Binnenkort is het weer zover om het Non immigration (retirement) visum te verlengen om weer een jaar in Thailand te mogen wonen. Voor mij was het niet helemaal duidelijk hoe te handelen wat betreft het verkrijgen van de inkomensverklaring, want vanaf 22 mei 2017 veranderde de procedure voor de aanvraag van een inkomensverklaring.

In de nieuwe situatie wordt niet meer de handtekening gelegaliseerd onder een door u zelf opgestelde inkomensverklaring, maar verstrekt de Nederlandse ambassade een zogenaamde ‘visum ondersteuningsbrief ten behoeve van het aanvragen van een verblijfsvergunning bij de Thaise autoriteiten’.

Voor de zekerheid het aanvraagformulier voor de ondersteuningsbrief gedownload en ingevuld, een kopie van het paspoort gemaakt en de bewijsstukken van het pensioenoverzicht erbij gevoegd. Bovendien werd verzocht 2000 Baht bij de aanvraag mee te sturen met een aan u zelf gerichte antwoord envelop (gefrankeerd!). Het een en ander werd aangetekend naar de ambassade in Bangkok toegezonden. Een verwerkingsduur en terugzending zou 10 dagen in beslag nemen. Tot mijn opluchting kwam de post aangetekend binnen 8 dagen terug en tot mijn verrassing was ook nog 150 Baht wisselgeld bijgevoegd. Een prima service.

Nu schijnt het echter voor de vervolgaanvragen niet nodig te zijn de ambassade te schrijven of te bezoeken. Voor de mensen, die reeds eerder gebruik maakten van de Oostenrijkse Consul-Generaal in Pattaya is deze tot nader order gerechtigd op basis van dezelfde documentatie een dergelijke verklaring te verstrekken. Het kantoor van de Oostenrijkse Consul-Generaal is in het Thai Garden Resort op North Pattaya Road. Kosten 40 Euro, op dit moment 1480 Baht.)

Wanneer u voor de eerste maal een zgn. ‘jaarvisum’ aanvraagt, dan is daarvoor de visumondersteuningsbrief van de Nederlandse ambassade wel nodig.

Zie hier een voorbeeld van de visumondersteuningsbrief

18 reacties op “Ondersteuningsbrief van de ambassade”

 1. HarryN zegt op

  Ja die 10 dagen is waarschijnlijk als het zeer druk is of wanneer er feestdagen zijn. Ik kreeg na 4 dagen de verklaring van het consulaat. Alle bijgesloten bewijsmateriaal weer keurig netjes terug. Kortom geen enkel probleem.

 2. HansNL zegt op

  Nog steeds Brandt bij mij de vraag of de “visumondersteuningsbrief” nu in het Nederlands is of in het Engels.
  Kan iemand dit nu verduidelijken?

  • HarryN zegt op

   Ik kan bevestigen dat die brief in het Engels is :
   Quote: the Ambassador of the Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Bangkok herewith confirms that: (dan volgt je naam ,geboortedatum . plaats van geboorte, paspoort no, geldig tot en Nationaliteit) has declared to have residence at ,dan volgt adres en plaats waar je woont, and to receive a monthly income at , (dan volgt bedrag in Euro) as has been documented by him through (electronic) banking statements / official pension statements from the Netherlands.
   The Embassy of the Kingdom of the Netherlands would be grateful for any assistance you can provide to ( dan volgt je naam) in order to obtain his visa / residence permit.

   getekend for the Ambassador
   J.H.Haenen
   Head of Consular and Internal Affairs.

   end Qoute.

 3. Jaap zegt op

  Oonstenrijkse consulaat in Pattaya (ongewijzigd)

 4. ergens in thailand zegt op

  belachelijk voor woorden eerst kosten het €25,60 of 1300 bath in een envelop nu kost het ineens €50,00 of 2000 b in een envelop. Ik heb het nog opgetuurd in Maart en had het binnen 5 dagen terug en het kosten me 970 bath nu lees ik dat het 1850 bath kost dat is bijna het dubbele. Wel fijn dat het toch ook nog met de post mogelijk blijft zal voor vele een verre ries na BKK uitsparen.

  mzzl Pekasu

 5. jasmijn zegt op

  Het blijft de vraag als je uitgeschreven bent uit Nederland en je dus je inkomen bruto krijgt uitbetaald, of het formulier dan klopt, want er staat:”Netto inkomen”…..

  • HarryN zegt op

   Toch niet zo moeilijk lijkt mij: Jaaroverzicht van SVB en/of ABP en/of bedrijspensioen geven duidelijk aan hoeveel netto je hebt ontvangen per jaar.. Heb je vrijstelling van je bedrijfspensioen dan staat er geen inkomsten belasting op je jaaroverzicht dus is dat bruto/netto inkomen.

 6. Theo zegt op

  Ik neem aan dat je een visum ondersteuningsbrief heeft gekregen van de Ambassade.
  Nemen ze alle gegevens over van de aanvraag ondersteuningsbrief en is het in het Engels
  Wil je een voorbeeld laten zien van de brief waarmee je naar de Thaise Immigratie moet
  Gr T

 7. Theo zegt op

  Het is mij allemaal niet duidelijk
  Ik ga met de ingevulde aanvraag visumondersteuningsbrief en mijn inkomens gegevens en een copie paspoort naar de Ambassade en nu:
  Wat doet de Ambassade precies ,buiten het checken van je inkomen
  Je krijgt dus een nieuwe verklaring, ik neem aan in het Engels weer met al je gegevens etc
  Hiermee ga je dus naar de Thaise Immigratie
  Hoe ziet en wat staat er in die brief
  Heeft iemand een voorbeeld.
  T

 8. RonnyLatPhrao zegt op

  Beste Lodewijk,

  U schrijft “Voor de mensen, die reeds eerder gebruik maakten van de Oostenrijkse Consul-Generaal in Pattaya is deze tot nader order gerechtigd op basis van dezelfde documentatie een dergelijke verklaring te verstrekken” …..”Wanneer u voor de eerste maal een zgn. ‘jaarvisum’ aanvraagt, dan is daarvoor de visumondersteuningsbrief van de Nederlandse ambassade wel nodig.”

  Ik zou graag weten wie je dit gezegd heeft of waar dit staat, want daar heb ik mijn twijfels over en misschien kan je die wat uitklaren.

  Er zijn drie mogelijkheden van waar dit kan komen :

  1. Immigratie zelf
  Dan is dit natuurlijk zo.
  Dan wel voor iedereen die een “Income Statement” gebruikt, niet alleen Nederlanders.
  Gelijk welke nationaliteit dat een “Income statement’ gebruikt voor zijn jaarverlenging zal dan de eerste keer naar zijn eigen ambassade moeten, o.a. Belgen dan ook.
  Deze voorschriften zouden dan ook al wel langer in voege zijn denk ik.

  2. De Oostenrijkse Consul
  Dat kan dat ze dat daar beslist hebben en dat men daar alleen nu nog “Income statements” uitgeeft indien het vervolgaanvragen betreft. Kunnen ze eenvoudig controleren in je paspoort.
  Dan moet dat ook weer voor iedereen gelden, want er zijn wel meer nationaliteiten die de Oostenrijkse Consul gebruiken voor hun “Income statement”. Dat is niet iets dat voorbehouden is voor Nederlanders.
  Maar het is de Oostenrijkse Consul die daarover beslist of hij een “Income statement” wil opstellen voor niet Oostenrijkers of niet, ook de eerste keer, en het is vooral ook immigratie die beslist of ze dat willen aanvaarden of niet.

  3. De Nederlandse ambassade
  Dat kan natuurlijk, alleen heeft de ambassade daarover niet zelf te beslissen.
  Enkel immigratie beslist hierover.
  Het is wat immigratie wil aanvaarden. niet wat een ambassade beslist dat ze mogen aanvaarden bij een eerste aanvraag, of bij vervolgaanvragen voor een jaarverlenging..
  Ook heeft de ambassade niet te beslissen of de Oostenrijkse Consul daar gerechtig over is of niet.
  Enkel immigratie beslist of ze dat “Income Statement van de Oostenrijkse Consul aanvaarden of niet.
  Indien immigratie beslist dat ze het “Income Statement” van de Oostenrijkse Consul aanvaarden, ook de eerste keer, dan heeft een ambassade daar niet anders over te beslissen.
  Immigratie is enkel en alleen de bevoegdheid van het land waar de immigratie plaatsvindt, niet die van een ambassade, en enkel immigratie beslist van wie en welke documenten zij aanvaarden voor een jaarverlenging.

  Graag had ik dus vernomen wie je dit gezegd heeft of waar dit staat.

 9. Theo zegt op

  Is er overleg geweest door NL met de Thaise Immigratie over de invoering van de ondersteuningsbrief
  Daar hoor ik de Ambassade niet over.

 10. Van dijk zegt op

  Probleem met uitkering ontvangen uit b.v. België, hiervoor geeft de ambassade
  Geen verklaringen voorheen wel,dus voor die kleine rente de Belgische ambassade gebeld
  Of zij voor hun deel een Inkomstenverklaring willen afgeven, en nu komt de valkuil,
  Nee mijnheer wij geven alleen verklaringen af voor de Belgen die hier geregistreerd zijn,
  Wat nu de Ned wil het niet bij je opgave optellen, en Belgen doen het ook, wat is hier de oplossing.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Ik veronderstel dat je Nederlander bent.

   Voor Belgen is (of was) het tot voor enkele maanden zo dat je eenvoudig een inkomsten verklaring (afidavit) kon krijgen in de ambassade zonder er ingeschreven te zijn.

   Het enige verschil was dat iemand die ingeschreven was het per post kon aanvragen en iemand die niet ingeschreven is de aanvraag in persoon moest komen indienen.

 11. l.lagemaat zegt op

  Voor een verblijfsvergunning in een ander land, waaronder Thailand, zijn door de Thaise autoriteiten vanaf 22 mei 2017/2560 de eisen aangescherpt. Er moet aangetoond worden welke nationaliteit de aanvrager heeft en wat het inkomen per maand is.
  De eerste keer wordt dit via een ondersteuningsbrief van de Ned.ambassade gelegaliseerd en door de betreffende persoon meegenomen naar de Immigration. In volgende jaren mag dit tot nader order door de Oostenrijkse Consul geregeld worden in Pattaya ,Naklua Road,

  Daarmee verandert de procedure voor de aanvraag van een inkomensverklaring, waarin een handtekening gelegaliseerd werd door een eigen opgestelde inkomensverklaring.

  Hoe dit voor andere buitenlandse expats geregeld is ,is mij onbekend.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Ja maar waar staat dat want deze zin slaat nergens op.

   “Voor een verblijfsvergunning in een ander land, waaronder Thailand, zijn door de Thaise autoriteiten vanaf 22 mei 2017/2560 de eisen aangescherpt.”

   Denk trouwens dat het paspoort al voldoende aantoont wat de nationaliteit van de aanvrager is.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Ik heb eens door de veel gestelde vragen gegaan.

    Wat ik lees is
    “De maatregelen zijn door de Nederlandse Ambassade in Bangkok genomen op instructies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.
    Door Buitenlandse Zaken is besloten tot een wereldwijde uniforme wijze van afgifte van een visum ondersteuningsbrief”

    Ik lees daar nergens dat de reden de aangescherpte eisen van de Thaise Autoriteiten zijn..

    Wat de datum van 22 mei 2017 betreft.
    “Er staat “Inkomensverklaring wijzigt in Visumondersteuningsbrief per 22 mei 2017”.
    Nergens zie ik dat dit een gevolg is van aangescherpte eisen van de Thaise Authoriteiten.op die datum. Lijkt me ook normaal, want het is iets dat wereldwijd op die datum wordt ingevoerd door Buitenlandse Zaken in Den Haag om een uniforme wijze van afgifte te bekomen.

    Maar goed, misschien komt Immigratie nog wel met een “Announcement” hierover, of heb ik die “Announcement” gemist.
    Voorlopig denk ik er maar het mijne van.

    • Theo zegt op

     Heb jij een voorbeeld van de ondersteuningsbrief.
     Ik bedoel niet de aanvraag hiervan
     Gr

 12. Theo zegt op

  Wie heeft een voorbeeld van de ondersteuningsbrief van de Ned Ambassade


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website