‘De Thaise economie hapert’

Door Tino Kuis
Geplaatst in Economie
Tags:
27 juni 2019

De meeste tekenen wijzen erop dat het niet zo goed gaat met de economie in Thailand. De onzekere politieke situatie van de afgelopen jaar doet er geen goed aan.

Ik kwam een paar grafieken tegen over de Thaise economie. De eerste laat de groei van het bruto nationaal product (BNP) zien afgezet tegen die van andere Zuidoost Aziatische landen. Thailand blijft al jaren ver achter.

Een andere grafiek laat zien hoe zowel de consumptie als de export is gedaald.

Ik ben onzeker over de groei van het toerisme. Ik geloof niet zoveel van de jubelende cijfers. In Chiang Mai is al enige jaren een achteruitgang te zien. Men klaagt steen en been. Ik meen dat in andere toeristische gebieden hetzelfde beeld te zien is.

De oorzaak van deze achterblijvende groei wordt veelal toegeschreven aan de onzekere politieke situatie die investeringen belemmert. Persoonlijk denk ik dat de grote ongelijkheid, zelfs één van de grootste ter wereld, aan inkomen en bezit een heel belangrijke factor is.

Populistische maatregelen als een paar honderd baht per maand voor arme groepen zal niet veel helpen.

Hoe denken de lezers hierover? Wat is de reden van de beperkte groei en wat moet eraan gedaan worden? 

No votes yet.
Please wait...

41 reacties op “‘De Thaise economie hapert’”

 1. Johnny BG zegt op

  Ik ben geen econoom, maar dat maakt niet uit want die kunnen ook niet in de toekomst kijken en doen voorspellingen met een wetenschap uit het verleden.
  Daarnaast zijn er vele grafiekjes beschikbaar en is er ook nog zoiets als de waan van vandaag.

  Als ik dan even naar de Thaise beurs kijk dan staat de stand dik boven het zes jaren gemiddelde oftwel de investeerders hebben weinig last van de politieke ontwikkelingen.
  Sterker nog, na de aarzeling en daarop volgende daling om te zien welke richting de coup uit zou gaan is de beurs vanaf september 2017 meer waard dan voorheen https://www.set.or.th/en/market/setindexchart.html

  Daarnaast barsten de Thaise conglomeraten ook van het geld en dat wordt geïnvesteerd in alles en nog wat en het lijkt mij raar dat een commercieel bedrijf onnodig risico’s gaat nemen om mega shoppingmalls neer te zetten als ze weten dat het niets gaat opleveren.

  Als laatste kan ik naar de mensen in mijn omgeving kijken en dan kan ik niet echt zeggen dat ze erop achteruit zijn gegaan en mochten mensen het moeilijk hebben dan zijn het de oudjes en dan werkt in menig geval het stelsel dat de kinderen 1000-2000 baht p.p./ p.m. aan de ouders geven.

  Het haperen van de economie in de consumentenmarkt zie ik dan ook eerder als een normale afkoeling want je kan niet altijd blijven rennen. Hardlopers zijn doodlopers dus aan even rustig aan doen is niets verkeerds.

  • LOUISE zegt op

   1.
   De economie van Thailand wordt “omhoog” geschreven.
   Hiso exporteerd zoveel als hij kan, maar import blijft kilometers achter, wat resulteerd in het leegraken van de thaise spaarpot.
   Lees, het nationaal product kan deze neerwaardse spiraal ook niet tegen houden.
   Het toerisme is heel slecht en de chinese vloedgolf wordt gebracht naar de chin.ondernemer in Thailand.
   Misschien de chin.-thai ondernemer kan daar nog iets van meesnoepen, maar dan he bben we ook gehad.

   Een groep ddie we allemaal kennen, is bezig zijn pensioen en van vele nazaten veilig te stellen, maar de wereld gaat hier echt een stokje voor steken.
   Dat is mijn mening en ik denk dat de koers richting eindejaars velen van u zal verbazen.

   LOUISE

 2. RuudB zegt op

  De berichten van familie, vrienden en kennissen uit TH duiden al veel langer op verslechterende omstandigheden. Lonen stagneren, prijzen voor voeding en huishouding lopen op, leningen kunnen moeilijker terugbetaald, enz. TH mensen klagen erover dat er steeds minder farang te zien zijn: niet alleen als toerist, ook als huurder, als longstayer, als potentiële partner.

  Het meest vreemde was volgend bericht: een kennis van mijn vrouw woonde in bij haar zoon en vriendin, in hun woning gekocht in 2010 met 100% hypotheek. Wegens verlies van baan een paar jaar later ging vriendin bij hem weg. Hij zelf trok in bij een vriend, want kon/wilde in z’n eentje de maandtermijnen niet voldoen. Moeder bleef in de woning achter, wachtend op uitzetting door de bank. Echter anno 2019, zes jaar sinds de zoon niet meer betaald, woont zij er nog.
  Reden: TH banken worden dermate geconfronteerd met een immens groot aantal casussen van achterstallige betalingen/wanbetalingen en niet-terugbetalingen van met hypotheek belaste woningen, dat het de bank liever heeft dat die panden nog enigzins bewoond/onderhouden/gebruikt blijven, dan aan hun lot overgelaten en ten prooi vallen aan weer, wind, zon en ongedierte. Het aantal woningen overwoekerd door voormalig tuinaanplant is legio. Hetgeen inderdaad de conditie van TH staatshuishouding laat zien.

  Moeder vindt het allemaal prima: woont zonder huur of hypotheeklast, betaalt gewoon haar stroom-, water- en internetkosten, houdt de tuin bij en de woning schoon. Af en toe komt een bankmedewerker vragen of haar zoon bereid is om te gaan betalen, en als zij dan aangeeft dat dit niet het geval zal zijn, maakt hij een aantekening op een stuk papier en vervolgt zijn weegs. Naar de volgende, neem ik aan.

 3. Peter Van Lint zegt op

  Wanneer de Thaise Baht opnieuw op een redelijk niveau wordt gebracht aan minimum 40 bath voor een euro zullen er opnieuw meer toeristen komen. Door de huidige koers van de baht zijn de producten voor uitvoer veel te duur geworden. Conclusie: Dringend de baht devalueren om de economie terug aan te zwengelen

  • Harry Romijn zegt op

   In de wereld van vrije wisselkoersen wordt de koers NIET bepaald door een ambtenaar, bankemployee of zelfs minister-president, die door knoppen-draaien een devaluatie kan bewerkstelligen. Hooguit kan de bodem of top een beetje worden bepaald door een opkoop of verkoop programma van de Centrale Bank.. tot die centen op zijn, zoals de Bundesbank rond 1985 ontdekte om de koers van de US$ op de 3DM te houden. 3.5 MILJARD DM waren in enkele uren verdampt. Dragi = ECB had € 750 MILJARD nodig om de €uro ( tijdelijk) te verdedigen.

  • Johnny BG zegt op

   @Peter Van Lint
   Conclusie: Dringend de baht devalueren om de economie terug aan te zwengelen

   Dit is toch gewoon asociaal of ronduit egoïstisch of niet?

   60 miljoen Thai en de in Thailand werkende buitenlanders die hun salaris in THB krijgen, moeten een nog duurder leven gaan lijden opdat de toerist lekker goedkoop op vakantie kan?

   Enig idee wat voor invloed een sterke baht heeft op de buurlanden? Reken er maar op dat een gedeelte van wat de arbeidsmigranten verdienen direct richting de familie gaat en ja, dan kan het lijken of ze daar een hele goede GDP hebben.
   Liever 20 miljoen Chinezen per jaar met de huidige koers dan 30 miljoen westerlingen met een lagere koers.
   Leer maar leven met de nieuwe werkelijkheid dat het Westen een oud maar rijk fossiel is, wat langzaam de rijkdom zal gaan moeten verdelen en ja, dan moet er inderdaad meer betaald worden voor spullen uit o.a.Thailand..

 4. Jochen Schmitz zegt op

  Beste Thino,
  Ik heb je verslag gelezen en al die statistieken zijn leuk maar volgens mij ver van de waarheid.
  De werkeloosheid wordt met 1% aangegeven en iedereen weet dat dit 10% moet zijn.
  Ik heb met vele Thais gesproken en vroeg hun waarom zij zich niet laten registreren as werkeloze.
  Antwoord brengt niets en krijg toch geen uitkering. Dus waarom moet ik mij laten registreren?
  Indien de overheid zou beginnen met het uitbetalen voor mensen die geen werk hebben, zullen er zeker 10 miljoen zich laten registreren.
  En de Thai Baht is ook een groot probleem. Heb net gelezen dat de export enorme problemen heeft met de sterke Baht.
  Ook de toeristen zullen op dit moment kiezen voor andere (ook leuke) landen zoals Vietnam, Cambodja en meer.
  Ik heb de waarheid ook niet in pacht maar lees veel en denk niet dat de politiek het gaat (of wil) veranderen.
  Dit is mijn mening en die zou ook wel niet kloppen.
  Groetjes
  Jochen

 5. jan zegt op

  de bath staat op ongeveer 35.5 ten opzichte van een euro , en dollar dus men importeert minder uit Thailand veel te duur men gaat naar buurlanden , en dan is het ook duur voor toeristen die geven dan ook minder uit.
  ik merk ook dat het met het jaar verslechterd en er minder toeristen komen .
  in Bangkok soy cowboy is ook veel te duur geworden , daar hoef je niet meer voor te gaan , veel goedkoper in europa.

 6. martin zegt op

  Maar de Thai bath is nog nooit zo sterk geweest
  Blijft maar stijgen.
  Euro stijgt iets vs dollar maar blijft t.o.v. thai bath zakken.
  wie het weet mag het zeggen

 7. John Chiang rai zegt op

  Als je de prijs ontwikkeling bekijkt t.o.v. de loonontwikkeling in Thailand dan kan de binnenmarkt van Thailand nooit geen grote sprongen gemaakt hebben.
  Voor de meerheid op het platteland zijn de lonen hoogstens minimaal gestegen,en staan in geen enkel vergelijk met het steeds duurdere levensonderhoud.
  Verder hoef je ook echt geen econoom te zijn om vast te stellen dat een erg sterke Baht nooit goed kan zijn voor de Export en het toerisme.
  Ook de politieke situatie die in principe hoogstens voor een kunstmatige rust zorgt,kan samen met de veelste hoge Baht voor de Export, nooit geen uitnodiging voor inversteerders zijn.

 8. Antoine zegt op

  Als we naar de THB kijken dan heeft deze aan kracht gewonnen de laatste jaren ten opzichte van alle belangrijke grote munten als Dollar, Euro en CNY. Ook ten opzichte van Vietnam, Cambodja en de Philippijnen is de Thaise munt gestegen. Een stijging van een munt is toch gebaseerd op vertrouwen? Ik kan dit niet rijmen met hetgeen ik de laatste 5 jaar zelf ook in mijn omgeving (Aranyaprathet) heb kunnen constateren. Met de gewone man en vrouw gaat het de laatste jaren steeds slechter.

 9. Ernie zegt op

  Het Nederlandse “nivelleren is een feestje” brengt Nederland ook geen welvaart of economische voorspoed. De Thaise economie lijdt zoals ik hier al een paar keer wordt genoemd aan een duur valuta. Export wordt te duur en fabrieken verdwijnen en/of er komen geen nieuwe investeringen. Verder kiezen buitenlandse toeristen voor een andere goedkopere bestemming in Azië.

 10. ruud zegt op

  Ik denk dat een groot deel van de slechte cijfers wordt veroorzaakt, door teruglopend toerisme.
  De inkomsten van toerisme worden gezien als inkomsten uit export, en als er minder toeristen komen, wordt er ook minder geconsumeerd.

  Dat teruglopende toerisme zal niet alleen door de prijs van de Baht komen.
  De berichten dat de zee een open riool is en de vervuiling van Thailand de spuigaten uitloopt, zullen op een gegeven moment ook bij de mensen die op vakantie willen doordringen.
  Waarschijnlijk is dat in Europa ondertussen gebeurd.
  Je kunt als organisator van reizen niet altijd over parelwitte stranden en kristalhelder water blijven vertellen, wanneer de werkelijkheid er heel anders uit ziet.
  Dan lopen je klanten weg.

 11. Joop zegt op

  Beste Tino,
  Volgens mij ben jij geen econoom, dus je moet voorzichtig zijn met allerlei conclusies op economisch gebied. Je haalt de politieke situatie erbij, maar die heeft er n.m.m. niets mee te maken.
  Als het in Thailand zo slecht zou gaan, waarom stijgt de baht dan nog steeds t.o.v. de euro?
  Wat wel een relevante factor is, is de vergrijzing van de bevolking in Thailand.

  • Ruud zegt op

   de politieke situatie heeft er heel veel mee te maken, cijfers maar opkrikken is er eentje van…

 12. Rob V. zegt op

  Tja dat de economie in Thailand het niet echt goed doet is al langer bekent. Al maanden lezen we in de kranten dat de voorspellingen minder en minder worden. Zeg zo’n 3%, dat is een stuk slechter dan de buren in de regio. Voor Nederland is de groei overigens zo’n 2%.

  Maar groeicijfers zeggen natuurlijk niet alles, maar zien we de mensen die rond moeten komen van een habbekrats, overleven van dag tot dag, de grote ongelijkheid in inkomen (meet ongelijke land ter wereld) enzovoort dan is er zeker reden tot zorg.

  https://www.thailand-business-news.com/economics/73170-world-bank-downgrades-thai-growth-to-3-5.html

  http://www.nationmultimedia.com/detail/Economy/30361836

  http://www.nationmultimedia.com/detail/business/30363467

  http://www.nationmultimedia.com/detail/business/30357827

  https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/19/cpb-groei-nederlandse-economie-over-het-hoogtepunt-heen-a3126387

  • Johnny BG zegt op

   @Rob V.
   Groeicijfers zeggen inderdaad weinig als je het met een minder ontwikkeld land bekijkt. Cambodja heeft een minimumloon van zo’n 5300 baht terwijl dat in Thailand 9000 baht is.
   Krijgt een Cambodjaan er 10% bij dan is dat qua geld 3,4% voor een Thai dus groei in % zegt weinig in dat geval.
   En wat is de grote reden tot zorg? Dat ze de geeuwhonger krijgen terwijl er landen zijn waar het veel slechter gesteld is? Dat hele rijke land aan de Noordzee heeft voedselbanken, dat is pas een zorg.
   Er is bovendien nog een aardig potje aan buitenlandse reserves en de aankomende vergrijzing is bekend en als maatregel wordt er daarom geld gepompt in goede logistiek.

   Het glas is altijd half vol maar andere zien het liever als half leeg.

 13. Danzig zegt op

  Ik denk er niks over, want ik ben een buitenlander en hou me voor mijn veiligheid als drie regels: ik praat niet over het koningshuis, religie dan wel politiek. Economie is een politiek beladen onderwerp, dus ik heb er geen mening over. De muren hebben oren in Thailand.

  • Petervz zegt op

   Goh Danzig, dat zijn 3 onderwerpen waarover ik met regelmaat praat met mij Thaise familie en vrienden.

   • Tino Kuis zegt op

    Ik ook. Maar zelfs nu in Nederland laat ik nog steeds mijn stemgeluid dalen en kijk ik om me heen of er mensen meeluisteren. Mijn vrienden in Thailand zeiden: ‘Doe eerst de deur dicht.’

    Het Koninkrijk van Angst.

    Een taxichauffeur werd eens veroordeeld nadat een passagier, een professor, hun gesprek opnam op zijn smartphone. Een gesprek waarin de chauffeur de extreme ongelijkheid in bezit veroordeelde en daarbij enige zeer bekende namen noemde.

 14. Patrick zegt op

  In juni 1996 kreeg je voor 100 belgische franken (bijna 2,5 €) 67 baht. In januari 1997 al 135 baht…

 15. Han zegt op

  Wat de teruggang in het aantal toeristen betreft, denk ik dat stijging van de baht t.o.v.de euro, dollar en andere valuta’s, daarin zeker een rol speelt. Dat niet alléén treft de economie, maar met name, ook het feit dat niet-Thais ingezetenen, geen onroerend goed in Thailand mogen bezitten. Verder is voor de agrariërs de
  financiële opbrengst van de rijstoogsten bedroevend laag. Opkopers betalen er weinig voor. Het zou beter zijn als de rijstboeren zich verenigen in cooöperaties om zo hogere prijzen voor de rijst af te kunnen dwingen.

 16. Petervz zegt op

  Velen wijzen naar de sterke Baht als reden dat de export terugloopt. Dat valt best mee, want er wordt niet geexporteerd in Baht maar in US$ of €. Slecht wanneer de toegevoegde waarde van de export grotendeels innThailand valt (agrarische produkten bv), zal de exporteur ofwel minder winst naken ofwel de US$ prijs moeten verhogen. Dat geldt voor minder dan 20% van de totale export.
  De export ondervindt problemen door de handelsoorlog tussen de VS en China, maar daar kan Thailand niet veel aan doen.
  Een sterke Baht heeft ook voordelen voor export, want aanschaf van grondstoffen, halffabrikaten, machines en olie&gas is goedkoper.

  Thailand heeft 1 van de hoogste US$reserves en de Centrale Bank kan daarmee slechts de Baht nog verder versterken. Er komt gewoonweg te veel buitenlandse valuta het land binnen (export, toerisme, aandelennarkt), en daarom is de Baht zo sterk.

  Een slechte verdeling van inkonen en bezit is het grootste probleem van Thailand. Wanneer 50% van de bevolking moet rondkomen van het minimumloon of minder leidt dat tot een zaakke binnenlandse markt.

  Overigens is het vergelijken met de buyelanden niet zo interessant. Het bouwen van 1 of 2 grote casino resort in Cambodja leidt meteen tot een paar % groei in GDP. De economieen van de buurlanden verschillen te veel voor een vergelijking. .

  • Petervz zegt op

   Het valt niet mee op een iphone zonder typfouten te posten.

  • Tino Kuis zegt op

   Gewoon op mijn laptop…

   Ik ben het met je eens dat een wat mindere groei en een sterke bath een redelijk groot maar zeker niet het grootste probleem is voor Thailand, Petervz.

   Het grote verschil in bezit en inkomen en het ontbreken van een sociaal valnet zijn de grootste economische problemen in Thailand. Bescherming van het milieu is ook zeer belangrijk. We zullen zien wat de nieuwe regering daaraan gaat doen.

   Het gaat er om aan wie de groei ten goede komt. Er gaat meer naar boven dan naar beneden.

   • Petervz zegt op

    Ja Tino, die laptop gebruik ik erg weinig.

    Thailand is veel te veel afhankelijk van export & toerisme, en verwaarloost het potentieel van een sterke binnenlandse markt. Een te grote groep heeft een te klein besteedbaar inkomen om daadwerkelijk deel te nemen in de Thaise economie.
    Inkomsten (in buitenlandse valuta) door toerisme en export gaan voor een groot deel naar de rijkeren in Thailand. neem bv de Chinese toerist die bij de 7-11 betaalt via Ali-Pay. Dat levert CPAll veel op, maar ook hier zijn die inkomsten dan in Chinese Yuan.

    Een andere reden van de sterke Baht is de QE (Quantative Easing) van de Europese Centrale Bank. Die QE leidt in Europa tot een hoge liquiditeit en dat geld moet ergens naar toe. Een behoorlijk deel vindt haar weg naar de financiele markten in de zgn Emerging Markets, waaronder Thailand.

    Een betere milieubescherming en veiliheid op de wegen zijn inderdaad belangrijke aandachtspunten. Thailand is daar eigelijk het slachtoffer van het eigen succes in toerisme. Het aantal toeristen is de afgelopen jaren veel te snel toegenomen.

 17. Puuchaai Korat zegt op

  Zoals zo vaak stroken de cijfers niet met hetgeen ikzelf waarneem. Er worden hier woningen gebouwd (en verkocht) dat het een lieve lust is. De spits wordt beheerst door studenten. In 2 jaar tijd 2 mega winkelcentra geopend. Onlangs ook opgemerkt door een Nederlandse kennis die bij ons op bezoek was, de mooiste en dikste auto’s zie je in Thailand op de wegen. Pick ups zijn zeer populair en worden veelal door laten we zeggen Thai modaal gereden. De banken mogen graag leningen verstrekken, dat zal ook een reden zijn, maar ook in Europa en Amerika lopen er genoeg rond die hun schulden eens een tijdje niet kunnen betalen. Rond 2008 werden er zelfs hele potjes failliete hypotheken verkocht aan particulieren, bedrijfsleven en overheden, beter bekend onder de naam derivaten. En wie kon daarna de rekening betalen van de massale over creditering in Amerika ? Nou, vooral de Europese burger in de vorm van extra belasting om de banken overeind te houden, extra rente aan banken die het geld gewoon voor niets kregen en ga zo maar door. De infrastructuur in Thailand wordt voortdurend verbeterd. Wat hebben hier de laatste tijd artikelen gestaan over aanleg van verbindingen, spoor en wegen. Nee, geef mij dan maar de Thaise economie, of moet ik samenleving zeggen. Al die kritiek op de overheid. Ik loop in Bangkok nog meer op mijn gemak door de drukste straten, heb geen enkele angst in het openbaar vervoer. Wat een contrast met als ik in Nederland in eender wat voor openbaar vervoer reis. Altijd zijn er wel incidenten met ‘reizigers’ en ik voel me totaal niet veilig. Thailand, een ijzersterke munt, veel tevreden en werkende mensen in mijn omgeving die zich steeds meer kunnen permitteren. Veel kansen voor de steeds beter geschoolde jeugd. Is dat niet waar het allemaal om draait ? Ideaal zal het wel nergens nooit worden. Ik zou het natuurlijk toejuichen als de Euro wat meer in waarde zou stijgen ten opzichte van de Thaise Bath, maar of dat de economie in Thailand vooruit zou helpen ? Ik betwijfel het ten zeerste. Voorlopig chapeau voor de Thai en een lange vinger naar Europa. Je moest eens weten wat voor een moeite je moet doen om je echtgenote een keer mee naar Nederland op vakantie te nemen om kennis te maken met haar stief (klein) kinderen. Dat noem ik pas achterstand.

 18. Gerd zegt op

  zodra de tbaht weer gunstiger komt te staan tegenover de euro dan komen er ook weer meer toeristen uit Europa…het is nml in vergelijking met 3-4 jaar terug 30% duurder geworden, mede door de tbaht tov de euro en de prijsverhogingen die er zijn doorgevoerd op alles…

 19. chris zegt op

  De Thaise economie hapert. De officiele cijfers, de officiele economie doet het niet goed maar geldt dat ook voor de de officieuze economie?
  Moeten we daar nu droevig over zijn? Ik ben van mening dat we daar blij mee moeten zijn. Economische groei (en het denken in termen van meer, meer, meer) en het kapitalische denken hebben de aarde aan de rand van de afgrond gebracht: toenemende ongelijkheid in vermogen en macht (GDP is geen maat meer voor de welvaart in een omdat de revenueen van de groei onevenredig worden verdeeld), oorlogen om grondstoffen,vluchtelingenstromen vanwege klimaatveranderingen en grote gevolgen voor het milieu. Het afschaffen van plastic tasjes is natuurlijk leuk maar om deze aarde echt te helpen moeten we minder gaan kopen, minder gaan vliegen, minder of geen vlees meer eten en zelf ons eten gaan verbouwen.
  Als ik in de oppositie zou zitten zou ik de regering bij elke maatregel of wet herinneren aan passages in de grondwet (het 20-jaren plan) over het toepasen van de Sufficiency Economy Philosophy. En elke maatregel die daarmee in strijd is voordragen voor vernietiging aan het Constitutionele Hof.
  Niet meer toerisme,maar minder. Niet meer export, maar minder. Niet meer shopping malls, maar minder. Niet meer auto’s, maar minder. Op naar de 0-groei en als het effe kan, naar de min-groei, officieel dan. En niemand eet daar ene koorel rijst minder van. Integendeel, er is meer en beter.

  • Tino Kuis zegt op

   Ik ben het met de kern van je betoog eens, chris. Groei van de economie mag nooit het enige of belangrijkste criterium zijn voor meer welvaart of welzijn. Welke groei? Zonnecellen of fossiele brandstoffen? Meer zorg voor ouderen of meer auto’s? Groei voor welke delen van de gemeenschap? Alleen de rijken en de bedrijven? We moeten groei anders gaan definiëren.

   Economische groei hoeft dan niet alleen maar meer en meer te betekenen maar ook en vooral beter en beter.

   Ik vind het jammer dat de filosofie van de sufficiency economie, de ‘economie van het genoeg’, voornamelijk gepredikt wordt door rijken, die er zelf niet aan doen, tegen de armen die daardoor hun kinderen niet naar de universiteit kunnen sturen. Ik ben nog geen boer tegengekomen die er achter staat.

   En wat betreft het zelf verbouwen van ons eten……..hoe zie je dat?

   • Johnny BG zegt op

    “En wat betreft het zelf verbouwen van ons eten……..hoe zie je dat?”

    We hebben het altijd over de arme boeren die maar niet vooruit kunnen komen, maar is het nou allemaal zo moeilijk?
    Het kenmerk van een boer is dat deze land tot zijn beschikking heeft en heel goed veel soorten groenten zou kunnen kweken, daarnaast scharrelen er ook nog een zooi kippen en eenden rond en is het vrij eenvoudig om meervalletjes te kweken.
    Het is echt geen rocket science.

    Voor de stedelingen zonder tuin zou er aan volkstuinen gedacht kunnen worden of aan tuinen waar de stedelingen een abonnement op kunnen nemen zodat ze wekelijks een deel van het geproduceerde krijgen.
    Het geld vloeit dan niet meer in de zakken van de tussenleveranciers en verkopers en kunnen de minder bedeelden of een baantje op de tuin hebben en de abonnementhouders goedkoop voedsel.

    Van tijd tot tijd krijgen we uit de diverse gebieden ook allerlei pakketten van familieleden met daarin dingen als gedroogde vissoorten, petehbonen, pepers, citroengras ,rijst en alles en nog wat wat te versturen valt zonder te bederven.
    Zelf verbouw ik in grote potten horapa, krapaow, boontjes en bladgewassen als waterspinazie dus als ik het kan dan zijn er heus wel mensen die dat ook kunnen.

    Het is eerder een kwestie van willen dan kunnen. Als je 15 baht kunt besparen op een bundel horapa dan is dat niet veel voor mij, maar voor die zgn. armoedelijders is dat toch 5% van hun dagloon.

    • ruud zegt op

     Volkstuintjes voor stedelingen klinkt leuk, maar waar moeten die miljoenen mensen in Bangkok dan hun volkstuintje aanleggen?
     Een stukje grond voor een volkstuintje in Bangkok zou waarschijnlijk trouwens meer geld kosten, dan je gedurende je hele leven met dat volkstuintje uitspaart.
     Dan heb je ook nog de transportkosten van- en naar je volkstuintje.
     En je moet er ook dagelijks (na je werk?) heen, om te kijken, of niets je oogst aan het opeten is.

     Ik neem aan, dat u een huis met een flinke lap grond hebt, maar de grond van de meeste boeren is beleend bij de overheid.
     Als de overheid het geld van die leningen op zou eisen, zou Bangkok miljoenen bedelaars rijker zijn.

     Dat u spreekt over zogenaamde armoedelijders, geeft wel aan, dat u weinig inzicht hebt, in de schrijnende armoede waarin veel Thai leven.
     Het regenseizoen is hier al een tijdje onderweg, maar de rijstvelden liggen nog braak, omdat er nog nauwelijks regen is gevallen.
     Het stuwmeer dat de regio van water moet voorzien staat ook droog.
     Wat gaan de Thai hier eten, als er dit jaar geen oogst is?
     Het grootste deel van de rijstoogst is meestal voor eigen gebruik, en zonder oogst is er ook geen geld om eten te kopen.

     • Chris zegt op

      Google eens op greenroom van ikea. Een volkstuintje op je balkon.

     • Johnny BG zegt op

      Ik moet u teleurstellen, maar ik zou mogen willen een huis met een lap grond te hebben. Wat mij wel opvalt is dat de mensen op het platteland veelal niet eens 40m2 grond bij hun huis gebruiken om groente voor eigen gebruik te kweken. Met 40m2 heb je echt niet zoveel water nodig en valt het werk reuze mee, maar ja op de markt kopen staat stoerder dan uit je eigen tuin eten.

      Het volkstuinensysteem kan zelfs in de stad werken en dan heet dat stadstuinieren. Wereldwijd zijn er vele initiatieven waarbij het dak gebruikt wordt, maar dat wordt dan weer gezien als leuke hobby voor de rijkeren want natuurlijk onzin is.
      Als je geen geld te makken hebt dan moet je misschien wat creatiever zijn zodat je uit het treurige wereldje kan komen.

  • FrankyR zegt op

   Minder auto’s, Malls, toerisme, export…Nul-groei zelfs.

   Maar ik kijk naar de andere kant; Je gaat dan ook een nulgroei qua banen krijgen. Minder banen, het lijkt mij politieke zelfmoord.

   Hoe ziet u dat?

 20. Michel zegt op

  Ok je kan gelijk, hebben maar wat ik mij dan afvraag als de beurs
  een weerspiegeling is van de economie van een land hoe komt
  dat de Thai bhat dan zo hoog en sterk staat

 21. fred zegt op

  De enige waarheid is dat alles in Thailand groeit en boost. Het land gaat met rasse schreden vooruit terwijl het westen hopeloos achterop raakt. Europa is een hoop kibbelende oude mannetjes geworden die enkel nog denken aan hun vette pensioentje. In tegenstelling tot wat de bedoeling was lijkt er steeds minder Europa te komen in plaats van veel meer. Iedereen plooit zich terug op zijn eigen bekrompen regio. We hebben met Europa alle tools in handen om een super leidinggevend continent te zijn maar onwetende populistische aandachtszoekers zonder enige visie zijn het helemaal aan het verknallen. En dat is nog maar het begin binnen enige tijd zal de ASEAN samenwerking er komen en vergis jullie maar niet….die zullen wel samen werken in plaats van elkaar tegen te werken.
  Wie denkt dat het de komende decennia slechter zal gaan in Thailand en of gans ZO Azië zal van een kale reis terugkomen. De golden sixties zijn in Thailand van start gegaan.
  Ik zie het de laatste 20 jaar ieder jaar alleen maar beter gaan.

  • Joop zegt op

   Beste Fred,
   Je hebt voor een groot deel helemaal gelijk, maar op twee essentiële punten niet:
   1. Het zijn niet de regionale leiders die het in de EU verknallen, maar de megalomane zogenaamde leiders van de EU zelf die maar doordrammen zonder rekening te houden met gerechtvaardigde wensen van de gewone burger. Europa is te divers om een politieke eenheid en macht te kunnen worden.
   2. Z.O. Azië heeft zeker de toekomst, maar voor een echte dreiging van de ASEAN is er nog veel te veel corruptie in dat deel van de wereld. Dus het duurt nog wel even voordat het daar een succes wordt.

 22. Rob V. zegt op

  Vandaag staat in de Bangkok Post ‘ verzwakkende economie wijst op problemen voor Aziatische top bezittingen’ en ‘ de fundamenten zijn zwak, met slecht economisch vooruitzicht, handelsconflicten en binnenlandse politiek. (…) de economie is zwak met een trage consumptie, investeringen, export en toerisme’ .

  Moody’s gaf eerder deze maand ook al problemen aan met hoofdpijndossiers zoals de vergrijzing. Zelf zou ik daar ook de grote verdeeldheid in inkomens aan toe voegen (grootste ongelijkheid ter wereld op dit moment).

  Natuurlijk heeft het land veel potentieel, maar dat, zoals sommige hier volhouden, Thailand groeit als kool, het hier toppie gaat, dat is struisvogelgedrag, wensdenken. Is het glas dan half leeg? Nee, half vol. Maar er zijn serieuze uitdagingen. Met de ‘sufficiency economy’ theory komt men er niet. Onderwijs, inkomensongelijkheid, minder afhankelijk van buitenlandse geldstromen, zal het daar nog van komen? Dat zijn serieuze dossiers die men niet zo maar op zijn beloop kan laten. Dan kan Somchai ook nog vele jaren leven met minder en minder zorgen voor hemen zijn kinderen.

  https://www.bangkokpost.com/business/1703680/weakening-thai-economy-suggests-trouble-for-asias-top-assets#cxrecs_s
  https://www.bangkokpost.com/business/1588786/report-thailand-most-unequal-country-in-2018

 23. Armand zegt op

  Even feiten vermelden, zoals het in werkelijkheid loopt:
  Een bedrijf dat nagenoeg 100% exporteert, en verkoopt in Euro, kreeg exact 5 jaar geleden 44.41 THB/Euro en vandaag 34.92 THB/Euro. Dit zijn de officiele rate, in praktijk bekomt men ongeveer 2 tot 3 % minder in handen daar de banken daarvan ook nog hun deel incasseren. Resultaat is ong. 21% minder inkomen.
  Algemene metaal toeleveranciers zoals CNC, laser, lassen, etc. hebben een gemiddelde prijs verhoging toegepast van ongeveer 25 % over de laatste 5 jaar, gebaseerd op data van eigen bedrijf, dus niet van horen zeggen.
  Zelfs met een “ruime” winstmarge enkele Jaren geleden, produceert men nu dus tegen kostprijs of erger.
  De prijs van het product verhogen, met zo een 25% om weer winstgevend te worden is niet realsitisch daar men evenvoudig geen klanten overhoud, deze kunnen wereldwijd een betere prijs bekomen.
  Gemiddelde prijzen van onderdelen allerlei, zijn vandaag de dag gunstiger in te kopen in vrijwel elk Europees land. Dus, een heel simpel gevolg: produktie in Thailand stoppen en verhuizen naar?

  • Petervz zegt op

   Beste Armand,
   Je verhaal klopt bij die export produkten waar geen import van grondstoffen en halffabrikaten plaatsvindt.
   Bij de meeste export produkten is dat echter niet zo. Thaise export is namelijk voor 80% de assemblage van eindprodukten of onderdelen daarvan. Neem de electronica, waar de Thaise toegevoegde waarde slechts de loonkosten zijn. De rest is import in $ of €, assembleren en vervolgens weer export in $ of €.
   Daarnaast is energie goedkoper met een sterke $, en ook de aanschaf van nieuwe machines.
   Het effect van een sterke ฿ is relatief laag in het Thaise handelsplaatje, omdat er niet in ฿ gehandeld wordt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website