Een welgemeende raad voor ouderen door Kneipp

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Gezondheid, Preventie
Tags: ,
31 juli 2018
Image: Wikipedia

“Wie niet elke dag wat tijd aan zijn gezondheid besteedt, moet op zekere dag veel tijd aan zijn ziekte opofferen”. Een wijze spreuk van Sebastian Kneipp, die in het Kurpark van Bad Wörishofen te lezen valt.

Dit Kurort was de plek waar Sebastian Kneipp werkzaam was (1821 – 1897), predikant en natuurgeneeskundige. Hij leerde de natuurlijke geneeskrachtige werkingen kennen, die hem van zijn tuberculose afhielp. Door voordrachten en literatuur probeerde hij dit een grotere bekendheid te geven.

Vijf basiselementen zouden daarvoor van elementair belang zijn.

  1. Water, daarbij zou het “Wassertreten”de bekendste oefening zijn. Voor de mensen in Thailand aan de kust kunnen een wandeling langs de kustlijn maken.
  2. Planten gebruiken, die hun geneeskrachtige werking bewezen hebben.
  3. Gezond en uitgebalanceerd eten.
  4. Dagelijks oefeningen doen, van wandelen tot sporten, daarin ligt een scala van mogelijkheden.
  5. Een zekere ordening in het leven van alledag hebben.

Omdat relatief veel oudere expats in Thailand wonen, is dit een spreuk om daar zeker over na te denken. Mogelijk om zelfs eens actie te ondernemen. Regelmatig zie ik s’morgens farangs op hun fiets langskomen. Door de rijwind tijdens het fietsen, ervoeren zij de warmte niet als een last. Sportscholen kunnen bezocht worden met een keuze aan mogelijkheden, onder andere cardio training of yoga zoals bij sportschool Gaastra in Soi Khao Talo. Zwemmen is een mogelijkheid. Bijvoorbeeld in het 60 meter lange zwembad van Thai Garden, Pattaya Noord, toegang 200 baht inclusief 2 handdoeken.

De andere kant van het spectrum is om met een biertje in de hand van de levensavond  te genieten. Cést la Vie!

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website