Een zichzelf klonende hagedis, een psychedelisch gekleurde gekko en een aap met een vetkuif (Elvis-aap) zijn enkele van de opmerkelijkste nieuwe diersoorten die zijn ontdekt.

Een ontdekkingstocht in het stroomgebied van de Mekong in Zuidoost-Azië heeft in 2010 208 soorten opgeleverd die voorheen onbekend waren in de wetenschappelijke wereld. Het Wereldnatuurfonds beschrijft de soorten in een rapport dat maandag is gepubliceerd.

De Mekong stroomt door China, Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam. Het rivierbekken is een regio met een zeer hoge biodiversiteit die echter wordt bedreigd door verlies van leefgebied, ontbossing en klimaatverandering. Desalniettemin zijn hier sinds 1997 bijna zestienhonderd soorten ontdekt, waaronder de 208 in 2010.

Elvis-aap

De psychedelische gekko werd ontdekt in Zuid-Vietnam. Het reptiel toont een breed palet aan felle kleuren die doen terugdenken aan de tijd van de flowerpower. In Myanmar werd de Elvis-aap aangetroffen, een soort zonder neus, maar met een lange haarlok die lijkt op een vetkuif. Hoewel de aap door wetenschappers niet eerder is beschreven was hij wel bekend bij de plaatselijke bevolking.

Klonende hagedis

De vondst van een nieuwe hagedissensoort was misschien wel het meest opmerkelijk. De soort lijkt alleen uit vrouwtjes te bestaan – tussen de zeventig onderzochte individuen bleek geen enkel mannetje te zitten – en plant zich voort door zich te klonen. Of deze voortplantingstactiek op de lange termijn effect sorteert is de vraag. De geringe genetische diversiteit maakt de soort kwetsbaar voor veranderingen in zijn omgeving en het klimaat. Wetenschappers ontdekten de soort in een restaurant in Vietnam, waar de dieren als lekkernij te koop worden aangeboden en hun treffende gelijkenis opviel.

Bron: Nieuws.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website