Een opvallend onderzoek uit Nederland nota bene. Epidemiologen van het Erasmus University Medical Center in Rotterdam publiceren binnenkort in Neurology de uitkomsten van een onderzoek onder 45-plussers waarbij een verband wordt aangetoond tussen een gezonde voeding en meer hersenen.
Door het verouderingsproces krimpen je hersenen, en dat proces heeft alles te maken met de negatieve mentale effecten van veroudering – zoals een afname van de geheugenwerking en een afname van de snelheid waarmee je hersenen problemen oplossen. Een gezond voedingspatroon zou dat proces afremmen. Onder gezond wordt verstaan een dieet met veel groenten, fruit, noten en vis.
De onderzoekers maakten tussen 2005 en 2015 MRI-scans van de hersenen van 4213 studiedeelnemers van 45-97 jaar. Omdat de studiedeelnemers hadden verteld wat ze aten, kenden de onderzoekers hun dieet vrij precies. Aan de hand van 14 punten gaven ze de kwaliteit van het voedingspatroon een score tussen de 0 en de 14.
Resultaten
Hoe beter de dieetkwaliteit, hoe groter de herseninhoud. Met elke punt die de onderzoekers gaven aan de kwaliteit van het dieet, nam de herseninhoud van de studiedeelnemers een beetje toe.
Conclusie
Onderzoeksleider Meike Vernooij laat weten dat uit het onderzoek naar voren komt dat ouderen die gezond eten ook grotere volumes hersenweefsel hebben: “Mensen met een groter hersenvolume hebben in andere onderzoeken aangetoond betere cognitieve vaardigheden te hebben. Gezond eten kan daarom bijdragen om de denkvaardigheid van ouderen op pijl te houden”.
Bron: www.sciencedaily.com/releases/2018/05/180516162539.htm – Ergogenics.org
Gelezen: Hersens zijn zó mooi, je zou wensen dat iedereen ze had
Dat is een sterke opmerking waar ik wel even om moest lachen. Dat iedereen ze heeft mag bekend zijn, maar of daar wel op de goede manier gebruik van wordt gemaakt, valt zeer te betwijfelen. Ook ik ben niet altijd even goed bezig, maar heb wel doorgaans het streven om goed te doen. Ook dat is menselijk denk ik dan maar. Ik zou willen dat dit mij 40 jaar geleden ter oren was gekomen, maar kennelijk is het nog niet te laat dus vanavond maar weer eens aan de spinazie met vis en een fruithapje na. Er is nog hoop.
Vis met spinazie eet ik ook graag.
U doet er beter aan fruit te eten voor de maaltijd dan erna.
Ik dacht dat niet zozeer de hoeveelheid hersenen van belang is, maar hoeveel je ervan gebruikt 😉
Ik vraag mij bij dergelijke onderzoeken altijd af hoe de focus ligt bij het onderzoek.
Is het wellicht ook zo dat mensen die nadenken over gezond leven en eten hun hersenen meer gebruiken?
Het is n.l. ook bewezen dat braintraining de hersenkwaliteit doet toenemen!
Ook zijn er mensen die voldoende hersenen hebben maar deze nauwelijks gebruiken 🙂
Duidelijk een geval van: De wens is de vader van de gedachte. Iemand wil dat het zo is, dus dat komt dan ook uit het onderzoek. (zo verlopen overigens de meeste onderzoeken).
Met evenveel recht kan ik beweren dat dit omdraaien van oorzaak en gevolg is. Men krijgt niet meer hersenen door gezond te eten, maar mensen met meer hersenen denken wellicht beter na over van alles, o.a. over voeding, en DAARDOOR eten ze gezonder.
Herseninhoud is van geen enkel belang. Walvissen en olifanten hebben een veel grotere herseninhoud dan mensen.
Het gaat om de kwaliteit. En net als met spieren en botten verbeter je die door ze te gebruiken. En natuurlijk hoe je ze vervolgens gebruikt. Je kunt elk lichaamsdeel ten goede en te kwade gebruiken…….
Volgens sommige deskundigen gebruiken wij maar 10% van onze hersencapaciteit. Kun je beter daar op onderzoeken hoe je meer uit het onderbewuste (90%) kunt halen.