Thailand is een slangenland bij uitstek. Er leven meer dan 180 verschillende soorten slangen. Veelvoorkomende soorten zijn de Cobra en de Python. De Python reticulatus leeft volop in Zuidoost-Azië en wordt dan ook de Aziatische Python genoemd.

Deze slangen kunnen 10 meter of langer worden, desondanks zijn ze relatief ongevaarlijk voor mensen. De Python reticulatus is niet giftig. Wel kan een beet een vervelende wond opleveren. Gezien de enorme kracht van een Python zijn ze in staat om een mens te doden, bijvoorbeeld door wurging.

Voor de Thai heeft een slang tevens een religieuze betekenis. Bij Thaise tempels en spirituele plekken zie je slangen in de vorm van een Naga. Het woord Naga wordt in het Sanskriet en Pali gebruikt om een godheid in de vorm van een grote slang (of draak) aan te duiden, meestal de Konings Cobra. Deze Naga bieden bescherming tegen boze geesten en staan daarom, vaak naast tempels of trappen die naar heiligdommen leiden. Ze bewaken heilige relikwieën van Boeddha of zijn discipelen. Maar ze zijn ook wel te zien op daken, deuren, gevels en ramen.

Op het platteland in Thailand kijkt men wat anders naar slangen dan wij dat doen, getuige de onderstaande foto’s. Deze grote Python is een speelkameraad voor een aantal kleine Thaise kinderen. Ach, een keer wat anders dan een hondje…

Met dank aan Pim voor het toezenden van de foto’s.

[nggallery id=64]

4 reacties op “Huisdier in Thailand: een python van 6 meter”

 1. rob zegt op

  Ik krijg nog steeds de kriebels als ik dergelijke foto’s zie. In het gehucht waar mijn vriendin woont in de Isaan zie ik zulke taferelen ook. Er is mij verteld dat er nog nooit wat gebeurt is, maar ik moet er niet aandenken wat er kan gebeuren met kinderen.Met volwassenen ook trouwens als de slang een beetje lengte heeft.

 2. pum pui zegt op

  Prachtige foto’s van een schitterend dier,had er graag bij willen zijn.

 3. Hansy zegt op

  Ook pythons kunnen levensgevaarlijk zijn.

  Op een podium wel eens gezien dat er plots één een wurging begon.
  Dan zijn er wel een paar potige heren voor nodig om hem weer in het gareel te krijgen.

 4. huub zegt op

  even een rectificatie.de slang op de foto,s is geen reticulatis maar een molures de z.g.n. tijgerpython die nooit of zelden bijt. een reticulatis of netpython van zo.n lengte is absoluut levensgevaarlijk. die kindertjes waren dan allang verdwenen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website