amnat30 / Shutterstock.com

Op het moment dat je begint te denken dat je een stad als Bangkok een beetje begint te kennen kom je al heel snel bedrogen uit.

Schep er vaak genoegen in om zomaar wandelend ergens rond te dwalen of in een boot, bus of metro te stappen met onbekende bestemming. Soms kom je dan heel onverwachte, amusante of leerzame dingen tegen.

Bootje varen

Vandaag stappen we op de boot die ons midden door Bangkok voert. Zal trachten te beschrijven waar we aanmonsteren. Weliswaar een groot woord voor een korte vaart.

Laten we maar een bekend gebouw als het grote warenhuis Central World aan de Rajadamri Road als uitgangspunt nemen. Vandaar wandelen we aan de rechterzijde van de straat richting Novotel en Bayoke Tower. Twee hoge gebouwen die je echt niet over het hoofd kunt zien en van grote afstand duidelijk waarneembaar zijn. We passeren Big C en wandelen het bruggetje over van een van de vele klongs die Bangkok rijk is. Direct over de brug, dus niet voor de brug want dan vaar je de verkeerde kant op, gaat een trap omlaag naar de boot die deze klong bevaart. De vaarroute gaat vandaar (halte Pratunam) verder naar onder meer de Bobae markt met als eindpunt Siam. Wellicht is het even wennen om met onze strammere Westerse ledematen over touwen en zeildoek in de boot op een lange bank te stappen. Toch even proberen, het is beslist de moeite waard. Je hoeft ditmaal zelfs niet op te letten waar je uit moet stappen, we varen gewoon tot het eindpunt van de vaarroute: Siam genaamd. Het kost je de kop niet, want voor exact tien baht krijg je een bijzonder uitstapje voorgeschoteld.

Een gouden tip

Als we bij het eindpunt zijn aangekomen wandelen we slechts enkele meters tweemaal naar links en gaan de brug over. Je ziet daar meteen al een wegwijzer richting ‘The Golden Mount’ tempel. Hoor de lezer al denken: “Alweer een tempel, wat moet ik daar nu weer mee?” Zeker weten, hier krijg je echt geen spijt van en de bedankjes voor deze echt gouden tip zullen rijkelijk richting Thailandblog vloeien. Tijdens de korte wandeling er heen passeer je een groot aantal houthandelaren die aldaar domicilie hebben gekozen. Na een paar honderd meter sta je dan bij de ingang waar een lange trap je letterlijk en ook een beetje figuurlijk naar hogere sferen brengt.

Twee vliegen in een klap

Wellicht een beetje te populair gesteld als we spreken over Wat Saket en de stoepa boven op de ‘Gouden Berg’ met een relikwie van Boeddha. Wat Saket is een van de oudste tempels van Bangkok en dateert uit het Ayutthaya tijdperk, gebouwd in opdracht van Rama I. De met veel groen en prachtige bomen omzoomde trappen oplopend komen de uit een luidspreker monotoon klinkende gebeden zelfs rustgevend over.

Wat verder opvalt zijn de vele grote bronzen klokken die op het gehele complex heel dominant aanwezig zijn. In dit geval weet je ook nog waar de klepel hangt en kun je voor ‘Good Luck’ je kwaliteiten als beiaardier aardig botvieren. Minder geluk hadden vroeger de arme bewoners, want als die uitgeput het loodje moesten leggen werden hun lijken bij de tempel gedeponeerd als voer voor honden en gieren.

De rijke historie van Wat Saket ten spijt voert de volgende, eveneens met heel wat klokken omzoomde trap ons naar het meest interessante deel van het complex. Tijdens zijn regeringsperiode (1787-1851) wilde Rama III Wat Saket verrijken met een grootse stoepa die hoog boven het geheel moest uitsteken. Er werd een kunstmatige berg aangelegd die als gevolg van de zachte ondergrond al tijdens het ophogen in elkaar zakte. Een halve eeuw lang liet men de boel de boel en overwoekerde de natuur het bouwsel waardoor het de schijn kreeg van een natuurlijke berg. Koning Rama IV liet een kleinere stoepa op de berg bouwen en onder Rama V werd het geheel met een Boeddha relikwie uit India vervolmaakt.

De beloning

We gaan dus weer een trapje hoger en ook nu weer een aantal klokken waarop je naar hartelust kunt musiceren. Boven aangekomen kun je nog een klein trapje hoger naar het allerhoogste punt waar je direct bij de goudkleurige stoepa staat. Een bijzonder fraai uitzicht over een groot deel van Bangkok is de beloning voor de vele treden die je omhoog hebt gelopen naar het hoogste punt van The Golden Mount. Een echte aanrader en dat allemaal voor slechts tien baht.

De trip combineren met de bekende Bobae markt is eveneens heel simpel. Een halte voor het eindpunt van de boot is deze markt gevestigd en direct herkenbaar aan het hoge Prince Palace Hotel.

– Herplaatst bericht –

22 reacties op “Bangkok, een bijzonder uitstapje naar de Wat Saket (The Golden Mount)”

 1. rob zegt op

  Kijk, dat zijn nog eens tips waar je wat aan hebt. Verblijf zelf heel graag in Bangkok, raak nooit uitgekeken in die stad en zal deze route zeker meenemen komende zomer.

  • Hans van den Pitak zegt op

   De klong heeft een naaam. Het eerste deel heet Klong Saen Saeb en de laatste kilometers heten Klong Mahanak. Vanaf Pratunaam passer je de volgende haltes: Saphaan Hua Chang ( Olifantenkoppenbrug, nationaal monument), bovengenoemde talad Bobae, en de eindhalte/beginhalte heet Panta Lee. Als je naar de Golden Mount loopt ga je eerst over deze klong via de “Huilende Brug”. Vanwege de hautes reliefs ook een monument. Alvast veel plezier.

  • Walter E.J. Tips zegt op

   Boven op de berg die ontstond na het ineenstorten van het gebouw ontvouwde zich vroeger –ca. 1890er jaren– het schouwspel van het offeren van lijken aan de gieren zoals dat in sommige godsdiensten nog altijd aan de orde is. Dat de talrijke verlaten straathonden zich daar ook te goed kwamen doen zal wel niemand verbazen die Bangkok vandaag bezoekt.

   Je vind de beschrijving van de wats en de personen die ermee geassocieerd zijn in hun originelere vorm in een boek van Adolf Bastian, een Duitse onderzoeker die altijd een langere tijd op een plaats verbleef en de taal leerde: A Journey in Siam (1863).

   https://www.whitelotusbooks.com/books/journey-in-siam-1863-a

   En in het belangrijste boek over Siam uit de tijd van King Mongkut, nl.
   Description of the Thai Kingdom or Siam
   van Monsigneur Jean-Baptiste Pallegoix, het hoofd van de katholieken in Siam:

   https://www.whitelotusbooks.com/books/description-of-the-thai-kingdom-or-siam

   De Belgische toerist Charles Buls, ex-burgemeester van Brussel die eerst HM King Chulaongkorn in Brussel had verwelkomd, schreef een boek vol impressies over de Siamezen die vandaag de dag nog waarheidsgetrouw de aard van het volk beschrijven: Siamese Sketches

   https://www.whitelotusbooks.com/books/siamese-sketches

 2. erik zegt op

  je kunt ook eens voor 20 THB de andere kant opvaren dan kom je achter BBangkapi uit,doe ik bijna dagelijks naar huis,gaat veel sneller dan met openbaar vervoer of taxi

  • Joseph Jongen zegt op

   Erik, richting die kant is naar mijn mening nauwelijks iets van belang te zien. Wellicht kun jij als ingezetene mij en de lezers iets meer vertellen omtrent de eventuele bezienswaardigheden daar.

 3. jan maassen van den brink zegt op

  het uit zicht is heel mooi , thai land is mooi

  • Christina zegt op

   Onze eerste reis naar Thailand ruim 20 jaar geleden heb nu last van Thailand virus het pakt je of het pakt je niet. Er is wel veel veranderd in de jaren. Maar de tempels in Thailand vinden we het mooist.
   Vele winkels zien komen we denken nu dat shopje loopt lekker en dan is het weer weg.
   Alleen het zuiden voor ons niet meer vinden de mensen de opdringerig. Chiang Mai is top tegenover het Mae Ping hotel zit Mr K en zijn vrouw super mensen die we in ons hart hebben gesloten. Ze hebben nu een koffie shop en zijn vrouw maakt de beste soep in de wereld. De kranten stonden er vol van.
   Bangkok een must de heetste stad ter wereld but I love it. Ook vinden we dat de prijzen niet zo gek veel zijn gestegen als je slim bent is Thailand heel voordelig.

  • Patrick zegt op

   Inderdaad elke meter loont de moeite.

 4. Henny zegt op

  Na onze geannuleerde reis van eind oktober, nu toch in Bangkok beland. Zijn nu 2 dagen hier en al volop tempels bezocht, div. keren Sky train en de boot genomen. Zojuist terug van een 1,5 uur durende tocht op de Klong ?? rivier, zijtakken gehad met een sluis enz.. Daarna naar chinatown, heel erg druk vandaag. Prachtig om dat alles te zien, maar toch ook zeer vermoeiend.
  Heerlijk gegeten elke keer, vanavond naar een grote show. We laten het allemaal over ons heen komen. Surprise toch?
  Wat we tot nu toe gezien hebben is inderdaad erg mooi.

 5. Christina zegt op

  Schuin de overkant van deze tempel wel een beetje verstopt kleine ingang is een hele interesante amuleten markt. Zeer de moeite waard.
  Wel even met muggen melk in smeren ze kunnen daar nog wel eens aanwezig zijn.
  Ook voor weinig geld leuke beelden te koop wel afdingen want we zijn Nederlanders

 6. Christina zegt op

  Onze eerste reis naar Thailand ruim 20 jaar geleden heb nu last van Thailand virus het pakt je of het pakt je niet. Er is wel veel veranderd in de jaren. Maar de tempels in Thailand vinden we het mooist.
  Vele winkels zien komen we denken nu dat shopje loopt lekker en dan is het weer weg.
  Alleen het zuiden voor ons niet meer vinden de mensen de opdringerig. Chiang Mai is top tegenover het Mae Ping hotel zit Mr K en zijn vrouw super mensen die we in ons hart hebben gesloten. Ze hebben nu een koffie shop en zijn vrouw maakt de beste soep in de wereld. De kranten stonden er vol van.
  Bangkok een must de heetste stad ter wereld but I love it. Ook vinden we dat de prijzen niet zo gek veel zijn gestegen als je slim bent is Thailand heel voordelig.

  • Prathet Thai zegt op

   Uw reactie is wel een beetje oftopic, maar goed wij hebben wel het zelfde virus opgelopen, ben het met u eens BKK is een geweldige stad die elke dag weer anders is, mijn vrouw en ik wonen er al bijna 25 jaar met plezier.
   Dat u de mensen in het zuiden opdringerig vindt, is jammer om te horen want ik hoor meestal alleen maar positieve geluiden over het zuiden,
   Mijn vrouw is geboren en getogen in Sura Thani en of je nu daar bent of in Nakhon si Thamarat, of een van de prachtige eilanden aandoet, bij mij weten staat de bevolking daar als zeer vriendelijk en zeker niet opdringerig te boek.
   Maar ik ben het met u eens dat Chiang Mai ook geweldig is, maar ik ben niet zo van om een land te verdelen in allerlij stereotype, Thailand is in zijn geheel vind ik, een geweldig mooi land waar de bevolking word overheerst door lieve en vriendelijke mensen.
   Maar je mening is natuurlijk afhangkelijk van de ervaringen die je hebt of hebt gehad en die mening die kan verschillen van elkander, maar zoals ik al eerder schreef één ding hebben we gemeen en dat is het Thailanvirus en ik ben niet van plan om mij daar tegen te laten behandelen(lol)

  • LOUISE zegt op

   @Christina,

   Zijn net gisteravond terug van een trip door het zuiden en dus in enkele plaatsten overnacht.

   Ben het met Prathet Thai eens, dat de mensen daar absoluut niet opdringerig zijn.
   De enige opdringerige figuren zijn de indiase taylors, maar voor de rest zijn alle mensen daar heel vriendelijk en behulpzaam.

   LOUISE

   • Rendekoena zegt op

    Wij zijn, ( ik ben een Indo en mijn meissie een 100% Hollandse ) een vaste Thailand bezoeker.
    Vanaf 2001 zijn wij 2 soms 3 keer per jaar een maand in Thailand. Thailand zijn wij bijna overal geweest van noord tot zuid en de eilandjes. Nu hebben wij een vaste plek gevonden in Koh Chang.
    Wij hebben ervaren hoe de mensen uit zuid oost Azië zijn. Ik vind dat een Thai heel correct in de omgang dan de mensen uit bv. uit Indonesië en Philipijnen. Met een Indonesiër praat je met een bijbedoeling naar je toe, meestal aan het eind van een gesprek of je geld wil steunen. Dat hebben wij in Thailand nooit ervaren. Hoe arm ze ook zijn, nooit vragen om steun met geld. Dat hebben wij in de Isan mee gemaakt. Die mensen zijn zo openhartig, hebben voor ons gekookt en onderdak gezorgd, waar uiteindelijk bij het naar huis terug naar BKK toch een envelopje met geld gegeven.
    Van opdringerigheid hebben wij in Thailand nooit mee gemaakt. Wel toen wij op Krabi dat de Thais moslims anders is, maar opdringerheid dat hebben wij niet mee gemaakt. Wel met de Indiërs die een winkeltjes hebben of een restaurant. Wij vinden soms vervelend om steeds aangesproken om bij hun winkel of restaurant naar binnen te lokken.
    Wij zijn weer blij als we terug in onze paradijs in Koh Chang, heerlijk rustig en de zon op het strand onder de palmbomen.

 7. Rik zegt op

  Een tip voor het varen over de klongs vergeet niet het zeil op het juiste moment omhoog te trekken! Het water is echt heel vies en stinkt enorm. De trip die Joseph beschrijft gebruiken wij al heel lang om van de ene kant naar de andere kant te gaan en het verveelt nooit je ziet altijd wel weer wat leuks. Pas alleen wel op bij het in en uit stappen de ene kapitein heeft wat meer geduld als de ander en dat kan wel eens voor spannende situaties zorgen.

 8. Ron Bergkotte zegt op

  Ben gisteren voor de derde keer van mijn leven terug gekomen uit Bangkok. Was dit keer in het gezelschap van iemand die 6 jaar in Bangkok heeft gewoond (Thais) en er dus de weg wel weet. Helaas moet ik melden dat ik alle loftuitingen over deze stad niet begrijp. Bangkok komt nog steeds op mij over als een inferno, zeer heet, zeer druk en vol met foeilelijke nieuwbouw met daar tussen aftandse en vervallen gebouwen.
  Ook de betonklompen waar de skytrain over rijdt dragen niet bij aan enige architectonische schoonheid.
  De riviertjes die de stad doorsnijden zijn stinkende open riolen en het verkeer staat de de hele dag shocking klem. De enkele bezienswaardigheden die de stad telt liggen te ver van elkaar verwijdert waardoor men uren in taxi en skytrain zit, kortom ik heb het gehad met Bangkok in dit leven.
  Oh Patongbeach wat heb ik je gemist ! Ron.

 9. rik zegt op

  @Ron Bergkotte zegt op 1 juni 2014 om 19:51

  Het mooie aan BKK is dat het juist veel meer is als alleen maar file’s betonblokken en stinkende rivieren.
  Neem de Chao Praya rivier boot eens en stap gewoon maar eens ergens uit je zal zien dat je dan hele andere dingen zal gaan zien. Er zijn zoveel parken en plekjes waar je in alle rust kan genieten van een hapje en drankje. Indien je alleen in de buurt blijft van de sky-train of grote centra’s dan heb je een punt(je).

  Het feit dat je een met een Thai (m/v) door BKK heb gereisd zegt op zich niet zo heel veel, de stad is zo groot en de meeste Thai kennen alleen de buurt waar ze hebben gewoond/gewerkt. Ze gaan over het algemeen niet heel ver uit hun eigen woonomgeving op reis.

  Ach weet je de één vind BKK helemaal geweldig en de ander gruwelt er van en gelukkig maar het is er al druk genoeg 😉

 10. ron bergkotte zegt op

  Rik, de Chao Praya rivier heb ik natuurlijk gedaan, de eerste keer in 1967 te samen met alle andere bekende toerischtische bezienswaardigheden en ook Golden Mount beklommen (dacht trouwens dat het Golden Mounten heette maar kennelijk de tuktukdriver verkeerd verstaan destijds). Ook nu ben ik kris kras door Bangkok geweest en kwam op plaatsen die toeristisch zouden moeten zijn maar waar halve wilden met bij elkaar geharkt meubilair aan een stinkend watertje onder een brug woonden. Overigens zal de bulk van de toeristen zich ophouden in de buurt van de grote centra, al was het alleen maar om af te koelen.
  Ik ben 72 jaar en heb praktisch alle grote en minder grote steden op alle continenten behalve het Australische gezien maar voor mij blijft Bangkok onderaan de lijst. Maar ja, ieder zijn meug. Ron.

 11. Fernand zegt op

  Ik woon al 15 j in Thailand en heb ook veel rondgereisd.
  Chiang Mai..Udon Thani..Pitsunalok..Phuket..Chantaburi..Mae Hong Son..enz
  Overal is het mooi als je uw ogen opentrekt.
  In iedere stad bezoek ik een museum…wandel rond de grote meren..bezoek tempels en markten.
  Verveel mij nooit.Ga niet naar bars.Ik ben al zeker 15 x in Chiang Mai geweest en logeer aan de rivier waar je iedere avond een boottocht kan maken en heerlijk thaifood kan eten.

 12. willlem m zegt op

  Om even terug te komen op {een bijzonder uitstapje}
  Een belangrijke museum voor Bangkok is het JIM THOMPSOM HOUSE.
  Op de vaarweg richting THE GOLDEN MOUNT tempel passeer je het huis aan de linkerkant op een steenworp afstand. Neem de eerste veerbootterminal aan de linkerkant direct na het passeren van de brug onder. Phayathai road. Ongeveer 300 meter lopen dan links Kasemsan Alley nr 2.
  Google maar op JIM THOMPSON, zeer de moeite waard.

 13. Henk zegt op

  Van pratunam de boot naar bobae en dan als eindpunt siam?
  Pratunam boot is op loop afstand van bv pantip plaza.
  Stap je uit bij de eerste halte dan ben je ook op loopafstand van bv mbk en siam paragon.
  Ook Jim thomson house is op deze manier te bereiken.
  Het eind punt is dus niet Siam.. Het eindpunt op deze route US fan faa.
  Hier dus vlakbij de golden Mount en democracy monument.
  Ook lopende naar khaosan road is goed te doen.
  Of een tuk tuk naar bv China town .

  Van pratunam naar bang kappi is een route waar weinig te zien is. Maar als je van varen houdt is het leuk.

 14. Caatje23 zegt op

  Veel van de boten op de klong hebben tegenwoordig een vaste in/uitstap plaats wat een hoop klim buk en klauter werk scheelt. Na 10 keer Thailand bezocht te hebben is dit één van de meest ideale manieren van verplaatsen voor ons


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website