Luxe kan mij gestolen worden. Er zijn echter twee zaken waarbij ik wel gesteld ben op enige vorm van beschaving: slapen en naar het toilet gaan.

Over slapen wil het nu niet hebben, over naar de wc gaan wel. Buiten de toeristische gebieden ben je in Thailand veroordeeld tot een hurktoilet. Je moet je dan al hurkend ontlasten. Een last op zich. Vooral voor de ouderen onder ons met stramme spieren en straffe botten.

Hurken is volgens Wikipedia; met gebogen knieën zo zitten, dat het achterste op de hielen rust zonder de grond te raken.

Al hurkend poepen is geen ontspannen vooruitzicht. Allereerst heb ik het al niet zo op vreemde toiletten. Voor je het weet ben je het slachtoffer van bacillen, bacteriën, virussen en andere ellende die je vakantieplezier behoorlijk kunnen bederven. De ironie van dit verhaal is dat een bezoek aan een onhygiënisch toilet garant staat voor vele toekomstige bezoeken. Je zou gaan denken aan een complot van de toiletpot.

Hoewel de Thai erg schoon zijn op zichzelf, doorstaan de toiletten de lakmoesproef meestal niet. Zo herinner ik mij discotheek Green Mango op Koh Samui. De stank van het toilet was zo penetrant dat je al op 25 meter afstand je neus dicht moest knijpen. Het was bijna een traumatische ervaring.

Wanneer je het Oudhollands potzitten hebt ingeruild voor het Siamese hopeloos hurken, komt de volgende cultuur shock: het ontbreken van wc-papier. De Thai heeft hiervoor een passend alternatief: water. Op zich kan ik daar wel mee leven. Zij het dat het ongecontroleerd watersmijten richting mijn achterste, bij voorbaat geen succes zal zijn.

Thai zijn erg bedreven in watersmijten daar hebben ze Songkran voor uitgevonden. Desondanks is het is voor mij een volslagen raadsel hoe ze er in slagen om het Thaise kontje fris te spoelen en vervolgens met een droge broek het toilet te verlaten. In mijn logica moet je iets wat nat is eerst afdrogen of laten drogen. Laten we het maar onder de noemer ‘Oosterse mysteries’ scharen.

Eenmaal veilig in het hotel of guesthouse kun je weer genieten van je westers toilet. Echter een andere marteling voor mij, is het verzoek om gebruikt toiletpapier in een mandje naast de WC te deponeren. Nu kan ik mij daar wel over heen zetten, als het een afgesloten pedaalemmer zou betreffen. Helaas. Van de gemiddelde Thai mag het een mandje of emmertje zijn zonder deksel. Een nogal vreemd gezicht wanneer ik me ‘s ochtends sta te scheren; een verzameling gebruikt Wc-papier die mij vrolijk loopt aan te staren.

Blijf je netjes op de gebaande toeristenpaden dan zal veel Thais toiletleed je bespaard blijven. Mocht je er toch mee geconfronteerd worden, dit minpuntje wordt ruimschoots goedgemaakt door de warme gastvrijheid van de Thai.

No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Op je hurken in Thailand”

 1. Femmy Fijten zegt op

  Ik ben het oneens met de auteur.
  Bij hurkend ontlasten ontspannen alle banden in de endeldarm en opent de anus zich gemakkelijker. De hoge pot, die veel ouderen aanschaffen om gemakkelijker te kunnen zitten, is de oorzaak van menige aambei.
  Ook het goed schoonmaken van de anus na de ontlasting met water is een hygiënemaatregel die we onmiddellijk zouden invoeren. Met name oudere vrouwen krijgen last van infecties doordat stront bij de urineweg terecht kan komen. Bejaarde dames hebben soms zelfs chronische blaasontstekingen, die voorkomen kunnen worden door alle poepresten weg te wassen. Ze ontstaan namelijk door zelfbesmetting met ontlasting. Mijn slotmening is dus dat Oosterse gewoontes bij het ontlasten beter zijn dan de Westerse…. en daarbij nog: blijf je op de hurken poepen, dan houd je je gewrichten soepel…

  • Khun Peter zegt op

   Iets teveel details naar mijn mening 😉

  • Jack G. zegt op

   Dat over soepelheid van de gewrichten is dus niet waar. In het verleden heeft op Thailandblog een artikel gestaan dat het beter is om niet gaan hurken bij het toiletbezoek omdat het een enorme aanslag is op de kniegewrichten. Aldus de deskundigen die destijds als bron werden opgevoerd.

  • Winlouis zegt op

   Beste Femme, op gebied van hygiene ben ik het volledig eens met U. Met water mij proper maken vind ik ideaal.!
   Maar indien U mijn probleem moest hebben zou ik U aanraden toch te kiezen voor het Westerse Toilet.! Ik heb zware artrose in mijn beide knieen en hurken zit er bij mij niet in, door de hevige pijn dat ik dan doorsta.! Ik zou het geen minuut uithouden voor mij op deze manier te ontlasten, ik zou zelfs alleen niet meer recht kunnen staan.!!

 2. Nelly zegt op

  Naar mijn idee, is het niet de bedoeling dat je op hurktoiletten gaat zitten, oftewel contact maakt met de pot.
  Dus je hebt minder kans op bacterien dan op een westers toilet. Het gemis aan toiletpapier, kan je oplossen door zelf altijd papier mee te nemen. Wij hebben in de auto altijd een rol papier bij. En bij de pit(pis)stop, meemt iedereen gewoon wat mee.
  Een pakje papieren zakdoekjes, kan je ook altijd overal bij hebben.
  Wat betreft het vuile papier in de mandjes, vind ik ook verschrikkelijk smerig.
  Onderweg bij tankstations heb je meestal een gehandicapten wc. Dit is een normaal toilet met veelal een waterspuitje.
  Is gewoon een kwestie van vindingrijk zijn

  • theoS zegt op

   Thaise toiletten zijn niet aangesloten op een riolering, welke niet bestaat in Thailand. Dus vandaar dat WC papier na gebruik in een mandje gegooid moet worden. Is op veel plaatsen in Zuid-Europa hetzelfde. Ik herinner mij nog dat de eerste Spaanse gastarbeiders naar Nederland kwamen, hadden nog nooit een doortrek toilet gezien, en die gooiden het gebruikte papier gewoon op de grond, bij gebrek aan een mandje.

   • johny zegt op

    In de stad zijn ze wel op de riolering aangesloten. De manier waarop de leidingen worden gelegd, dat veroorzaakt de problemen. Ongelijke en te kleine leidingen, en vooral dan de ” mai bpen rai “manier van werken. Waarschijnlijk ook de grote hoeveelheden papier en vochtige doekjes veroorzaken dan de problemen. Enkele velletjes papier verstoppen de boel niet.

 3. De Inquisiteur zegt op

  Ben met je mee, heb zelfs nog een extra ding : douchen.

  Aan de andere kant, poepen (als Vlaming moet ik wat glimlachen bij dit woord want wij bedoelen daar wat anders mee) in hurkzit is veel gezonder voor je ontlasting – je lichaamshouding is meer correct. Bovendien, als het toilet wat onderhouden is, veel hygienischer.

  Trouwens, ik herinner me nog de vakanties in mijn tienerjaren met mijn ouders in Frankrijk. In Vlaanderen worden daarom deze toiletten nog vaak een “Frans toilet” genoemd.

  • Sjeng zegt op

   Tja wat dat woord poepen betreft in België…….Kleine persoonlijke anekdote : Ik, toen nog jonge man, had al de hele avond zitten sjansen met een zeer mooie meid in een Belgische discotheek….Op een gegeven moment het was al erg laat of eigenlijk inmiddels weer heel vroeg zegt die meid tegen mij “zeg ik zou met u wel eens lekker “samen willen poepen “…ik was volledig perplex en liet haar op niet te misverstane wijze weten dat ik van dat soort ranzigheden niet was gediend…en ben direct weggegaan. Jaren maar dan ook jaren later bleek dat ik me een zeer aangenaam aanbod door de neus had geboord…..Aangezien poepen bij een Vlaming iets heeeeel anders betekent……

   • Peer zegt op

    Hahaaaa Sjeng,
    Uit Tilburg kom ik en als jonge discotheekganger gingen wij al jong naar België om uit te gaan. Ja tóén mocht je nog drinken én rijden.
    En nog vóór ik bier leerde drinken en kon dansen, wist ík al wat ‘poepen’ in België betekent.

 4. De Witte zegt op

  Nou, Mr Khun, ik weet ook niet hoe om te gaan met de sproeier zonder met een natte broek naar buiten te komen.
  Dan maar een pakje vochtige doekjes: zeer efficient, niet duur per stuk en geen remsporen wat
  toch een leuker zicht is voor jou en zeker voor de dame die jouw was verzorgd.

  Nu, laten we ons gelukkig voelen om over dergelijke problemen te mogen praten.

 5. Pieter zegt op

  Betreft het hurktoilet, ja, ook ik ben van mening dat het hygiëniser is, maar moet toe geven dat het voor ouderen lastiger is, denk maar op je hurken zitten, zoals de `Thai heel gewoon zijn. Ook praktische bezwaren, als je een lang broek aan hebt, alles omhoog houden, ter voorkoming van nat worden.

  Maar de Thai hygiënisch? ik heb er zo m’n twijfels over, ja ze wassen zich 2x/dag, dat is een feit.
  Maar handen wassen na het toilet bezoek? vergeet het maar. Handen wassen voor het bereiden van voedsel? vergeet het maar.
  Het huis met reiningingsmiddelen goed schoonhouden/ alleen met het bekende bezempje. Heb hier een stofzuiger staan, de enige die het gebruikt ben ik zelf.
  Betreft dat bekende bezempje, een anekdote; een andere Nederlander die hier een horecabedrijf heeft, en inmiddels meer dan 25 jaar woont, vertelde me eens, ‘als ze geboren worden, eerst komt het bezempje, daarna komen ze zelf…..

  • Rene Chiangmai zegt op

   “Maar de Thai hygiënisch? ik heb er zo m’n twijfels over, ja ze wassen zich 2x/dag, dat is een feit. Maar handen wassen na het toilet bezoek? vergeet het maar. Handen wassen voor het bereiden van voedsel? vergeet het maar.”

   Dat is ook een beetje mijn ervaring.
   Handen wassen voor het eten koken. Heb ik niet gezien.

   Maar ook handen wassen voor het eten zélf (met de rechterhand) uit een gezamenlijke pan/schaal (sticky rice bijvoorbeeld), heb ik niet gezien.
   (Dit in tegenstelling tot een aantal Arabische landen die ik heb bezocht. Altijd handen wassen voor het eten.)

   Douchen was ook zoiets.
   Ik ben een snelle doucher: inzepen, schoonmaken (schrobben indien nodig), afspoelen, klaar.
   Dan ben ik volgens mij schoon.
   Dat geldt voor een warme douche maar ook voor bakjes met koud water uit een grote ton.

   Als ik dan na een paar minuten terugkwam uit de koude-bakjes-douche vroeg mij toenmalige vriendin:
   Hè, nu al terug? How many times? Only 1 or 2 na?

   Ik heb me inderdaad maar een paar keer overgoten met water, maar ik heb wel gezeept en geboend en daarna afgespoeld.

   Ik denk dat ze tevreden zou zijn geweest als ik me alleen maar 10 of 20 keer had overgoten met de bakjes met (koud) water. Maar dan zou ik wel veel minder schoon geweest zijn.

   • Jasper van Der Burgh zegt op

    Met zeep wassen is schoner, zegt u. Dat is onjuist, of op zijn minst aanvechtbaar. Met de slechte bacterien worden ook de goede bacterien die op de huid voorkomen verwijderd. Daarnaast droogt de huid uit: zeep is van nature agressief. Als je je langere tijd niet met zeep douched, zal de aanwas van talk en dergelijke verminderen. Je hoeft ook beslist niet te stinken als je nooit water gebruikt. Men wordt ook niet vaker ziek, integendeel.
    De gedachte doet ook steeds meer opgang dat al die moderne ongemakken bij mensen en vooral kinderen zoals huidirritaties allergien etc. juist veroorzaakt worden door een te grote mate van hygiene.
    Ik was mij al mijn hele volwassen leven 1 x per maand grondig met zeep, en vaar er wel bij met een gezonde, soepele huid.

    • johny zegt op

     Hier ben ik het volledig mee eens . Zeep hoef je alleen te gebruiken als je echt vuil bent, van teveel gaat ge zelfs stinken.Ik heb absoluut geen stinkende zweetvoeten, terwijl ze zelden met zeep in aanraking komen. De hoofdharen kunnen natuurlijk niet zonder ze op tijd te wassen met shampoo.

  • ruud zegt op

   Van teveel hygiene loop je alleen maar ziektes op.
   Je raakt namelijk je weerstand tegen ziektes kwijt, als je nooit ergens mee in aanraking komt, net als je je spieren kwijt raakt, als je ze niet gebruikt.
   En al die schoonmaak middelen heb je maar beperkt nodig.
   Je huis voortdurend schoonmaken, met chemische rommel, – die zelf ook ongezond is – is helemaal niet nodig.
   Vegen en af en toe een sopje over de tegels volstaat wel.

 6. Mr Bojangles zegt op

  ahum, over dat gebruikt wc-papier in die dekselloze emmer… Gebruik het papier dan ook waar het – volgens de Thai – voor bedoeld is: nl eerst dat achterwerk schoonspoelen en het papier DAARNA gebruiken om je droog te deppen. niks ‘smerig papier’ dus.

  • Pieter zegt op

   Gelukkig kom ik niet zo veel op die toiletten waar je het papier in de dekselloze emmer moet deponeren, maar uh…..dan heb ik het dus altijd verkeerd gedaan, maar goed, voor dat ik van het toilet afkom kijk ik altijd eerst of er iemand staat te wachten, hoef ik me dus niet te schamen. ;-))

 7. don zegt op

  Met een goed werkende bumgun heb je geen papier nodig, ook iets voor NL naar mijn mening.

 8. Jan si thep zegt op

  Hurk toiletten.
  Ik weet nog goed de eerste keer in het dorp bij de schoonouders, een hurk toilet. En dat met een knie die niet verder gaat dan ongeveer 100 graden. Lukte dus niet, na 3 dagen weer in bangkok op een westers toilet. De volgende keer vooraf geld gestort voor de aanschaf van pot en installatie. Kwamen we er aan was er niets gebeurt want ze dachten dat het een grap was. Uiteindelijk is het toch goedgekomen. Toen was het nog een bezienswaardigheid tegenwoordig als men bouwt kiest men ook voor een westers toilet meestal zonder stortbak want dat is te duur. Als je gelukt hebt met waterspuit anders is het handwerk.
  Voor ouderen is een zit toilet tmakkelijker dan hurken, vele hebben toch heup en knie problemen.
  Toen ons huis was gebouwd met westers toilet met stortbak en spuit als eerste een prullenbak met deksel gekocht.
  Langs de weg bij de meeste grote pompstations of busstops heb je keuze tussen hurk en zit toiletten. Neem voor de zekerheid eigen wc papier mee.

  Kleine anekdote: 25 jaar geleden kocht een vriend een bungalowstijl huis in de buurt van khon kaen met westers toilet. Toen viel het op dat er voetafdrukken op de bril zaten. Zijn kleine kinderen kenden dit soort wc’s natuurlijk niet.

 9. Sjaak S zegt op

  Nou, ik gebruik al sinds dat ik in Thailand woon met voorkeur een “bumgun”. Dan voel ik me schoon. Nee, niet alleen voel ik me schoon, ik weet dat ik schoon ben. Toen ik nog wc papier gebruikte was dat heel anders. Misschien heb ik het nooit goed kunnen doen, maar ik vond het altijd horror om mijn kont met papier af te vegen.
  Ook na het gebruik van de bumgun gebruik ik geen papier. Het is zo zacht dat het scheurt en blijft hangen. Ik trek gewoon mijn broek op en klaar is Sjaak. Niet Kees, want die gebruikt papier.
  Ik heb nooit last van een nat achterwerk. Ook na de bumgun niet, want je kunt de straal richten en hoeft niet over de billen heen.
  Maar wat betreft de hurk-wc’s… daar ben ik het met de schrijver over eens. Niet zo mijn ding. Ik gebruik ze alleen als het moet, maar heb me er nooit aan kunnen wennen. Daar gaat mijn voorkeur naar een westerse pot uit. Geen Nederlandse met een klein plateau, want dat is ook maar rotzooi. Nee… eentje waar je je uitwerpselen in verdrinkt en de stank tot een minimum beperkt is.

 10. brabantman zegt op

  Thailand is gewoon platgezegd een 3e wereld land op het gebied van sanitaire hygiëne. Ook naar Aziatische standaard.Maar van de andere kant, sluit o.a. Nederland niet uit. Het gebruik van toiletpapier in de westerse wereld is behalve millieu onvriendelijk natuurlijk enorm onhygiënisch. Ik stel de mensen wel eens de vraag ‘ als u poep op uw handen heeft, veegt u dit dan weg met een papiertje’? Dan staan ze je raar aan te kijken.
  Daarom vindt u, ook in de huishoudens, van de ontwikkelde aziatische landen al jarenlang het moderne reigingsbidet. Automatische water reiniging en droging. De laatste decennia ook meer en meer aangeschaft in het westen.
  Als mede-eigenaar van de grootste producent ter wereld kan ik u vertellen dat onder diverse merken ruim 350.000 stuks per jaar door ons uitgeleverd worden. En dit aantal is stijgend.
  Zeker nu met het Corona virus worden mensen maar weer eens met de neus op de noodzaak van goede hygiëne gedrukt.

  • Johnny BG zegt op

   Goede hygiene is voor niemand hetzelfde.

   Bacterieen worden onnodig gedood door extreme vormen van de angst van viezigheid. Ooit weleens Thaise vuilnismannen gezien? Die zijn resistenter dan menig witneusje in Thailand.

   Een virus is een ander verhaal en heeft heel weinig met een wc pot te maken en als aandeelhouder zou je het sieren om deze kennis ook te hebben en niet voor eigen gewin uit te baten.

 11. fred zegt op

  Sinds ik in Thailand woon ben ik de westerse toiletgewoonten enorm vies gaan gaan vinden. Destijds had je in vele landen nog de zogenaamde bidets maar die lijken alleen maar zeldzamer te worden.

  Ik ga als ik in Europa ben nooit meer mijn grote behoefte doen als er daarna niet kan worden gedoucht. En ook ik vind het raar vinden dat mensen hun auto wassen met water en zeep maar poep aan hun reet gewoon met papier wat weg wrijven.

  Mijn Thaise vrouw vind dat echt onbegrijpelijk en ontzettend vies. Waarom in het westen die toiletsproeiers nog geen algemeen goed zijn geworden is me een raadsel


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website