Vraag het aan een willekeurige Thai en met een grote waarschijnlijkheid zal die persoon bevestigen, dat het eten van durian in combinatie met het drinken van alcoholische drankjes kan leiden tot een vroegtijdige dood.

Geen wetenschappelijk bewijs

Als u op zoek gaat naar de gezondheidsaspecten van durian – een vrucht voor velen een lekkernij, voor anderen een gruwel – zult u zien dat bovengenoemde bewering door geen enkele wetenschappelijk bewijs ondersteund wordt. Het wordt op meerdere websites afgedaan als een fabeltje. Men maakt daarbij wel de kanttekening dat het eten van durian in combinatie met alcohol ernstige problemen in de spijsvertering en een opgeblazen gevoel kan veroorzaken en misschien moet worden vermeden.

Fabel

De vraag of het inderdaad om een fabel of de waarheid gaat, kwam weer eens ter sprake, nadat de politie een dakloze Thai dood aantrof in een bushok in Na Jomtien bij Pattaya. De man was gekleed in een lendendoek en werd dood in een zittende positie gevonden, leunend tegen een steun van de “sala” langs de weg. Er waren geen verwondingen aan het lichaam.

Doodsoorzaak

De man stond in de buurt bekend als een zware drinker, dat hij kon kopen van geld dat hij soms verdiende voor wat schoonmaakwerkzaamheden van bewoners. De politie gaat er van uit dat de man door overmatig gebruik van “lao khao” en het eten van een grote hoeveelheid durian is overleden. Deze combinatie heeft geleid tot een lichaamsconditie dat door de Thai “rom nai” wordt genoemd.

Rom nai

Rom nai kan omschreven worden als een verhoging van lichaamstemperatuur, maar wordt medisch meestal in verband gebracht met aften in de mond en het tandvlees. De Thai zal dan ook geen alcohol drinken in combinatie met zoetigheid, maar juist met iets zoutig. U kent ongetwijfeld de gewoonte om bij het drinken van een shot tequila een likje zout in te nemen.

Tenslotte

Er wordt nog autopsie op het lichaam van de overleden man verricht, maar hoe dan ook, durian is niet geschikt als borrelhapje.

10 reacties op “Durian eten in combinatie met alcohol kan dodelijk zijn, of niet?”

 1. ruud zegt op

  Ik heb zelf wel gemerkt, dat mijn lichaamstemperatuur ‘ s morgens ongeveer 0,5 tot 1 graad hoger is als ik de dag ervoor durian heb gegeten.
  Normaal gesproken is die 36,5.
  Mogelijk dat dat effect in combinatie met alcohol wordt versterkt.
  En als je dan ook nog in de hitte buiten bent…

 2. nok zegt op

  het is algemeen bekend in Thailand (het is geen fabeltje) om alcohol en Durian niet tezamen te consumeren.
  Mijn partner houdt van een wijntje maar zal nooit een Durian met alcohol combineren, de combinatie is ook niet om over naar huis te schrijven.

 3. Rudolf P zegt op

  Op de vraag of je kan drinken na eten durian is het antwoord van mijn vrouw: dead.
  Waarom?: durian very loan.

 4. Maryse zegt op

  Een Thaise vriend vertelde mij jaren geleden dat de combinatie Durian en alcohol slecht en zelfs pijnlijk voor je darmen is. Zelf lust hij graag een biertje maar ook Durian. Dus was het voor hem altijd heel streng kiezen. Durian eten ? Dan 24 uur daarna geen biertje!
  Zelf weet ik het niet. Ik drink graag dagelijks een Sangsom soda en dus blijf van de Durian af….

 5. Marino zegt op

  Ik heb een durian tuin. Ik drink soms bier soms wijn bij het eten van een durian. Ik leef nog altijd.

 6. Adriaan zegt op

  Ik moet het thuis ook regelmatig aanhoren, dat het eten van durian in combinatie met alcohol niet goed is.
  Volgens mij is het een broodje aap verhaal. In mijn jeugd hoorde ik ook verhalen over geüniformeerde oosterburen, die in de jaren 40-45 bier te drinken kregen met daarbij onbeperkte hoeveelheden kersen of druiven. Het fruit zou dan dusdanig gaan gisten (ondanks het maagzuur?), dat hun ingewanden opzwollen en de gasten daaraan overleden. Dat is volgens mij wat overdreven, maar ik geloof zonder meer dat de combinatie van grote hoeveelheden fruit met (te) veel alcohol tot buikklachten lijden. Hetzelfde zal gelden voor de durian, die je volgens mij gewoon als dessert kan eten, na een maaltijd met een glas wijn. De prijs van durians is de laatste jaren (mede door veel export naar China) echter dusdanig gestegen, dat je van hele goede huize moet komen om er te veel van te eten.

 7. TheoB zegt op

  Het lijkt mij hoogst onwaarschijnlijk dat die alcoholverslaafde dakloze gestorven is aan een combinatie van alcohol en doerian. Zoals Adriaan al zegt is doerian nogal prijzig, dus vind ik het zeer onwaarschijnlijk dat die dakloze dusdanige hoeveelheden doerian kon kopen/krijgen dat het levensbedreigend kon zijn. Als een alcoholverslaafde moet kiezen tussen alcohol en voedsel wordt gekozen voor alcohol niet voor een luxe voedsel.
  Het lijkt mij veel aannemelijker dat die man uiteindelijk bezweken is aan de gevolgen van levercirrose.

 8. Maarten Vasbinder zegt op

  Bij ons in het dorp zeiden ze altijd dat je van koffiedrinken rood haar kon krijgen

  • chris zegt op

   Ik eet gewoon nooit Doerian. (wink)

 9. Ger-Korat zegt op

  Nou ik heb het even uitgezocht; degene overlijdt door het drinken van alcohol. Het hele verhaal valt dezelfde categorie als dat je in de bus stapt en overlijdt of dat je een Thaise schone ziet en een hartaanval krijgt. Allemaal toevalstreffer alhoewel geen toeval maar gerede kans want er zijn nu eenmaal veel mensen en er is veel alcohol, er zijn veel Thaise schonen, er krijgen velen een hartproblemen etc. Voor een betere kijk op de combinatie heb ik een artikel gebonden, conclusie mag je hieruit trekken dat durian de afbraak van alcohol belemmert, en dan kun je ook nog denken dat vele Aziaten genetisch niet tegen een glaasje alcohol kunnen en daardoor extra vatbaar zijn voor een alcoholvergiftiging.

  https://duriandelivery.com.sg/durian-alcohol-know-real-deal/

  en een link dat Aziaten vaak niet tegen alcohol kunnen vanwege genetische eigenschappen:
  https://www.alcoholinfo.nl/feiten/waarom-kunnen-mensen-uit-azie-slechter-tegen-alcohol


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website