Verrassingen uit de Thaise keuken: Kaeng Khanun (Groene Jackfruit curry soep) met recept
Natuurlijk kennen wij allemaal wel Tom Yum Goong, Phat Kaphrao, Pad Thai en Som Tam, maar de Thaise keuken kent meer gerechten die jouw smaakpapillen in opperste staat van verrukking zullen brengen. Veel van deze gerechten uit de Thaise keuken zijn te vinden in de regio’s. Een voorbeeld daarvan is Kaeng Khanun (Groene Jackfruit curry) uit Noord-Thailand, met een eigen unieke smaak.
Kaeng Khanun is een lichte kerriesoep en heeft wat overeenkomsten met de beroemde Tom Yum soep. Net als de Tom Yum is Kaeng Khanun ook een spicy, zurige soep, maar dan met de fruitige smaak van een jonge onrijpe jackfruit en cherrytomaten. Hoewel het vaak wordt geserveerd met hunky, stukjes varkensvlees, kan het ook worden gegeten als een vegetarische of veganistische optie zonder vlees. Interessant genoeg wordt de exotische jackfruit geprezen als een vleesvervanger vanwege de vergelijkbare textuur en smaak.
Net als andere currygerechten, wordt Kaeng Khanun samen met jasmijnrijst gegeten of zoals vaker in het noorden, met kleefrijst. Een minder bekend Thais geheim is dat sommige locals er dol op zijn om in de soep stukken knapperige varkenszwoerd te dopen. De knapperige korst in combinatie met de curry is overheerlijk.
Kaeng Khanun (Groene Jackfruit curry) recept
“Kaeng Khanun” is een Thais gerecht met jackfruit. Hier is een recept om te proberen.
Ingrediënten:
- 1 grote jackfruit, geschild en in hapklare stukjes gesneden
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 1 kleine ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel rode currypasta
- 1 kopje kokosmelk
- 2 eetlepels tamarindepasta
- 2 eetlepels vissaus
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels fijngehakte verse koriander voor garnering
Bereiding:
- Verwarm de olie in een grote sauspan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot de ui glazig is, ongeveer 5 minuten.
- Voeg de currypasta toe en roer tot het aromatisch is, ongeveer 1 minuut.
- Voeg de jackfruit, kokosmelk, tamarindepasta, vissaus, suiker en zout toe. Breng aan de kook, verlaag vervolgens het vuur en laat zachtjes koken tot de jakfruit zacht is, ongeveer 20 minuten.
- Voeg wat cherrytomaatjes toe. Garneer met verse koriander en serveer heet.
Eet smakelijk!