Koffie drinken verlengt je leven

Door Redactie
Geplaatst in Gezondheid, Preventie
Tags:
20 juli 2015

Goed nieuws voor de koffieleuten onder ons. Als je meer dan vijf koppen koffie per dag drinkt leef je langer. Dat blijkt uit een epidemiologische studie. Volgens dat onderzoek vermindert een dagelijkse forse koffie-inname je kans op sterfte met enkele tientallen procenten.

De onderzoekers, verbonden aan de universiteit van Harvard, analyseerden de gegevens van veertigduizend mannen en negentigduizend vrouwen, die ze respectievelijk 18 en 24 jaar hadden gevolgd. Dronken de mannen 6 of meer koppen koffie per dag, dan was hun sterftekans 20 procent lager dan die van niet-koffiedrinkers. Bij vrouwen verminderde die inname de sterftekans met 17 procent. Hoe meer koffie de mannen en vrouwen dronken, des te meer verminderde hun kans of sterfte.

Het positieve effect van koffie kwam pas aan het licht toen de onderzoekers er rekening mee hielden dat ouderen en rokers meer koffie drinken. Omdat ouderen en rokers nu eenmaal een hogere sterftekans hebben, bleek koffie pas de levensverwachting te verlengen nadat de onderzoekers die factoren hadden weggepoetst.

De forse koffiedrinkers kregen per dag bijna negenhonderd milligram cafeïne binnen. Dat had geen positieve en geen negatieve gezondheidseffecten, ontdekten de onderzoekers. Toen ze hun gegevens nader gingen uitpluizen ontdekten ze dat koffieconsumptie in de eerste plaats de kans op dodelijke hart- en vaatziekten verminderde. Daarnaast beschermde koffie ook tegen diabetes type-2 en levercirrose en -kanker.
Het drinken van 6 of meer koppen koffie per dag verminderde de kans op dood door diabetes-2 of leveraandoeningen met respectievelijk 43 en 65 procent. Omdat die doodsoorzaken niet zo belangrijk zijn als dood door hart- en vaatziekten zetten ze echter niet zo verschrikkelijk veel zoden aan de dijk.

Wat diabetes aangaat zijn de beschermende stoffen in koffie magnesium, cholorogeenzuur, trigonelline en quinides, vermoeden de Harvardianen. Die componenten verhogen in de cellen de gevoeligheid voor insuline. Fenolen in koffie, zoals nogmaals cholorogeenzuur, ferulazuur en p-coumaric acid beschermen waarschijnlijk hart- en bloedvaten. Ze remmen de vorming van bloedstolsels en voorkomen dat het ‘slechte cholesterol’ LDL roest en bloedvaten beschadigt.

In steeds meer epidemiologische studies komt koffie positief naar voren. Koffieconsumptie werkt volgens die onderzoekers niet alleen levensverlengend, maar vertraagt ook het tempo van mentale veroudering en verkleint de kans op de ziekte van Parkinson.

Bron: Ergogenics – http://goo.gl/HDxECN

14 reacties op “Koffie drinken verlengt je leven”

 1. joop zegt op

  Als veel koffie drinken je leven verlengd dan zal ik wel 120 jaar worden.
  Ik ben 40 jaar chauffeur geweest en heel veel koffie gedronken en op een ritje Italie of Noorwegen waren 20 bakjes koffie heel normaal kon ze in de truck maken dus geen problem.
  En nu hier in Thailand drink ik er ook nog wel 6 a 8 per dag.
  Ik drink geen alcohol dus dan is koffie een goed alternatief.

  • e zegt op

   Tja als je hart ok is, mijn cardioloog verteld mij een heel ander verhaal .

 2. Ruud. NK zegt op

  Een aantal jaren geleden werd koffie vergruisd. Het zou met name slecht voor je hart zijn. Nu een geheel tegengestelde mening. Dan rijst bij mij de vraag, wie heeft dit onderzoek betaald?
  Zelf was ik een stevege koffie drinker, maar ben op een gegeven moment gaan minderen. Dit omdat mijn handen ervan gingen trillen.
  Ik geloof al lang niet meer in dit soort onderzoeken. Een vroegere kennis, werkzaam bij TNO, zei altijd:” wij onderzoeken alles als er maar een klant is die betaald.”

  • Fransamsterdam zegt op

   Nierstenen kunnen worden vergruisd, koffie wordt gemalen.

   • Leo Th. zegt op

    Ja Frans, scherp gezien en een geinige opmerking. In het eerste artikel van vandaag is de stelling van de week is dat het normaal is dat je moet betalen als je een tafeltje bezet houdt. Bon Café in Bangkok moet de uitslag van dit onderzoek maar in het Thais vertalen en ophangen in het café. Goed voor zijn omzet als degenen die zijn tafels bezetten meer koffie gaan drinken. Zelf houd ik me aan het advies van Tino Kruis, gewoon een normale hoeveelheid koffie drinken omdat ik het lekker vind. En voor de Irish-coffee geldt dat ik daar beslist de maat mee moet houden!

 3. wibart zegt op

  Ben zelf ook een stevige koffiedrinker. Leuk om eens iets positiefs te horen over de koffieverslaving 🙂

 4. John Chiang rai zegt op

  Koffie heeft met zekerheid een invloed op een langer leven,maar het is van meer dingen afhankelijk.
  Iemand die zich bijv. weinig beweegt,en daar door overgewicht heeft,of iemand met een overmatig alcohol gebruik,en tevens rookt als een locomotief,kan met koffie zijn leven iets verlengen,maar de kans dat hij jong sterft blijft erg groot. Nu zullen veel rokers en drinkers komen met het verhaaltje van hun 90jarige opa,die ondanks alles toch zo oud geworden is,en gaan graag voorbij aan het feit dat opa misschien 100jaar geworden was,met een gezondere manier van leven.

 5. Tino Kuis zegt op

  Daar gaan we weer. Ik heb via de link hieronder gekeken waar dat verhaal oorspronkelijk vandaan komt en dat is een onderzoek gepubliceerd hier:
  Ann Intern Med. 2008 Jun 17;148(12):904-14.)
  De conclusie van het onderzoek was:

  Regular coffee consumption was not associated with an increased mortality rate in either men or women. The possibility of a modest benefit of coffee consumption on all-cause and CVD mortality needs to be further investigated.
  Het regelmatig nuttigen van koffie gaat niet gepaard met een toegenoemen sterftekans noch bij mannen noch bij vrouwen. De mogelijkheid van een klein voordeel van het nuttigen van koffie op alle oorzaken van sterfte moet nader worden onderzocht.

  Dan heb ik nog even gekeken naar de grafieken en dan zie je dat de sterfte 10 procent toeneemt met één kop koffie en geleidelijk afneemt tot 10 procent minder sterfte bij 6 koppen koffie. Dit valt bij een dergelijk onderzoek binnen wat het toevel teweegbrengt en is dus niet significant.
  Daarna heb ik snel gekeken naar meer artikelen over het effect van koffiegebruik op de sterfte. Dat waaiert alle kanten uit: geen effect, positief effect, negatief effect. Dat is ook te verwachten want wat is een kop koffie (deelnemers aan het onderzoek zeiden alleen hoevel kopjes ze gebruikten): groot of klein? Hoe werd de koffie gezet, koken of filtreren? Tussen twee ‘kopjes koffie’ kan dus een groot verschil zitten in soort en gehalte van chemicaliën
  Nog een publicatie: een analyse en samenvatting van 23 andere onderzoeken:

  Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2007 Mar;17(3):209-23. Epub 2006 Dec 5.
  CONCLUSIONS:
  Despite a significant association between high consumption of coffee and CHD (coronary heart disease) reported among case-control studies, no significant association between daily coffee consumption and CHD emerged from long-term follow-up prospective cohort studies.
  Samenvatting conclusie: in sommige studies is een een verband tussen koffiegebruik en hartziekten maar als je 23 studies optelt en samenvat is er geen verschil.

  Gewoon koffie gaan drinken omdat je het lekker vindt. Het doet niets op je gezondheid.

  • sharon huizinga zegt op

   Mhr. Tino Kruis,
   Ik heb ook dat artikel gelezen in de ‘Annals of Internal Medicines’ van 17 June 2008 samengesteld door 5 wetenschappers. Het is dus helemmaal niet zo dat veel koffie drinken de gezondheid ten goede komt. En dat wordt in dit artikel ook helemaal niet gesuggereerd. Diverse meer recente artikelen duiden juist op negatieve invloeden van veel caffeine gebruiik op de gezondheid. Men doet er dus verstandig aan om ‘veel koffie drinken verlengt je leven’ niet al te letterlijk te nemen, en ook bij het nuttigen van koffie in gedachten te houden dat ‘overdaad schaadt’.

 6. boonma somchan zegt op

  Enne lekker bakske iced koffie Oh Liang een goed alternatief voor een flesje M150 of een pilletje yaa baa

 7. BramSiam zegt op

  Interessant om te lezen dat je sterftekans met 20% naar beneden kan door koffie te drinken. Ik dacht altijd dat mijn sterftekans 100% was, maar daar kan kennelijk wat aan gedaan worden. Lijkt me geen zuivere koffie.

 8. Jef zegt op

  Wetenschap van het zevende knoopsgat.

  Wie elke dag bakken koffie drinkt, is alvast geen zware alcoholicus. Dan heb je meteen een lager dan gemiddelde mortaliteit. Een ernstige studie zou vergelijken met wie elke dag gelijke hoeveelheden water drinkt, of bijvoorbeeld thee. Als dat niet gebeurde, was het opzet van de studie al verdacht.

  Wetenschappers worden beoordeeld volgens het aantal keren dat hun werk geciteerd wordt in de vakbladen en dergelijke. Dat heeft tot pervers gevolg, dat opzienbarende en zelfs controversiële resultaten veel meer impact hebben dan meer ernstige publicaties met weinig verrassingen. Aangezien financiering van wetenschappers en de instellingen waaraan ze verbonden zijn, van die beoordeling afhangt, worden studies vooraf uitgekiend om zoveel mogelijk effect te gaan halen. De gerichte beperkte studie zelf, is dan ook nog eens goedkoper dan een die echt betrouwbare gegevens zou opleveren.

  • e zegt op

   Inderdaad, U heeft groot gelijk . Zo ook lees je dan over 2 jaar in een ander gepubliceerd onderzoek dat meer dan 4 koffie per dag ( kopjes ? welk maat ) je donkere wolken ziet en je endeldarm gaat kronkelen.
   En daar heb ik meer vertrouwen in; kijk maar naar de politici; drinken sloten koffie en zijn altijd somber. De reden tot bezuinigen is hiermee wetenschappelijk verklaard. lol wat een onzin allemaal .

 9. theoS zegt op

  Moet wel bonen koffie wezen en geen oplosbare instant koffie. Dan is ook Arabica het beste, is zuiver koffie. Die oploskoffie wordt vermengd met cacao en volgens een producent van Nescafe Maleisie, waar ik op een vliegreis naast zat, wordt Nescafe oplos koffie wel tot 50% vermengd met cacao. Meer dan 2 koppen koffie per dag is niet goed voor je gestel. Wil je een optater hebben drink het dan zwart, kun je vliegen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website