Sprinkhanensalade, gepofte mieren en wespen met rijst. In 98 landen staan insecten op het menu en zijn ze een absolute delicatesse, zo ook in Thailand.

Gefrituurde sprinkhanen

Het is 20.30 uur, de hele familie zit voor de TV om de ‘Voice of Holland’ te kijken. De jongste kinderen met natte haartjes in de pyjama. De gordijnen dicht en de kachel lekker hoog. Moeder maakt het nog gezelliger en zet een bakje chips en een bakje gefrituurde sprinkhanen op tafel met een sweet chili dipsausje. En nu smullen maar.

Wat? Is de schrijver van dit artikel de weg kwijt? Nee, hoor. In Thailand en vele andere landen zijn insecten een delicatesse. Ik heb ze ook wel eens gegeten. In Nederland willen wij er niet aan, maar dat lijkt een kwestie van tijd.

In Thailand zie je op vele straathoeken de insectenverkopers. Wandel in de avonduren maar eens door Bangkok dan kom je ze in de meer bekende buurten tegen. Vooral de Thai uit het noorden en noordoosten van het land zijn er dol op. De westerse toeristen staan er met open mond naar te kijken en willen niets liever dan een foto maken van dit schouwspel  Een enkeling waagt de stap en besteld een bakje wormen. Het is vooral het idee, want met de smaak is niets mis.

Insecten eten op vakantie

Ga je op vakantie naar Thailand, Bali of elders dan kan ik je de volgende lekkernijen aanbevelen (heb ze niet allemaal zelf geprobeerd):

 • Agavelarve in tortillas en tequila in Mexico.
 • Gefrituurde libellenlarven in China.
 • Gepofte mieren in Mexico.
 • Wespen met rijst in Japan.
 • Grote waterwantsen in Singapore.
 • Keverlarven in Thailand.
 • Rupsen in uien- en tomatenstoofpot in Zambia.
 • Geroosterde tarantula in Latijns Amerika.
 • Libellelijfjes in kokosmelk op Bali.
 • Larven en maden in Nieuw Guinea.
 • Geroosterde parasolmieren in Colombia.

1800 eetbare insecten

Er zijn ongeveer 1800 verschillende soorten insecten die de mens kan eten. Het kweken van insecten heeft de toekomst. Het is minder milieubelastend, duurzaam en insecten zitten boordevol eiwitten. Eetbare insecten steken met een gehalte van 40 tot 70 procent aan eiwitten zeer gunstig af bij bijvoorbeeld maïs, dat een proteïnegehalte heeft van slechts 10 procent, zo meldt de ‘Vereniging van Insecetenkwekers’.

Insectenkookboek

Insecten voor culinair, menselijk gebruik zijn in Nederland al een tijdje te koop; sprinkhanen, meelwormen en buffalowormen. Er is zelfs een kookboek voor insecten. In het boek staan meer dan 30 insectenrecepten maar ook interviews met topkoks zoals Pierre Wind. Tevens lees je waar insecten te koop zijn, welke je kunt eten en hoe je ze bewaart.

Het Insectenkookboek is geschreven door drie insectenexperts: Arnold van Huis, Henk van Gurp en Marcel Dicke, uitgegeven door Atlas en verkrijgbaar in de boekhandel voor € 24,95.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Thaise delicatesse: Smullen van insecten”

 1. Tinus zegt op

  Als de crisis goed doorzet, en één plofkip 40 euro gaat kosten. zullen we in Nederland ook wel inventief worden. Een vette rat, lekker klaargemaakt kan dan een echte feestmaal worden. In Thailand zijn de ratten van een goede kwaliteit. Maar in Cambodja waren zelfs de ratten mager. Muskusratten hier in Nederland zijn echt heerlijk. Maar AH en SUPER hebben het nog niet in hun assortiment.

 2. T.van den Brink zegt op

  Maar wat als er ilegaal gevangen insecten op de markt verschijnen die stijf staan van de insecticiden die overal ter wereld worden gebruikt? Het lijkt mij onmogelijk op daar ook maar enige controle op te kunnen uitoefenen. Ik weet dat dit niet derect met Thailand heeft te maken , maar ik weet dat ze ook daar volop te verkrijgen zijn.

 3. Bacchus zegt op

  Wat de boer niet kent, vreet hij niet! Insecten zijn erg voedzaam en bevatten veel proteinen, koolhydraten, eiwitten, calcium, etcetera. Gedurende de oorlogsjaren waren insecten een goede aanvulling op het schamele en ongezonde verplichte dieet van velen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website