De slangenvangers in Bangkok maken overuren. Het leefgebied van deze reptielen wordt door de groei van Bangkok steeds kleiner.

In het Noorden van Bangkok rinkelt de telefoon bij de Thaise brandweer gemiddeld 10 keer per dag. Bezorgde en angstige bewoners bellen om de slangen, meestal pythons, te laten vangen. Geen ongevaarlijke klus want een beet kan nogal pijnlijk zijn. Een volwassen Python verslindt met gemak een hond. Een klein kind is dus ook geen probleem, brrr….

Al Jazeera’s, Aela Callan, doet verslag over het slangenprobleem in Bangkok.

17 reacties op “Slangenplaag in Bangkok (video)”

 1. Hans Bos (redactie) zegt op

  Waar veel ratten zijn, vind je in tropische landen doorgaans ook veel slangen. Het gebied waar nu de luchthaven Suvarnabhumi ligt, heette vroeger ‘cobra swamp’. Ik was tot voor kort nog in het bezit van 2 (flinke) konijnen en 3 kippen. Die zijn ws verdwenen in een slangenmaag. De buurvrouw had ooit twee stevige poezen. Ook weg. Ze laat nu haar nieuwe poes uit aan een bandje. Jammer genoeg hebben de slangen geen belangstelling voor de kefmormels van mijn andere buren. Misschien te veel haar?

  • ThailandGanger zegt op

   Nou de honden van de buren nog om de rust terug te krijgen…? Ik zou zeggen zet een paar Pythons uit.

 2. Ger Horst zegt op

  Je hebt helemaal gelijk Johny. Pythons zijn inderdaad niet giftig en hun beet is dan ook niet dodelijk. Wel pijnlijk. Het veroorzaakt ook een vervelende wond. Een slang zal echter niet zo snel bijten. Alleen als je hem stoort door bijv. op hem te trappen. In het algemeen worden de gevaren van een slang nogal overdreven gebracht. Heb best wat slangen gehad in Nederland als hobby en hier in Thailand heb ik vorige week nog een python gevangen en naar een snakefarm gebracht.

 3. Hansy zegt op

  Een artikel over slangen, die in Thailand voorkomen, zou best aardig zijn. Ik heb het idee dat er meer giftige als ongevaarlijke soorten voorkomen.

  Wat me wel opvalt, is dat de meeste slangen direct gedood worden door een Thai. Blijkbaar is de python een gunstige uitzondering.

  • ThailandGanger zegt op

   Ik heb nog wel een paar foto’s van gedode giftige exemplaren die ooit onder me door kropen toen ik in de hangmat hing en me stijf schrok toen ik vanuit een ooghoek zag wat daar bewoog.

  • siamees zegt op

   Anders moeten jullie is een bezoekje brengen aan de snakefarm in Bangkok, ben er laatst geweest en het was leerijk genoeg om iets op te steken ook i.v.m. wat je moet doen in het geval van als je gebeten word. Ikzelf heb 2,5 jaar in Ubon in de rimboe geleefd en ben er wel wat tegen gekomen, maar zo veel nu ook niet ik denk dat het grootste deel van de voormalige slangenpopulatie al fameus is verminderd door toedoen van de Thais. 1 maal in 4 jaar tijd heb ik een prachtige kingcobra mogen aanschouwen, geloof me slangen wachten niet op je om je te bijten hoor, ze zijn zelfs heel mensensluw, je moet gewoon opletten dat je ze niet in een hoek drijft of er op stapt, al die andere bangmakerij is voor niets nodig, gewoon een beetje opletten op plaatsen waar zich slangen kunnen ophouden en dat is het, meer niet. En goede preventie kan wonderen doen in slangenland.

 4. Ger Horst zegt op

  Gedode giftige slangen die onder je doorkropen? Het klinkt verwarrend maar ze zullen wel gedood zijn nadat ze onder je hangmat waren doorgekropen. Niet te min zou ik de foto’s graag wilen zien. Weet alleen niet hoe dit zou moeten werken?

  • ThailandGanger zegt op

   Zoals ik al schreef: Die ooit onder me door kropen… en daarna niet lang meer hebben geleefd. Maar je schrikt je wel te pletter als er zo’n akelig beest on je door glijdt. Je hoort hem niet en wat zijn ze snel. De foto’s zullen wel ooit in een artikel te zien zijn.

 5. Dennis zegt op

  We kwamen op Koh Samui ook diverse slangen tegen, kwam een jongen aanlopen om ons te laten schrikken, en die vertelde ons dat het vangen van een slang geluk brengt, nou wat denk je, een week later was die opgepakt met zijn wiethandeltje en kon een jaar gaan brommen daar :S

 6. GerG zegt op

  Ik heb laatst gelezen dat er wel 600 verschillende slang soorten leven in Thailand.
  En kijk uit in bangkok leven er velen van dit soort slangen. Er is een special ziekenhuis in
  Bangkok gebouwd wat alleen onderzoek doet naar gif van deze slangen, zodat er antigif gemaakt kan worden.

  Vorig jaar hadden we er nog eentje in de Keuken. Kwam even mijn vrouw helpen afwassen.
  Hij viel vanuit een kier tussen een scheiding zo voor haar neer. Bruin van kleur.

  Later dat jaar zie ik een klein dun slangetje in een plas water zwemmen.

  Gisteren was ik niet thuis maar kreeg wel gelijk het verhaal over de cobra te horen toen ik thuis kwam.
  Die was op het gedeelte gekropen waar mijn schoonzus eten verkoopt, alleen van maandag tot vrijdag. Dus dat was geluk voor de klanten dat ze er gisteren niet zaten.
  Er was wel paniek wat ik begreep. Ze hebben de cobra niet kunnen doden, dus je begrijp de angst zit er bij de mensen in.

 7. johanna zegt op

  Gadverdarrie, ik hoop ze niet tegen te komen.
  Ik las vandaag een verhaal dat er bij de supermarkt waar ik wel eens kom hier in de buurt een cobra van anderhalve meter rond kroop.
  Bah, kreeg er gewoon de kriebels van.

 8. andrew zegt op

  klopt johanna in supermarkten waar de temperatuur lekker koel is.Hun instinct zegt dat de regentijd er aan komt en dat het buiten voor hen niet al te aangenaam is.bijd e kassa’s verbergen ze zich om,als de kans krijgen,via een boodschappenkarreteje of mandje een plaatsje bij je thuis op te zoeken.dus als te afrekent:kijk uit.Bij krokodillen is het precies andersom die vinden regentiijd geweldig.Toen ik hier in de zestiger jaren voor het eerst kwam was het regentijd.Wij leerden voorons zelfte zorgen en de aziaten leerden ons slangen en krokodillen te doden en op te eten.Slangen een flinke klap achter de kop krokodillen een schot precies tussen de ogen daar zit hun zwakke plek.Schiet je mis dan pakken ze jou.Ze willen immers niet opgegeten worden.Wat de cobra’s betreft hou altijd een bril op want zespuwen hun gif is de richting van je hoofd(ogen)ook de jongen zijn al gevaarlijk vooral als ze zich bedreigd voelen als dat niet het geval is vluchten ze weg,want van nature zijn ze bang voor ons.Nogmaals kijk goed om je heen bij de kassa’s.

 9. Pum pui zegt op

  Zou iemand hier mij eens willen vertellen waarom het akelige beesten zijn,en altijd doodgemaakt worden?!

  • Hansy zegt op

   Ik had een opsomming ingestuurd met alle giftige slangen in Thailand. Blijkbaar door redactie geweigerd.
   Giftig kan nog tot daar en toe zijn en heel vervelend als je gebeten wordt.
   De meeste soorten in Th zijn dodelijk giftig en b.v. levensgevaarlijk voor kinderen.

   • Hansy, een lange lijst met Latijnse namen, dat zegt niemand iets. Hydrophis atriceps?? Hoe ziet deze er uit dan?

    • Hansy zegt op

     Helaas neemt dit blog de inspringingen niet over.

     Hier de hoofdgroepen van de giftige slangen in Th. Van de meesten kan een beet dodelijke afloop hebben.
     De hoofdgroepen kennen vele ondervariëteiten.

     de krait
     de cobra
     de koningscobra
     adders (russel’s viper)
     koraalslangen
     zee kraits
     zeeslangen

 10. Martin zegt op

  Lees dit blog dagelijks met veel plezier, reageer eigenlijk nooit, maar bij deze toch.

  Volgens mijn vrouw zijn er 2 soorten slangen, gevaarlijk en niet gevaarlijk.
  (dodelijk) giftig betekend niet automatisch gevaarlijk.

  Een gevaarlijke slang valt van nature aan (je schijnt ze nog wel eens in wc’s tegen te komen.
  Niet gevaarlijke slangen kruipen van nature weg (tenzij je ze opjaagd natuurlijk)
  Een minder giftige slang kan zo ineens veel gevaarlijker zijn dan een slang die bij beet binnen 5 min. dodelijk is.

  Mijn eigen standpunt t.o.v. (alle) dieren in Th. waaronder slangen en spinnen:
  Als een Thai huivering of voorzichtig is, doe dat zelf dan ook maar.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website