Ze staat voor de spiegel haar lange zwarte haren te kammen. Met lange sierlijke halen. Haar haren glimmen. Op een afstandje kijk ik toe hoe zij zich verzorgt. Zorgvuldig, maar geroutineerd verricht ze de handelingen die zij noodzakelijk acht om een nieuwe dag te beginnen.

Ik bewonder haar. Ze heeft kracht, wilskracht. Ze is sterk en kwetsbaar tegelijk. Ze weet wat ze wil en ook wat ze niet wil. Nauwelijks scholing en toch zo wijs. 

Wanneer ze ziet dat ik naar haar kijk, lacht ze verlegen. Haar prachtige witte tanden worden zichtbaar. Er is nooit een orthodontist aan te pas gekomen. Toch staan ze allemaal netjes op een rijtje. Ze verzorgt haar tanden goed.

Wanneer ik een blikje cola bestel zegt ze: “Not good for your teeth”. Snoepen en frisdrank drinken doet ze niet. Het resultaat is een mooi rank figuurtje. Veel vrouwen zouden er een moord voor doen.

Haar brede neus is kenmerkend, een typisch Thaise neus. Eigenlijk past het niet zo bij de rest van haar gezicht. Haar lach is prachtig, niet alleen omdat haar mooie tanden zichtbaar worden. Het is haar wapen. Ze kan je er mee betoveren.

Een Thaise lach kan van alles betekenen. Het is één van de vele Oosterse mysteries. Een Thaise lach is een boodschap, een vorm van communicatie. De Thai lossen er problemen mee op. Ze zetten ons ‘farang’ er mee op het verkeerde been. Een Thaise lach betekent niet automatisch ‘ik vind je leuk’. Het kan zelfs een tegenovergestelde betekenis hebben. Het is slechts een onderdeel van een cultuur die voor ons lastig te begrijpen is.

Ze verplaatst zich soepel en gracieus. Zeker vergeleken bij onze lompe bewegingen. Op en top vrouw. Ondanks haar leeftijd heeft ze al levenswijsheid. De armoede en het eenvoudige bestaan in Isaan hebben haar gevormd. Ze heeft littekens op haar ziel maar ze geeft niet op. Ze zal nooit opgeven, ze worstelt en komt boven.

We lachen veel, ze verrast me telkens weer met haar gevoel voor humor. Ze spreekt nauwelijks Engels en toch kan ze zo ad rem zijn. Het lukt haar steeds weer om mij aan het lachen te krijgen. Zelfs als ze boos is, blijft ze grappig. Natuurlijk heeft zij ook haar momenten. Dan probeer ik haar aan het lachen te maken.

De kunst om van niets, toch iets te maken, zou dat het zijn? De eenvoud? De opoffering?

Ze is eerlijk en verrassend direct. Maar altijd weegt ze haar woorden. Ze wil niet kwetsen en niet gekwetst worden. “I want a men who understand me.”

Begrepen worden, ja dat willen we allemaal. Maar wel lastig wanneer je nauwelijks kunt communiceren. Geduld en de bereidheid je in elkaars werelden te verdiepen. Dat is soms moeilijk, je bent op je hoede. Te veel slechte verhalen, te veel vooroordelen. Maar ze is de moeite waard, dat voel ik. Dat weet ik.

Haar levenslust en onbevangenheid, prachtig om te zien. Steeds weer. Ik geniet er intens van.

Ze verdient een ode. Bij deze…

(Nota bene: Ik schreef deze ode in februari 2011 toen ik haar pas kort kende, inmiddels zijn we ruim 11 jaar verder en nog steeds ‘happy and in love’.)

28 reacties op “Ode aan een Thaise vrouw”

 1. hans zegt op

  Peter,

  Prachtig verwoord, ik zie het zelfde van mijn vriendin

  • Ron Tersteeg zegt op

   Deze tekst van jou klopt!
   Een Thaise lach kan van alles betekenen. Het is één van de vele Oosterse mysteries. Een Thaise lach is een boodschap, een vorm van communicatie. De Thai lossen er problemen mee op. Ze zetten ons ‘farang’ er mee op het verkeerde been. Een Thaise lach betekent niet automatisch ‘ik vindt je leuk’. Het kan zelfs een tegenovergestelde betekenis hebben. Het is slechts een onderdeel van een cultuur die voor ons lastig te begrijpen is.
   En dat blijft ook nog zo na 25 getrouwd te zijn zelf dan denk ik nog wel eens rare gedachte gang hebben jullie toch! Maar hoewel de mystiek van het volk toch altijd een rol zal blijveb spelen in de hele Thaise cultuur. Trouwens gefeliciteerd!

 2. Bert Gringhuis zegt op

  Ik heb je lofdicht op een Thaise vrouw nu al 4 keer gelezen, zo mooi en gevoelig!
  Ik ga het printen en op een plek leggen binnen handbereik en telkens als er weer negatief over de Thaise vrouwen wordt geschreven, pak ik het op en lees het. Het wordt een klassieker, Peter, zonder overdrijving! Bedankt!

 3. Harold zegt op

  Prachtig opgeschreven, Peter! Heel herkenbaar…

 4. jansen ludo zegt op

  betoverende en innemende glimlach.je ligt er snachts van wakker

 5. Ferdinant zegt op

  Peter, prachtig hoe verliefd je op iemand kunt zijn. Het geluk zit inderdaad vaak in de eenvoud en natuurlijk moet er sprake zijn van een bepaalde match, maar daarvoor hoef je qua afkomst of opleiding niet op hetzelfde niveau te zitten of diepgaande gesprekken met elkaar te kunnen voeren.

  Iemand die ongeschoold is kan zeker intelligent zijn. Intelligentie heeft m.i. dan ook niet zozeer met het opleidingsniveau (kennis) van doen, maar meer met het analytische vermogen van de persoon, w.o. het snel zien en opnemen van iets.

  In een liefdesrelatie kun je het beste je hart volgen. Immers net zoals geloof is ook liefde niet te rationaliseren en dat is maar goed ook, want dat maakt het juist zo spannend.

  Ik zou zeggen, ga er voor en als zij er zo uitziet als op de foto, dan is het een plaatje.

  • Hansy zegt op

   Liefde is volgens mij uitstekend te rationaliseren.
   Het is maar net, hoe goed je bent in het verwoorden van gevoelens en hoe ver je zelfkennis reikt.

   Grappig om te lezen hoe sommigen de ode van Peter aan een Thaise vrouw vertalen naar een ode aan de Thaise vrouw.

   • Niek zegt op

    @Peter, toch herken ik veel van wat jij zegt over je thaise vriendin in het type thaise vrouw, wat ze volgens mij zo geliefd maakt bij de farangs. Het type Thaise vrouw (gegeneraliseerd, inderdaad) is slank en mooi , heeft een brede platte neus en beweegt zich gracieus (vergelijk maar met de KLM stewardessen!), heeft een uitbundige lange zwarte haardos, is goedlachs, maar haar lach kan van alles betekenen, heeft humor, heeft een hard bestaan (gehad), klaagt zelden, relativeert makkelijk (mai pen rai) , is man-vriendelijk, wil niet kwetsen en gekwetst worden, kent weinig Engels, wil lol maken in het leven enz.
    Ik wil zeggen, dat veel van wat jij zegt over jouw vriendin ik herken in veel andere thaise vrouwen. Het grote verschil natuurlijk is dat jij van je vriendin houd en zij net die dingen heeft die haar bijzonder, speciaal en uniek maakt vergeleken met het ‘type’ thaise vrouw.
    Maar nogmaals , jij hebt haar mooi beschreven.

 6. BramSiam zegt op

  Zo zie je maar, het is maar net wat je zien wilt. De Thaise vrouw is zo goed en zo slecht, zo mooi en zo lelijk, zo dom en zo intelligent, als degene die haar beschrijft wil zien.
  Wat we zien (willen) kan in de loop van de tijd veranderen, ten goede of ten kwade. De vrouw in kwestie blijft natuurlijk dezelfde, even afgezien van de tand des tijds die niet alleen aan haar knaagt, maar die ook verschillend kan worden beleefd. Je kunt vinden dat ze aftakelt, maar je kunt ook vinden dat ze rijper wordt en volwassener.
  Zo zegt het beeld dat we hebben over de Thaise vrouw (of welke andere dan ook) misschien wel meer over ons zelf dan over haar en houdt ze ons zo een spiegel voor waar we vrijwillig te weinig in kijken.
  In elk geval een verademing om ook dit geluid eens te horen.

 7. Frans zegt op

  Dit is prachtig geschreven Peter, volle overgave en liefde spreken eruit voort.
  Ik mag dit al 27 jaar ervaren.

 8. Emile zegt op

  Heel mooi verwoord, zoals ik mijn eigen vrouw ook zie, beleef en mee leef.
  (ze is alleen niet van Isaan).
  Dit is er een om te bewaren !

 9. Ton zegt op

  Prachig onder woorden gebracht Peter.
  Ik ga het bewaren, voor momenten dat ik twijfel ….

 10. Henk W. zegt op

  Zo is het. Zij gaf mij haar hart, ik haar het mijne. Zo voorzichtig en teder zij er met het mijne mee omgaat zo bewaar ik het hare. Mijn vrouw voel ik in mijn hele bestaan. Het is onbeschrijflijk maar u ervaart het dus ook.

 11. Frank Franssen zegt op

  Prachtig als we zo van onze Thaische vrouwen houden…..

  Frank

 12. Bert Gringhuis zegt op

  Verrassend? Nee, toch? Ieder mens heeft het in zich om te weten wat liefde is, maar om het zo mooi als Peter onder woorden te brengen is bijzonder en spreek velen van ons aan.

  De meeste mensen (mannen vooral, ook ik) hebben moeite om voortdurend hun partner hun liefde te betuigen en zie, morgen is het Valentijnsdag en kunnen we zonder schroom laten blijken hoeveel we van die ander houden.

 13. William zegt op

  Niks, maar dan ook nix meer aan toe te voegen Khun Peter
  Ik ben jalours op je zoals je dat omschrijven kunt.

  Groetjes,
  William.

 14. ThailandGanger zegt op

  Khun Peter..Je haalt me de woorden uit het toetsenbord 🙂

 15. Leon zegt op

  Prachtig Khun Peter

  Ik heb het verhaal nu 3 maal gelezen,en het is heel mooi.
  Denkend aan mijn eigen thaise schone,kan ik zeggen mijn dag kan niet meer stuk.
  Ik ga het printen.

 16. Richard zegt op

  mooi geschreven

  de glimlach kan inderdaad vele verschillende betekenissen hebben,
  maar is wel echt !

  soms hoef je elkaar niet te verstaan….

  het gevoel is genoeg ………….

 17. Ton v.d Brink zegt op

  Khun Peter,Wat kan jij het mooi verwoorden, als je op deze manier je liefde in dankbare woorden kunt omzetten ben je in het bezit van een stukje Hemel op Aarde. Ook ik heb die gevoelens voor mijn vrindin. Mijn vrouw is in 2001 overleden, overigens een vrouw waar ik ook verschrikkelijk veel van heb gehouden en waar ik 38,5 jaar mee getrouwd ben geweest, na 4 jaren van rouw heb ik een vrouw leren kennen die uit Suriname komt die precies de zelfde gevoelens bij me oproept als die jij voelt bij jouw partner! De eeste jaren was ik erg bang dat ik haar zou verliezen en ik weer alleen zou komen te staan.(Als je pas iemand hebt verloren wil je dat niet voor een tweede keer door maken)! Nu weten we dat onze liefde zo diep zit dat die angst voor ” verlies ” verdwenen is en elke dag opnieuw ontroerd wordt om het feit dat je zo iets moois hebt mogen ontvangen in een Wereld die je elke dag weer zoveel ellende toont! Elke morgen als ik wakker wordt dan lig ik stil naar haar te kijken en heb dan het gevoel of ik naast een Engel wakker wordt! Ik ben heel blij voor jou dat ook jij dit mag delen met je partner, en ik hoop dat jullie nog heel lang van elkaar zullen genieten.

 18. bart zegt op

  Ja zo kan het dus ook, het stereo type ontkracht bij deze.

 19. Jan Hegman zegt op

  Geen vooroordelen, geen stereo typetjes, uit 2011 ik had het nog nooit gelezen over het hoofd gezien vermoed ik.

  Dit is zo positief geschreven, bewondering voor deze mooie en schilderachtig geschreven Ode aan de Thaise vrouw Peter, heel erg mooi verwoord.

  Ook ik spiegel dit dan ook direct op mijn eigen Thaise teerak.er zijn zo veel gelijkenissen haar uitzonderlijke schoonheid, dat zwarte haar, die tanden, en dan die glimlach, het Hollandse taaltje vermengd met Engelse woordjes, zo zorgzaam als je je een keertje grieperig voelt, zou het kunnen dat ik een engeltje heb gevonden? zou goed kunnen, want het moet wel zo zijn geweest dat toen God de vrouw schiep Hij in Thailand ontzettend goed zijn best heeft gedaan, niet voor niets word Bangkok de City of Angels genoemd en Thailand het paradijs op aarde, en als het niet het paradijs is dan moet het wel de zevende hemel zijn,

 20. erik zegt op

  Khun Peter, een 10 met een griffel voor jouw beschrijving van de thaise vrouw,chapeau ook voor de commentaren hierop,mijn dag kan niet meer stuk !

 21. Alphonse zegt op

  Heel direct geschreven, Khun Peter, prachtig.
  Rechtdoor en strak Nederlands en toch bijzonder gevoelig in beeld gebracht.
  Het is idd ‘de ode aan de Thaise vrouw’.
  Iets voor de bloemlezingen en om te blijven herlezen.
  Twee citaten omdat ze zo mooi en menselijk zijn:
  – De kunst om van niets, toch iets te maken.
  – Maar ze is de moeite waard, dat voel ik. Dat weet ik.
  Heerlijk!

 22. Peter Kempen zegt op

  Heel mooi gesproken naamgenoot Peter….heb het al vaker gezien bij kennissen rond Pattaya
  en hoop het zelf vanaf Oktober mee te gaan maken..

 23. Erik zegt op

  Heel mooi beschreven Peter , heb er niets aan toe te voegen ! Ik mis alleen een stukje beschrijving van het “onvoorspelbare” van een Thaise vrouw. Maar dat bedoel ik dan positief. Ik vind het juist superleuk dat niet elke dag voorspelbaar is in een relatie met een Thaise .

 24. Khun moo zegt op

  Mooi beschreven Peter.
  Alles klopt
  Groeten uit warm Isaan waar we de winterse neerslag in Nederland voorbij laten gaan

 25. KopKèh zegt op

  Hoi Peter,
  prachtig…
  Mijn hart loopt over van liefde
  voor mijn Thaise Lief,
  wanneer jouw ode lees.
  Over 4 dagen gaan we trouwen, hier in mijn kleine Franse dorpje.
  Ik zal de tekst als kleinood bewaren, en herlezen, proeven naar behoefte.
  Zo intens waargenomen en neergeschreven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website