De magie van Som Tam (video)

Door Redactie
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: , , ,
12 september 2017

Het lijkt onlosmakelijk met Isaan verbonden: Som Tam (pok pok) een pittige groene papaja-salade uit het Noordoosten van Thailand.

Wanneer ik in Thailand ben eet ik alles, dus ook Som Tam. Ik vraag wel even ‘Mai Pet’ (niet te spicy), omdat mijn maag nog wat langer mee moet dan vandaag. Echt lekker vind ik het niet. Vooral Som Tam met gefermenteerde vis kan mij niet bekoren. Zonder gefermenteerde vis is het al wat smakelijker. Wanneer je Som Tam in een Thais restaurant in Nederland eet is wel lekkerder, maar dan wordt het weer aangepast aan onze Westerse smaak.

Eigenlijk is het maar een vrij eenvoudig gerecht. Ik begrijp daarom de populariteit er van ook niet. Het zal wel hetzelfde zijn als met een patatje bij ons. Een simpel aardappelgerecht met vooral vet en zout, maar toch lekker op zijn tijd.

In de onderstaande video zie je hoe ze de klassieke Som Tam bereiden. De video is gefilmd op locatie in Kanchanaburi, Thailand.

27 reacties op “De magie van Som Tam (video)”

  1. Steve zegt op

    Niet te kauwen dat spul. Ik snap niet dat ze het lekker vinden. Met rotte vis moeten ze al helemaal niet aankomen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  2. erik zegt op

    2 x in de week moet ik toch ook wel mijn som tam hebben en het lekkerste vind ik met garnalen

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
    • Gerrit zegt op

      Ik neem aan dat “som tam”hetzelfde is als “papaya?

      Hier in Isaan lusten de mensen er wel pap (aya) van.
      Als het hier gegeten wordt ben ik weg. En stinken naar rotte vis/garnalen. Mijn partner mag het eigenlijk niet meer eten van de dokter. Er zit teveel rotzooi in. Kijk maar op de markt waar altijd wel en lamel met ingredienten staat

      Ik eet meestal 3 x per dag rijst in allerlei soorten maar
      “papaya”” Brrrrrr IK begin de dag altijd met rijstsoep
      Kawtom (geloof ik)

      Gerrit

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +1 (obv 1 stem)
    • peet de m zegt op

      heb liever padthai

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  3. Danny zegt op

    Ze noemn het ook wel papaya pok pok, en die rotte vis die je ruikt is pala (niet te harden) Mn vrouw is er gek op, alleen moet ze het in Nederland vaak doen met stukgeslagen komkommer i.p.v. papaya. In Thailand kost een papaya geen drol, in Nederland staat het bijna gelijk aan de goudprijs 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
  4. Johnny zegt op

    Ik weet niet beter dan dat de dames het moeten eten wanneer ze ongesteld moeten worden. Het is de combinatie van zoet, zuur en pittig.

    Ik eet het nooit, krijg er turbokhi van.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  5. frank zegt op

    Dit is eigenlijk de reden geweest dat ik mijn thaise naar de tandarts stuurde,28j en nog nooit naar de tandarts geweest,de aroma kwam me telkens tegemoet,totdat bleek dat ze dat spul at.Thailand fantastisch,maar een beetje voorlichting over tandHygiene zou zeer welkom zijn.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  6. jan nagelhout zegt op

    Nou om eerlijk te zijn, ik ben er gek op !!
    Maar ik laat het dan meestal erbij zetten als gerecht, gewoon enkel en alleen Som tam dat hoef ik ook niet.
    Kijk wel uit voor wat ze dan noemen Som Tam Thai, ik ben wel wat gewend qua scherpte, maar dat is NIET te doen, waanzinnig zo scherp ik dacht dat het gebeurd was, mijn hele tong stierf gelijk af….
    Overigens is mai phet idd een toverwoordje, (geen pepers)
    Maar wil je nou toch wat van de smaak behouden maar niet te scherp zeg dan : Phet niek Noi (een klein beetje scherp)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
    • jan nagelhout zegt op

      Kan zijn hoor, ik heb het gewoon opgeschreven zoals ik het hoorde, en onthouden heb.
      Ik ben geen thai, dus thai nid noi lol.
      Ik zal het onthouden, een mens is nooit te oud om weer wat te leren…….

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  7. hans zegt op

    Heb eens dertien pepers geteld die ze er in kieperen, niet te eten voor de gemiddelde farang. Heb trouwens nooit met die verrote vis gezien en geproefd, was toch 3 maand in de isaan.

    Me vriendin wil nog wel eens boontjes eten met een raar sausje, zit vaak in een potje, ziet eruit als ingedroogd satehsaus en stinkt het zelfde als pens dat je aan de hond geeft. Weet jij wat dat is Wallie.
    ps klein beetje is toch nip noi?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  8. Joop zegt op

    http://www.youtube.com/watch?v=XkDJsYsgxs0

    Filmpje met marktbezoek en recept SOM TAM

    Groetjes……………………………..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  9. ruud zegt op

    Ik krijg regelmatig zoetzure somtam zonder onderdelen van dieren en maar weinig peper erin bij mijn avondeten.
    Heel erg lekker.
    De Thai zeggen dat ik het gelijk moet eten, maar zelf vind ik het lekkerder, als het een uur of twee in de ijskast heeft gestaan.
    Dan voel ik me niet zo een konijn, dat aan rauwe groenten knabbelt.
    Door het eerst in de ijskast te zetten, wordt de groente wat zachter in het zuur.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  10. Arend Hart zegt op

    Toevallig heb ik net nu ik dit lees over somtam het een uurtje geleden gegeten. Mijn vrouw heeft het gemaakt. Met weinig pepertjes erin, want anders krijg ik de hik. Wat kao niauw, kleefrijst, erbij en een roerei. Hmmm…. Smaakte goed. Omdat mijn gebit niet meer van je dat is moest er wel flink gekauwd worden om het naar binnen te krijgen. Op de vraag van mijn vrouw of het lekker was heb ik volmondig ja geantwoord.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  11. Rob Tha Mai zegt op

    Het is goed te eten, maar dan met gezoute krab, echter wees voorzichtig er wordt ook veel MSG ingegooid.
    Dit is een chemisch smaakmaker of wel Vetsin.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  12. Rob V. zegt op

    Voor mij is Somtam vooral een gezelligheidsgerecht. Lekker een paar vorkjes mee prikken samen met wat Thai. Echt vullen doet het niet, dan moet je een hele bak naar binnen werken. Maar zo tussen het kletsen door of als voorafje? Prima. Moet het wel redelijk pittig tot pittig zijn want anders is het net konijnenvoer.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  13. joy zegt op

    Som tam in de Isaan is over het algemeen zonder pinda. Dat is dan weer de Thaise variant, deze is ook minder pittig en soms wat zoetig. En hier en daar een gedroogd garnaaltje erbij is ook heerlijk. Ach in de loop der jaren een culinaire vermenging is toch zeker wel een verrijking.

    Groet Joy

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  14. phet zegt op

    Ik vind het ook heel lekker. Maar dan wel zonder vetsin (puur vergif) en zonder suiker.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  15. Jack zegt op

    die “rotte vis ” in som tam is gefermenteerde vis ( onze maatjes haring is ook gefermenteerd ) ook onmisbaar in de Indonesische keuken daar heet het trassie en is het van garnalen gemaakt dus onmisbaar in de Nederlandse Thaise en Indonesische keuken.

    Trouwens onze Romeinen gebruikten het ook al daar heette het “garum”
    Dus denk maar eens aan de brr reactie als je een maatjesharing weghapt.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
    • Khun Peter zegt op

      Dat klopt niet, maatjes haring wordt ingevroren maar niet gefermenteerd. zuurkool en yoghurt zijn gefermenteerde etenswaren.

      VN:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
      • Ger zegt op

        Ik wil de eetlust niet bederven maar in het artikel wordt over gefermenteerde vis gesproken. En zoals Khun Peter al aangeeft de vis is niet gefermenteerd maar rauw. En laat het eten van rauwe vis nu de oorzaak zijn van vele gevallen van leverkanker in het Noordoosten van Thailand in vergelijking met elders.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
      • Khun Peter zegt op

        Je hebt gelijk, mijn excusses.
        Het woord zegt het eigenlijk al, op zee wordt bij de haring de ingewanden en kieuwen verwijderd behalve de alvleesklier. Deze zorgt ervoor dat de haring wordt gefermenteerd en hierdoor enzymen zijn specifieke smaak heeft. Direct na het kaken wordt de zeekaak gepekeld aan boord ingevroren, dit is verplicht vanwege een eventuele aanwezigheid van de haringworm, deze is zo sterk dat hij in zout en zuur kan overleven.

        VN:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +1 (obv 1 stem)
  16. Jack zegt op

    voordat ze ingevroren worden worden ze gekaakt, gepekeld dan vangt het fermenteringsproces aan, omdat bij het kaken niet alle ingewanden verwijderd worden.DAARNA WORDEN ZE NA EEN BEPAALDE TIJD INGEVROREN, verplicht om de haringworm te doden.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  17. Rob zegt op

    In Nong Khai regelmatig op straat Som tam, kleefrijst en gegrilde kip. Heerlijk. Ik houd ook van trassie (bijvoorbeeld in de nasi goreng) en petis (bijv. tahoe petis). Voor de liefhebbers ook nog peteh bonen. Prima in de ajam smoor of sajoer lodeh. Eet smakelijk.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  18. Khun Klahan zegt op

    Man man man toch…wat klagen veel gasten over die Somtam met gefermenteerde vis en too spicy!! Ik heb er geen problemen mee.
    Als ik in me dorp ben bij me ma of gezellig hapje mee te eten bij me familie en vrienden eet ik gewoon zonder te morren. Bij de ene is vaak pittiger dan de ander.

    Ze zijn ook verbaasd als ik (20% farrang) het gewoon mee eet. Sommige dames hebben eerder huwelijk met een farrang gehad die gasten raken de Somtam niet eens aan.

    Gefermenteerde vissen gebruiken ze niet alleen in Somtam, maar ook in ander gerechten. Ik eet ook weleens rode mieren eieren sla. We hebben ook weleens soep met allerlei insecten, dat vondt ik ok…

    Ik pas me gewoon aan hun levensstijl en dat waarderen ze echt. Het is onbeleefd als je het weigerd. Gewoon beetje mee eten, hoeft niet buikje vol maar ietwat. Dan zeg je dat je genoeg gehad heb. Dat weet ik uit mijn ervaring.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
    • Fransamsterdam zegt op

      Nou nou nou… Ik ben 100% farang, maar hoe onbeleefd ook, ik moet too spicy toch echt weigeren. Hoe onbeleefd ook. Paar dagen geleden dit nog geprobeerd, maar het is echt onbegonen werk…

      https://photos.app.goo.gl/2RBAqd9MvV3fTg4V2

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +1 (obv 1 stem)
    • Rob V. zegt op

      Mee eens Klahan, althans idealiter zou ik het zo doen. Prik een vorkje mee en probeer wat nieuwe dingen. Maar als je uit ervaring weet dat je iets echt niet lekker vindt of kunt verdragen zal geen gastheer het erg vinden als je wat anders neemt. Je weet pas of iets in de smaak valt of niet nadat je het hebt geprobeerd. De ene keer is iets pittig de andere keer wat meer of minder. Echt te pittig maak ik zelden mee, of ze moeten zelf ook al afhaken.

      Ik verbaas me dan weer over mensen die zich verbazen dat ik met alles een vorkje mee prik. 555 Maar dat gebeurd zelden, meestal is het gewoon sanook zo met zijn allen.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +1 (obv 1 stem)
  19. TheoB zegt op

    Ik houd ook van som tam (ส้มตำ), maar dan ietwat aangepast.
    Ik vraag of ze de chili (พริก) vervangen door citroen/limoen (มะนาว).
    (“ไม่มีพริก แต่มะนาวมาก”)
    Citroen/limoen vind ik trouwens ook zeer dorstlessend.
    Omdat ze die in dezelfde vijzel klaarmaken als de som tam mét chilipepepers is het voor mij net niet té pittig.
    Als ik de ‘normale’ som tam zou nemen denk ik dat mijn tafelgenoten een minder aangenaam, zich elke minuut herhalend, ritueel zouden moeten aanschouwen met als eindresultaat een zeiknatte snotlap. En in Thailand vinden ze het snuiten van de neus in het openbaar zowiezo al onsmakelijk.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website