Wanneer je voor de Thaise koning een vijfgangenmenu bereidt, moet je er twee monden bij tellen: die van zijn voorproevers. Dat ondervond de Maldegemse grillexpert Peter de Clercq in Bangkok.

De Thaise koninklijke familie bestelde een vijfgangenmenu bij Peter De Clercq. ‘Tijdens de bereiding keken twee veiligheidsagenten constant mee over mijn schouders’, vertelt de voormalige wereldkampioen barbecueën.

“Ik moest het menu voor vijf personen klaarmaken: niet alleen voor de koning en koningin en hun dochter, maar ook voor twee voorproevers.”Wat hij bereidde? “Canneloni met gerookte zalm en mango, roquettesoep, gegrilde tarbot met tuinkruiden, en filet mignon gegrild op houtschilfers van vaten lambiek Timmermans, met gegrild Belgisch witloof en een Duvelsausje. Als dessert koos ik voor warme cake met Belgische chocolade.”

Peter de Clercq kookte gisteren ( zondag) een vijfgangenmenu voor de Thaise koning Bhumibol. Het is de afsluiter van een Belgische kookweek waarin De Clercq zijn kunsten toonde in het steakrestaurant Prime van het Millennium Hilton Hotel in Bangkok.

Millennium Hilton Hotel

Begin dit jaar reisde Peter De Clercq met zijn gezin reis naar Bangkok. Daar raakte hij in het Millennium Hilton Hotel aan de praat met de Italiaanse chef Lorenzo Rosso. Toen die hoorde dat Peter in 2003 wereldkampioen barbecue was, toonde de Italiaanse chef meteen interesse.

Een tijdje later ontving Rosso een kookboek van Peter De Clercq. Toen was het echt duidelijk dat Peter perfect zou passen als gastkok, vertelde Lorenzo Rosso begin oktober aan onze krant.

Hij nodigde Peter uit om in november een week zijn grillkunsten te demonstreren. De komst van Peter De Clercq ging niet onopgemerkt voorbij want de krant Bangkok Post besteedde al aandacht aan de komst van de wereldkampioen barbecue.

Speculaas en witloof

Peter De Clercq laat de gasten in zijn gerechten kennismaken met enkele Belgische specialiteiten zoals speculaas, geitenkaas met Belgisch witloof en gegrilde dunne lende met Belgisch bier en aardappelen.

De koninklijke familie van Thailand dineert af en toe in het hotel en was op de hoogte van de komst van de Belgische chef.  Een paar dagen gelden bood zich iemand van het koninklijk paleis aan in het hotel, met de vraag of Peter De Clercq zondag een vijfgangenmenu kon bereiden voor koning Bhumibol, zijn vrouw en dochter.

Het menu werd bereid in het hotel en daarna door het paleis afgehaald. Koning Bhumibol stond er op om wat te proeven van de Belgische keuken.

Zondag was de laatste dag van de Belgische kookweek in Bangkok die werd afgesloten met brunchspecialiteiten waarbij sommige gasten mochten dineren aan de tafel van de chef.

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Belgische kok kookt voor Thaise koning”

  1. Dirk de Noorman zegt op

    Mooi argument om de Thai aan het “Farang food” te laten wennen. Of stel je voor; een fusion tussen deze beide topcuisines van de wereld!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website