De autochtone bevolking van Ban Ka Bor Din, een Pow (Pwo, Po) Karen (กะเหรี่ยงโป) gemeenschap in de provincie Chiangmai, en mensen uit het district Omkoi (อมก่อย) verenigd in de #OmKoiNoCoal campagne, strijden tegen de aanleg van de Omkoi bruinkoolmijn. Wordt die mijn aangelegd dan tast hij de middelen van bestaan van de bevolking aan, en beschadigt hij de natuurlijke bronnen die van primair belang zijn voor hun voortbestaan.

Zoals de rivier Pha Khao (หัวยผาขาว); het water uit deze rivier wordt gebruikt op hun akkers. De mijnbouw zou onomkeerbare schade toebrengen aan het milieu en bijdragen aan klimaatverandering.

Over hun recht op leefruimte…

Het gaat om het recht op leefruimte en het recht de stem te laten horen over klimaatverandering, ook door etnische minderheden. De organisatie R2S (zie slot) onderzoekt de grote uitdagingen waar de minderheden voor staan in de klimaatcrisis; verwoestende projecten, wetgeving en beleid die langdurig invloed hebben en een grove schending betekenen van de rechten van etnische minderheden.

De negatieve gevolgen van de klimaatcrisis en verwant beleid beïnvloeden belangrijke terreinen als landbouw, voedsel- en bodemveiligheid, natuurlijke bronnen, de biodiversiteit van het ecosysteem, bossen en de middelen van bestaan van etnische groeperingen.

Deze groeperingen waren altijd onafhankelijk van anderen, geleid door kennis en cultuur van hun voorvaderen; zij maakten altijd beperkt gebruik van de overvloedige natuurlijke bronnen. Maar omdat zij afkomstig zijn uit minderheden hebben ze niet genoeg stemmen en invloed om hun uitdagingen uit te dragen in voor het grote publiek toegankelijke media.

Het R2S project wil de rechten van de autochtone bevolking beschermen en een podium creëren om mensen bewust te maken van de invloed van klimaatverandering, en aansprakelijkheid bepleiten voor het gebruik van natuurlijke bronnen door andere spelers. Onze huidige aanpak bij het gebruik van natuurlijke bronnen, en van onze manier van milieubehoud, heeft diep impact op onze planeet. Willen wij de klimaatcrisis aanpakken dan is nú actie nodig. 

‘Wij, R2S, bepleiten eerlijk beleid, recht doen aan ons klimaat, in de hele wereld beslissingen op basis van gelijkheid en wetten, en bewust en weloverwogen gebruik van natuurlijke bronnen. Plus gebruikmaken van de mogelijkheden van hernieuwbare energie voor een veiliger toekomst voor de planeet en voor komende generaties.’

Bron met tien foto’s https://you-me-we-us.com/story/coal-mine

Bewerking door Erik Kuijpers. Auteur: Indigenous Voices and Movement on Climate Change (R2S). Dit is een onafhankelijk rapport op verzoek van de V.N., tot stand gekomen met geld van de E.U.

De bruinkoolmijn

De bruinkoolmijn is in voorbereiding en de zaak ligt voor de rechter. De inheemse bevolking hoorde pas na jaren van de plannen en wordt geboycot in haar rechtszaak (april 2022) om die mijn te voorkomen. Activisten worden geïntimideerd en zelfs gearresteerd omdat op de social media de naam van de exploitant wordt genoemd; klagen (ook over de kwaliteit van een hotel, herinneren wij ons…) wordt in Thailand laster genoemd… 

Voor wie meer wil lezen: deze link met een zeer uitgebreide gevalsanalyse voorzien van bronnen: https://earthrights.org/wp-content/uploads/Omkoi-Case-Study-2022.pdf

Eerdere verhalen

Dit is het vervolg op 33 verhalen en een film die al geplaatst zijn. Typ in het zoekveld you-me-we-us en druk daarna de entertoets.

3 reacties op “You-Me-We-Us: De bruinkoolmijn Ban Ka Bor Din, Chiang Mai provincie”

 1. Rob V. zegt op

  De lokale bevolking maakt zich terecht zorgen maar de kans dat de belangen van mens en natuur boven de economische en financiële belangen gaan, is -vooral in Thailand- haast bij voorbaat uitgesloten. Alleen met massale acties dat er misschien iets te redden is. Denk bijvoorbeeld aan de “Assembly of the Poor” in de jaren 90.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Rob V, er komen er nog drie met vergelijkbaar onderwerp.

   Tekenend vind ik het dat de bewoners dom worden gehouden en de boze plannen worden voorbereid zonder hen in kennis te stellen. Komt er daarna verzet dan gooien ze die mensen in de bak want kritiek mag niet in Thailand, nog niet als er wat mankeert aan jouw hotelkamer en zo’n zaak haalde ruim de pers destijds. De machtige lieden in dit land hebben veel geld en heel erg lange tenen….

  • Tino Kuis zegt op

   Vermoorden van milieu activisten is vrij normaal in Thailand. Tussen de 50 en 60 in de afgelopen 20 jaar. Zie:

   Intimidation of environmental activists
   Further information: Human rights in Thailand
   In November 2016, the UN’s regional human rights office (OHCHR) condemned Thailand for a series of murders of land activists which have gone unpunished, drawing attention to the kingdom’s poor record in solving such killings. The office said it was compelled to speak out after an appeals court in Thailand’s south upheld the acquittal of the sole suspect in the murder of an activist in 2015. Thailand has long been a dangerous place in which to take on powerful interest groups. A 2014 report by Global Witness said Thailand was the eighth most dangerous country in the world to be a land rights activist, the second most dangerous in Asia after the Philippines. Rights groups say between 50 and 60 rights defenders have been murdered in the last 20 years. There are also at least 81 open cases of enforced disappearance dating back as far the mid-1990s, according to the Asian Federation Against Involuntary Disappearances.[159]


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website