De Thaise keuken kent een variëteit aan exotische gerechten die jouw smaakpapillen in opperste staat van verrukking zullen brengen. Sommige van deze heerlijkheden zijn in de regio’s te vinden. Vandaag een gerecht uit de Isaanse keuken: Kai yang (ไก่ ย่าง) oftewel gegrilde kip.

Kai yang staat ook bekend als kai ping of gai ping en is een gerecht afkomstig uit Laos en Isaan (Noordoost Thailand), maar wordt nu in heel Thailand gegeten. Het is typisch streetfood en volop verkrijgbaar.

Omdat het een typisch Laotiaans/Isaans gerecht is, wordt het vaak gecombineerd met groene papajasalade en kleefrijst. Het wordt ook gegeten met groenten, en vaak gedoopt in pittige sauzen zoals Laotiaanse jaew bong.

In Thailand zijn er ook veel bekende moslimvariëteiten van Kai yang die helemaal niet van Lao-oorsprong zijn, maar meer lijken op de gegrilde kip uit Maleisië.

Ingrediënten en bereiding

Een hele kip wordt vaak gehalveerd en platgeslagen. Het wordt gemarineerd en vervolgens gedurende een lange tijd op een laag vuur op een houtskoolvlam gegrild. De marinade bevat meestal vissaus, knoflook, kurkuma, korianderwortel (koriander) en witte peper. Er zijn veel variaties, en het is ook vrij gebruikelijk om zwarte sojasaus, hoisinsaus, sjalotten, bladeren en zaden van koriander, citroengras, chili, gember, azijn en palmsuiker te gebruiken.

1 reactie op “Verrassingen uit de Thaise keuken: Kai yang of Gai yang (gegrilde kip uit Isaan)”

  1. johny zegt op

    Ooit eens een gehele gegrilde kip gekocht in Prasat Surin. Heel mooi bruin aan de buitenkant, zag er heel smakelijk uit om thuis te eten. Bij de eerste hap was de ontgoocheling enorm, ze was eerst gaargekookt en dan aan de grill gehangen. Hoe komen sommigen toch op het idee om op zo een manier zaken te doen? Sindsdien nooit meer een gehele gegrilde kip willen kopen, wel in stukken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website