MIA Studio / Shutterstock.com

Vraag het aan een willekeurige Thai en met een grote waarschijnlijkheid zal die persoon bevestigen, dat het eten van durian in combinatie met het drinken van alcoholische drankjes kan leiden tot een vroegtijdige dood.

Geen wetenschappelijk bewijs

Als u op zoek gaat naar de gezondheidsaspecten van durian – een vrucht voor velen een lekkernij, voor anderen een gruwel – zult u zien dat bovengenoemde bewering door geen enkele wetenschappelijk bewijs ondersteund wordt. Het wordt op meerdere websites afgedaan als een fabeltje. Men maakt daarbij wel de kanttekening dat het eten van durian in combinatie met alcohol ernstige problemen in de spijsvertering en een opgeblazen gevoel kan veroorzaken en misschien moet worden vermeden.

Fabel

De vraag of het inderdaad om een fabel of de waarheid gaat, kwam afgelopen week weer eens ter sprake, nadat de politie een dakloze Thai dood aantrof in een bushok in Na Jomtien bij Pattaya. De man was gekleed in een lendendoek en werd dood in een zittende positie gevonden, leunend tegen een steun van de “sala” langs de weg. Er waren geen verwondingen aan het lichaam.

Doodsoorzaak

De man stond in de buurt bekend als een zware drinker, dat hij kon kopen van geld dat hij soms verdiende voor wat schoonmaakwerkzaamheden van bewoners. De politie gaat er van uit dat de man door overmatig gebruik van “lao khao” en het eten van een grote hoeveelheid durian is overleden. Deze combinatie heeft geleid tot een lichaamsconditie dat door de Thai “rom nai” wordt genoemd.

Rom nai

Rom nai kan omschreven worden als een verhoging van lichaamstemperatuur, maar wordt medisch meestal in verband gebracht met aften in de mond en het tandvlees. De Thai zal dan ook geen alcohol drinken in combinatie met zoetigheid, maar juist met iets zoutig. U kent ongetwijfeld de gewoonte om bij het drinken van een shot tequila een likje zout in te nemen.

Tenslotte

Er wordt nog autopsie op het lichaam van de overleden man verricht, maar hoe dan ook, durian is niet geschikt als borrelhapje.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website