Nieuw Visum Dossier

Door Ronny LatYa
Geplaatst in Dossier, Visum Thailand, Visumvraag
Tags:
29 januari 2016

Beste lezers,

De planning was om in 2016 met een volledig nieuw dossier uit te pakken dat uitgebreider en gedetailleerde zou worden dan het huidige dossier. Zo zou er o.a. ook aandacht besteed worden aan grensovergangen en immigratiekantoren. Daarvoor deed ik trouwens een tijdje terug een oproep aan jullie.

Door omstandigheden wordt de publicatie van dat nieuwe Dossier naar een later tijdstip verschoven.
Om toch een up-to-date Dossier aan te bieden, heb ik daarom gekozen om voorlopig nog verder te doen met het vorige dossier, maar wel al aangepast aan de huidige wetgeving. Ik hoop op uw begrip hiervoor.

Ik wil alvast iedereen bedanken die mij informatie toestuurde. U mag dat trouwens blijven doen.
Die informatie zal zeker verwerkt worden en is niet verloren.

Hier leest u het aangepast visumdossier: www.thailandblog.nl/TB-Dossier-Visum-2016.pdf

RonnyLatPhrao

No votes yet.
Please wait...

25 reacties op “Nieuw Visum Dossier”

 1. Khun Peter zegt op

  Beste Ronny, wederom een puik stukje werk. Mijn complimenten en dank voor de hulp die je de lezers van Thailandblog biedt in deze lastige materie.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Bedankt.

 2. djoe zegt op

  Moderator: Vragen over visa moeten naar de redactie.

 3. willem zegt op

  Ronny,

  Bedankt voor je langdurige, toegewijde inzet om ons telkens van advies te voorzien, vragen te beantwoorden en voor het verzamelen, bundelen en beschikbaar stellen van alle beschikbare informatie over alles wat met visum te maken heeft. Heel goed.

  Gr.

  Willem

  • erik zegt op

   Ik sluit me bij de vele complimenten aan. Goed werk!

 4. jos velthuijzen zegt op

  Ronny, bedankt weer, kunnen een hoop mensen hun voordeel weer mee doen.

 5. Rene zegt op

  Grote klasse heren!

 6. Haki zegt op

  Beste en gewaardeerde Ronny!
  Ook ik sluit me geheel aan bij de voorgaande reacties! Ik ben nog niet zover maar over 2 jaar (aow-/rustpensioen-) leeftijd, zal ik je adviezen hier zeker nodig hebben. Maar lees nu al alle reacties die jij geeft op vragen. Geweldig joh! Ik hoop dat je dit nog lange tijd volhoudt!
  Groet, Haki

 7. John zegt op

  Mooi duidelijk stukje info. Wordt er onderscheid gemaakt waar het huwelijk gesloten is voor visa van 90 dagen en langer? Wij zijn in Nederland getrouwd, maar niet in Thailand.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Beste John,

   Neen. Voor zover ik weet maakt dit niets uit.
   Er staat op de website van Amsterdam “Bent u jonger dan 50 jaar en gehuwd/officieel geregistreerd partnerschap met een Thaise ingezetene of bent u de ouder(s) van kinderen met een Thaise nationaliteit dan komt u ook voor dit visum in aanmerking”.
   Zelfs geregistreerd partnerschap is geldig, en volgens mij kent Thailand dat zelfs niet (maar ik kan mis zijn).
   http://www.royalthaiconsulateamsterdam.nl/index.php/visum-aanvragen

   Indien u het in Thailand gaat verlengen, dan zal u wel een Thaise vertaling dienen voor te leggen van uw huwelijk of u kan natuurlijk ook uw huwelijk in Thailand laten registreren.
   Met een “geregistreerd partnerschap” zal u daar niet ver komen vrees ik.

 8. Klaas zegt op

  Beste Ronny. Dank je wel voor dit zeer uitvoerige bericht.
  Maar ik mis toch nog 2 zaken:
  1: Deze week was ik bij de immigratie Hua hin om te informeren hoe ik ( getrouwd met een Thaise) volgend seizoen het beste een kleine 5 maand in Thailand kan blijven zonder het land uit te moeten.
  Antwoord van de immigratie was: Touristvisa single entry 60 dagen. Deze verlengen met 30 dagen (1900 baht) en dan wederom met 60 dagen verlengen onder het motto familie bezoek en natuurlijk je trouwakte meenemen. ( 1900 baht).
  Ik kan dit ook nergens terug vinden op geen enkele website maar dit is wat ze ons verteld hebben. Ook bij mijn plaatselijke ambassade wisten ze niet van deze regelgeving. We gaan het volgend seizoen proberen….
  Als 2e: Je noemt een minimum maandinkomen van 600 € voor een marriage visa. Terwijl voor België 1500… Is dit correct? Ook dit bedrag ben ik nergens tegen gekomen.
  Bij voorbaat hartelijk dank en met vriendlijke groet. Klaas.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Beste Klaas

   Alle mogelijke combinaties, voor gelijk welke duur in het Dossier voorzien gaat niet.
   De lezer moet ook een beetje zelf kijken wat voor hem geschikt is, en eventueel ook zelf wat uitrekenen hoe hij best een periode kan overbruggen.
   De mogelijkheid om te verlengen met 60 dagen om reden van familiebezoek staat er zeker in.
   zie blz 8/12
   “Personen die getrouwd zijn met iemand die de Thaise nationaliteit heeft, of die een kind hebben dat de Thaise nationaliteit heeft, kunnen de hun toegestane verblijfsperiode, bekomen met gelijk welk visum, eenmalig verlengen met 60 dagen. Kosten 1900 Baht.”

   1. Ik weet niet of de combinatie die u schrijft wel (overal) toegestaan zal worden (Tourist visa- 60 dagen(30 Euro) + verlenging – 30 dagen (1900 Baht) + verlenging – 60 dagen(1900 Baht)..
   Maar goed als men het in Hua Hin u zo vertelt heeft…. U doet maar natuurlijk. Ik verwittig wel dat een andere immigratieofficier er wel eens heel anders zou over kunnen denken.
   Wat wel zeker kan is een Tourist visum verlengen met 30 dagen (reden toerisme) OF 60 dagen om reden van familiebezoek. Beide na elkaar… misschien wel, wie weet. Laat het ons weten.
   2. Veel eenvoudiger volgens mij is een Non-immigrant “O” Single entry (60 Euro) aan te vragen vragen (u bent met een Thai gehuwd dus leeftijd speelt geen rol). Dan bekomt u 90 dagen bij binnenkomst en dat kan u ook verlengen met 60 dagen (1900 Baht). U heeft dan ook uw 5 maand.
   3. Bent u van plan om dikwijls 5 maand te blijven vraag dan ineens een jaarverlenging in Thailand.

   4. De getallen 600/1200 Euro kan u terugvinden op de website van het Consulaat te Amsterdam.
   De 600/1200 Euro slaat normaal op het Non-immigrant “O” (Retirement).1200 Euro als gehuwd bent met een niet-Thai en uw partner geen inkomen heeft.
   Normaal moet u voor een “Marriage visum”(gehuwd met een Thai) geen inkomen tonen, maar men mag het u wel vragen. Blijkbaar moet u het wel tonen in Amsterdam volgens hun website, en daarom staat het er ook bij. Vraagt men het niet zoveel te beter.
   Dit wat betreft Amsterdam. Den Haag is daar niet duidelijk over.

   Voor Brussel moet u geen inkomen tonen als u getrouwd bent met een Thai.
   http://www2.thaiembassy.be/consular-services/visa/ – Visa for people who are married with a Thai – Non immigrant “O”
   Antwerpen vraagt het dan weer wel. (tenminste heb ik toch al gemerkt)
   Voor Non-immigrant “O” (Retirement) staat nergens juist vermeld hoeveel het inkomen moet zijn. Daarom staat er ook in het dossier “Voor België zijn de bedragen niet duidelijk, maar reken op een bedrag dat in de buurt van € 1500/65000 Baht ligt”.
   Dit is namelijk ook het bedrag dat men voor een Non*immigrant “O-A” vraagt en ook de enige referentie.
   Is het minder. Wederom, zoveel te beter. Haal je deze bedragen niet, vraag het dan aan de Ambassade/Consulaat.
   Zoals ook al in het dossier staat. Elke Ambassade/Consulaat en immigratiekantoor in Thailand heeft zijn eigen regeltjes.
   Kan ik niks aan veranderen.

 9. Frank zegt op

  Ronny,

  Van harte bedankt voor dit dossier. Ik heb ondertussen het belangrijkste gelezen en moet zeggen dat alles vrij goed uitgelegd is.

  Wat mij momenteel het meeste interesseert is het gewone Tourist Visa (60 dagen) daar ik binnen een paar maand voor 6-7 weken naar ginds trek. Het Non-Immigrant Visa O komt meer dan waarschijnlijk binnen een paar jaar aan bod, ik ben gehuwd met een Thaise en wil later toch voor iets langere periodes naar ginder.

  De voorwaarden voor aanvraag visa zijn welliswaar aanwezig in het dossier maar ik denk dat het zeker geen kwaad kan om contact op te nemen met Thai Ambassade/Consulaat alvorens de aanvraag te gaan neerleggen om eventuele “afwijkingen” te vermijden.

  Groetjes,

  Frank

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Natuurlijk kan het geen kwaad om contact op te nemen met een Thaise Ambassade, Consulaat of een plaatselijk immigratiekantoor.
   Ik geef soms zelf ook dat advies wanneer ik niet zeker ben, of wanneer iemand mijn advies, of de informatie in het Dossier in twijfel trekt.

 10. Hans zegt op

  Ingewikkelde materie overzichtelijk gemaakt. Klasse. Bedankt.

 11. William zegt op

  Hallo Ronny,

  Ik mag wel zeggen: “Je hebt je best weer gedaan. Het is ‘n heel epistel geworden”.
  Bedankt voor al je werk en ik denk dat ik niet alleen voor mijzelf spreek.

  Ik heb ook weleens privé e-mail contact met je gehad en buiten de visum problematiek
  was dat ook heel plezierig.

  Nogmaals bedankt.

  Groetjes,
  William.

 12. Bob bekaert zegt op

  Ronny heel hartelijke dank voor al het werk!
  Bob bekaert

 13. Joost Jongen zegt op

  Ronny, hier bij de immigration in Kap Choeng (voor Surin, Buriram en Sisaket) is alles weer aangepast voor het verkrijgen van een Retirement Extension.

  Je gaat naar de immigration met alle benodigde papieren, die worden eerst gecheckt aan de balie en voorzien van een stempel en jouw handtekening, daarna sturen ze je naar een winkeltje, buiten de immigration, waar je van al deze papieren een kopie moet laten maken, als je dan terug bent met de kopieën kom je bij de immigration officer terecht die alles weer grondig gecontroleerd, waarna je 1900 baht moet betalen en dan krijg je een voorlopig stempel van een maand in je paspoort en een toespraak dat ze je binnen een paar weken thuis komen bezoeken, waarna je na een maand pas het officiële Retirement Extension stempel in je paspoort krijgt.

  Bij mij zijn ze nu vorige week op bezoek geweest en ik moest er voor zorgen dat mijn vrouw thuis was plus twee Thaise getuigen (buren), ze hadden zelf een laptop bij zich en een kopieermachine, ze maakten toen een kopie van de ID van de getuigen en formulier van goedgedrag van mij, die ze moesten voorzien van een handtekening, daarna nog gezamenlijk op de foto waarna ze gingen.

  Nu moet ik volgende week weer naar de immigration in Kap Choeng, hier 125 km vandaan, voor mijn officiële Retirement Extension stempel.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Beste Joost,

   Die “Under consideration” stempel is niet zo uitzonderlijk, en je ziet het meer en meer toegepast worden
   Het wordt bijna altijd toegepast wanneer het een “Thai women” of “Thai marriage visum” betreft.
   Bij een “Reirement visum” zie je het minder vaak, maar het gebeurt wel, zoals jij nu ook mocht ondervinden. Bovendien mag je nog eens 250 Km heen en terug om je stempel op te halen. Er zijn aangenamere manieren om je dag door te brengen.

   Wat mij wel verbaast, is het “formulier van goed gedrag”. Heb je dat dan speciaal moeten aanvragen via je Ambassade of zo ? Of is het iets dat je bij de Thaise politie hebt gehaald ?
   Niemand heeft dit toch standaard in huis liggen, en als dat al het geval was zou het weinig waarden hebben, want zeker niet meer actueel. Eerste maal dat iemand mij zegt dat hij een bewijs van goed gedrag nodig heeft voor een verlenging. Mogelijk iets lokaal, want ik heb het nog nergens anders tegengekomen.

   Dat je een “Under consideration” stempel kan ontvangen, voorafgaand aan je definitieve “Extention” stempel staat in het Dossier.
   https://www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/TB-Dossier-Visum-2016-Definitief-11-januari-2016.pdf
   blz 35
   Under Consideration’ = ‘In Overweging’
   Sommige Immigratiekantoren kennen de jaarverlenging niet onmiddellijk toe, maar gebruiken de
   tussenstap ‘Under Consideration’ (‘in overweging’), die misschien voor onrust zorgt bij aanvrager.
   Schrik echter niet, want het is een onderdeel van de procedure. Sinds augustus 2015 past men
   landelijk de regels wat strikter toe, met als gevolg dat ‘Under Consideration’ vaker wordt gebruikt;
   ook in kantoren die dat voorheen niet deden.
   U krijgt dan een stempel in uw paspoort die ongeveer het volgende vermeldt (de tekst is afhankelijk
   van het Immigratiekantoor):
   – Retirement, (naam kantoor) Immigratie, Application of stay is under consideration of the
   Immigration Bureau, applicatie must contact this office again in person on (datum), ondertekend
   door de beambte.
   – De duur van ‘Under Consideration’ mag niet langer zijn dan 30 dagen.
   – Bij goedkeuring krijgt u een verblijfsduur die aansluit op uw vorige verblijfsduur, en dus niet op de
   einddatum van het ‘Under Consideration’ stempel.
   – Wanneer de verlenging om bepaalde redenen niet wordt toegestaan, dan zal de aanvrager een
   verblijfsvergunning ontvangen van maximaal 7 dagen. Dit geeft de aanvrager de nodige tijd om
   Thailand tijdig te verlaten. Tegen deze beslissing is geen beroep mogelijk.

   Bedankt in ieder geval om dit te melden. Zulke informatie is altijd bruikbaar.
   Ik waardeer dit ten zeerste.

  • Joost Jongen zegt op

   Het formulier van goed gedrag zit in hun laptop opgeslagen en was eigenlijk alleen een bewijs dat ik mij in de buurt netjes gedraag en de buren geen overlast van mij hebben.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Dat is eigenlijk gewoon een verslag van een buurtonderzoek, en je tekent voor kennisname.
    Zoiets doen ze ook niet overal maar blijkbaar in Kap Choeng dus weer wel.
    Zo zie je maar weer hoe men verschillende regeltjes toepast.

    Toch mooi van je buren dat ze zeggen geen overlast van je te hebben. 😉

 14. skippy zegt op

  Mooi werk. Ik hoor deze week meerdere malen dat de visa run naar mae sai niet meer werkt. Er staat een bord no thai visa. Mensen worden verwezen om naar een loa grens te gaan. Voor mensen die op scooter gaan is dat een enorme domper. Is dat blijvend of verandert dat steeds?

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Beste Skippy,

   Dat bord staat er volgens mij al wel langer.
   Voor zover ik weet slaat het enkel op zij die een “borderun” zouden maken met een “Visa Exemption”.
   Voor diegene die een Multiple entry visa hebben zouden er geen problemen mogen zijn.

   Het kan nu wel zijn dat er recent iets veranderd is, want dat kan natuurlijk altijd maar daar ben ik niet van op de hoogte.
   Misschien andere lezers wel

 15. theoS zegt op

  @ Joost Jongen, heb je het over een Retirement Extension of een Marriage Extension? Ik maak al jaren een Retirement Extension en er is nog nooit een Immigration Officer bij mij op bezoek geweest. Dit doen zij wel met een Marriage Extension. Nu heb ik op diverse forums gelezen dat Kap Choeng Immigration haar eigen regeltjes maakt en zeer moeilijk doet. Er wordt door verscheidene expats, die daar wonen, afgeraden om naar Kap Choeng Immigration te gaan.

  • Joost Jongen zegt op

   Het was voor een Retirement Extension, ik woon nu vier jaar in Thailand en dit was voor mij ook de eerste keer dat er twee Immigration officers op bezoek kwamen, het waren trouwens hele aardige lui die een half uur te vroeg op onze afspraak afkwamen, zodat we een half uur moesten wachten tot mijn vrouw thuis kwam van haar werk, in die tijd hebben we heel gezellig zitten kletsen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website