Vietnamoorloog (Combatcamerauk / Shutterstock.com)

We gaan terug in de tijd naar 1961: het officiële begin van de Vietnamoorlog. Het is een lang bewaard geheim gebleven dat op datzelfde moment in Laos een heel andere oorlog op gang kwam waar behalve Noord-Vietnam en de Verenigde Staten ook Laos en Thailand bij betrokken waren.

De ‘Secret War’

Communistische politieke partijen kregen in Noord-Vietnam steeds meer macht en gingen de dienst uitmaken. Toen in 1961 Noord-Vietnamese legereenheden naar het zuiden begonnen op te trekken wilden ze ook in buurland Laos de communistische partij ‘Pathet Lao’ aan de macht helpen. De Koninklijke Laotiaanse partij zocht steun bij Thailand en de Verenigde Staten.

Thailand zag het gevaar onder ogen dat buurland Laos in de greep van het communisme zou komen. De vrees dat het via Laos en Vietnam naar Thailand zou overwaaien was niet denkbeeldig. De Verenigde Staten zagen dit alles eveneens met lede ogen aan. Zo kwam een verbond tot stand tussen de Koninklijke Laotiaanse partij, Thailand en de Verenigde Staten om het communisme een halt toe te roepen. Het begin van de ‘Secret War’.

De Vietnamoorlog

De oorlog duurde van ongeveer 1955 to 1975. We gaan in dit bestek even voorbij aan de onafhankelijkheidsstrijd die de Viet Minh onder aanvoering van ‘Uncle’ Ho Chi Minh tegen Frankrijk voerde.

Tijdens de internationale conventie van Geneve werd in 1954 besloten dat de Fransen zich ten zuiden van de 17e breedtegraad zouden terugtrekken en de Viet Minh het gebied ten noorden daarvan. Het zuidelijk, niet communistisch deel van het land werd bekend als Zuid-Vietnam met als minister president Ngo Dinh Diem. Deze weigerde echter, zoals in Geneve voorgesteld, verkiezingen te houden omtrent de hereniging van Noord- en Zuid-Vietnam. Het verdere verloop is genoegzaam bekend.

De rol van de Hmong

Het in Geneve gesloten besluit hield in dat voor het eerst in de geschiedenis troepen naar derdewereldlanden werden gestuurd.

De Amerikanen die deze klus wilden klaren, zochten hulp om tegen het communisme te strijden en vonden die bij de in Laos wonende Hmong. De CIA zorgde voor militaire training, voorzag de Hmong van wapens en betaalde hen voor de guerrillastrijd tegen het Noord-Vietnamese leger. Maar liefst 60.000 Hmong uit het Royal Lao leger vochten in deze oorlog. Ook Thailand trainde Hmong soldaten tot guerrillaformaties en ondersteunde hen met luchtsteun bij de gevechten.

De naar het zuiden van Vietnam oprukkende Viet Minh troepen maakten gebruik van de zogenaamde Ho Chi Minh trail. Het was de bevoorradingsroute die door de jungle van Laos en verder via Cambodja naar Zuid-Vietnam liep. De Mhong leverden ondermeer gevechten tegen de Viet Minh op deze route. Ook heel wat Amerikaanse neergestorte piloten hebben hun leven te danken aan de Hmong.

Op het einde van de oorlog hadden heel wat Hmong strijders het leven gelaten en werden zelfs kinderen opgeleid om de oorlog tegen de Noord-Vietnamese vijand voort te zetten.

Vo Nguyen Giap

Generaal Giap, ook wel de ‘Rode Napoleon’ genoemd, was een belangrijke persoonlijkheid in de onafhankelijkheidsstrijd van Vietnam. In 1944 had hij de leiding van de guerrillastrijd tegen de Japanners die het land toen bezet hielden. In 1954 versloeg hij de Fransen in de slag bij Dien Bien Phu, waarmee een eind kwam aan het Franse koloniale rijk in Indochina. De Amerikanen wist hij na een jarenlange strijd in 1975 zijn land uit te werken. In 1979 maakte hij een eind aan de overheersing van de Rode Khmer in buurland Cambodja. Afgelopen vrijdag 4 oktober 2013 overleed Vo Nguyen Giap op 102-jarige leeftijd. Samen met Ho Chi Minh gaat hij als grote held van de Vietnamese onafhankelijkheidsstrijd de geschiedenis in.

Het einde van de oorlog

Toen de Amerikanen zich in 1975 uit Zuid-Vietnam terugtrokken, namen ze niet alleen hun wapens mee, maar kwam er tevens een einde aan de financiële steun voor zowel Laos als ook voor de Hmong strijders die hen gedurende de gehele Vietnam oorlog terzijde hadden gestaan. Een grote aderlating voor de Laotiaanse regering en voor de Hmong die daarvan sterk afhankelijk waren. Het had tot gevolg dat de communistische Pathet Lao partij het heft in Laos in handen kreeg.

Hmong kinderen in Laos (Kobby Dagan / Shutterstock.com)

Hmong vluchtelingen

Na het beëindigen van de Vietnamoorlog bleven de Hmong gedesillusioneerd in Laos achter en ze worden daar tot op de dag van vandaag nog steeds met de nek aangekeken. De in Laos aan de macht gekomen Pathet Lao partij predikte al vrij snel de Hmong het land uit te willen zetten. Naar schatting 3000 Hmong vluchtten de jungle in en vele tienduizenden zochten hun heil in Thailand, waar zij in vluchtelingenkampen onder erbarmelijke omstandigheden leefden.

In Thailand vormde de discriminatie van veel Thai voor het grootste probleem. Men wist nauwelijks iets omtrent de rol die de Hmong gedurende de Vietnam oorlog, ook ten faveure van Thailand, hadden gespeeld. Ze zagen de bergvolkeren slechts als onontwikkeld, bedreigend voor de eigen banen, verlies van land en gevaar voor drugsverslaving.

Vluchtelingenkampen in Thailand

Bekende kampen waren gelegen in Huay Nam Khao in de provincie Petchabun en in Ban Vinai bij de grens met Laos in de buurt van Laos’ hoofdstad Vientiane. Respectievelijk 8.000 en 42.000 Hmong vluchtelingen huisden daar onder erbarmelijke omstandigheden. Eind december 2009 begon het Thaise leger met de deportatie van duizenden Hmong vluchtelingen naar buurland Laos.

Maar liefst 5.000 militairen werden ingezet om een vluchtelingenkamp in Huay Nam Khao te ontruimen en de daar verblijvende 4.000 Hmong over te plaatsen naar een doorgangskamp in Nongkhai bij de grens met Laos. De toenmalige Thaise regering en premier Abhisit Vejjajiva voerden als argument voor dit besluit aan dat het merendeel van de Hmong economische vluchtelingen waren.

Thailand heeft steeds geweigerd de UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) tot de kampen toe te laten om te kunnen beoordelen of de daar verblijvende Hmong op een vluchtelingenstatus aanspraak konden maken. Evenmin waren journalisten en andere waarnemers welkom. Artsen zonder Grenzen was tot mei 2009 actief maar trok zich terug toen Thailand kleine groepen vluchtelingen begon uit te zetten.

De Amerikaanse regering, die eerder duizenden Hmong in de VS had opgenomen, uitte haar ongenoegen richting Thailand omtrent een ‘ernstige schending van de mensenrechten waarvoor Thailand altijd zegt te staan’.

Ook de Europese Unie maakte bezwaar tegen het feit dat de Thaise autoriteiten geen enkel overleg pleegden met de VN-vluchtelingenorganisatie.

De Vietnam oorlog is gelukkig al bijna veertig jaar verleden tijd. Vele diepe wonden zijn gebleven. Drie miljoen Vietnamese soldaten en burgers, plus ruim 58 duizend Amerikanen, vonden de dood. Op Vietnam vielen meer bommen dan gedurende de gehele Tweede Wereldoorlog. Tot op heden zijn de gevolgen van Orange Agent, het chemische ontbladeringsmiddel, nog steeds de stille getuigen van een zinloze oorlog. En de Hmong hebben het nog steeds moeilijk. In Thailand werden ze als economische vluchtelingen uitgewezen en in Laos worden ze nog steeds veracht.

27 reacties op “Thailand, de Vietnamoorlog en Hmong vluchtelingen”

 1. michiel zegt op

  Interessant stuk hem me er al eens in verdiept toen ik in Noord Laos was .

  Schijnen meer bommen op laos gegooid te zijn als hier en europa in 2de wereld oorlog.

  Ook de Hmong worden zo nu en dan nog steeds opgejaagd zij worden vaak als terroristen gezien door Lao en Vietnamezen.

  Veel Hmong zijn naar heropvoeding`s kampen gestuurd , op simpel weg uitgemoord.

  http://saveubcv.wordpress.com/2011/06/28/vietnam-used-attack-helicopter-gunships-to-murder-unarmed-hmong-catholics-and-protestant-christians/

  Na de aanslag op een bus in 2003 bij Vang Vieng waar 10 mensen omkwamen incl. 2 fietsende touristen zijn daar verschillende (actie`s) van het leger geweest. Zie google.

  Tegenwoordig kan met raar genoeg iets ten Noorden van Vang Vieng een Hmong dorp bezoeken als toeristisch uitje raar genoeg.

 2. Pim zegt op

  Dit is echt een interessant stuk om te lezen omdat, de meeste van de hier wonende farangs op jeugdige leeftijd dit op afstand thuis hebben meegemaakt zonder het besef te hebben op latere leeftijd nu hier dicht bij dat gebeuren te wonen .
  Mijn vriendin verteld soms wel eens hoe zij in Thailand is komen te wonen als kind zijnde omdat haar ouders hebben moeten vluchten .
  De enorme armoede die haar familie nu nog meemaakt is meest voor een toerist niet zichtbaar .
  Soms kan ik mij daar weleens heel kwaad over maken op de mensen die dan ook nog misbruik van hun armoe maken .

 3. Wim van Beveren zegt op

  In Laos liggen nog heel veel onverwerkte bommen, in 2007 ging ik fietsen en we gingen over klein paadjes enzo toen werden we al snel gewaarschuwd dat dat niet verstandig was, overal kon je op een op scherp staande bom trappen.
  In Vietnam heb ik de gevolgen van agent orange gezien en mensen gesproken die zelf met de vietcong hadden meegevochten, heel indrukwekkend wat die mensen meegemaakt hebben.

 4. michiel zegt op

  Beetje off topic maar wat ik me nu afvraag is gezien de gebeurtenissen in oa Laos , Vietnam , Burma en soms ook wel Cambodja.

  Waarbij in een conflict vaak een hele regio wordt afgesloten voor ( toeristen , fotografen , journalisten ) en waarna het leger vaak met grof geweld even (orde op zaken) komt stellen.

  Pas geleden ook in Noord Burma nog gebeurd zijn hier zelf kamervragen over gesteld.

  Mijn vraag is nu wat behoudt Thailand ervan om het conflict in het Zuiden ook niet op een zelfde soort manier te gaan( oplossen)?

  Ben trouwens absoluut geen voorstander van deze manier , ten eerste als je het menselijk leed ziet wat daarmee aangericht wordt en dan de rest.

  ps Lees nu net dat China een rebellen groep in Shanstate Burma wat gevechts helicopter`s heeft verkocht.
  http://www.irrawaddy.org/conflict/china-sells-helicopter-gunships-to-uwsa-report.html

  Kunnen de rebellen ook zwaar geschut terrug inzetten. Was van plan over 4 weken Shanstate te bezoeken . Zal me nog eens beraden.

 5. Henk J zegt op

  Mocht je in Vietnam zijn en hoh Chi Minh bezoeken gaan echt naar de tunnels.
  Dit kan met een dagtocht.
  Je krijgt hier een heel goed beeld hoe deze oorlog gevoerd is.
  Indrukwekkend!
  We spreken vaak over de 2e wereld oorlog daar deze zich dichter bij heeft afgespeeld.
  Een bezoek bv aan kanchanaburi geeft een beeld hoe de Nederlanders tewerk gesteld waren, net als de overige bevolkingen trouwens.
  Echter als je de historie bekijkt in Azië dan is er veel gebeurd wat echt nog niet zolang geleden is.
  De killing fields in Cambodja met een bezoek aan het genocide museum zijn niet echt een vrolijk uitstapje maar een historisch beeld.
  Ik ben jaren terug in auschwitsh geweest en nadien toch een goed gevoel gekregen om er naar toe geweest te zijn. De historie mag niet vergeten worden.

  Bezoek deze landen en bereid je er op voor door er over te lezen.

  • Wim van Beveren zegt op

   Ben ook op alle hier genoemde plaatsen geweest, en het is heel indrukwekkend om de sfeer te voelen, toch even anders dan om er over te lezen.
   het zijn inderdaad geen leuke plekken om te bezoeken maar geven je wel een goede indruk over hoe de mensen het hier beleefd hebben.
   Zo ook het slavernij museum in the Gambia, dat heeft op mij nog wel de meeste indruk gemaakt.

  • Alain zegt op

   Wanneer je in Ho chi minh stad ben zeker ook eens het “war Remembrance museum” bezoeken.
   Echt de moeite en gezien vanuit de ogen van de Vietnamees. Zij noemen het trouwens de “American War” en niet de Vietnam War.

 6. Erik zegt op

  In de tijd dat ik met mijn thaise vrouw in Florida woonde bleek daar naast de Cambodjanen, Vietnamezen en Thai ook een groot aantal Laotianen te wonen die als vluchtelingen naar de VS waren gekomen na het einde van de Vietnam oorlog.

  Een van de goede eigenschappen van de amerikanen is de loyaliteit waarmee zij mensen uit ZO Azie toe lieten in de VS omdat zij anders gediscrimineerd konden worden in hun woonland of erger, vermoord na afloop van de Vietnam oorlog door hun samenwerking met de Amerikanen.

  • henry zegt op

   Met alle verschuldigt respect, maar er is niets positief over de US te vertellen over hun gedrag voor, tijdens en na het Vietnamese conflict.

   In Laos zijn zij verantwoordelijk voor het platbombarderen van Laos, dat in feite niet betrokken was bikj het Vietnamconflict.

   De Hmong hebben Thailand en de US hun steun toegezegd na de uitdrukkelijke belofte dat zij na het conflict recht op zelfbestuur zouden krijgen. Ze zijn hierbij belogen door zowel de US en Thailand.

   De US heeft na het conflict de Hmong totaal in de steek gelaten en ook nooit bijgedragen in de kosten van de vluchtelingenkampen.

   Momenteel is er nog steeds een genocide bezig in Laos, waar de Hmong worden opgejaagd en afgeschoten als konijnen, zelfs kinderen. De westerse wereld met op kop de US weet dit en zwijgt.

   Er is enkele jaren een TV reportage over gemaakt door een Franse zender, gewoon gruwelijk. Men zag daar kleuters met schotwonden, de Hmong verhongeren daar gewoon in de jungle

   • Wil zegt op

    Hoe je het draait of keert, het is uiteindelijk altijd het eigen belang van in oorlogen betrokken partijen. Met de lokale bevolking als slachtoffer.

   • jan zegt op

    10 punten voor Henry
    Hieronder,n Link / tijdslijn van amerika’s Wars, die iets heel interessants onthult
    Sinds de Verenigde Staten werd opgericht in 1776, is ze in oorlog tijdens 214 uit haar 235 kalenderjaren van haar bestaan.
    Met andere woorden, er waren slechts 21 kalenderjaren waarin de v.s. geen oorlogen hadden.
    Kies een jaar sinds 1776 en er is ongeveer een 91% kans dat Amerika was betrokken bij een aantal oorlogen, in dat kalenderjaar.
    http://www.bibliotecapleyades.net/sociopolitica/sociopol_americanempire53.htm
    En of dat nog niet erg genoeg is…Krijg ik ook nog iedere dag te horen dat de Russen mijn stemgedrag gaan bepalen..? WHAT yes , WTF er staat n Rus in mijn stemhokje

    • GERARD Weemaes zegt op

     helemaal mee eens USA bemoeit zich overal mee zeker als er wat te halen valt

 7. Rob V. zegt op

  Bedankt voor dit stukje geschienis les. En wat de Thaise houding jegens deze en andere vluchtelingen betreft en betrof.. Tja ik heb er geen woorden voor…

 8. henk storteboom zegt op

  Beste lezers,
  Tot aan de staat greep kon ik 2 tv zenders van laos ontvangen,en elke dag kon je fragmenten van de oorlog zien,en hoe de communisten hebben gevochten.
  Zelf vrouwen en kinderen vochten mee en bijna alles te voet,ongelooflijk hoe ze met kanonnen liepen te zeulen zelfs steile heuvels op.

 9. Ron Bergkotte zegt op

  Ook dit is geschiedenis, wel ver van ons bed maar zeker niet minder gruwelijk. De slag om Dien Bien Phu kan ik mij herinneren, de Franse commandant ter plaatse heette Colonel Leclerc, hij werd met zijn troepen in de pan gehakt. Ik praat hier wel eens over met Thai maar zie dan weer de bekende vraagtekens in hun ogen. Verbazingwekkend hoe weinig zij weten van de geschiedenis in de omringende landen. Of willen zij het niet weten ?

  • Eugenio zegt op

   Ron ik ben het geheel met je eens.
   Een kleine correctie: Generaal Leclerc was de bevrijder van Parijs in 1945.
   De Franse commandant was: Christian de Castries.
   http://nl.wikipedia.org/wiki/Christian_de_Castries

 10. Chris Bleeker zegt op

  Een interessant stuk, en bij deze,.. voeg ik het bij de andere.
  Wisten wij,… wat er gebeurde, en wat weten we nu !!!! eigenlijk …ook achteraf ???
  Drugs in de eerste wereld oorlog Cocaíne,..geproduceerd in Nederland door ( NCF ) met coca bladeren uit Java,
  Amfetamine, is al in begin jaren 1900 uitgevonden en massaal aan soldaten in de eerste wereld oorlog verstrekt,… kan daarbij een voorstelling maken waarom
  Het recruteren van duizenden Afrikanen zie,.. http://www.afrika.nl/ghana/achtergronden/zwarte-hollanders/ Die zoals de Molukkers gevochten hebben bij het KNIL in de indische jaren van Hollands glorie ( volgens ex min. Balkenende,… het goede VOC mentaliteit.

 11. Angela Schrauwen zegt op

  Heb juist enkele dagen Hanoi bezocht en tot de vaststelling gekomen hoe bitter weinig ik van de geschiedenis van Vietnam weet.Met grote belangstelling dit stukgelezen, dank hiervoor.

 12. CNX Sjonnie zegt op

  Geheimen ja. Tonkin incident,president Johnson…
  Dat men oorlog eerlijk wil spelen is natuurlijk naief. Maar men staat niet genoeg stil met al het leed en operaties onder valse vlag van vrijwel elke oorlog. Het moest 40 jaar duren tot geheimen en valse opzet openbaar en informatie was. Helaas nu ook weer in al die oorlogen die WO3 vorm beginnen te geven. Wat leren wij?

 13. henry zegt op

  Elke koloniale of neo Koloniale grootmacht heeft weinig redenen om trots te zijn op hun koloniale geschiedenis, of ingrijpen in binnenlandse conflicten.

  Wat de Thaise regeringen hebben aangedaan is de schaamte voorbij, in de late jaren 80 werden er zelfs in bepaalde kampen nummers op hun arm getatoeeerd, of werden ze onder dwang van het geweer verplicht een formulier tot vrijwillige terugkeer te ondertekenen. In 2009 werd er in kamp in de buurt van Petchabun hen zelfs een weel lang water onthouden, om hen zo te dwinge terug te keren.

  En over de steun van zowel Thailand als de US aan de Rode Khmer, worden beide landen ook niet graag herinnert.

  Moderator: Tekst over Nederland ene België verwijderd. Het gaat over Thailand op dit blog.

  .

 14. Siamees zegt op

  In Frans-Guyana wonen er vele Hmongs, die daar door Frankrijk destijds zijn geplaatst google maar even na.

 15. Leendert Eggebeen zegt op

  Dat de Amerikanen hun belofte aan de Hmong niet konden nakomen ligt in dezelfde cathegorie alsdat de Nederlanders hun belofte aan de Ambonesen/Molukkers niet konden houden; een vrij Ambon.
  Ze hadden er gewoon niets meer te zeggen.

 16. Slagerij van Kampen zegt op

  Giap speelde zoals de auteur terecht stelt een belangrijke rol in de guerillastrijd tegen de Japanners. Ho chi Min werd door de Amerikanen, ten minste zolang de Japanners er nog waren , gezien als bondgenoot. Zijn guerilla’s kenden het terrein als geen, leverden spionnen die de Amerikanen van waardevolle informatie voorzagen over de Japanners. Er is zelf nog een foto waar Ho pronkt met een grote revolver gekregen van een hoge Amerikaanse officier als blijk van waardering!
  Ho’s guerilla’s werden bovendien getraind en bewapend door de Amerikanen.
  Dit in groot contrast met de Fransen die op zijn best passief waren, en op zijn slechts collaboreerden met de Japanners
  Na de oorlog verwachtte Ho toch enigszins beloond te worden. Zijn wens: de Fransen weg en een onafhankelijk Vietnam.
  De Amerikanen echter steunden de Fransen die Vietnam niet kwijt wilden en lieten Ho in zijn sop gaarkoken. Dat heeft hij, volgens mij terecht, de Amerikanen nooit vergeven.

 17. Harrybr zegt op

  En zoals gebruikelijk kennen de Thais hun eigen geschiedenis niet:
  CIA spook recalls Thailand’s role in secret war A 4,000-strong force of US-trained soldiers known as Tahan Sua Pran played a big part in one of the least known victories by allied forces in the Vietnam…
  http://www.bangkokpost.com/news/special-reports/1077984/cia-spook-recalls-thailands-role-in-secret-war

  Thailand Involvement in Vietnam War – The Vietnam War
  https://thevietnamwar.info/thailand-involvement-vietnam-war/
  29 Mar 2015 … More than 80% of the airstrikes on North Vietnamese Army and guerrilla camps were carried out from these Thai bases (Randolph, 1986).

  Thailand’s Role in the Vietnam War – YouTube
  https://www.youtube.com/watch?v=yBvjcDNSg1w
  30 Jun 2011 … National Archives – Thailand’s Role in the Vietnam War – National … in Eastern Europe had been thrown out and the Red Army in Russia was in …

  3 Answers – How was Thailand affected by the Vietnam War? – Quora
  https://www.quora.com/How-was-Thailand-affected-by-the-Vietnam-War
  It was a monarchy with a government of both civilian and military participation and very strongly anti-communist. Geographically it held a strategic position with …

 18. Gerard zegt op

  Dank voor het interessante artikel.

 19. Loe zegt op

  Momenteel wordt op Netflix een geweldige documentaire vertoond, die de gruwelen van
  de oorlog genadeloos in beeld brengt.
  De oorlog wordt van 2 kanten belicht met veel betrokkenen, die het hebben overleefd.
  Ik volg de serie ademloos.

 20. JA Bekkering zegt op

  informatief en interessant stuk!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website