Dromen van een onbezorgde toekomst?

Net zoals wij, worstelen Thai ook met levensvragen en belangrijke keuzes die ze moeten maken. In dat soort situaties bespreken de bleekneuzen dat meestal met familie of een goede vriend. Thai raadplegen waarzeggers, kaartleggers of een oude monnik.

Het geloof in geesten en bovennatuurlijke zaken, wat wij animisme noemen, is wijdverbreid in Thailand. Mijn vriendin is er gelukkig niet zo mee bezig. Wel zijn er bepaalde zaken waar zij rekening mee houdt. Ze vraagt mij om dit niet te veroordelen of belachelijk te maken. Dat doe ik niet, waarom zou ik? Een flink aantal jaren terug geloofde ik in Sinterklaas en Hans en Grietje, ik heb geen enkel recht van spreken.

Leven bij de dag

Uiterlijk lijkt het alsof Thai niet met de toekomst bezig zijn maar vooral met het hier en nu. Leven bij de dag, heet dat. Het is maar schijn, ze houden zich wel degelijk met de toekomst bezig. Niet door te plannen, maar door iemand in de toekomst te laten kijken. Een uiterst praktische aanpak. Want als alles goed gaat, dan hoef je toch ook niet te sparen? Om maar eens wat te noemen.

Af en toe heeft mijn vriendin de behoefte om de onzekerheid van het bestaan wat te verlichten. Dan is het tijd voor een kaartlegger. Tijdens zo’n kaartcessie komen relaties, gezondheid en vooral ook de financiële toekomst aan de orde. Ongeveer twee maanden geleden is ze voor het laatst naar een kaartlegger geweest. Een kaartlegster in dit geval.

Goed nieuws show

De kaartleggers verdienen er tevens een leuk zakcentje mee. Ze doen ook aan accountmanagement, een duur woord voor klantenbinding. De meest populaire kaartlegsters zijn degene die voor jou mooie vooruitzichten in petto hebben. Daarom is de boodschap vrijwel altijd positief. Je wilt immers niet horen dat jouw toekomst in het teken staat van ongeluk en rampspoed. Dat zorgt niet echt voor enige verlichting. De ‘fortune tellers’ zijn daarom selectief in het overdragen van de informatie die zij uit de bovenwereld hebben vernomen. Te veel slecht nieuws is niet goed voor de klandizie en de eigen reputatie.

Mijn vriendin geeft er, geheel in Thaise traditie, haar eigen draai aan. “Ach, je moet niet alles geloven wat ze zeggen”, laat ze me dapper weten. Ik ben blij met zoveel nuchterheid.

Die nuchterheid is niet eens nodig. Thai zijn inventief en laten zich niet uit het veld slaan door de eerste de beste waarzegster. Mocht er geen rijkdom, gezondheid en geluk worden voorspeld, dan ga je een paar weken later gewoon weer naar een andere kaartlegger. Die is vervolgens blij met een nieuwe klant en zal dat vertalen in de voorspelling van een leven vol voorspoed.

Onzekerheid

Eergisteren is mijn vriendin naar een oude monnik gegaan. De reden? Een verhouding met een farang is niet gemakkelijk en een relatie op afstand al helemaal niet. Er was wat zand in de relatiemotor gekomen. Daardoor sloeg de onzekerheid toe. De toekomst met haar en Khun Peter zou wel eens een zwart gat kunnen zijn.

Met teveel vragen en spoken in je hoofd, wordt het tijd voor een oude wijze monnik. Ze bracht een blad van een boom mee en de monnik deed zijn werk. Het meegebrachte blad werd ‘gelezen’. Slim als ze is, heeft ze niets gezegd over haar farangvriendje in Nederland en andere kwesties die haar bezighouden. Je moet zelfs een oude monnik geen woorden in de mond leggen.

De monnik was meer realistisch dan de gemiddelde kaartlegger. Ze vertelde mij enthousiast aan de telefoon dat hij veel wist van haar en de problemen die op haar schouders rusten. Dit jaar zou een moeilijk jaar voor haar worden. Ze moest voorzichtig zijn, zo waarschuwde hij.

Hij vertelde haar ook dat zij zuinig op haar vriend moest zijn. “Deze man heeft een goed hart” benadrukte de monnik. Fijn om te weten, dacht ik. Hoef ik binnenkort niet naar de cardioloog.

De monnik was meer dan lovend over Khun Peter. En dat zonder mij ooit gezien of gesproken te hebben. Sterker nog, hij kon het lezen van een boomblaadje. Ik mag die monnik wel. Bij deze laat ik mijn scepsis over waarzeggers, piskijkers en Jomanda’s dan ook varen. Want ik ben natuurlijk een man uit duizenden!

Grote mond

Nu moet de lezer, vooral degene die mijn vriendin niet kennen, weten dat zij echt een schatje is. Ze heeft absoluut geen grote mond. Doch de monnik wist te melden dat ze af en toe een te grote mond tegen mij had. Ze moest een beetje dimmen. Niet teveel yek yek. Zelf erkende ze dat ook en ze beloofde mij beterschap.

Ik deed natuurlijk alsof mijn neus bloede en zei dat deze monnik de beste waarzegger was die ze ooit bezocht had. Ze was het volmondig met mij eens.

De uitkomst van deze waarzegging biedt perspectief voor onze relatie. Ik ben gewogen en goed bevonden door een voorname monnik. Mijn lieftallige vriendin Kan, moet meer naar mij luisteren en vooral geen grote mond hebben. Ik ga een standbeeld voor deze monnik oprichten.

Mochten we binnenkort een meningsverschil hebben, dan zal ik haar subtiel herinneren aan de uitspraken van deze wijze oude man. En verder nu maar hopen dat ze niet snel een andere waarzegger gaat raadplegen.

No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “De onzekerheid van het Thaise bestaan”

 1. Robert zegt op

  Volgens mij lezen die monniken allemaal hetzelfde boek want ik heb datzelfde verhaal, exact maar dan ook exact hetzelfde, reeds vele malen aan mogen horen.

  • @ ik denk dat de Monniken de traditionele rollenpatroon tussen man en vrouw graag in ere houden. Zorg goed voor je man en verder je mond houden. Dit soort gedachten zorgt er voor dat busladingen mannen richting Thailand reizen. De werkelijkheid is anders. 😉

   • ThailandGanger zegt op

    Haha, lachen zeg. De monnik spreekt in algemene taal over haar man ongeacht of het nu een Farang of een Thai is. Zoals je al zegt hij houdt graag het rollenpatroon in stand. Ik herken het precies als toevoeging kreeg die van mij nog te horen dat haar man goed met geld kon omgaan. Lol. Ooit een Thai gezien die goed met geld kan omgaan? De monnik wist ook niet dat het om een Farang ging. Een Duitse toerist zei 1 week geleden nog tegen me dat men de mensen bewust niet teveel opleidingsmogelijkheden geeft, want anders zou dit niet meer werken.

 2. Cees-Holland zegt op

  Geweldig verhaal, bedankt. 🙂

 3. Roger zegt op

  Beste Peter

  Ben een Belg en heb het nogal gehad over de Nederlandse zuinigheid,zoals jullie het hebben over onze nogal Boergondische levensstijl met de daar aan gekoppelde moppen.
  Toch hebben jullie nogal véél pluspunten! Ga de verre wereld in en je komt een Nederlander tegen. Ook dit blog is in Belgie nauwelijks denkbaar.
  Ikzelf wil ,na een lange echtscheiding weg van mijn klein landje.Ik ben reeds één jaar actief met het zoeken naar documentatie over Thailand(levensstijl,kosten ..enz) Ik lees en bewaar natuurlijk véél over jullie blog.
  Ik wil in september vertrekken en wil er blijven zo lang het kan! Ik ben nogal nuchter van aard en wil me vooral niet laaten verblinden door de mooie dingen die je daar kan ontdekken. Ik wil de realiteit en enkel de realiteit vernemen,en deze kan ik best vernemen via jou Peter. Je lijkt me een fair play persoon met een goed zicht op deThaise cultuur!
  Waar kan ik met jou het best corresponderen (kortstondig) om echte info te verwerken.
  Ik zou graag vertrekken in september! Kan je me met eventuele raad bijstaan,het is tenslotte mijn laatste levensperiode dewelke ik nog zéér intens wil beleven!

  Beste Groeten
  Roger

  • @ Roger, dank voor de complimenten. Ik heb inmiddels (dankzij Thailandblog) ook Belgische vrienden en dat bevalt goed.

   Ik weet niet zoveel van het leven als expat in Thailand, ik woon tenslotte in Nederland. Stuur je vragen maar naar info@thailandblog.nl Ik zal kijken of ik ze kan beantwoorden en anders doorsturen naar anderen.

  • hans zegt op

   Hoi Roger.

   Ik wens je veel succes in thailand, groot gelijk dat je gaat, prachtig land, maar het kent ook veel valkuilen, dat hoort ook tot de realiteit.

   Voor wat mij betreft was de taalbarriere het grootste probleem en denk dat dit voor de meeste farang ook geldt. Denk dat je als jezelf je email adres nou op dit blog vermeld je
   wel meerdere tips zult krijgen. ik zal je dan ook mailen, vind het wel leuk om anderen te helpen.

   • Roger zegt op

    Dag Hans

    Hartelijk dank Hans met je voorstel tot help. Ik heb ook een mail naar Peter met enkele beginvragen doorgegeven.
    Ik hoop hier enkele antwoorden op te mogen ontvangen. Woon jij actueel in Thailand? Ik denk dat jullie ervaring zeker van groot nut kan zijn.

    Ik mail je spoedig vragen.
    Mijn adres is pilot74711@hotmail.com

    Groetjes en bedankt man!!

    Roger

  • Jan Thiel zegt op

   Roger, ik ben Nederlander, 71 en woon nu 3,5 jaar hier in Thailand.
   Het bevalt uitstekend en ik zou nooit meer terug willen!
   De taal is inderdaad een probleem.
   Ik zou je willen aanraden om iemand te zoeken die goed Engels kent.
   Dating via internet kan uitstekend werken, vooral met webcam!
   Je zou ook de filipijnen kunnen overwegen, daar kennen ze allemaal Engels
   De godsdienst is daar RK.

   Veel geluk,

   Jan

   • Roger zegt op

    Best Jan

    Ik verneem van jou dat je het uistekend bevalt….dit vind ik prachtig….en ik die dacht te oud te zijn om een expat te worden!
    Ik stuur je ook weldra enkele vragen omdat ik weet dat farang de beste ervaring hebben.

    Tot binnenkort

    Roger

    pilot74711@hotmail.com

  • GerG zegt op

   Beste Roger, Je kunt mij ook altijd mailen als je iets meer wilt weten over een verblijf in Thailand. Ik kan je velen tips geven over onder andere een goedkoop woonadres en vele andere benodigheden. Mijn email kun je wel via Peter krijgen.

   • Roger zegt op

    Beste Ger

    Dank voor je spontane hulp! Ik zal je weldra enkele vragen sturen. Peter heeft ze reeds ontvangen en zou ze doorgeven aan experts!

    Toch hartelijk dank!

    Roger

    pilot74711@hotmail.com

 4. Neushoorn zegt op

  Geweldig om lezen.

 5. Robbie zegt op

  Leuk verhaal, grappig geschreven! Misschien moet ik me maar “bekeren” tot het boeddhisme, of intreden als monnik… Het lijkt me leuk om zoveel wijsheid uit een blaadje te mogen ontvangen en dan het fortune te mogen vertellen en mensen daarmee gelukkig te maken.

 6. andrew zegt op

  de monniken zeggen precies wat de mensen willen horen. daarom kennen velen dat verhaaltje omdat het veel hetzelfde is.wel eens gehoord van “wat tammekai”?Hebben filialen over de hele wereld o.a.ook in antwerpen.Kun je zo een monnik bestellen die voor komt rijden in z’n dure B en W.(Hij vraagt wel eerst hoeveel mensen er komen,kan hij alvast inschatten wat hij vangt). maar goed ga maar kijken en trek je conclusie zelf. je valt van verbazing achterover als je een beetje achter de schermen kijkt.

 7. Franco zegt op

  Ik ben 4 jaar geleden bij een man (voormalig monnik) geweest in Ubon Ratchathani waarvan mijn toenmalige vriendin beweerde dat hij heel goed de toekomst kan zien.

  Hij wist verdomd veel dingen juist te voorspellen,. zoals gezondsheidsklachten aan mijn buik en knieen (allemaal uitgekomen!).

  Ik had toen een relatie op afstand met mijn vriendin en vroeg hem wanneer we samen gingen wonen, hij keek me strak aan en zei dat ik het leuk vind om te reizen en wilde er verder niet op ingaan omdat dit niet zou gaan gebeuren.Ik wilde dat toen niet geloven omdat ik smoorverliefd was. We hebben dit jaar een MVV adviesaanvraag gedaan en alles incluis verblijfsvergunning was geregeld (ik dacht, ; nou heeft die beste man het niet goed voorspeld), echter heeft het nooit zo mogen zijn dat ze hier is komen wonen daar de relatie vlak voor het afreizen uit is gegaan. De beste man wist ook te voorspellen dat mijn pa op zijn 71e heel erg ziek zou worden en er bijna aan zou bezwijken. mijn pa is nooit echt ziek geweest en werd vorig jaar op zijn 71ste in ene heel erg ziek, weken in coma gelegen en heeft het allemaal op het nippertje overleefd.

  En wat me volgens hem verder nog te wachten staat? Hij heeft gezegd dat ik nog 2 kinderen zal krijgen ( zal mij benieuwe )en goed moet uitkijken voor aziatische vrouwen, omdat die weleens al mijn ziel en zaligheid zouden kunnen gaan afnemen, nou dat laatste heeft mijn ex dus gedaan, (en dat had ik ook 4 jaar geleden niet kunnen denken).

  Deze beste man vroeg nooit om geld, wel heb ik toen rijst, frisdrank en fruit voor hem meegenomen waar hij erg blij mee was.

  • peter de jong zegt op

   dag franco,

   woon in ubon . ben benieuwd naar het adres deze man . Ben al een keer bij een man geweest net buiten ubon die via geboorte datum ,e.d veel indruk maakte op mij nuchtere nederlander.

   gr peter

   • Franco zegt op

    Hoi Peter,

    Het was inderdaad net buiten Ubon,… de beste man noemde men toen “Acaan Reum”,.hij had een afwijking aan zijn arm en benen (liep mank). Hij vroeg inderdaad allereerst naar geboortedatum.

    Het adres weet ik alleen niet meer,. ik ben met mijn toenmalige schoonfamily en iedereen met de pick-up erheen gereden. Het was een beetje buitenaf volgens mij ook in de buurt van de betreffende tempel met buitenlandse monniken “Wat Nanachaat”.

    Gr,

    Franco

  • hans zegt op

   Krijg de neiging om deze man ook maar is te gaan bezoeken, dus als je me zijn naam en adres kunt geven hou ik me aan bevolen. krijg steeds meer bedenkingen over mijn relatie,

   • Franco zegt op

    Hoi Hans,

    Heb helaas geen adres. ga ook niet meer mijn ex contacteren hierover, maar ik was echt wel (nu dus steeds meer) onder de indruk van hem.

    Oh ja, hij spreekt echter geen engels, gelukkig kon ik zijn thais redelijk goed volgen.

    Gr,

    Franco

 8. Miek37 zegt op

  De grootste leiders van de wereld hebben zich door waarzeggers en astrologen laten adviseren dus zo vreemd is het niet, Koningin Juliana ging prat op het advies van Greet Hofman en zelfs onze Nelie Kroes, wat me toch een vrouw lijkt die met beide benen op de grond staat heeft zo haar contacten in die kringen : http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/2437067/2011/05/25/Neelie-Kroes-nam-besluiten-na-gesprek-met-astrologe.dhtml


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website