Wat is een visum?

Voor Thailand geldt een visumplicht. Dit wil zeggen dat iedere buitenlander onderhevig is aan deze visumplicht (op uitzonderingen komen we later nog wel terug). Het visum zelf is een stempel (nog zelden want fraudegevoelig) of sticker dat in het paspoort wordt gestempeld of geplakt. Het geeft aan de Thaise Immigratie aan op welke basis en hoelang je initieel in Thailand wil verblijven. Door het afleveren van het visum geeft een ambassade of consulaat aan dat er aan de voorwaarden van het visum werd voldaan en dat er op het ogenblik van de aanvraag geen reden was om je de toegang tot het land te ontzeggen. Dit wil dan weer niet zeggen dat je dan automatisch verblijfsrecht hebt, maar daar komen we later nog wel op terug.

Waar kan ik een visum aanvragen?

Men kan een Thais visum aanvragen bij een Thaise ambassade of consulaat. Dit wil ook zeggen dat de aanvrager zich buiten Thailand moet bevinden. Men moet ook in het bezit zijn van een geldig paspoort of reisdocument en afhankelijk van het soort visum dat u wilt, moet het paspoort nog een minimum geldigheidsduur hebben. Er zijn verschillende soorten visums. Later bekijken we de belangrijkste voor toeristen, gehuwden en langverblijvers meer in detail, omdat dit de meest voorkomende zijn op het blog. In ieder geval, als je aan de voorwaarden voldoet, zal je een visum bekomen dat met het doel en duur van uw verblijf overeenstemt.

Waar kan ik een visum aanvragen in Nederland en België?

In Nederland en België kan een visum in persoon of via een derde worden aangevraagd, maar niet per post. Het visum kan onder voorwaarden wel per post worden teruggestuurd naar een adres in Nederland en België. Thaise ambassades en consulaten accepteren als regel ook aanvragen via door hen erkende organisaties of reisbureaus.
Voor het aanvragen van een visum kan je in Nederland terecht bij de Thaise Ambassade in Den Haag en het Thaise Consulaat in Amsterdam. In België kan je terecht bij de Thaise Ambassade in Brussel of het Thaise Consulaat in Antwerpen.
Ik wil er nog graag aan toevoegen dat ook het Thaise Consulaat in Essen (Duitsland) zeer populair is bij visum aanvragers en dit wegens hun goede en snelle dienstverlening. Zeker dus het vermelden waard.
Let wel op. Een Thais consulaat heeft dikwijls beperkingen opgelegd gekregen in welk soort visums ze mogen uitreiken. Informeer u tijdig indien je besluit om naar een Thais consulaat te gaan om daar een bepaald visum aan te vragen.

Welke gegevens vind ik allemaal terug op mijn visum?

 • KINGDOM OF THAILAND – Bovenaan met links het logo en daaronder een hologram.
 • VISUMNUMMER – Elk visum heeft een uniek nummer dat is samengesteld uit een letter en 7 cijfers. U vindt het terug onder het hologram.
 • GEGEVENS VISUMHOUDER – Naam, voornaam en geboortedatum van de visumhouder.
 • REFERENTIENUMMER – Een lokaal referentie- of volgnummer dat is samengesteld uit cijfers en jaartal van uitgifte, bijvoorbeeld 123/2562 (Boeddha Era 2562 = 2019).
 •  TYPE OF VISA- Welk soort visum het is, bijvoorbeeld een Non-Immigrant visum.
 • CATEGORY – Welke categorie van visum het is, bijvoorbeeld O (Others).
 • No OF ENTRY – Het aantal keren dat het visum kan gebruikt worden, bijvoorbeeld ‘Single’ of ‘Multiple’.
 • FEE – Kostprijs van het visum.
 • ISSUED AT – Waar het visum werd uitgereikt, bijvoorbeeld Consulaat Antwerpen.
 • DATE OF ISSUE – Datum van uitreiking van het visum in dd/mm/yy, bijvoorbeeld 15/01/19. Vanaf die datum kunt u het visum gebruiken.
 • – ENTER BEFORE – Binnenkomst voor… Tot de dag VOOR de datum vermeld op het visum kan je het visum nog gebruiken (voor zover het voor een “Single entry” daarvoor al niet gebruikt werd). Vanaf de datum die op de sticker staat is het visum niet meer geldig, zelfs als het niet gebruikt werd. Bijvoorbeeld ‘Enter before 01/06/19 = de laatste binnenkomst is mogelijk op 31 mei 2019. Vanaf 1 juni 2019 is het visum vervallen. Een zeer belangrijke datum dus om in het oog te houden.
 • PASSPORT No – Het nummer van uw paspoort, controleer of dat klopt.
 • No OF ACCOMPANYING CHILDREN – Het aantal kinderen dat met u meereist.
 • OFFICIAL STAMP – Het stempel met handtekening van de ambassade of consulaat die het visum uitgeeft.

(Wordt vervolg)

N.b: Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Infobrief. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”

5 reacties op “TB Immigration Infobrief 004/19 – Het Thaise visum (1) – Visum en visumgegevens”

 1. stevenl zegt op

  “Bijvoorbeeld ‘Enter before 01/06/19 = de laatste binnenkomst is mogelijk op 31 mei 2019. Vanaf 1 juni 2019 is het visum vervallen. Een zeer belangrijke datum dus om in het oog te houden.”
  Deze formulering van de Thaise autoriteiten is verwarrend, het is namelijk t/m 1 juni 2019, dus 1 juni binnenkomen is wel degelijk mogelijk. Het woordje ‘before’ wordt hier incorrect gebruikt.

  Verder dank voor je informatie Ronny, goed om alles weer eens op een rijtje te zetten.

  • RonnyLatYa zegt op

   Stevenl,

   Het wordt wel degelijk correct gebruikt hoor
   Het is niet de “tot en met” datum dat op het visum vermeld staat, maar “tot” datum.

   Op een Non-immigrant “O” Multiple entry staat bijvoorbeeld
   Date of Issue – 18 April 2017
   Enter before – 18 april 2018
   Dat is correct gebruikt.
   18 april 2017 tot en met 17 april 2018 is precies een jaar.
   m.a.w. de tot 18 april 2018 datum die vermeld is, is correct en dus ook “Enter before 18 april 2018.

   • RonnyLatYa zegt op

    Verblijfsperiode is dan weer een ander verhaal.

    Bij een “Arrival stempel” spreekt men van “until”, dus tot en met de datum dat vermeld is in de stempel.

    Maar bij een jaarverlenging is het dan weer “up to” of “tot”.
    “Holder must leave the Kingdom within the date specified herein.”
    Je jaarverlenging loopt af op de datum die vermeld staat in de stempel. Dag voordien was dus je laatste dag en je moet Thailand verlaten voor de datum die vermeld is….
    (of je verlengd voor die datum natuurlijk).

    Bij een “Re-entry” is het dan weer “Valid until” of “tot en met die datum”.

    Denk dat er maar één goed advies is.
    Wacht niet tot de laatste dag om een visum te gebruiken of om een jaarverlenging aan te vragen. 😉

   • stevenl zegt op

    Specifiek voor touristenvisum: het is tot en met. Dus de genoemde datum ‘enter before’ is de laatste datum waarop iemand binnen kan komen.

    • RonnyLatYa zegt op

     Ik ga het niemand aanraden en daarbij laat ik het.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website