Geheimen van de Thaise keuken: Nam Phrik Kapi (Garnalenpasta-chilisaus met groenten)
Natuurlijk kennen wij allemaal wel Tom Yum Goong, Phat Kaphrao, Pad Thai en Som Tam, maar de Thaise keuken kent meer gerechten die jouw smaakpapillen in opperste staat van verrukking zullen brengen. Veel van deze gerechten zijn te vinden in de regio’s, zoals Nam Phrik Kapi (Garnalenpastasaus met groenten) น้ำพริก กะปิ.
Nam phrik (chilisaus) is een belangrijk onderdeel van traditioneel Thais eten. Er zijn waarschijnlijk honderden versies van deze zelfgemaakte chilisausen, waarbij elke regio zijn eigen specialiteit heeft.
Deze chilisaus die in heel Thailand populair is, bestaat uit gefermenteerde garnalensaus gemengd met fijngestampte chilipepers en limoensap. De saus past heel goed bij gebakken vis, zoals makreel en gekookte groenten zoals kool of verse groenten, komkommer en aubergines. Maar je kan het gewoon bovenop je rijst scheppen als smaakmaker.
De ingrediënten van Nam Phrik Kapi zijn:
- Garnalenpasta
- Kleine sjalotjes
- Knoflook
- Chilipepers
- Palmsuiker
- Vissaus
- Limoensap
- Erwten aubergine
Maar zoals gezegd zijn er verschillen per regio.
Deze saus vind ik in het bijzonder lekker met paarse aubergines, die in plakjes zijn gesneden, en dan gedoopt in geklust ei en gebakken in de pan of frituur.