Thailand moet meer in infrastructuur investeren; dat bepaalt de toekomst van het land.’ Dit zegt Prasarn Trairatvorakul, gouverneur van de Bank of Thailand.

Investeringen in infrastructuur bedragen nu 16 procent tegen 23 procent voorafgaand aan de financiële criss van 1997. Maleisië en Vietnam hebben een veel hoger percentage.

Prasarn is niet enthousiast over het populistisch beleid van de huidige regering, zoals de belastingteruggave voor kopers van een eerste auto. De overheidsgelden die daarnaar toe gaan, zijn weggegooid geld. Die kunnen beter aan investeringen besteed worden. Bovendien zal de komende jaren de financiële last van de gezondheidszorg en werkloosheidsuitkeringen toenemen. Prasarn maakt zich ook zorgen over de financiering van het hypotheeksysteem voor rijst, omdat commerciële banken misschien te hulp worden geroepen.

De open economie van Thailand, door Barclays Capital berekend op 177 procent van het bbp, maakt haar kwetsbaar voor veel mondiale economische risico’s. Volgens Prasarn vormt de eurozone crisis een belangrijk risico voor Thailand, dat voor 25 procent van de export afhankelijk is van Europa en de VS. De grote vraag naar liquiditeit in Europa voor de herkapitalisatie van banken zou de instroom van kapitaal naar Thailand kunnen verminderen.

Niettemin is Prasarn optimistisch: het bancaire stelsel en de buitenlandse reserves zijn nu zelfs sterker dan in 2008 toen Lehman Brothers omviel. Na het Leman debacle duurde het 3 jaar voordat de kapitaalpositie van de banken terug was op het niveau van voor 2008. Thailands bankkapitaal wordt nu gewaardeerd op 1,19 triljoen baht. De buitenlandse reserves zijn van $111 miljard in 2008 gestegen naar $181,3 miljard per 23 september.

‘The short-term economic outlook is good, but the long-term outlook seems murky with several tough issues’, aldus de bankdirecteur.

www.dickvanderlugt.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website