Als je elke dag een stuk fruit eet, dan is de kans dat je voortijdig door een hartaanval, een beroerte of een andere cardiovasculaire doodsoorzaak aan je einde komt een stuk lager dan als je zelden of nooit fruit eet. Dat schrijven Chinese epidemiologen in de New England Journal of Medicine.

De onderzoekers gebruikten de gegevens van een slordige half miljoen Chinezen van 35-70 jaar, die waren verzameld in de China Kadoorie Biobank Study. De onderzoekers begonnen de studiedeelnemers te volgen in de periode 2004-2008. De gemiddelde leeftijd van de studiedeelnemers was toen 50 jaar. De studie liep tot 2013-2014.

In die periode overleden 5.173 deelnemers als gevolg van een beroerte, een hartaanval of een andere cardiovasculaire oorzaak. De onderzoekers kenden het voedingspatroon van hun studiedeelnemers, en bestudeerde of er een verband was tussen de inname van fruit en cardiovasculaire aandoeningen. En ja die was er. Hoe meer fruit de studiedeelnemers aten, hoe lager was hun glucosespiegel en hun bloeddruk. Fruit verminderde daarmee de kans op een dodelijke vorm van een hart- of vaatziekte. De studiedeelnemers die minstens elke dag een stuk fruit aten, hadden ongeveer 40 procent minder kans om te overlijden als gevolg van een hart- of vaatziekte dan de studiedeelnemers die zelden of nooit fruit aten. Fruit verminderde uiteraard ook de kans op een hart- en vaatziekte in het algemeen, dodelijk of niet.

De beschermende werking van fruit was zo groot, dat hij maar voor een deel verklaard kan worden door het effect van fruit op de glucosespiegel en de bloeddruk.

Bron: Ergogenics – www.ergogenics.org/fruit-hartaanval-beroerte

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website