Alcoholvrij bier te koop in Pattaya

Door Gringo
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: , ,
6 juni 2017

Naar aanleiding van mijn verhaaltje over de introductie van Heineken.0.0 alcoholvrij bier en het besluit van Heineken om dit bier niet in Thailand te gaan verkopen, kwamen er vragen welke alcoholvrije bieren er in Thailand dan wel te koop zijn. Ik heb een beperkt marktonderzoek in Pattaya gedaan en heb toch maar even 8 verschillende merken gescoord.

Bij Villa Market in Avenue Shopping Centre stond Clausthaler alcoholvrij eenzaam en alleen tussen een assortiment internationale bieren, alle andere merken vond ik in Friendship Supermarket op South Pattaya Road. Oettinger en Erdinger alcoholvrij waren ook te koop bij Best Supermarket bij de Delphin Roundabout in Pattaya Noord. Alle merken zijn van Duitse oorsprong en de biertjes zijn dan ook alle geïmporteerd. Dat is aan de prijs wel te zien, want alcoholvrij bier drinken in Thailand is niet bepaald goedkoop.

Ik heb alle merken in huis gehaald, waarbij Friendship nog voor een vrolijke noot zorgde. Toen ik mijn bieraankopen ter afrekening aanbood, werd dat in eerste instantie geweigerd. Het was namelijk rond drie uur ’s middags en dat is spertijd voor de verkoop van alcoholische dranken. Ik wees op 0.0 op één van de flesjes, cheffin erbij en de lucht werd geklaard. Thuisgekomen stelde ik een internationale jury (mijn Amerikaanse buurman, mijn Thaise vrouw en ik zelf) samen met wie ik tijdens het Pinksterweekend een smaaktest heb uitgevoerd. Dit zijn onze bevindingen:

1. Erdinger, flesje 33 cl. 95 Baht bij Friendship en Best Supermarket

De onbetwiste winnaar van onze test. Het is een verfrissend ongefilterd tarwebier. Erdinger alcoholvrij komt dichtbij gewoon bier, lekker vol in de mond, waarbij het Thaise jurylid ook nog appel proefde.

Waarderingscijfer: 9

2. Weihenstephan, flesje 50 cl, 125 Baht bij Friendship

Ook een ongefilterd tarwebier met een mooi witte schuimkraag. Iemand op Internet proeft er kruidnagel en fruit in, de jury oordeelde, dat het wat zurig (pi-au) smaakte alsof er citroenen zijn gebruikt. Toch ook wel lekker. Ik drink het gewone bier van dit merk wel eens bij het eten in een Duits restaurant hier in Pattaya.

Waarderingscijfer: 8

3.  Clausthaler, blikje 33 cl, 103 Baht bij Villa Market

Ik kende dit merk, want als ik voor mijn werk door Duitsland reed, nam ik vaak bij de lunch in een wegrestaurant een Clausthaler. Het is een goudgeel biertje met een hoppige geur, dat redelijk in de buurt van “echt” bier komt. Zelf vind ik, dat dit bier, maar ook de andere, die hierna volgen, een muffe nasmaak hebben. Die mening werd niet door de andere juryleden gedeeld.

Waarderingscijfer: 7,5

4. Warsteiner, flesje 33 cl, 95 Baht bij Friendship

Warsteiner profileert zich als een isitoon drankje en heeft volgens de website een authentieke pilsenersmaak. Het lest de dorst en zorgt na het sporten voor een fris en energiek gevoel en bevordert snel herstel van vermoeide spieren. Ook goed om bij het eten op tafel te zetten.

Waarderingscijfer: 7

5.  Gerstel, blikje 50 cl, 95 Baht bij Friendship

Ik kreeg de indruk van Nederlandse websites, dat dit bier niet meer te koop is. Is ook geen echte ramp, want het is neutraal smakend bier, geen aanrader

Waarderingscijfer: 6

 6. Krombacher, flesje 33 cl, 115 Baht bij Friendship

Van een website: het is de typische volle smaak , dat Krombacher alcoholvrij zo bijzonder maakt. De eeuwenoude bronwaterbron met de specifieke samenstelling van mineralen zorgen voor een alcoholvrij biertje, dat door velen als het allerbeste wordt gewaardeerd. Beetje overdreven, want ook dit bier kreeg maar een matige waardering van de jury.

Waarderingscijfer: 6

7. Bitburger, flesje 33 cl, 95 Baht bij Friendship

Wil ook als isotonische aangemerkt worden, maar dan zullen ze toch wat aan de neutrale smaak moeten doen. De jury was niet enthousiast.

Waarderingscijfer: 6

8. Oettinger, blikje 50 cl, 95 Baht bij Friendship en Best Supermarket

Door bier wordt dorst een fijn gevoel, zegt de brouwer. Dat kan wel zijn, maar het lessen doen we niet met dit bier. Oettinger alcoholvrij claimt te smaken als een bitter tapbiertje, maar de jury was onverbiddelijk: niet drinken!

Waarderingscijfer: 4

Algeheel oordeel van de jury:

Of de trend in Europa, dat alcoholvrij bier wordt gedronken in verband met gezonder leven en verkeersveiligheid, ooit Thailand zal bereiken wordt door de jury zwaar betwijfeld. Overigens alcoholvrij betekent niet automatisch 0.0, enkele bieren bevatten minder dan 1% alcohol en dan mag het nog steeds alcoholvrij of alcohol-arm worden genoemd.

De Amerikaan zal geen alcoholvrij bier meer drinken na deze smaaktest, hij vond het maar niks.

De Thai kon er wel om lachen en deed af en toe of ze van dit bier dronken werd. Feit is, volgens haar, dat de Thai nauwelijks geïnteresseerd zal zijn. Wat anderen in een reactie ook al zeiden, de Thai wil alcohol, want dat maakt ze sanook.

Ik zelf had wel wat meer ervaring met alcoholvrij bier en zou het wel eens nemen bij het eten in een restaurant. Het bier is uiteraard ongeschikt voor een avondje stappen.

De prijs

De prijzen hierboven vormen een groot struikelblok. Ik vroeg twee ondernemers in de horeca en kreeg duidelijk te horen, dat het absoluut onverkoopbaar zal zijn. Het probleem van de prijs ligt volgens mij bij de invoerrechten en accijnzen. Alle hierboven beschreven bieren vond ik op internet aangeboden voor prijzen tussen 70 en 90 Eurocent.

Heineken

Heineken brouwt bier in Thailand en zou die invoerrechten en accijnzen kunnen vermijden. Als Heineken 0.0 tegen niet al te hoge kosten in Thailand kan worden gemaakt, zodat de verkoopprijs gelijk is aan het gewone bier zou het een doorbraak kunnen betekenen. Een grote markt zal het echter nooit worden.

16 reacties op “Alcoholvrij bier te koop in Pattaya”

 1. Carabao zegt op

  Wow, wat een marktonderzoek zeg, merci. Is het overigens niet Dolphin Roundabout?

 2. Thallay zegt op

  alcoholvrij bier bestaat niet. Er bestaan wel limonadedrankjes die onder die naam verkocht worden, maar op zich niets met bier te maken hebben. Het zijn gewoon limonades waaraan men met chemische middelen een biersmaakje heeft proberen gegeven. Surimi is ook geen crab, al smaakt het ernaar en zo zijn er talloze voorbeelden te geven van de volksverlakkerij door de (be)levensmiddelenindustrie.

  • Gringo zegt op

   Dat is toch wel een bijzondere kijk op alcoholvrij bier. Wat je vertelt wist ik niet.
   Ik heb bij de voorbereiding van bovenstaand verhaal even gekeken op de website van de Consumentenbond en daar staat het volgende:
   Hoe wordt alcoholvrij bier gemaakt?
   Alcoholvrij bier maken kan op 2 manieren:
   • Met vergisting
   Net als bij normaal pils ontstaat er alcohol. Deze wordt er later echter uitgehaald.
   • Zonder vergisting
   Er ontstaat geen tot nauwelijks alcohol door een ander soort gist te gebruiken en het bier op heel lage temperatuur te brouwen.

   Daar klopt dus volgens jou niets van. In onze biertest werden Duitse bieren getest, waarbij op de fles of het blikje staat, dat het gemaakt is volgens het Reinheitsgebot, Dus alleen natuurlijke producten gebruikt zonder enige chemische toevoeging. Klopt volgens jou dus ook niet.

   Kijk, ik wil alcoholvrij helemaal niet promoten, ik ben er ook niet echt een liefhebber van, maar we hoeven er ook geen onzin over uit te kramen.

   • D.D. zegt op

    Hoi Gringo,

    Met het Reinheitsgebot heb je al de definitie van bier uit 1516. Uit het huidige Duitsland. Dat zij vandaag ook meester zijn in alcoholvrij bierbrouwen, heeft de tijd en tijdsgeest uitgewezen. Want er is behoefte aan. Dat jullie ze hebben uitgeprobeerd, siert. Dank voor de opoffering en de beproevingen, want iets zegt me dat jullie na de test toch maar een écht glas bier hebben gedronken.

    Zij die het niet willen, alcoholvrij bier, hoeven het ook niet te drinken. En zij die het maar een fletse limonade vinden, kunnen beter bij echte – minder fletse – limonade blijven? Die met suiker gemaakt is, niet met gist dus. Iedereen content ?;~)

    Leuke bijdrage, we kunnen het hier thuis nog eens over hebben. Tussen pot en … pint.

   • Henk@ zegt op

    De Heineken 0/0 versie is nog het best van smaak volgens de Consumentenbond en mensen die walgen van alcoholvrij bier moeten dit toch echt eens proeven, een vergelijking met limonade is belachelijk en niet gestoeld op enige ervaring.

    • chris de boer zegt op

     Helemaal gelijk. Heb in mijn tijd als marktonderzoeker wel eens een test gedaan voor Heineken met ‘ervaren’ bierdrinkers: 4 biermerken, waarvan 1 alchoholarm en 1 alcoholvrij. Geschonken in een zwart glas. Slechts 4 op de honderd ervaren bierdrinkers kon het alcoholvrije bier correct benoemen. Smaak is voor een groot deel geur en bij bier ook de kleur. In een zwart glas zie je die kleur niet.

     • Rob V. zegt op

      Dat mag inmiddels toch wel wijd verspreid bekent zijn. Bij blind testen komt het vaak genoeg voor dat goedkoper (levensmiddelen) producten goed scoren en de dure of bekende merken niet per definitie in de top staan.

      – Wijnproevers die niet verschil merken als rode en witte wijn hetzelfde gekleurd zijn:
      http://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/563778/bizar-experiment-mensen-proeven-geen-verschil-tussen-rode-en-witte-wijn-als-het-dezelfde-kleur-heeft.html

      – Wijnproevers die nauwelijks onderscheid kunnen maken tussen een goedkope en een dure wijn:
      http://www.hpdetijd.nl/2011-04-14/wijn-is-wijn/

      – Het staat bij ook bij dat in enkele blinde Belgische biertests Jupiler en Heineken om het even scoorden of Heineken hoger dan Jupiler ook al horen we vaak dat “de Nederlandsers” of Heineken slecht brouwen maar wel goed in marketing zijn. *even googlen* Die van Jupiler vs Heineken kan ik zo 1-2-3 niet vinden maar wel Stella vs Heineken:
      http://www.hln.be/hln/nl/39/Lekker-Eten/article/detail/1989387/2014/08/14/Blinde-smaaktest-Stella-of-Heineken-Geen-kat-proeft-het-verschil.dhtml

      Natuurlijk zitten er wel smaak verschillen tussen de verschillende bieren (pilseners) maar geur, kleur, merk image etc. wegen ontzettend zwaar mee in de ervaring.

    • Gringo zegt op

     Ja, en Erdinger staat er mooi als eerste Duitser bij, die bij ons als beste uit de bus kwam.
     Zegt wel iets over de vakkundigheid van onze jury natuurlijk, ha ha!

   • Thallay zegt op

    inderdaad hoeven we er geen onzin over uit te kramen. Even voor de duidelijkheid. Ik heb levensmiddelentechnologie gestudeerd. Mijn Ex schoonvader was de grootste bierexpert van Nederland, die voor het Ministerie van Gezondheid de controles uitvoerde bij alle grote en kleine brouwerijen in Nederland. Ik heb hem op verschillende brouwerijtochten mogen vergezellen.
    De bieren werden gecontroleerd of ze aan de wettelijke voorschriften voldeden.
    Nog even voor de duidelijkheid, waar jullie het hier over hebben is een biersoort, namelijk de Pilsener of het pilsje Daarnaast bestaan er honderden andere biersoorten, ik ga ze niet opnoemen.
    Vroeger was Bavaria de enige brouwerij die een alcoholvrij bier kon produceren, doordat ze een procedé hadden waarbij geen alcohol ontstond. Ze hebben dit procedé altijd geheim gehouden. De vraag is of je bij dit drankje nog kunt spreken over pils of bier. Ik noem het limonade.
    Heineken kwam toen op de markt met Buckler, een alcohol arm bier, ik dacht 0,5 procent alcohol. Youp van ´t Hek heeft dat van de markt kunnen lullen.
    Voor mij maakt het allemaal op zich niets uit. Als iemand iets alcoholvrij of arm wil drinken en hij/zij vindt het nog smaken ook. Prima. Ik hou het graag bij een goed gekoeld pilsje.

 3. Cees1 zegt op

  Dat zal zeker geen grote markt worden in Thailand. En waarom zou je alcohol vrij bier kopen ?
  Bier heeft op zijn minst 5 % alcohol. Alles wat minder heeft is geen bier.Als je nu geen alcohol wil drinken.
  En zeker met die belachelijk hoge prijzen. Voor 3 flesjes koop je een fles whiskey
  Drink toch gewoon een frisdrank.

 4. D.D. zegt op

  Vraag me, even terzijde, af:
  Zijn de invoerrechten en accijnzen op alcoholvrij bier even hoog als alcoholhoudend bier?
  Want zoals geschreven, de prijs is een struikelblok om het aan de horeca te slijten.
  Als alternatief voor alcohol dan maar softdrink of water drinken drinken, tegen de dorst ;~)

 5. NicoB zegt op

  Dankjewel Gringo voor dit zo snel en uitgebreid marktonderzoek en dan ook nog de uitvoerig beschreven voorproeverij.
  Ga zeker gebruik maken van de gegeven informatie, leuk.
  NicoB

 6. De Aziaat zegt op

  Beste Thallay, Cees1 en Bram, waar willen jullie eigenlijk heen? Waarom reageren jullie als jullie er geen verstand van hebben en de groots mogelijke onzin uitkraamt? Ik voelde mij genoodzaakt omdat u nu op terrein komt wat mijn dagelijkse werk is! Lezers willen juiste info krijgen, dit is waarom we op een blog zitten! Allereerst wil ik Gringo bedanken voor zijn zeer leuke bijdrage en zijn prachtig verweer tegen de onzin van Thallay! Allereerst kan ik wel alles gaan uitleggen maar dat kunnen de mensen die kritiek hebben en nog erger ook nog met hoofdletters schrijven ( wat overigens verboden is ) lekker zelf uitzoeken op websites van krombacher of biernet etc.
  Ik zal wel een paar voorbeelden geven om mijn kritiek op de mensen die denken iets van de materie te weten van repliek te dienen.
  Een Krombacher alkoholfreies Bier bestaat wel en zit totaal geen alkohol in evenals Heineken 0,0 of Warsteiner 0,0, maar er bestaat ook een alkoholarm bier zoals Stender ( Grolsch ). Dus Bram Hoofdletter, u reactie klopt niet! Een bierland als Duitsland mag men toch gerust zeggen hebben de bieren oftewel de Pilsener zoals we zeggen een percentage alkohol van 4,8%!!! Hebben het hier over de Duitse topmerken Krombacher, Veltins, Warsteiner etc etc. Bier heeft op zijn minst 5% alkohol zoals u stellig schrijft is dus ook onzin Cees1. Volgende keer aub gewoon eerst allemaal u huiswerk doen voordat u opmerkingen heeft op een stuk waar veel tijd ingezeten heeft en zeer goed onderbouwd is!
  Verder Gringo wil ik u persoonlijk mededelen dat als een Krombacher Weizen alkoholfreies bier kunt kopen u deze eens moet proberen. Een aanrader op die hoge temperaturen in Thailand. Proost!

 7. Henk@ zegt op

  Alcohol vrij bier maakt momenteel een enorme opmars door in Nederland en niet om het minst om de gezondheidsaspecten die in Nederland kennerlijk een grotere rol spelen dan in Thailand.

  http://www.missethoreca.nl/cafe/artikel/2017/5/alcoholvrij-bier-is-bezig-aan-een-niet-te-stuiten-opmars-101267455

 8. ton zegt op

  Behalve Singha light schijnt er nu ook Singha 0,0 te zijn.
  Ik zag alleen Duitse bieren voorbij komen, dus mischien een welkome aanvulling.

 9. NicoB zegt op

  @Gringo, in reactie op je eerste artikel over het alcoholvrije0,0 % bier van Heineken uitte ik in een reactie de vraag of er ook alcoholvrij bier in Thailand te koop is.
  Kijk eens wat er gebeurd, je zegde als reactie terug dat je een marktonderzoek zou houden en vroeg even geduld. Ik heb er niet lang op hoeven wachten en ziedaar, je deed een marktonderzoek en zelfs een voorproeverij, hartstikke bedankt en leuk gedaan.
  Dan verzanden sommigen in een gedoe, wat is alcoholvrij, enz., wel soms wordt en mag bier waar 0,5 % alcohol in zit toch alcoholvrij genoemd. Vandaar dat Heineken aangeeft 0,0 %, dan weet je wat je hebt.
  Van een goed glas bier met alcohol kan ik genieten, dan komt er een producent, Heineken, die het bier ambachtelijk brouwt en in het productieproces de alcohol er uit haalt en een naar kleur, geur en smaak, enz. een mooi biertje brouwt. Prachtig toch, wil ik wat verkoelen en de dorst lessen en geen alcohol innemen heb ik een mooi product te pakken, nog geen Heineken, maar wel andere in Thailand verkrijgbaar blijkt uit je onderzoek, mooi toch. Met respect, nogmaals dank voor je moeite en groet,
  NicoB


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website