Moderne en hedendaagse kunst in Bangkok

Door Gringo
Geplaatst in Cultuur, Kunst
2 september 2012

In ‘The Nation’ las ik het bericht, dat op 5 september aanstaande de officiële opening plaatsvindt van wel een zeer bijzondere tentoonstelling over de ontwikkeling van moderne en hedendaagse kunst in Thailand.

De expositie kreeg de naam “Thai trends from localism to internationalism” en omvat een verbazingwekkende reeks van wel 300 schilderijen, sculpturen, objecten, fotografie en video, die de ontwikkeling van de kunst in Thailand in de afgelopen 70 jaren heeft doorgemaakt.

Historie

Natuurlijk werd er al veel langer kunst in Thailand beoefend, maar wie aan Thaise kunst denkt, ziet meestal afbeeldingen, die met het Boeddhisme verbonden kunnen worden. Boeddha, prinsen en prinsessen, paleizen, tempels e.d. vormen meestal het thema van de oudere kunst in Thailand. Schilderijen uit de vroegere periodes zijn bijna altijd zonder perspectief gemaakt, waarbij ogenschijnlijk niet op verhoudingen werd gelet. Ogenschijnlijk zeg ik, maar de artiest wilde door het vergroten van bepaalde personages de belangrijkheid benadrukken. De vroegst bekende kunst stamt uit de Dvaravati periode (6de tot de 13de eeuw), waarvan nog enkele tempels en sculpturen zijn overgebleven. De latere periodes van Lanna, Sukhothai, Ayytthaya en Bangkok brengen niet zoveel verandering in de opvattingen over kunst, dat komt pas in het midden van de vorige eeuw.

Moderne en hedendaagse kunst

Moderne opvattingen – naar westerse voorbeelden – krijgen pas laat voet aan de grond in Thailand. Een grote inspirator – “the Father of Modern Thai Art” – is Silpa Bhirasri, die met een faculteit “Painting, sculptures en graphic art” op de Silpakorn Universiteit Thaise kunstenaars inspireerde gebruik te maken van moderne technieken om uiting te geven aan hun artistieke gevoelens middels schilderijen, maar ook in sculpturen, fotografie, video en performance art. In de hedendaagse Thaise kunst zie je dan ook vaak een combinatie van traditionele elementen en moderne technieken.

Internationaal

Thailand staat met de moderne kunst in vergelijking met andere landen in Zuidoost-Azië internationaal hoog aangeschreven. Het is origineel en zeer gevarieerd en heeft weinig last van censuur in de kunst, iets wat van bepaalde omringende landen niet kan worden gezegd. Werk van de bekende Thaise kunstenaar Vasan Sitthiket heeft een plaats verworven in de Museum of Modern Art (MoMA) in New York en Thailand is ook regelmatig aanwezig op de Biennales van Venetië, Sjanghai en Singapore. Ook de aanwezigheid van Thaise kunstenaars op Dokumenta in het Duitse Kassel mag niet onvermeld blijven.

Expositie in Bangkok

De tentoonstelling in Bangkok is – zoals gezegd – uniek: meer dan 300 kunstobjecten van bijna 200 Thaise artiesten geven een beeld van de ontwikkeling van de moderne kunst in Thailand. De werken zijn vrijwel allemaal in particulier bezit bij personen, bedrijven of musea in Thailand of in het buitenland en moesten dus in een lange voorbereiding verzameld worden.

Men heeft de gehele collectie opgedeeld in 9 thema’s, die ik niet allemaal ga noemen, maar uitgebreid te vinden zijn met ook het noemen van Thaise artiesten in het artikel in The Nation, zie de link: www.nationmultimedia.com/life/How-we-got-this-far Opvallend vond ik zelf de thema’s “Gender and marginality”, “Experiments” en “Thai identity”.

Als je gaat

De tentoonstelling wordt dus op 5 september geopend en loopt door tot 4 november in het Bangkok Art and Culture Centre. Elke dag geopend behalve maandags.

2 reacties op “Moderne en hedendaagse kunst in Bangkok”

  1. Robert Kool zegt op

    Gringo,
    Muchas gracias. Bedankt voor dit artikel. Ik las het pas vandaag, dus te laat voor de tentoonstelling die eindigde op 4 November jl. Ik wist niet dat onder de redaktie en lezers van Thailandblog.nl personen zijn die belangstelling voor de schilderkunst hebben. Je schuilnaam zou je kunnen vergelijken met het Mexicaanse woord voor farang.

  2. Maud Lebert zegt op

    Zeer zeker weten zijn er lezers die belangstelling voor de schilderkunst hebben. Ik ben er een van en ik vind dit artikel buitengewoon interessant, want ik heb tot nu toe tevergeefs naar moderne schilderkunst gezocht. Heb waarschijnlijk niet op de juiste plaatsen gekeken. Ik vind het prachtig dat er ook een voorbeeld van een schilderij te zien is. Dan nog mijn dank voor de link.
    Groeten van Maud


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website