Eten in het donker

Door Gringo
Geplaatst in Eten en drinken, Restaurants, Thailand tips
Tags:
13 november 2012

Soms kom je in een restaurant of eigenlijk vaak een bistro, dat “voor de gezelligheid” romantisch verlicht is met schemerlampjes en kaarsjes. Je kunt het menu nauwelijks lezen en van hetgeen je op je bord krijgt moet je soms aannemen, dat je dat ook werkelijk besteld hebt.

Maar het kan nog erger, namelijk eten in een restaurant, dat opzettelijk geheel in het donker is gehuld. Dine in the dark (DID), eten in het donker dus!

Zintuigen

Een belangrijk aspect van lekker eten is de presentatie van een maaltijd, op je bord moet “een plaatje” zichtbaar zijn. In dit nieuwe restaurant in Bangkok zie je echter geen hand voor ogen, dus komt het aan op andere zintuigen als smaak, reuk en tast. Ik snoof, ik prikte met mijn vork en gebruikte mijn vingers om te voelen wat er op het bord voor mij lag en stak het daarna in mijn mond in de hoop, dat ik dan zou proeven wat ik at. Mijn tafelgenoten, andere gasten, allen onzichtbaar, en ikzelf concentreerden zich op de drie zintuigen ruiken, voelen en proeven, om vast te stellen of je nu een garnaal of een champignon in je mond had.

Ondoorgrondelijk

Het eten van een maaltijd was nog nooit zo ondoorgrondelijk. Niet alleen was het de eerste keer dat ik een maaltijd in het donker at, maar ook de eerste keer dat ik met mijn gezicht zo dicht bij het eten kwam, dat mijn neus in de saus werd gedoopt. Ik hoefde mij er niet voor te schamen, want niemand kon het zien, ook niet toen ik het rietje van mijn jus d’orange bijna in mijn oog kreeg, toen ik naar mijn glas boog. Misschien waren er wel etensresten tussen mijn tanden blijven steken, maar ook mijn tafelgenoten hadden tijdens ons gesprek mogelijk wel etensresten op hun lippen. Niemand die zich er aan stoorde, want onzichtbaar, ik vond die gedachte eigenlijk wel hoogst komisch.

Sceptisch

Ik geef toe, dat ik nogal sceptisch was over een bezoek aan dit “zichtvrije” restaurant, maar alles wat ik vooraf bedacht bleek totaal anders. De sfeer in de ruimte was tijdens het twee uurtjes durende diner, ondanks de duisternis aangenaam: licht geroezemoes van de verschillende gesprekken aan de tafels gedempt door eigentijdse loungemuziek; het eten, zowel de Thaise als de westerse gerechten waren van hoge kwaliteit en uitstekend van smaak: de service van onze gastheer/gids was vriendelijk en bekwaam en ook op de prijs van 850 Baht voor een 3-gangen maaltijd inclusief water en vruchtensap viel niets aan te merken.

Visueel gehandicapten

DID werd in januari van dit jaar geopend door de ervaren restaurateurs Julien Wallet-Houget en Benjamin Baskin. Het initiële doel was de invoering van iets nieuws in culinair Bangkok, dat tegelijkertijd werkgelegenheid zou bieden aan visueel gehandicapten.

Daarom, in tegenstelling tot sommige soortgelijke donkere eetgelegenheden in andere delen van de wereld, waar het personeel voorzien is van nachtkijkers, zijn alle 15, meertalige personeelsleden in deze DID met 60 zitplaatsen visueel gehandicapte mensen die zijn opgeleid om de gasten te begeleiden en bijstand aan slechtziende klanten te verlenen. Ondanks dit sociale aspect, heeft DID zich gepositioneerd als een prima restaurant, waar gastronomische gerechten, aangename sfeer, efficiënte service en fantastisch entertainment in het pikkedonker heel goed te combineren zijn gebleken.

Live muziek

Op zondag wordt de gasten een jazzavond geboden, traditionele Thaise muziek en poëzie op woensdag, akoestische muziek op vrijdag en een gitaarrecital op zaterdag. Een beetje ongebruikelijk eigenlijk voor dit soort restaurants, waar in het algemeen de stilte tijdens het eten overheerst, maar Baskin zegt: “In het donker neigen de mensen zich open te stellen voor nieuwe ervaringen. De duisternis verhoogt niet alleen hun gevoel voor smaak, maar ook ander zintuigen worden intensiever gebruikt. Het idee van live muziek in het donker was om een soort mysterieus gevoel te geven. De gasten horen de muziek beter en kunnen daarbij hun fantasie de vrije loop geven. Volgens de eigenaren is het restaurant helemaal vol in het weekend, en 70% van de klanten zijn Thais.

Reacties

” Onze gasten reageren verschillend op dit eten in de duisternis. Sommigen worden extreem emotioneel, sommigen enthousiast en een aantal blijft erg kalm, afhankelijk van hun persoonlijkheid, cultureel perspectief en de mensen in hun gezelschap,” zegt

Baskin, “In het donker krijg je een sensationeel gevoel, maar ook momenten van zelfreflectie. Men gaat nadenken over zichzelf en anderen, ook aan bepaalde gebeurtenissen in hun leven, maar vooral belangrijk is de sfeer in het restaurant, dat trouwens niet verpest wordt door mobieltjes, iPads en dergelijke.

Locatie

Het DID restaurant in Bangkok bevindt zich op de 2e verdieping van Ascott Sathorn Building, South-Sathorn Road. Bel 02-676-6676 voor reserveringen en kijk ook nog even naar het promotiefilmpje hieronder.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NL7iLFnt_Xg[/youtube]

Beknopt en vrij naar een recent artikel (Dark night rises) in de Bangkok Post


» Laat een reactie achter


3 reacties op “Eten in het donker”

 1. Rik zegt op

  Dit is nou iets wat we de volgende keer als we naar Thailand gaan zeer zeker gaan doen. Het lijkt me een zeer uitdagende en uiterst bijzondere ervaring. Uitdagend want zie het eten en drinken maar eens zonder al teveel kliederen naar binnen te krijgen en bijzonder om eens mee te maken hoe het is om niets te kunnen zien en terug te moeten vallen op al je zintuigen. Bedankt voor de tip!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 2 stemmen)
 2. jogchum zegt op

  Eten in het donker. Vraag me echter af hoe donker dat is. Mensen zullen toch moeten betalen? Ik vind het een gek idee. Maar ja, niet ieder mens is gelijk.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 2 stemmen)
 3. louise zegt op

  Morgen Gringo,

  Dit is nu iets waar ik nog nooit van heb gehoord.
  Maar wanneer in Bangkok, (zal wel voor paspoort zijn) toch maar eens proberen.

  Nu moet ineens iemand naar het toilet, dan denk ik toch dat dat gepaard gaat door een duikvlucht via andermans gerechten, duikend door de wijnglazen en maar hopen dat je de juiste richting hebt gekozen toch???
  Dit werkt nu al op mijn lachspieren.

  Gr.
  Louise

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website