Het belastingdossier postactieven is uitgebreid met drie nieuwe vragen. In de vragen genummerd 21, 22 en 23 worden aspecten behandeld rond schenk- en erfbelasting na emigratie uit Nederland naar Thailand.

Voorts komen enkele formele zaken aan de orde, in aanvulling op het in dit blog reeds bestaande dossier:

www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/draaiboek-bij-overlijden-van-nederlandse-expats-thailand/

Het belastingdossier postactieven is samengesteld door Erik Kuijpers, gepensioneerd aangiftemedewerker, en gecontroleerd door een belastingadviseur.

Het dossier is bedoeld voor iedereen die naar Thailand emigreert en in Thailand niet werkt of een onderneming heeft.

In deze posting de 23 vragen die Erik beantwoordt. Voor de antwoorden moet je even doorklikken naar het achterliggend document. Daar wordt alles haarfijn en zeer uitgebreid uitgelegd.

Thailandblog dankt Erik c.s. voor hun inzet. Wat een monnikenwerk hebben jullie verricht. Alle lof!

 1. Emigreren. Simpel; verhuizen en klaar. Toch?
 2. Er wordt veel geschreven over NL pensioen na emigratie. Wordt pensioen genoemd in de Thaise belastingwetgeving? Wanneer ben ik belastingplichtig hier?
 3. Wat zegt het verdrag NL-TH over de AOW-er en de gepensioneerde in TH? Mensen met een UWV-uitkering of VUT? Hij die leeft uit vermogen?
 4. TH heeft geen AOW, geen oudedagspensioen maar mag wel belasting heffen over NL bedrijfspensioen? Hoe kan dat nou?
 5. Ik las dat je geen belasting in TH verschuldigd bent als je buitenlands inkomen uit jaar 1 pas naar TH haalt in jaar 2. Klopt dat?
 6. Ik lees dat je vrijstelling kunt vragen. Waarvoor, en hoe doe je dat? Wat zijn de ervaringen?
 7. Artikel 27 van het verdrag wordt genoemd. Wat staat daar in? En wat doet NL daar mee?
 8. Ik lees dat Noorwegen op een andere manier omgaat met de vrijstelling. Hoe werkt dat bij Noorse pensioenen?
 9. Moeten adviseurs niet het voorbeeld geven? Hoe zit het met jouw bedrijfspensioen? Geef je dat aan?
 10. Als ik opteer voor binnenlandse belastingplicht in NL wat heeft TH dan nog te heffen van mij? Niks toch?
 11. Hoe is de behandeling van een lijfrente die ingaat NA emigratie als ik al in TH woon?
 12. Ik las over pensioen uit een geprivatiseerde onderneming. Wat is daar aan de hand?
 13. Ik heb gelezen dat Thailand heft over de AOW-uitkering. Kan dat?
 14. De belastingdienst weigert mij vrijstelling van loonbelasting. Ik ben het er niet mee eens. Wat zijn mijn rechten?
 15. Waar ben ik goedkoper af met het betalen van belasting over bedrijfspensioen als ik zou mogen kiezen. In NL of in TH?
 16. Zal ik na emigratie mijn bankrekeningen in NL opheffen in verband met box 3?
 17. Loonheffingskortingen na emigratie naar TH; heb ik daar na 31 december 2014 nog recht op?
 18. Conserverende aanslag. Revisierente. Wat betekenen die woorden voor mij als ik in Thailand AOW heb en bedrijfspensioen?
 19. Kom ik het land wel uit als ik niet kan laten zien dat ik hier belasting heb betaald of mijn inkomen heb aangegeven?
 20. Zijn er nog tips?
 21. Over schenkbelasting. Wat zegt het Thaise belastingrecht over schenkbelasting? En wat zegt het verdrag? Waar wordt geheven als ik schenk na emigratie?  Gelden er vrijstellingen waarbij men geen schenkbelasting hoeft te betalen?
 22. Over nalaten (civiel recht). Welk recht is van toepassing als ik naar TH emigreer en daar wonende kom te overlijden? Hoe kan ik een Thais testament laten maken en is dat ook elders in de wereld geldig? Kan mijn bestaand NL testament van betekenis zijn? Wat zijn de valkuilen?
 23. Over nalaten en erfbelasting (fiscaal recht).  Welke erfbelasting is van toepassing als ik na emigratie in Thailand kom te overlijden?  Heft Thailand en waarover? Heft Nederland en waarover? Wat gebeurt er bij samenloop van heffing?

Voor het volledige belastingdossier postactieven klik hier.

Heb je na het lezen van het dossier nog algemene vragen over belastingen? Stuur ze naar de redactie van Thailandblog: Contact. Wij sturen ze door naar Erik Kuijpers die jouw vragen zal beantwoorden (deze worden ook gepubliceerd op Thailandblog).


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Belastingdossier postactieven uitgebreid met drie nieuwe vragen”

 1. erik kuijpers zegt op

  Dames en heren,

  Hiermee beantwoord ik de vragen die ik naar aanleiding van de oproep in het blog kreeg. De vragen staan hier:

  https://www.thailandblog.nl/oproepen/schenken-en-nalaten-emigratie-thailand/

  Vraag 1 van Marcus gaat over schenken na emigratie en wat ‘rooie rakkers’ met schenken te maken hebben.

  Na het in werking treden van de Successiewet 1956 zijn er kabinetten geweest zonder ‘rooie rakkers’; ik wil daarmee zeggen dat de wetgeving een andere achtergrond heeft dan een partijpolitieke. Vraag 21 van het ‘Belastingdossier postactieven’ behandelt deze vraag.

  Vraag 2 van Ruud is behandeld in vraag 22. De keus is: je maakt een TH testament en deponeert dat in NL via de weg die de wet aangeeft (notaris) of je houdt jouw NL testament en deponeert dat in TH zoals beschreven in het dossier dat dit blog daarvoor heeft.

  Vraag 3 van Song betreft het beleggen in een spaarvorm, deposito of verzekeringsvorm die bij overlijden binnen 10 jaar na emigratie niet ineens maar in termijnen tot uitkering komt.

  Een deposito is als bankgeld en valt onder de nalatenschap. Een spaarvorm/spaarplan idem dito.

  Voor (levens)verzekeringen gelden de artikelen 5, 6, 7 en 8 van het Uitvoeringsbesluit Successiewet 1956. Zie deze link:

  http://wetten.overheid.nl/BWBR0002227

  De volgens die artikelen berekende waarde van de uitkering wordt ineens als erfenis gezien en daarover wordt geheven mits bij overlijden binnen 10 jaar na emigratie.

  Er zijn mogelijkheden bij leven te schenken binnen de vrijstelling; je kunt die schenking op strikte voorwaarden teruglenen en schuldig blijven. Tot en met 31 december 2014 bestaat voorts een hoge vrijstelling waar vraag 21 naar verwijst. Het is wel kort dag!

  Vraag 4 is in een forum gesteld. Dat betreft het schenken door partners waarvan er een NL-er is en de andere partner niet. Deze vraag is nog in behandeling.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website