De “Naga” vuurbollen

Door Gringo
Geplaatst in Boeddhisme, Cultuur
Tags: , , , ,
7 maart 2021

puwanai / Shutterstock.com

Tegen het einde van Vassa, de jaarlijkse Boeddhistische viering van het einde van de regentijd, doet zich op de machtige Mekong rivier in de provincie Nong Khai een mysterieus verschijnsel voor.

Tientallen en soms wel duizenden vuurballen of vuurballetjes stijgen dan vanuit de rivier op en spatten op enkele tientallen meters hoog uit elkaar. Het is een raadselachtig, maar spectaculair gezicht om die Naga vuurballen (bangfai payanak) of ook wel de “Mekong lichtjes” genoemd in de avonduren te zien verschijnen.

Nog raadselachtiger is wel, dat dit verschijnsel zich alleen in een beperkte tijd van het jaar voordoet, dat samenvalt met volle maan in de 11de maand van de oude Laotiaanse kalender.

Er is geen goede verklaring voor deze vuurballen, die soms zo groot als eieren of soms nog groter zijn. Manas Kanoksil, een medicus, die in Nong Khai woont, observeert en bestudeert die vuurballen al vele jaren. Zijn wetenschappelijke verklaring is, dat het bij dit bizarre fenomeen om spontane ontbranding van natuurlijke gassen gaat. Die vanaf de bodem van de rivier opstijgen en in aanraking komen met de warmte aan het wateroppervlak. Volgens hem vindt die verbranding alleen plaats onder ideale omstandigheden, waarbij de relatieve stand van de aarde ten opzichte van zon en maan ook een rol speelt. Vandaar, dat het alleen in de eerdergenoemde periode voorkomt.

puwanai / Shutterstock.com

De lokale bevolking moet echter niets van deze wetenschappelijke verklaring hebben en hecht meer geloof aan de mythologische verklaring. In de Mekong rivier leven slangen, de Naga’s, die al het leven in en om de rivier beheersen. In de regentijd stijgt de Lord Boeddha ter hemel om zijn moeder te bezoeken en keert dan tegen het einde terug op aarde. Uit vreugde voor zijn terugkomst spugen deze slangen dan de Naga vuurbollen de lucht in.

Oudere bewoners in het gebied herinneren zich de vuurballen al vanuit hun jeugd, maar erg veel aandacht werd er niet aan besteed. Pas in de jaren negentig werd het verschijnsel door toeristen “ontdekt” als een wereldwonder en tegenwoordig bezoeken tienduizenden (vorig jaar zouden er 300.000 bezoekers zijn geweest) Thais en toeristen het gebied om zich te vergapen aan de vele vuurbollen.

De provinciale autoriteiten hebben er inmiddels een festival omheen gebouwd, het Phon Phisai World Naga Fireball Festival met allerlei (culturele) activiteiten, zoals long-tail bootraces, vuurwerk en Thaise dansshows. Om het eind van de regentijd te vieren zijn er ook religieuze ceremonieën.

Een aardige tip om het verschijnsel te bekijken is om een motorbike te huren en vanuit Nong Khai naar het oosten te rijden tot aan Phon Pisai en Rattanawapee. Vindt ergens een plekje langs de oever, waar veel anderen zich al hebben geïnstalleerd, en verbaas je van pakweg 6 tot 9 uur ’s avonds aan dit bijzondere verschijnsel.

Ik vond het een mooi verhaal om er een posting van te maken, maar geef toe, dat ik het verschijnsel zelf niet gezien heb. Ben benieuwd of er lezers van dit blog zijn, die het wel hebben meegemaakt en hun ervaringen met ons willen delen.

– Herplaatst bericht –

9 reacties op “De “Naga” vuurbollen”

 1. Rianne zegt op

  Na het lezen van dit bericht maakte mij dat erg nieuwsgierig ben eens gaan kijken op youtube en dit was toch wel het beste filmpje wat ik tegen kwam:
  http://www.youtube.com/watch?v=qm64JhA_EZc&feature=related
  Jammer genoeg ga ik pas in november door het land heen anders was dit een stop geworden 😀

 2. Jan zegt op

  Ik ben er drie jaar geleden geweest met familie en vrienden (allen Thai). We vertrokken vanuit Khon Kaen in de ochtend en hadden een gezellige middag bij familie in Nong Khai. Je moest wel vroeg ter plekke (vele kilometers oostelijk van de stad) zijn om niet in een grandioze verkeersknoop terecht te komen, laat staan in de stad Nong Khai.
  Tegen zessen gingen we naar de oever, waar het gezellig druk was. Er zou ook een TV-ploeg zijn voor opnamen.
  Zeker tot negen uur hebben we aan de kant gezeten en genoten van de omstaanders, iedereen in opperste spanning. Er kwamen wat verlichte boten langs, maar dat was het dan. Geen enkele vuurbal gezien. Er werden wat opmerkingen gemaakt door teleurgestelde toeschouwers, maar dan hoorde je van een “gelovige” dat je het aan de overkant van de rivier (Laos) beter zou kunnen zien.
  Ik geloof dat we de terugweg rond 21.30u aanvaardden, maar beter zou zijn geweest tot middernacht te wachten, want er was een verkeersopstopping van jewelste.
  Goed dat er nu een festival van gemaakt is. Want of dat fenomeen nou klopt of niet, het is leuk. Alleen die verkeersopstopping!!!

 3. ruud NK zegt op

  Leuk en gezellig feest. Ben er 8x geweest. Zou er echter nooit met de brommer heen gaan. Veel te gevaarlijk!! Ik zie altijd op de terugweg ernstige en minder ernstige ongevallen. Na het feest staan de verongelukte auto ’s en tuktuks bij de politie post in Nongkhai. Wil je niet zien.
  Inderdaad file rijden terug. Opeens wordt een 2 baans weg een 4 baans weg en alleen maar richting Nongkhai. Tegenliggers worden verzameld en gaan dan in convooi, voorafgegaan door verschillende politie wagens huns wegs. Met gevolg dat de auto’s naar Nongkhai zo vast als een huis staan voor min. 10 minuten. Maar ook dit is een geweldige beleving.
  Zoals na elk feest in Thailand zitten er te veel dronken lui achter het stuur.
  Een van mijn kennissen, hij is fotograaf, vroeg ik eens hoe dat zat met die Naga ballen. Hij zei dat hij het niet wist, maar dat het heel goed voor zijn zaken was.
  Zelf noem ik het de thaise versie van sinterklaas. En evenals het sinterklaasfeest blijft het altijd leuk.

 4. Miek37 zegt op

  Bijzonder fenomeen wat ik nog niet kende, dank voor de uitleg Gringo!

 5. *Richard* zegt op

  Ik heb die vuurbollen/lichtballen in Bangkok gezien, tenminste als wat ik ervaren heb
  hetzelfde is als hierboven beschreven.
  Nog nooit van zoiets in mijn leven gehoord, meegemaakt of gezien.
  Beetje schrikwekkend.
  Ik zat rond middernacht op het balkon van mijn condo en zag in de verte enkele
  lichtbollen en snerpende geluiden.
  Vervolgens kwam een zo’n lichtbol langs mijn condo vliegen, en stopte voor mijn balkon,
  de bol was ongeveer 10 meter van mij af, op ooghoogte en 13 verdiepingen hoog.
  Ik was nieuwsgierig en ook wat ongerust, want ik wist niet wat het was, en of het
  niet op mij af zou komen.
  Het observeerde mij en ik observeerde het
  Na een bepaald moment ging het pijlsnel verder tussen de condo gebouwen door.
  Het was geen vuurwerk, het was geen radiografisch bestuurbaar voorwerp, het was
  iets levendigs ongeveer ter grote van een voetbal.
  Ongelooflijke ervaring.
  Niemand heeft mij ooit kunnen vertellen wat het was, behalve dat ze verteld hadden van die Naga ballen, maar dat die niet in de regio Bangkok waren.

 6. Frans zegt op

  Mijn vrouw en ik zijn een aantal jaren geleden het fenomeen gaan bezoeken in Phisai.
  Wij hebben geen “bal” gezien, ook de mensen om ons heen (duizenden) zagen niets op deze avond, wij hadden hen gevraagd naar hun ervaring op deze avond en ze reageerden teleurgesteld.
  Het was echter geweldig om mee te maken, dit mag je echt niet missen.
  De “day after” troffen wij weer duizenden mensen op de weg naar huis in de trein en bus , echter deze hadden de “ballen” wel gezien.
  Sommigen een paar kleine en anderen weer vele grotere exemplaren, blijkbaar zijn zij op andere plaatsen geweest, maar ik denk dat hier de wil om te zien en grotere rol speelt dan het netvlies in je oogbol. Hoe dan ook de nationale TV doet mee en iedere Thai, en ik en mijn vrouw zijn er blij mee. Na zes jaar meent mijn vrouw ook iets gezien te hebben en ik geloof haar, ik zag namelijk een flikkering in haar ogen.

  gr Frans

 7. tonny zegt op

  In Rattenawappee is het goed te zien . Ga er elk jaar heen . Nu is het 27 en 28 oktober .

 8. Martin Sneevliet. zegt op

  Dit verschijnsel heeft te maken met de grond diep onder de aarde, het magnetisch veld van de aarde en de aantrekking kracht van de maan en ook de zonnen activiteit. Als er volle maan is en de maan staat dichter bij de aarde dan is de aantrekking kracht door de maan groter dan normaal. Als daarbij de zonnen activiteit ook groter is dan normaal ( lees zonnen vlammen ) dan is die kracht samen met de maan dus danig groot dat de gassen die diep in de aarde zitten omhoog komen. Komen deze gassen in aanraking met zuurstof dan ontstaat er een natuurlijke ontbranding. Deze gassen die via het water omhoog komen vormen in het water bellen, vandaar dat men bellen ziet. dit verschijnsel komt voor door dat in de aardkorst breuken zitten waardoor deze gassen kunnen ontsnappen.

 9. peter zegt op

  Zie het filmpje op Youtube. inderdaad vreemd.
  Martin stelt gas, maar zie toch duidelijk een massa en geen gas. Heeft ook een enorme vaart, krijg je vlgs mij niet met gas. Spontane ontbranding, je hebt toch een bron nodig voor ontbranding. Dan zou er natrium (echter brandt oranje) in moeten zitten of witte fosfor. Deze stoffen ontbranden spontaan met aanraking zuurstof en kan de rest ontsteken.
  Of nog ingewikkelder boriumtrifluoride. Echter het blijft een massa, heeft zelfs geen staart zo te zien in utube filmpje.
  ff verder gekeken, vele speculaties. Zelfs: In 2002, a Thai TV network called iTV sent a group of journalists to the river to figure out where the lights came from. What they recorded were Laotian soldiers firing tracer rounds into the air.
  The Wan Ok Phansa Festival on the Mekong River has a long history going back eons and is clearly regarded as a time honored tradition. Interestingly, no written record of the Naga fireballs can be found prior to the 20th century.
  Tja, wat is het nu?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website