeeland of Amerika. Het zal nog een hele tijd duren, voordat alle “Koeda” uit Nederland komt.

    Noghmaals, binnen niet al te lange tijd is Beemsterkaas verkrijgbaar, de onbetwist lekkerste kaas van Noorhollandse koeienmelk.

    • Andrew zegt op

     Heerlijk Bert beemsterkaas en uit Woerden komt Rypenaer vindt ik ook niet te versmaden.Met Old Amsterdam wordt volgens mij geknoeid soms koop je dat en het smaakt naar niks.
     In het algemeen vindt ik hier in thailand de uit nederland geimporteerde kazen slecht,veel te duur(importtax hoog)Aanschaf echt zonder van je geld.De namen Gouda en Edam zeggen niks,onbeschermd(nog)
     We wachten dan maar op Beemster..En hopen op dezelfde kwaliteit dan in Nederland.
     Zou fantastisch zijn.

     • Pim zegt op

      Andrew.
      Ongeveer 1 jaar geleden is Gouda en Edammer een beschermde naam en heeft sindsdien ook niet meer de smaak van stopverf hier in Thailand
      Dat was voorheen anders toen deze kaas uit Nieuw Zeeland kwam .
      Opvallend is dat de Tesco 3x duurder is als de Makro .
      Het verschil zal wel zijn dat je bij de makro 1 hele kaas moet kopen .
      Wij delen meest 1 kaas met 4 personen dan is 780 Thb echt niet duur voor 1900 gram echte goudse .
      Edammer is 2 x zo zwaar en kost 1900 Thb per hele kaas .

      • Robert zegt op

       Pim, Gouda en Edammer beschermd? Gouda en Edam uit Australia/NZ wordt nog steeds verkocht hier. Misschien dat er een legal loophole is, en dat de verpakking nu zegt dat het ‘Gouda style’ of ‘Edam style’ kaas is, maar de namen Gouda en Edam ‘sieren’ nog steeds de ondermaatse imitaties uit Down Under.

      • Andrew zegt op

       Dank je wel voor de tip.Wat kwaliteit zijn we dus vooruit gegaan
       Voor mij persoonlijk zou een hele kaas wel wat veel in 1xzijn.
       Maar wie weet…Nog 1 vraag heb je hier over jonge of oude kaas?

 12. guyido goodheer zegt op

  en wat te denken van AMSTERDAM ACRYL verf van de firma Talens uit Apeldoorn?
  te koop in Bangkok .

  • Pim zegt op

   Die paar merken is nog niets

   Laten wij het dan maar niet hebben over die 5000 Nederlandse producten en bijproducten die hier in levende lijve rondlopen .

   • Johnny zegt op

    Hoeveel Nederlanders lopen eigenlijk rond in Thailand?

    • Dat zijn er ongeveer 9.000

  • PeterPhuket zegt op

   Wat verf betreft, alle betere bootverven die in Thailand te koop zijn komen van Akzo, met ook Nederlandse prijzen, maar wel heeeeele goeie kwaliteit.
   Wat Shell betreft, die rij ik altijd zo snel mogelijk voorbij, zelfs in Thailand hebben ze de hoogste prijzen, je zou toch verwachten dat die eens wat aan de prijs gaan doen, in NL is het de grootste Mij. met ook altijd de hoogste prijzen, terwijl ze toch de laagste kunnen hebben.

   • HSlobbe zegt op

    Shell heeft inderdaad de hoogste prijzen.
    Echter, diesel is Euro-3, of Euro-4, terwijl de andere maatschappijen allemaal ophouden bij Euro-2.
    Ook transporteert Shell zijn eigen producten met eigen trucks naar de eigen pompen.
    Komt dus niet uit de grote opslagplaatsen door het hele land.
    Wellicht zit hem daar het prijsverschil?

  • peterphuket zegt op

   Alle goede bootverven in Thailand komen van Akzo/Nobel en ga zo maar door, maar Shell, daar rij ik met een grote boog om heen, niet alleen in Nederland is het de duurste maatschappij maar ook in Thailand.

 13. Johnny zegt op

  We assosieren een merk met kwaliteit, doch is dit waar? Ik ben van mening dat er verschil in zit.

 14. Bert Gringhuis zegt op

  Wat natuurlijk in de opsomming van Nederlandse producten niet mag ontbreken zijn de likeuren van De Kuyper en Bols. Gewoon in een slijterij te koop, maar ook vele betere bierbars en hotelbars hebben wel een fles Blue Curacao of een ander likeurtje van Bols op het schap staan. Ik kwam vroeger nogal eens in de Bols Taverne in Amsterdam. Mij werd daar ooit verzekerd, dat elke fatsoenlijke bar waar ook ter wereld Bols in huis had. Zou ik op een van mijn vele reizen in een bar komen zonder Bols, moest ik het melden en kreeg dan een fles Bols naar keuze cadeau. Nooit gedaan, maar het is inderdaad frappant waar Bols al niet te krijgen is.

  Dan nog even bier. Thuis in Nederland dronk ik Grolsch, niet omdat ik zelf een Tukker ben, maar ik vond dat het lekkerste bier. Grolsch heeft geprobeerd hun beugelflesjes in Thailand te verkopen, ik heb enkele jaren geleden eens een paar flesjes (heel duur) op een beurs in Bangkok gekocht. Volgens mij is het Grolsch niet gelukt, in ieder geval in Pattaya is er geen enkele slijterij of supermarkt die Grolsch tussen de vele, vele merken bier heeft staan. In Bangkok misschien?

 15. Pim zegt op

  Ik heb in nederland 2 x een beugelfles Grolsch gehad die bedorven waren .
  Volgens de leverancier kwam dit door het afdichtingsrubber wat verdroogd was .
  Het lijkt mij dus niet verstandig om deze in Thailand te verkopen .
  Daarbij zal er weinig omzet zijn vanwege de hoge invoerrechten .

 16. joey6666 zegt op

  Bank of Asia was een abn dochter, moest afgestoten worden, vanwege te grote buitenlandse invloed, nu UOB.

  Zie wel veel brabantia producten in de shopping malls

 17. Andrew zegt op

  Heineken heeft geprobeerd Amstel op de markt te brengen rond1990.Het was overal te koop doch helaas niet geluktIn Nederland vindt ik dit het lekkerste slobberbier.Mijn favoriete Belgisch bier Leffe is hier volop te koop echter duur…
  Makro is volgens mij van Metro een Duitse ondeneming ook eigenaar van Mediamarkt-Saturn of is dat ook al weer veranderd?

 18. Johanna zegt op

  Ik heb het juist andersom !
  Als ik in de Albert Heijn loop en zie de producten staan van “Bleu Elephant” uit Bangkok krijg ik heimweer naar Thailand.
  Dan zie ik het gebouw op de Sathorn Road weer voor me en wens ik dat ik in Bangkok ben i.p.v. in Nederland in de Albert Heijn.
  Gelukkig ben ik nu nog in Thailand. 🙂

  • Peter@ zegt op

   Bij AH zie ik ook die Thaise blikjes sardientjes in diverse maten en die gele pakjes Thaise bamisoep.

 19. Henk zegt op

  Wat ik weer grappig vind is oude bedrijfsnamen tegen te komen.
  In TH zie ik de naam ICI nog steeds. Dat bedrijf schijnt nog wel te bestaan, maar hier in de Botlek is het weg.
  In Duitsland zag ik nog winkelpanden met Spar en Raiffeisenbank.

 20. Thailandganger zegt op

  Ik kan daar niet trots op zijn. Zeker niet als je gaat kijken naar de prijsverschillen. Zo moest ik afgelopen vakantie iets kopen en Philips was 2 x zo duur en had 1 jaar minder garantie dan een ander merk wat ernaast stond en net zo goed presteerde zo niet beter.

  Ik vroeg me letterlijk af welke Thai nu voor een Philips product zou kiezen dat 2 x zo duur is? En ik kan me tot op de dag van vandaag nog hun slogan herinneren: Let ‘s make things better!! Waarom? omdat het zo’n rotzooi was en is wat ze tot dusver hebben gemaakt?

  Een Thai kijkt naar de prijs en status en daar moet een evenwicht in zijn. Maar bij een product dat 2 x zo duur is laat hij zijn status varen.

  En ben nu eens eerlijk je mag kiezen tussen een Singha bier of Heineken? Ik kies dan toch echt voor een Singha biertje. Heineken lijkt meer een bende koolzuur met wat gerst. Maar och smaken verschillen (gelukkig).

  Nee die trots op onze Nederlandse producten is aan mij niet besteed. Waar ik wel trots op kan zijn is het vakmanschap en de garantie op dingen die je in Nederland laat maken of koopt. Dat is in Thailand toch echt ver te zoeken.

  • Andrew zegt op

   Ik denk dat de PHILIPS tv verkeerd geprijsd was of het moet een import zijn.In’t algemeen wat elektronica betreft in Thailand maakt men B kwaliteit in Maleisie A.
   Ik heb jaren gewerkt met Sony in nederland er kwamen veel producten uit Maleisie.Kunnen goed mee aan de kwaliteitseisen die men in Nederland stelt.
   Verder is het zo dat en Sony en Philips en JVC enz. de verkoop van LCD TV’s niet meer interessant vinden omdat er niks meer aan te verdienen valt.Die markt is voor de Koreanen.
   Een hi so Thai koopt een electronica produkt niet bij Lotus,Home Pro enz.Hij kent het kwaliteitsverschil(is mij gebleken) en weet wel een gaatje te vinden om zo’n ding te bemachtigen van betere kwaliteit en import voor dezelfde prijs.Philips had 30 jaar geleden hier een geweldig imago dat is nu wegAlleen nog huishoudelijke apparaten de rest is peanuts.
   Tot slot: ieder z’n meug als ik de keus heb tussen een sing of heineken bier kies ik voor de laatste omdat dat mij beter smaakt.Doch drink het liefst LEO.
   Ken je ook de THALAD PENANG sukhumvit richting ekamai allemaal producten uit maleisie grijze import,het stikt er van de H.Hermandads die hele dagen hun op houden,zo is iedereen weer tevreden….

   • HansNL zegt op

    Geef mij maar “BEER LAO”

 21. Rob N zegt op

  Ging gisteren wat dingen kopen in Home Pro hier in Korat. Stonden er heel veel HG schoonmaakartikelen, zelfs sommigen met Nederlandse tekst er op. Vraag me wel af of Thaise personeel dan weet waar het voor dient, haha.

  • Johnny zegt op

   Wij komen echt vaak in homepro. Ik heb ook van die flesjes van HG.

 22. Miek37 zegt op

  Bij het zien van het Shell logo heb ik allerminst een trots gevoel na het zien van deze docu : http://player.omroep.nl/?aflID=11081443 waarin te zien is hoe ze in Nigeria te werk gaan.

  • niek zegt op

   ….en niet alleen in Nigeria, Miek.

  • luc.cc zegt op

   Inderdaad Shell Nederland is niets om trots op te zijn

  • HansNL zegt op

   En dacht je nu echt dat andere olieboeren beter zijn?
   Ik ben wel trots op Shell, op Unilever, op Philips.
   Ik doe echt niet mee aan dat zelfdenigrerende gedrag van veel landgenoten die zo nodig politoek correct willen zijn.
   Vergeten wordt natuurlijk dat Shell in Nigeria afhankelijk is van de lokale machthebbers.
   Die zijn in het bezit van enorme strijkstokken met enorme kleefkracht, en eventuele voorziening of betalingen aan de bevolking door Shell hebben de neiging overwegend aan deze kleefkrachtige strijkstokken te blijven hangen.
   En Shel krijgt dan de zwarte piet toegespeeld.
   Waarmee ik niet wil zeggen dat Shell niet uit alle macht probeert zoveel mogelijk winst te maken, en zich daarbij vaak van onfrisse praktijken zou kunnen bedienen.
   Maar dat doen eigenlijk alle grote en minder grote bedrijven, dus verkeert dus in “goed” gezelschap.
   Echter, alle olieboeren doen hetzelfde, en Shell in Nigeria wordt dubbel gepakt, door de lokale machthebbers en door de goedbedoelende critici.
   Als Shell uit Nigeria vertrekt, stapt wel een andere olieboer in het vacuum, een Chinees bedrijf of zo.
   Denk niet dan Nigeria daar beter mee af zal zijn.

   • niek zegt op

    @HansNL zal dan ook wel een geweldige fan zijn van de V.O.C.

   • Miek37 zegt op

    HansNL, ik kan jou echt niet volgen, eerder zeg je in een reactie “Ik word al jaren niet meer warm van binnen als ik (voorheen) Nederlandse merken zie. Wel boos.” en als ik dan kritiek uit op Shell zeg je ineens : “Ik doe echt niet mee aan dat zelfdenigrerende gedrag van veel landgenoten die zo nodig politoek correct willen zijn.”

    Beetje tegenstrijdig vind je zelf ook niet?

 23. Malee zegt op

  Ik lees dat er mensen ook inkopen doen bij de Makro…..Maar heb je in Thailand ook een pasje nodig om daar in te komen, en zo ja hoe kom ik daar dan aan??
  Ik heb altijd zeer veel behoefte aan kaas op mijn brood en als je daar nou de echte goudse kan kopen zou wel fijn zijn, in 4 maanden krijgen we zo’n ding wel op.

 24. guyido zegt op

  eh , pasje haal je gewoon bij de balie.
  geen probleem ,geen kamer van koophandel etc.

  maar goudse ?
  edam ja 750 bath. een hele in rood plastic……
  goeie prijs dacht ik zo.

  maar als dat niet lukt ; koop nieuw zeelang Mainland Vintage kaas . bij Rimping /Lotus etc , is heel prettig van smaak.
  sukses

  • Malee zegt op

   Bedankt voor de informatie ga het proberen………Dat van die goudse las ik hier boven, daar hadden ze het er over.Maar ik kijk gewoon wat er is.

 25. Pim zegt op

  Sorry .
  Ik krijg zonder eigen bedrijf geen pasje bij de makro in Pranburi .
  Iedereen kan er wel gewoon zijn inkopen doen maar krijgt geen korting zonder pasje .
  De kaas is 48+ en komt van VOF huizen Holland volgens het etiket op de Goudse kaas
  4.5 kg Goudse kaas kost 1900 Thb
  Edammer 1900 gr = 780 Thb .
  Dit als correctie op mijn vorige reactie .
  Het nieuws dat het beschermde namen zijn heb ik uit de krant en het smaakverschil toont ook wel aan die uit New Sealand bull shit is .

  • Andrew zegt op

   Pim beschermde namen zegt hier niet zo veel.Alles wordt hier nagemaakt.De eerste keer dat ik hier zo iets zag was ook al 40 jaar geleden.Franse wijn etiket 100% naam verkeerd gespeld(zie bijv.ook James Bond film the man with the golden gun)toen vielen ze door de mand.Niemand zal de herkomst van onze kazen controleren(er is wel een controlecommissie O Joh heet dat,maar dat stelt in de praktijk niks voor.)Ook parfums veel fake.De thai hi so’s weten dat als die naar europa gaan kopen ze zich arm(figuurlijk) aan parfums enz.taxfree.Bij aankomst worden ze opgevangen op de airport en om de douane heen geleid. Allemaal weer tevreden.
   Mijn ervaring met Makro is dat je geen pasje nodig hebt en dat ze maar 1 prijs kennen en dat is de prijs die er op staat.(doch misschien kan dit anders zijn)
   Over fake nog even:Waarom denk je dat wij elke keer voor een jaar medicijnen voor mijn vrouw meenemen Dat is een enorme hoeveelheid en vertegenwoordigt ook een enorm bedag.Maar het kan niet anders.Dat komt omdat er hier in de praktijk geen kwaliteitscontrole is en omdat ook medicijnen constant nagemaakt worden en heel goed verkocht worden voor een K prijs voor K kwaliteit.Ik ken overigens een nederlandse apotheek hudend husarts die ook wel eens een overschotje hier in thailand durft te verkopen.
   Toch ga ik morgen een Edammertje kopen voor 780Bht dankzij jouw tip
   Hopenlijk is het een echte.

   • HansNL zegt op

    Kijk voor de echtheid van Nederlandse kaas op de kaas naar het keurmerk.
    Zit onder de “schil” (rood voor de Edammer, geel voor de Goudse), maar is te zien.
    Frico importeert in Thailand en levert aan Tesco en Big C, de prijzen zijn idioot hoog en zijn gebaseerd op slechts de helft van de kaas te kunnen verkopen.
    Makro verkoopt Nederlandse kaas onder het Emborg label.
    Koopt de kaas in via een kaashandel in Huisen, ik heb me laten vertellen dat de Goudse kaas bij de Producent ingekocht wordt.(kaaspakhuis in Gouda).
    De Edammer van 1900 gram kost 780 baht, de Goudse kaas is 4500 gram en kost 1900 baht.

  • Rob N zegt op

   Pim,
   ik gebruikte eerst kopie van pasje van iemand anders. Keurig geknipt en in een plastic hoesje gedaan. Niemand die er iets van zei. Mijn vriendin vroeg om een pasje, haar werd gevraagd: kom je vaak boodschappen doen hier? Antwoord: ja hoor, elke week (niet waar) en zij kreeg simpelweg een Makro pas op haar naam hier in Korat. Ik weet uiteraard niet of dit ook voor Pranburi opgaat.
   Gr.,
   Rob N.

  • Johnny zegt op

   Pim,

   Als je incidenteel eens wat komt kopen, hebben ze wel een uitzondering bij de Makro, je word dan bedrijf xxx en krijg je de spullen mee.

   • HansNL zegt op

    Als buitenlander kun je in vele Makro’s een pasje aanvragen op vertoon van je paspoort.
    Overigens gebruik in in Khon Kaen gewoon mijn Nederlandse Makro pas.
    De eerste keer werd er een beetje moeilijk gedaan, na enig gedoe is het gebruik geen probleem.
    Het pasje werkt ook in andere vestigingen……….

 26. Pim zegt op

  Rob N.
  Ik ga het de volgende keer weer uitproberen .
  Ik wil wel weten of je dan net zoals in NL de aanbiedingen toegezonden krijgt .
  Dit i.vb.er soms zeer grote prijsverschillen zijn met Tesco .
  Het is zeker dat als je in bezit van 1 pasje bent ook 1 andere bon uit de kassa rolt .
  In Nl gaf ik mijn pas niet uit handen vanwege ik dan niet wist wat 1 ander kocht op mijn naam maar de belastingdienst wel dacht dat ik dat kocht .

  • Rob N zegt op

   Pim,
   succes gewenst. Overigens grappig voorbeeld van vandaag. In de Makro kocht mijn vriendin 2 zakken wasverzachter voor Thb 75 per stuk, totaal dus Thb 150.
   We moesten voor iets anders nog langs Lotus en daar waren dezelfde pakken wasverzachters te koop. Thaise dames zijn zeer prijsbewust en wat bleek, 3 halen 2 betalen totaalprijs van Thb 162. Per zak dus Thb Thb 54! Je raadt het al, voorlopig genoeg wasverzachter in huis want die aanbieding kon je niet laten lopen. Helaas krijg ik geen bladen van Makro binnen maar je kunt op internet brochures ook inkijken. Inloggen met een Makro nummer en je kunt alles zien.
   Gr.,
   Rob N

  • guyido zegt op

   rob , van die bon klopt.
   ik heb een bangkok pasje en in bangkok krijg ik een grote factuur en hier in Chiang mai gewoon een kassastrookje.
   wat ik wel vervelend vind aan de makro is dat je met cash moet betalen of een City bank creditcard.
   ik heb eenvoudig mijn nederlandse makrocard omgeruild hier .mijn vriendin kreeg zonder enig probleem een eigen kaart op haar naam.
   is de internetsite van makro in engels ?
   gr guyido

 27. Pim zegt op

  Hier dan even wat tips voor de mensen in de omgeving van Hua hin voor Nederlandse producten .
  Aan de weg van Hua hin naar de Pala -U waterval aan de linkerkant is 1 restaurant waar de Nederlandse vereniging haar maandelijkse bijeenkomsten houden .
  Je kan daar ook Petanque spelen .
  Frikandel frites en kroket of bitterbal zijn daar verkrijgbaar .
  Op het rijtje van het postkantoor zijn Nederlandse rookwaren verkrijgbaar ,richting Sofitel .
  Aan de Naresdamri Road 52 zet de Hollandse eigenaar van dat guesthome verse Hollandse koffie .
  In Cha-am komend van Hua-hin is bij de stoplichten rechtsaf naar zee aan de rechterkant 1 supermarkt OKAY.
  Deze verkoopt rookwaar ,tevens diverse Hollandse snacks uit de diepvries .
  Goede Tip?
  Neem voor het idee voor mij maar 1 hemaworstje mee.!

  • Johnny zegt op

   Nee…. echt? Frikandellen? De naam van de winkel is ” okay” ? Reden om weer eens naar Cha-am te gaan. lol

   • Pim zegt op

    Johnny !
    Wat zijn wij nu met zijn allen nog vergeten op ons boodschappenlijstje ?
    Khun Peter weet het te koop ,juist ja .
    Drop !
    Dat is ook verkrijgbaar bij die OKAY supermarkt .
    En als het goed is komt er volgens de laatste berichten ook 1 vestiging van Yab Yum in Bangkok .

 28. Pim zegt op

  Johnny .
  1 x per week kom ik op de weg terug van de Tesco toch langs de Makro en stap daar naar binnen voor de producten die grote prijsverschillen hebben of niet verkrijgbaar bij de tesco .
  Dat is dus geen incident .
  Na de vraag aan mijn vriendin waarom zij geen pas krijgt antwoorde zij mij dat ze dan belasting daarover moet betalen .
  Je weet daar hebben ze 1 hekel aan ,en aangezien zij wel 1 zaak heeft en daar rechten voor heeft gestudeerd zal ze wel gelijk hebben .
  Het is ook aantrekkelijk om je vlees voor je honden daar te kopen .
  Wat ik mis bij de makro is niet de friet die overal in de vriezers rijkelijk aanwezig zijn wat mij te denken geeft dat er wel erg veel buitenlanders in de omgeving wonen .
  Daar zou eens plaats voor frikandellen en andere snacks ingeruimd moeten worden .
  Helaas ,enkele jaren geleden heb ik in Bangkok 1 gesprek gehad met 1 Nederlandse manager van de Makro .
  Ik had hem aangeboden om gerookte paling te verzorgen ,hij bleef erbij dat zij alleen producten wilden voor de Thaise markt terwijl zijn vriezer vol lag met zalm uit Noorwegen .
  Maar hun kaas en verse slagroom is oke .
  In de loop der tijden heb ik veel bezoek van Thaien die de slagroom vers gemaakt zo lekker vinden .

  • Andrew zegt op

   Pim,
   Verse zalm kunnen ze hier wat mee.Maar gerookte paling of gerookte zalm zijn voor een Thai niet om te hachelen.Trouwens paling wordt zo wie zo niet overal gegeten in Engeland bijv.ook nietVolgens mijn vrouw hier in Thailand uitsluitend door dronkaards gebakken met ontzettend veel pepers.De Belgen zijn gek op paling voornamelijk in’t groen de Fransen een stuk minder.
   Gerookte paling(typisch Hollands):maar volgens mij is er hier geen markt voor.
   Bitterballen,croquetten,frikandellen wat moet je er mee hier??Brrr.

 29. Pim zegt op

  Andrew dit artikel gaat over Nederlandse produkten ,niet wat jij wel of niet lekker vindt .
  Ik heb in NL, 25 jaar 1 viszaak gehad en je stond ervan te kijken hoe er steeds meer Thaien kwamen om haring te eten .
  Niet alleen haring maar van alles om te proberen .
  In het begin Hi So die ieder jaar familie kwamen bezoeken later hele families en hun bekenden die het zelfs met kilo’s tegelijk mee naar Thailand namen .
  Als ik hier paling stoof heb ik echt geen gebrek aan visite en de dames die liever papaya pok pok hebben mogen het met die stinkvis wel om de hoek klaarmaken en opeten.

  • Andrew zegt op

   Pim,
   Wij dalen af van de posting maar dat is niet zo erg.Er is al zo veel gezegd.Waar haalde jij in Nederland dan VERSE vis vandaan?Dat is toch alleen maar aan de Belgische kust verkrijgbaar?In Nederland ligt het al een week in de diepvries aan boord.Vertel mij wat.
   Verder er zijn meerdere soorten “som tam”die met stinkvis is de ESAN variant daar loop je inderdaad een staatje voor om..De thai som tam is heerlijk en stinkt nietDenk daar niet minderwaardig over.Ik blijf erbij als je in thailand gerookte paling(of een andere paling variant )aanbiedt je de plank misslaat.Of het zou op het platteland moeten zijn maar dat ken ik niet zo goed.Volgens mij mag je daar alleen maar geld brengen.
   Thai zijn in het algemeen meer visliefhebbers dan nederlanders.Is mijn ervaring.

   • niek zegt op

    Maar de z.g. Hollandse Nieuwe wordt in Noorwegen gevangen, gekaakt en in de diepvries gelegd.

    • Pim zegt op

     Dus Niek, is het op de Hollandse manier gemaakt en heeft hierdoor de naam van Hollandse nieuwe .

     • niek zegt op

      Ja zeker; ik zag tovallig op de nederl. tv een reportage een maandje geleden over de verwerking van z.g. Hollandse Nieuwe door nederlanders in Noorwegen op nederl. wijze dus traditioneel gekaakt en gerijpt en op die manier blijft het een echt nederl. produkt, waar we terecht trots op mogen zijn! Meer dan op Shell olie met de enorme milieu schade die het veroorzaakt en die Shell geen reet interesseert!

 30. Pim zegt op

  Andrew, LOL .
  Ik had het geluk in die tijd voor 1 zwembad te staan dat zou worden afgebroken ,als er dan 1 klant kwam liet ik hen zelf de vis vangen die ze wilden hebben .
  Nu even zonder dollen ,ik weet niet of het nu nog zo is maar er waren nachtboten die elke dag met verse vis binnenkwamen .
  Daarbij kan je vis mits goed bewerkt 10 dagen goed houden ,wat ik hier van de markt na 10 uur nog niet gratis wil hebben ,
  Binnen europa hebben de koelwagens meest maar enkele uren nodig om van de havens naar het gewenste land te rijden .
  Als je hier paling gaat roken is het zeer lonend om deze naar NL te exporteren daarbij kan je gelijktijdig de Thaise vraag ook in voorzien .
  Toen ik vertrok koste 1 pond gerookte paling al meer dan 30 euro .
  Hier heb ik ze voor 150 Thb per kilo levend voor het uitzoeken.
  Begin in je volgende hoofdstuk alsjeblieft niet over die onzin dat het lijkenvreters zijn want dat zijn wij ook ,dat is de natuur ,alles wat leeft is op de wereld om wat anders te laten leven .
  En Uh ,haring is geen rauwe vis wel 1 Hollands product waar ook de meeste mensen niet van weten wat ze eten .
  Uitje erbij ?

  • hans zegt op

   Pim, ik heb jaren zelf gevangen paling en zalm gerookt, heerlijk duitsers zijn er oo k gek op.

   Je kunt inderdaad in thailand levende paling kopen en dan zelf roken, wat voor hout gebruik je dan?. In de Isaan word vaak de grote vis (pattilaiya of zo iets) uit de mekong rivier river eerst licht gebarbequed en daarna het vuur dichtgemaakt en nog een kwartiertje gerookt. nou dat smaakt hetzelfde als de gerookte zalm, alleen kost die daar maar 100 thb voor 1, kg.

   Aangezien de thai grilt en of stoomt met huid en al is de paling lastig voor hen. te dik vel en naar ratio weing vlees en dus te duur.

   Maar om op de posting terug te komen, ben in hotel in hua hin nu, en de spaarlampjes
   zijn allemaal van philips.

   • Pim zegt op

    Leuk dat je in Hua-hin bent Hans.
    Daar wonen vrij veel Nederlanders onder wie ik zelf .
    De vraag die je mij stelt zat ik eerst ook mee .
    Cocusnoten schillen dat ging goed ,maar nu heb ik iemand gevonden die mij eiken kan leveren .
    Door drukte en het doorroesten van mijn rookton ben ik hiermee gestopt.
    De Thaien griezelen meestal van paling maar ook van andere dingen die zij niet kennen meest zeg ik niet wat zij krijgen voorgeschoteld maar verleden jaar was het 1 ongekent succes toen ik uit NL kibbelingkruiden had laten komen .
    Ze vragen er nog steeds om .
    Verleden jaar ben ik benaderd door 1 Belg om hier door heel Thailand viszaken op te zetten wat zeer groots aangepakt zou worden .
    In januari zou hij in Beglïë alles rond maken om te proberen in juni hier alles rond te hebben .
    Mijn vermoeden is dat hij in het verkeerde vliegtuig is gestapt maar wij hebben nog geen Hollandse nieuwe .

 31. monique zegt op

  he peter ik heb een vraagje voor je

  waar heb je die blikjes bavaria gezien dan
  ik kom nu al 5 jaar in thailand mijn man en zoons drinken alleen bavaria
  maar als we in thailand zijn is dat niet te krijgen dus moeten ze aan de bacardi.
  dat vindt ik niet zo leuk.
  heb je voor mijn een tip waar de bavaria dan te koop zou zijn.

  groetjes


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website