Goong ob woon sen – กุ้ง อบ วุ้นเส้น – is een populair gerecht bij Thaise locals. Het is een van oorsprong een Chinees gerecht, maar de Thai vinden het heerlijk. Het is vreemd genoeg lastig verkrijgbaar bij straatkraampjes en juist wel in restaurants. Het gerecht bestaat uit heldere mungbean-noedels met gember en garnalen. Een vleugje koriander en peper geven deze lekkernij zijn kenmerkende smaak.

Goong Ob Woon Sen Mo Din (letterlijk: garnalen gebakken met mung bean vermicelli noedels in kleipot) wordt veel gegeten in de provincie Nakhon Pathom, dat ligt op ongeveer 58 km van Bangkok. Het gerecht maakt onderdeel uit van “Dto Jiin” een soort Chinese rijsttafel met een set van 10-12 gerechten inclusief dessert en wordt geserveerd aan de ronde tafels voor 10-12 personen. Veel Thai laten een dergelijke rijsttafel bezorgen als catering bij een belangrijke gebeurtenis.

Voor het gerecht worden grote tijgergarnalen of zoetwatergarnalen gebruikt. Goong ob woon sen is een verzameling van meerdere smaaksensaties zoals varkensvlees, gember, zwarte peper, koriander, noedels en garnalen. Het geheel wordt gedecoreerd met groenten.

Zoals gezegd, je zult naar dit gerecht moeten zoeken, maar als je het eenmaal gevonden hebt, is de beloning enorm!

Herkomst en geschiedenis

Goong Ob Woon Sen vindt zijn oorsprong in de rijke en gevarieerde culinaire tradities van Thailand. Thailand’s keuken is sterk beïnvloed door de culturele en historische interacties met naburige landen zoals China, wat terug te zien is in het gebruik van ingrediënten zoals sojasaus en noedels. Dit gerecht, hoewel diep geworteld in de Thaise culinaire traditie, toont sporen van deze externe invloeden.

Bijzonderheden

Wat Goong Ob Woon Sen zo bijzonder maakt, is de harmonieuze combinatie van eenvoudige, maar smaakvolle ingrediënten. De hoofdcomponenten zijn glasnoedels, gemaakt van mungbonen, en garnalen, vaak aangevuld met smaakmakers zoals knoflook, peper, korianderwortels en soms varkensvlees of kip. Het gerecht wordt langzaam gekookt, waardoor de noedels de rijke aroma’s en smaken van de kruiden en zeevruchten absorberen.

Smaakprofielen

Goong Ob Woon Sen is een ware smaakexplosie. De glasnoedels zijn licht en bijna doorzichtig, met een subtiele smaak die de krachtige aroma’s van de garnalen en kruiden absorbeert. De garnalen brengen een ziltige, zeeachtige frisheid, terwijl ingrediënten zoals sojasaus, oestersaus, en soms een beetje suiker een diepe umami-smaak toevoegen. Het gebruik van lokale kruiden en specerijen zoals knoflook, zwarte peper, en korianderwortel draagt bij aan de complexiteit van het gerecht, resulterend in een evenwichtige mix van zoet, zout, zuur en pittig.

De textuur is ook belangrijk in Goong Ob Woon Sen. De noedels zijn zacht maar toch stevig, terwijl de garnalen een aangename stevigheid bieden. Het eindresultaat is een gerecht dat zowel in smaak als in textuur rijk en bevredigend is.

Goong Ob Woon Sen (glasnoedels met garnalen) zelf maken

Goong Ob Woon Sen is een Thais gerecht met gegrilde garnalen en vermicelli-noedels. Hier is een recept om het thuis te maken:

Ingrediënten:

  • 250 gram rijstvermicelli-noedels
  • 500 gram grote garnalen, ontdaan van de schil en de darmen
  • 1 eetlepel olie
  • 1 ui, gehakt
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 1 eetlepel Thaise vissaus
  • 1 eetlepel zoete ketjap
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • 1 eetlepel palmsuiker
  • 1 eetlepel vissaus
  • 2 eetlepels koriander, fijngehakt
  • 1 eetlepel limoensap
  • 2 eetlepels geroosterde pinda’s, gehakt

Bereiding:

  1. Kook de vermicelli-noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel af onder koud water. Snijd de noedels in korte stukken.
  2. Verhit de olie in een wok of grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de garnalen toe en bak tot ze roze zijn, ongeveer 2-3 minuten per kant. Verwijder de garnalen uit de pan en zet apart.
  3. Voeg de ui, knoflook en rode peper toe aan de pan en bak tot de ui zacht is, ongeveer 2-3 minuten. Voeg de Thaise vissaus, zoete ketjap, lichte sojasaus, palmsuiker en vissaus toe en bak nog 1 minuut.
  4. Voeg de noedels, garnalen en koriander toe aan de pan en roer alles goed door elkaar. Voeg het limoensap toe en roer nog een keer goed door.
  5. Serveer het gerecht op een bord en garneer met de geroosterde pinda’s.

Eet smakelijk!

Disclaimer: er zijn vele manieren om een Thais gerechten te bereiden. Ook kunnen de ingrediënten verschillen, er bestaan nu eenmaal verschillende variaties. Dus mogelijk kom je nog een recept voor dit gerecht tegen die er anders uitziet. Dat is normaal, omdat dit ook met locale invloeden te maken kan hebben of met de voorkeuren van de kok. 

Over deze blogger

Redactie
Redactie
Bekend als Khun Peter (62), woont afwisselend in Apeldoorn en Pattaya. Al 14 jaar een relatie met Kanchana. Nog niet gepensioneerd, heb een eigen bedrijf, iets met verzekeringen. Gek op dieren, vooral honden en muziek.
Genoeg hobby's, maar helaas weinig tijd: schrijven voor Thailandblog, fitness, gezondheid en voeding, schietsport, ouwehoeren met vrienden en nog wat eigenaardigheden.

2 reacties op “Goong Ob Woon Sen (Glasnoedels met garnalen) met recept”

  1. mcmbakker zegt op

    Dit is één van mijn lievelingsgerechten uit de Thaise keuken: heerlijk!

  2. Mcmbakker zegt op

    Ook weer zo’n heerlijk gerecht. Maak het soms zelf.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website