Roi Et is een provincie in het noordoosten van Thailand, het gebied dat Isaan wordt genoemd. Over deze provincie hebben we op dit blog al vaker kunnen lezen, ook in verhaaltjes van mij want mijn vrouw is er geboren en getogen.

Ik ken een deel van de provincie, vooral het oosten en de hoofdstad Roi Et daarom redelijk goed. De Bangkok Post besteedde onlangs weer eens aandacht aan Roi Et en met alle soorten van genoegen volgen we het artikel want de provincie Roi Et is zeker een bezoek waard.

Ondanks de vele natuurlijke en culturele attracties zijn de charmes van de provincie slechts bekend bij avontuurlijke types die het gedurfd hebben zich buiten de gebaande toeristische routes te begeven.

Historie

Van de stad Roi Et is bekend dat het al meer dan 300 jaar een belangrijke nederzetting is geweest. De provincie is gelegen op het Korat Basin met een gemiddelde hoogte boven zeeniveau van 130 tot 160 meter. De lager gelegen gebieden maken deel uit van de Thung Kula Ronghai streek, dat zich uitstrekt over vijf provincies en bevloeid door de rivier de Chi en de kleinere stromen Sieu Yai en Phlap Phla voor een enorme rijstproductie zorgt.

De cultuur, de tradities en de hedendaagse bevolking van Roi Et zijn de producten van duizenden jaren geschiedenis, van een beschaving dat zich vermengde met een andere beschaving waar het dagelijks leven voortdurend werd beïnvloed door andere groepen mensen. Het ging van de prehistorie naar de Mon-sprekende, Shiva aanbiddende Dvaravati naar een periode van hegemonie van het oude Khmer-rijk, daarna de opkomst van de Lao koninkrijk Lan Xang, dat gelieerd was aan de Siamese koningen en de meer recente evolutie van een onderscheidende Isaan identiteit.

Jasmijnrijst in Roi Et

Rijst en toerisme

Somsak Changtragul, de huidige gouverneur van de provincie, had het volgende te zeggen over zijn ambtsgebied: “Roi Et is echt een graanschuur, omdat de rijstvelden goed zijn voor bijna 2 miljoen rai van de in totaal 3,6 miljoen rai in de Thung Kula Ronghai streek. De rijstboeren van Roi Et zijn trots op hun geurige Thung Kula Ronghai jasmijnrijst. ”

Volgens Somsak heeft de provincie een lange-termijn strategie dat pleit voor het bevorderen van duurzame “slow tourism”, om daarmee zowel Thaise als buitenlandse toeristen opmerkzaam te maken op speciale attracties die Roi Et te bieden heeft. Hij noemde daarbij onder andere de Phra Maha Chedi Chai Mongkol stoepa in het district Nong Phok, een tempel op een bergtop met een structuur van indrukwekkende omvang en architectonische schoonheid en een ander enorme stoepa complex, genaamd Chedi Hin Sai, gebouwd op het terrein van de Wat Pa Kung in het district Si Somdet. De Chedi Hin Sai wordt ook wel de “Boeroeboedoer van Thailand” genoemd.

Chedi Hin Sai

Chedi Hin Sai

De bouw van Chedi Hin Sai, een enorm complex van zandsteen stoepa’s op het terrein van Wat Pa Kung in het district Si Somdet, werd gestart en voltooid binnen een jaar (2004) door aanhangers van wijlen Luang Pu Sri Mahweero. Het project werd geïnspireerd door een bezoek van deze zeer vereerde abt in 1988 aan de boeddhistische tempel van Boeroeboedoer in centraal Java. Het bouwproject werd volledig gefinancierd door donaties van meer dan 100 miljoen baht.

Hoewel de buitenkant van Chedi Hini Sai enigszins lijkt op die van de Boeroeboedoer, bestaat de binnenkant uit een reeks van kamers gebruikt door monniken en leken-Boeddhisten, die er bidden, mediteren en dhamma beoefenen. De buitenmuren zijn versierd met zandstenen reliëfs met scènes uit vorige levens van de Boeddha. De binnenmuren zijn versierd met houtsnijwerk op platen van zandsteen, die vertellen over het leven van Luang Pu Sri en enkele andere gerespecteerde boeddhistische monniken. De punt van de hoogste stoepa is bedekt met goud met een totaal gewicht van 101 baht (101 zijnde roi et in Thai, 1 baht goud is gelijk aan 15,2 gram).

De doelstelling van dit pagode-complex is drieledig: om mensen te onderwijzen over het leven van de Lord Boeddha, over de lokale cultuur en om te dienen als een centrum voor dhamma praktijk.

Phra Maha Chedi Chai Mongkol

Phra Maha Chedi Chai Mongkol

Phra Maha Chedi Chai Mongkol

Gelegen op de top van een berg genaamd Phu Khao Khieo, een deel van de Phu Phan range, is Phra Maha Chedi Chai Mongkol één van de grootste pagodes van Thailand. Het was het geesteskind van wijlen Luang Pu Sri Mahaweero een zeer gerespecteerde monnik die een geschikte plek wilde om relieken van de Boeddha die hij uit Sri Lanka had ontvangen ten toon te stellen.

De pagode is 101 m breed en 109 m lang (de breedte wijst op Roi Et, wat “101” betekent. Het ontwerp is een combinatie van een ronde, klokvormige, Lanka-stijl stoepa en een vierkante Khmer-stijl stoepa. Het is wit geschilderd, versierd met gouden motieven en omringd door acht kleinere pagodes. De top is bedekt met gouden platen met een totaal gewicht van 60kg. Het heeft zes verdiepingen en de eerder genoemde relikwieën bevinden zich op de bovenste verdieping. De laatste keer dat ik er was, was men bezig met de installatie van een lift maar ik heb alle zes verdiepingen via de trappen beklommen.

De bouw begon in 1992 en was meer dan 80% compleet in 2007 maar er wordt nog steeds aan de ultieme voltooiing gewerkt. Het complex is gelegen in het district Nong Phok, 107 km ten oosten van de stad Roi Et.

Wat Buraphaphiram

Het hoogste standbeeld van Boeddha in Thailand

Gelegen aan Prem Pracharat Road, grenzend aan de oostelijke gracht in de hoofdstad vindt u Wat Buraphaphiram, een koninklijke tempel behorend tot de Mahanikaya school (een deel van de Theravada tak) van het boeddhisme. De grote trekpleister hier is Phra Chao Yai (officiële naam: Phra Rattana Mongkol Maha Munee), een standbeeld van de Boeddha in een zegende houding. Het is met een totale hoogte van 67,85 meter het hoogste beeld van Boeddha in Thailand. Met eerbetoon in aanzicht van Phra Chao Yai is het gebruikelijk om een stille wens te doen en dan een slag op de heilige gong aan de voorkant van het standbeeld te geven om een zegen over zichzelf af te roepen.

Men kan de Boeddha beklimmen tot op hoogte van zijn knieën, van waar men beloond wordt met een indrukwekkend uitzicht over de stad en omgeving.

Soo Da Cave Roi et

De natuur in Roi Et

Vanzelfsprekend zal men, rijdend in de provincie, voornamelijk rijstvelden zien maar er is meer. De lokale bevolking trekt vooral in weekeinden massaal naar het Bung Klua meer, een 7500 rai groot waterreservoir in het district Selaphum. Een ideale plek voor vissers maar er zijn verschillende strandjes om te genieten van een plons in het water en zich daarna te goed te doen aan Thai food van de talrijke stalletjes.

Een mooi tripje is naar Tham Pha Namthip, een woud in het district Nong Phok. Prima voor een fikse wandeltocht. Er is een klooster hoewel die verzameling van houten hutten nauwelijks die naam mag hebben. Ik ben er ooit met mijn schoonfamilie geweest waar zij een ceremonie ondergingen van prevelende monniken die de gasten voortdurend met water besprenkelden. Mogelijk was het in de periode van het Songkran festival maar dat herinner ik mij niet meer.

Dan is er nog Pha Mok Miwai, wat “eeuwig in mist gehuld klif” betekent, ook al in het district Nong Phok. Het is een altijdgroen bos en een belangrijk leefgebied voor vele soorten wilde dieren. Er is wel een jachtverbod op deze dieren. Het klimaat hier is koel het hele jaar door, dus het bos wordt ook wel “het Zwitserland van Roi Et” genoemd. Populaire bezienswaardigheden zijn Wat Tham Soda en Phuthai Cliff (een goede uitkijkpost van waaruit zicht op een prachtige zonsopgang mogelijk is (als u op tijd bent natuurlijk!)

Isaan food

Bij liefhebbers van Isaan food komen de smaakpapillen behoorlijk aan hun trekken. Heerlijke penetrante gerechten zijn hier de lokale lekkernijen evenals de geurige desserts. Neem bijvoorbeeld “tam bak hoong”, de Isaan variant van “som tam”, een meer dan pittige papaja salade, of “pla ra bong”, gefermenteerde vis. Als u het niet kent, gewoon proberen want het is een zeer aparte ervaring dat kan ik u verzekeren.

Ten slotte

Er is veel meer over Roi Et te vertellen. Ik beveel de Wikipedia pagina Roi Et aan waar u nog talrijke andere culturele wetenswaardigheden vindt. In de hoofdstad zijn goede hotels te vinden en op het platteland vindt u talrijke (eenvoudige) goedkope resorts.

Goede reis!

Bron: City of 11 gates , Bangkok Post

26 reacties op “De charme van de provincie Roi Et”

 1. Aha zegt op

  Wij wonen in het district Phanom Phrai in het oosten van Roi Et, dus waarschijnlijk best wel in de buurt van jullie thuis van uw vrouw. Als wij naar de stad Roi Et gaan, gaan we meestal ook wel even naar het Somdet Phra Srinagarindra Public Park. Wat kaarsjes etc. offeren voor een gelukkige toekomst en verder even rustig genieten van het voederen van de vissen of lekker even waterfietsen.

  En dan natuurlijk meteen even naar de Big C, de Lotus, de HomePro of de Makro, want dergelijke winkels hebben we niet bij ons. Alleen sinds enkele jaartjes een Big C in Yasothon.
  Maar als je van rust houd is Roi Et een heel geschikte plaats om te wonen. En als het eenseventjes te rustig wordt af en toe is een weekje Pattaya vaak weer genoeg om heel tevreden naar ons huis terug te keren. 🙂

  • rob zegt op

   Een vraagje,

   Vindt zelf Chiang Mai -Rai erg leuk. Er is daar ook voor een ‘falang ‘wat te doen. Hoe is dat in Roi Et? Zijn er ook war horeca gelegenheden voor wat gezelligheid? Gr Rob

   • Serison zegt op

    Mueang Ban Kalang is echt prachtig en er is erg veel moois te zien, net als het naastgelegen Chiang Phon. Aanraders!

 2. Guzzie Isaan zegt op

  Fijn om te lezen, deze vertaling, en leuk verweven met je eigen informatie.
  Ik ga volgend jaar voor drie maanden naar Roi Et nadat ik de afgelopen jaren daar slechts korte vakanties heb doorgebracht. Deze vakanties waren te vluchtig om de streek en ook nog eens mijn Thaise vrouw beter te leren kennen. Dit keer in de herkansing met dank aan mijn baas die de 3 maanden verlof doorbetaald.
  Veel is er niet te vinden op internet over Roi Et, vaak papegaaien de reis-site’s elkaar allemaal na met dezelfde teksten, dus extra informatie is welkom.

 3. Sjaak S zegt op

  Bedankt voor deze informatieve bijdrage. Doet me een plezier weer iets interessants over plaatsen in Thailand te lezen, waar ik (nog) niet geweest ben en waar ik zeker heen wil gaan.. Komt op mijn lange lijstje van bezienswaardigheden en “must see” te staan!

 4. rudi zegt op

  Mooi beschreven.
  En ik denk vanuit de omgeving Sakun Nakhon niet eens zo heel ver om eens een uitstap naar Roi Et te plannen. Zal er meteen de kaart eens bijnemen.

  Rudi

 5. Jan zegt op

  Ik kwam er vroeger (periode 1987-1997) bijna elke winter.

  Aanbevolen.
  Vriendelijke mensen ook maar in die tijd werd er zeer weinig Engels gesproken.

  De stad Roi-Et heeft zeker ook charme.

 6. Dutchjohn zegt op

  Bedankt voor je uitvoerige verhaal met veel info. Zelf woon ik al 8 jaar in Roi Et, maar sommige door jou genoemde plekken kende ik nog niet. Ik ga ze zeker bezoeken.
  John.

  • C.G.M. van Osch zegt op

   Hoi Dutchjohn.
   Ik woon sinds april 2016 in Roi-Et.
   Ben nog geen Nederlanders tegen gekomen die er ook permanent wonen.
   Weet eigenlijk ook niet ontmoetingsplaats waar Europeanen wel eens bij elkaar komen.
   Dus misschien langs deze weg een keertje contact maken om eens een keertje gezellig Nederlands te kunnen spreken.

   • Ger-Korat zegt op

    Als je in Roi Et stad woont dan zijn er een aantal bars aan het meer, zie wel Europeanen zitten als ik langs rijdt. Daarnaast kun je de Robinson bezoeken, kom je ook elke dag wel westerlingen tegen. Zelf krijg ik na ontmoetingen wel eens te horen dat men een Nederlander in de buurt kent. Ze zijn er dus wel. Waar woon je trouwens in de provincie ?

   • gonny zegt op

    hoi wij zijn in oktober nog in Roi- Et geweest en dit jaar komen wij weer in november wir weet zien we elkaar!!

   • Eric zegt op

    Zoals al geschreven, rond de grote vijver in Roi-Et zijn wat bars waar farang regelmatig vertoeven. Ik heb één keer zo’n bar bezocht op het einde van de ochtend. Er waren een stuk of vijf Engelstaligen die rond die tijd al stevig aan het bier zaten. Ikzelf woon in een klein dorpje, 20 kilometer van Roi -Et. Ik ben de enjge farang in het dorpje van 300 zielen.

    • C.G.M. van Osch zegt op

     Hoi Eric.
     Ik woon in Nong-kham 2 km. vanaf de wat in At-Samat.
     Ik woon nu bijna 5 jaar in Thailand.
     We hebben 2 jaar geleden een huis laten bouwen in Nong-Kham dus als je verlegen zit om een praatje je bent van harte welkom mijn tel.nr. is: 09897u32202.
     Groettjes.
     Christ.

     • JanR zegt op

      je telefoonnummer zal niet in orde zijn ~ corrigeer dat

      • Mart zegt op

       Hoi JanR,

       telefoon nummers hebben ook in Thailand 10 cijfers,
       vriendelijke groet,
       Mart

 7. rene rakers zegt op

  wij zijn er in februari geweest en vonden de isaan en dus ook Roi-et fantastisch waar we zeker snel terug komen. aanrader deze streek

 8. Piet zegt op

  Dit voorjaar Vanuit Pattaya op weg naar mijn schoonouders in Isaan ( Wanonniwat) hebben we beide bezienswaardigheden bezocht de Grote Pagode en de ‘nep’ Boeraboudoer was een omweg en driedaagse trip waard

 9. Adrie zegt op

  Zijn er eind 2016 geweest met de familie, was prachtig daar

 10. gonny zegt op

  Roi – Et is toppie

 11. lung addie zegt op

  Ik ben reeds een paar maal in Roi Et geweest, o.a .ook eens samen met Gonny, Als er een stad in Isaan is welke indruk op mij gemaakt heeft dan was het wel Roi Et. Toen ik er de eerste maal kwam dacht ik: hier zou ik ook zonder enig probleem kunnen wonen. Je kan er werkelijk alles vinden wat je verlangt. Zeer mooie, levendige en moderne stad. Een echte aanrader en met veel dank aan Louis, een Nederlandse vriend die er permanent woont en ons Roi Et en omgeving hielp verkennen, ook culinair.

 12. leo bossink zegt op

  Een aantal keren in Roi-Et geweest. Moderne stad met grote winkels en klein beetje uitgaansleven.
  Ik kan mij een horeca complex herinneren dat, als ik me niet vergis, Rong Beer heet.
  Roi-Et heeft een paar goede hotels. Zelf sliepen we altijd in Selaphum, op zo’ n 30 km. van Roi-Et.
  In het Chic101 hotel. Een modern hotel met groot zwembad en water attracties voor kinderen. Geen duur hotel, slechts 600-700 baht per overnachting (exacte bedrag weet ik niet meer). Kamer met alle faciliteiten.
  Gezellig restaurant aan de voorkant, waar ook het ontbijt wordt geserveerd.

 13. Louis zegt op

  Mijn vrouw komt uit Phanom Phrai, provincie Roi Et. Vroeger was er geen pinautomaat en moesten we helemaal naar Yasothon (de dichtstbijzijnde stad) om geld te regelen. Tegenwoordig zijn er wel ATM’s beschikbaar en is er sinds een aantal jaar ook een 7-11. Het is een prachtig dorpje aan een rivier. Maar er is zo weinig te doen voor de Farang. We hebben een huisje in Phanom Phrai waar de familie bivakkeert, maar ik verblijf zelf liever in een hotel in Yasothon of zelfs Roi Et. Daar is toch wat meer te doen en meer keuze uit restaurants en bars.

  • Aha zegt op

   Hallo Louis,

   Mijn vrouw komt ook uit Phanom Phrai en sinds 2013 wonen we daar ook. Niet in P.P. zelf, maar in Ban Kham Hai, een nog kleiner dorpje een 10 km verder aan de weg naar Maha Chana Chai. Hier zijn nu zelfs nog geen ATM’s of 7 Elevens, waardoor we dus vaak naar P.P. afreizen om daar wat boodschappen te doen. Voor de ‘grote’ boodschappen gaan we inderdaad vaak naar de Big C, Lotus of Makro in Yasothon.

   Inderdaad is er hier niet zo heel veel te doen. Momenteel is iedereen wel druk met het oogsten van de rijst, dus veel wegen hier zijn half geblokkeerd om de rijst te laten drogen. Wel een gezellige tijd, waarbij later op de dag vaak nog gezamenlijk wat wordt gegeten en gedronken.

   In ons dorp woont verder nog 1 buitenlander, een Schot/Zuid Afrikaan. Zelfs in P.P. is het nog verschieten als ik eens een Farang zie, laat staan een Nederlander of Belg. 🙂
   Dus kom gerust eens aan als je in de buurt bent. In de bocht bij de school linksaf het dorp in en dan aan het einde van de verharde weg rechts. Kan haast niet missen en anders weet iedereen toch wel waar die Farang woont. 🙂

   • Louis zegt op

    Hallo Aha,

    Ban Kham Hai ben ik wel eens met de motorbike doorheen gereden tijdens een uitstapje. Mijn vrouw heeft een aantal vrienden van vroeger die daar wonen. Mijn vrouw woont nu al 16 jaar bij mij in NL, maar we zijn van plan om in augustus 2021 te emigreren naar Thailand. Waarschijnlijk gaan we niet in PP wonen, maar uiteraard wel op bezoek bij de familie. En haar dochter woont er ook nog met twee kleinkinderen. Mochten we er zijn, dan zal ik zeker even naar Ban Kham Hai rijden en vragen naar de Farang uit NL.

 14. Fred zegt op

  Ik hoop begin november weer “thuis” te zijn voor 2 maandjes, tussen roi-et en selaphum. Kan niet wachten… 🙂

  • Louis zegt op

   Ik ben gisteren geland op Roi Et airport. Veel politie en soldaten bij aankomst in de terminal. Ik was even bang dat ik weer twee weken in quarantaine zou moeten, maar ik mocht gewoon doorlopen. Hoefde niks te laten zien. Waarom ze in grote getale aanwezig waren, wist mijn vrouw ook niet.

   Als er iemand in Roi Et het leuk vind om eens koffie of een biertje te drinken, dan lees ik het graag hier.

   Gr. Louis


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website