Zijn Nederlanders plunderaars?

Door Ghostwriter
Geplaatst in Geschiedenis
Tags: , , ,
21 april 2017

Laatst hadden we een feestje. Een gezellig samenzijn met Thaise vrouwen en hun Nederlandse partners.

Het ging over van alles en nog wat, een hoop gekakel en vooral veel plezier. Op een gegeven moment kwam ik in gesprek met een oudere vrouw, midden 50. Na wat te hebben gepraat over het weer, het eten, Nederland is toch maar koud en nat, over hoe ben je hier gekomen etc., betrok opeens haar gezicht en werden ineens alle Farang ter plekke uit gemaakt voor plunderaars van het ergste soort.

Enigszins verbaasd natuurlijk over het woord “plunderaars” schoot de gedachte door mijn hoofd dat ze bedoelde dat er zoveel vrouwen uit Thailand wellicht worden weggekaapt door de vele Farang? Maar dat kan ze toch niet bedoeld hebben, want ze was hier toch zelf ook gekomen met een Farang, en ze woonde er toch mee samen? Ze was er gelukkig met hem zo had ze verteld, dus waar had ze het over? Vanwaar die bitterheid ineens?

Ik was het al helemaal vergeten en velen, denk ik, met mij. Zelf mijn dochter fronst haar wenkbrauwen en keek naar haar met een blik van “waar heb je het over”. Het ging niet over de Farang in het algemeen maar over de Nederlanders. Ons plunderend verleden uit hoofde van de VOC. Ze was echt gemeend boos op ons dat wij Nederlanders in het verleden half Azië hebben geplunderd. Eigenlijk kon ik er niet veel van zeggen omdat mijn kennis over de VOC zeer beperkt is dan wel in de ergens ver in de vergetelheid ligt opgeslagen. Natuurlijk heeft ze gelijk met haar opmerking, maar om ons dat nu nog aan te rekenen? We zullen wellicht nooit van dat stigma afkomen vrees ik.

Ik vroeg haar hoe ze aan al die wijsheid kwam. Je verwacht toch geen kennis over het VOC bij een Thaise, toch? En ja hoor. De inburgeringscursus had haar dat geleerd. Onderzoek op internet had de haar de rest geleerd over wat wij in Thailand, het voormalige Siam, allemaal hebben “geplunderd”.

In gedachte verzonken dacht ik later: “zou die inburgeringscursus dan toch zijn doel voorbij schieten?” Was het niet bedoeld om op eigen benen te kunnen staan in ons mooie Nederland?

Als je nog iets wilt lezen over de VOC en Thailand: VOCsite

20 reacties op “Zijn Nederlanders plunderaars?”

 1. RuudRdm zegt op

  Het is een goed iets dat ook een inburgeringscursus een inkijk geeft in onze vaderlandse geschiedenis. Op die manier leren o.a. Thaise vrouwen die hier bij hun farang gaan leven de Nederlandse mentaliteit kennen. Ik denk dat hiermee de inburgeringscursus absoluut niet haar doel voorbij schiet, en het onze Thaise vrouwen absoluut leert op eigen benen te staan. In ieder geval doet mijn vrouw dit wonderwel!

  Hoe Ghostwriter erbij komt te denken dat het tegendeel het geval is, doet mij denken aan een uitspraak van mijn Thaise vrouw: “Nederlanders kennen hun eigen geschiedenis niet!” Zij doelt hiermee op de neiging van Nederland met een wijzend vingertje anderen vooral de maat te nemen, en eigen falen en gebreken niet te willen zien, ja zelfs ver weg te duwen. Ook binnenlands, zie Groningen.

  Plunderaars: is natuurlijk een groot woord, maar -profiteurs- waren (niet alleen) de Nederlanders zeker. In de 19e eeuw met name was het Ned-Indië (vooral Javal) en de VOC die de kurk vormde waarop de Nederlandse economie dreef. Tot ver in de 20ste eeuw was dit het geval, en niet alleen voor Nederland. Heel West-Europa, vooral Groot-Brittanië, Frankrijk, België en in mindere mate Duitsland) haalde haar rijkdommen en overheidsbudgetten uit (Zuid-Oost-) Azië en Afrika. Het is aan het democratisch en het sociaal-economisch gehalte van die landen anno 2017 af te meten wat die landen ervoor terug hebben gekregen. Kijk maar eens naar de economische achteruitgang van en de politieke ontwikkelingen in Suriname; hoe het hedentendage gesteld is in Indonesië, de ellende die Vietnam en Cambodja meemaakten, de immense politieke chaos is Zuid-Afrika, de hongersnoden in Midden_Afrika, en niet te vergeten de wanorde in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Allemaal landen en regio’s door West-Europese mogendheden decennia lang overheerst en verweesd zijn achtergelaten.

  Kwam het vrijwillig tot een eind? Neen, er was WO-II voor nodig om de koloniale overheersers in te doen zien dat aan hun “plundertochten” een eind moest komen. Kortom: ik denk dat Ghostwriter eventjes fijn met de neus op historische feiten is gedrukt, en dat ook mijn echtgenote er niet ver naast zit.

  • Franky R. zegt op

   Ik kan het niet anders dan volledig met u eens zijn.

   Vaak hoor of lees ik dat Nederlanders ‘wat trotser zouden mogen zijn op hun geschiedenis’…maar de kanten die u terecht benoemt worden nauwelijks of zeer zijdelings vermeld….

 2. Tino Kuis zegt op

  ……….en moordenaars.

  Over de moorden op Banda door Jan Pieterszoon Coen:

  http://wvi.antenna.nl/nl/nest/coen.html

  Thaise vrouwen weten straks meer over de Nederlandse Geschiedenis dan Nederlanders. Ik vind dat prachtig…

 3. T zegt op

  Apart van een Thaise vrouw ik weet wel dat zelfs ook nog de jongere generatie Indonesische vrouwen hier vrij veel over geleerd hebben bij geschiedenis les.
  Bij Thai zal dit als patriotten ook wel een beetje vertekend in de geschiedenisles worden overgebracht.
  Immers alle farang zijn grote boze witte mensen, maar over de misstanden van Siamese voorouders in Laos,Cambodja,Myanmar etc. daar zal in dezelfde Thaise geschiedenis lessen weinig worden over vuil gemaakt worden.
  Over de 2e wereld oorlog zal al helemaal vrij weinig aandacht aan besteed worden gezien de adoratie van Hitler en nazi symbolen door veel Thai…
  Dus tsja ik denk dat die Thaise geschiedenis lessen wel een beetje een dubbele nationalistische inhoud zullen hebben.

 4. ruud zegt op

  Zou ze de geschiedenis van Thailand/ Siam net zo goed hebben bestudeerd?

  • jo zegt op

   Denk dat de meeste falang ook iets meer van TH afweten dan hun TH partner.
   Dus als de TH partner iet smeer van NL afweet compenseert dat weer.

 5. snelle japie zegt op

  Ik zal hier de kolonisatie zeker niet gaan verdedigen, maar ik wil wel even zeggen dat de VOC op grote schaal deden wat elke elite van elk land deed. Ze waren echt niet slechter of beter dan de leiders van welk ander land dan ook. Ze brachten goede dingen zowel als slechte, net zo als de bedrijven van tegenwoordig dat doen. Ook in de hedendaagse politieke systemen heb je de lucky ones en de poor bastards die profiteren dan wel lijden onder de instituties.

  En nog één ding, zeggen dat de hele wereld is bevrijd na WO2 is pure propagenda voor de burgerslaafjes.. De macht is simpelweg herverdeeld. Kijk alleen maar naar alle dictaturen die in stand worden gehouden in de huidige balans, en de bevolkingsgroepen die nog steeds onderdrukt worden. En Nederlanders onderdrukkers? Vraag maar aan uw Thaise vriendin waarom er dan zoveel Cambodianen, Birmezen en Hill Tribers illegaal in de fish farms en fabrieken werken of bedelen op straat in Bangkok. Is dat soms ook de schuld van de Nederlanders? De werkelijkheid is dat er altijd een onderklasse is die uitgebuit wordt door de elite, en de sprookjes op het nieuws en in de inburgeringscursus zijn het instrument

 6. Rob V. zegt op

  De doorsnee Thai zal niet snel iets af weten van de VOC en de handel die Nederland, Portugal etc. dreven. Watvtelt is dat Siam een machtige natie was met slimme leiders die de kolonisators met hun macht en geld buiten de deur wisten te houden. Als de Thai die wel wat over de VOC weten dan wat lijntjes trekken zouden ze kunnen onrdekken dat de elite van Nederland inderdaad niet altijd netjes is geweest maar waar wel? En dat menig elite in vele landen dus bloed aan hun handen hebben. Een verwijt aan de Nederlander is dan niet op de plaats, al helemaal niet naar ons eenvoudige burgers met voorouders die boeren en horigen waren. Het klootjesvolk zoals men ook overal ter wereld aantrof en treft.

  Maar buiten dat, ja het is goed dat de mensen iets van de geschiedenis van hun nieuwe thuisland leren. Ook fe minder fraaie aspecten.

 7. theoS zegt op

  Ik was eens met een schip van de Rotterdamse Loyd, begin jaren ’60, in wat toen nog Ceylon heette (nu Sri Lanka) en raakte verzeild in de Openbare Bibliotheek daar. Ik werd aangesproken door de Bibliothecaris en deze vroeg waar ik vandaan kwam. Ah, the Netherlands. Het bleek dat die bibliotheek het voorheenwarende huis was van de Nederlandse Gouverneur op Ceylon. Deze man vertelde mij dat 300 (driehonderd) jaar geleden Ceylon gekoloniseerd was door de Dutch die bezig waren om de bevolking uit te moorden en er door de Engelsen, om deze reden, uitgegooid werden. Zijn volgende opmerking is mij altijd bijgebleven welke was ” maar ik heb geen hekel aan Hollanders hoor”. Driehonderd jaar geleden en nooit vergeten. Had ik nooit op de Lagere School geleerd tijdens aardrijkskunde lessen, doodgezwegen.
  Had kennissen en een broer van mijn vader die in het KNIL dienst gedaan hadden en die vertelden mij verhalen over wat het KNIL uitvrat daar, ongelooflijk.

 8. kees zegt op

  De teelt van koffie en thee is door de Nederlanders in de koloniale tijd in Indonesie ingevoerd.
  U kunt op Google vinden wat de jaarlijkse omzetten daarvan zijn in Indonesie en zult dan zien
  dat er ook heel wat voor terug is gekomen.

 9. Marc zegt op

  Andere tijden, andere opvattingen. Gelukkig is de Hollandse wereld waarin wij nu leven anders, en waarom zouden wij ons, in de tijd waarin wij dus nu leven, schuldig moeten voelen wat voorvaderen uitspookten omdat zij dat toen acceptabel vonden. Wel zulk voormalig gedrag volgens de huidige opvattingen afkeuren en dat doen we ook. Ik steek graag de hand in eigen boezem, maar ben blij hoe NL in de huidige tijd juist “geplunder”, facisme en dictatoriaal gedrag bestrijdt of tenminste probeert te bestrijden. Die Thaise juf moet ook eens leren te relativeren en te begrijpen waarom de geschiedenis behandeld wordt……..juist ja, om te tonen dat we er nu andere opvattingen hebben; iets waar de inburgeringscursus ook op inzet.

 10. Gerard zegt op

  Het is overweldigend dat een “handje vol” nederlanders (engelsen/fransen etc.) de hele wereld konden bestieren. Je moet je dan afvragen wat de autochtone elite van die bestierde gebieden deden voor hun eigen mensen. Deze elites werkten in eerste instantie samen met de buitenlandse handelaren er kwam geen schot aan te pas dat kwam pas later toen de (heb-) zelfzuchtigheid (greed in het engels) de overhand kreeg. Het is de hebzucht van de originele elite van de overzese gebieden die het mogelijk gemaakt heeft en die kleine groep was vrij makkelijk in toom te houden en ja zelfs ook weer uit te buiten door de farangs.Je denk toch niet dat een paar schepen niet te stoppen waren.
  Kortom: de originele elite van de overzese gebieden hebben het mogelijk gemaakt en hebben hun eigen volk verkocht

 11. Slagerij van Kampen zegt op

  Ach dat gezeur. Misschien moet ik de Duitsers ook eens de fiets terugvragen die ze van mijn vader hebben gejat. En hebben de Duitsers ooit betaald voor Rotterdam en de hongerwinter? Als ik net zo zou redenen als degene in het stukje hierboven zou ik wanneer ik jonge Duitsers ontmoet moeten gaan zeuren over de oorlog. Waren zij toch niet bij? Dus onbeschoft om erover te beginnen. Hetzelfde aangaande dat gezeik over de VOC. Ik heb daar nooit aangemonsterd en zelfs mijn voorouders hadden er nooit iets mee te maken

  • RuudRdm zegt op

   Wel is het weer zo dat dankzij de VOC jij nu in weelde kunt leven, en dat de VOC destijds die weelde over de ruggen van de “inlanders” realiseerde. Of keur jij de bezetting van Nederland door de Duitsers van toe goed omdat zij in Nederland de snelwegen aanlegden?

 12. henk zegt op

  Kijk even naar de geschiedenis van de mens en dan zijn alle volkeren in hun verleden “plunderaars” geweest.
  Bekijk deze website maar en zoek de bijbehorende fimpjes eens op.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Er_was_eens

 13. andre zegt op

  Er waren bij de voc ook veel Aziaten in dienst .

  Met de beschuldiging dat ‘de blanken ‘alle leed in de wereld veroorzaakt hebben , gaan ze er aan voorbij dat het grote gedeelte van voc bemanning ook een leven vergelijkbaar als een slaaf had .( veel bemanning stierf notabene tijdens een overtocht ! )

  Inderdaad de elite uit Europa sloten deals met de Elite uit Afrika en Azie , in veel gevallen waren Europeanen handiger in het creeren van winst , opmerkelijk als je bedenkt dat veel landen een monoplie bezat op bepaalde produkten en de klanten ; nederland frankrijk engeland portugal spanje elkaar te vuur en te zwaard bestreden om handel te kunnen drijven met die landen .

  Overigens werden veel produkten pas in Europa geld waard ..maakt voor mij dat landen die nu jammeren dat ze geplunderd zijn omdat er wat vrachtjes peper of nootmuskaat vandaan verscheepyt zijn erg ongeloofwaardig overkomen .

  in mijn ogen is er een haat propganda gaande tegen blanken , het ergste is de blanken die met ( donker gekleurde ( waarvan we de naam niet mogen noemen ) Aziaten , islamieten , mee lullen .

 14. Gies zegt op

  Wat me opvalt bij de reacties is dat gelukkig niemand de geschiedenis goed praat, maar tegelijkertijd heel veel mensen met hun vingertje wijzen naar andere landen dat zij ook niet goed hebben gedaan. Klopt maar daar gaat het niet over, het gaat over wat de Nederlanders in de VOC tijd hebben gedaan. Tuurlijk elk land of elke bevolking heeft boter op hun hoofd maar het is goed om ons verleden niet te vergeten of te verdraaien.

  • snelle japie zegt op

   Misschien, maar wat nog veel belangrijker is is dat we NU niet meer agressief mensen gaan zitten vermoorden. Toch zijn we nog steeds betrokken in allerlei oorlogen en buiten we nog steeds mensen uit. Als we het dan toch over ”we” moeten hebben. Want daar is eigenlijk geen sprake van.

 15. Fred zegt op

  Wat we bij dit alles uit het oog verliezen is dat de schrijvers van de lessen voor de inburgeraars ook een mening hebben, die mening is gevormd in het Nederlandse onderwijs. En we weten uit studies dat het geschiedenisonderwijs op de Pabo in Nederland een negatief gekleurd beeld geeft, voortkomend uit de politieke richting van het onderwijzend personeel op de Pabo.

 16. mr. J.F. van Dijk zegt op

  Ik wil er hier op wijzen, dat nadat de blanken uit de koloniën zijn gegooid, deze volken er zelf niets van terecht hebben gebracht. Zie de gang van zaken in Suriname, dat nog steeds geld ontvangt van Nederland en andere zogeheten ‘ontwikkelingslanden’. Een volgend punt is, dat ik het volkomen onterecht acht de toenmalige handelwijze te toetsen aan de huidige maatstaven. Hierdoor krijgt men onjuiste resultaten. Beter is om die toenmalige handelwijzen te toetsen aan de toentertijd geldende maatstaven. En een derde punt vind ik, dat de blanken in die tijden ook veel goeds hebben gebracht en de kwalificatie van ‘plunderaars’ volkomen onterecht is. Maar ik denk dat dit te wijten is aan de linkse indoctrinatie. Mijn eigen Grootvader van vaderszijde is destijds driemaal onderscheiden door Hare Majesteit Koningin Wilhelmina voor zijn diensten bij de ziekenboeg van de Marine op Atjeh. Ik ben hier trots op!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website