Het Zwitserleven-gevoel in Pattaya

Door Gringo
Geplaatst in Column, Gringo
Tags: ,
10 januari 2017

In een reactie op het recente verhaal over mijn pensioenverhoging(!) schreef Slagerij van Kampen: “Vreemd genoeg spelen de reclamespotjes van Zwitserleven zich nooit in Pattaya af. Tenslotte zijn de Zwitserlevers welvarend en van een zekere klasse”

Nu woon ik al vele jaren in Pattaya en inderdaad met een heerlijk Zwitserleven-gevoel. Als Reaal, dat Zwitserleven inmiddels heeft overgenomen, die reclameboodschap nog eens wil herhalen op een nieuwe locatie, dan ben ik best bereid – tegen een redelijke vergoeding natuurlijk – in een nieuwe commercial als hoofdpersoon op te treden.

Ik heb u verteld, dat ik elke maand 7 pensioenuitkeringen ontvang van verschillende fondsen en instellingen. Eén daarvan is een lijfrente van Reaal en ik zal u uitleggen hoe ik daar aan gekomen ben. Begin jaren negentig kregen de managementleden van de firma, waar ik toen voor werkte, de gelegenheid om te laten onderzoeken hoe hun pensioen tot dan was opgebouwd en hoeveel pensioen ik mocht verwachten als het eenmaal zo ver was.

Dat was best schrikken, want door een aantal veranderingen van werkgever was er al een behoorlijk “pensioengat” ontstaan. Ik had daar nooit echt bij stilgestaan, want wie bekommert zich op jonge leeftijd nou om zijn pensioen 40 jaar later? Ik moest ook heel veel moeite doen om alle pensioengegevens uit het verleden bijeen te krijgen, maar gelukkig kreeg ik hulp van de pensioenfondsen zelf.

Ik heb mij toen laten vertellen hoe dat pensioengat ontstaat. Als je 40 jaar bij dezelfde werkgever werkt, bouw je langzaam maar zeker een pensioenrecht op, dat dan aan het eind een bepaald bedrag oplevert. Meestal is dat zo’n 70 à 80% van het laatstverdiende salaris, maar door het wegvallen van bepaalde sociale premies wordt het nettobedrag gunstiger, soms wel 90%. Die opbouw in die 40 jaar gaat echter niet in een rechte lijn, de lijn blijft heel lang licht stijgen om tegen het eind heel snel omhoog te gaan. Ik heb wel eens gehoord, dat je na 35 jaar premie betaald te hebben, pas 50% van je pensioen hebt bereikt. De “explosie” naar de top vindt in de laatste vijf jaar plaats.

Bij een verandering van werkgever wordt die lijn niet zonder meer doorgetrokken, maar er vindt een terugslag plaats. Je begint dan van een lager punt op de grafiek weer aan een nieuw lijn naar boven. Daar ontstaat dan het pensioengat. Nu ben ik geen pensioendeskundige, dus als er iets van bovenstaande niet klopt, lees ik het wel in een reactie. Ik begrijp, dat men tegenwoordig veelal de opgebouwde pensioenrechten wél meeneemt naar een nieuwe werkgever.

Hoe dan ook, ik heb na dat onderzoek van een pensioenadviesbureau dat pensioengat met een lijfrenteverzekering afgedekt. Best wel duur toen, maar de premie was belastingaftrekbaar, hetgeen de pijn enigszins verzachtte. Nu pluk ik er de vruchten van, want met die lijfrente ontvang ik inderdaad bijna 90% netto van mijn laatst verdiende salaris.

Ik kan iedereen aanraden, zeker bij wisseling van baan, zijn pensioen te laten onderzoeken om later niet voor een vervelende verrassing te komen staan. Want dan is het mogelijk om met een Zwitserleven-gevoel in Pattaya (of elders) te genieten van een welverdiend pensioen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Het Zwitserleven-gevoel in Pattaya”

 1. Jan VC zegt op

  Mooi verhaal!
  90% van je laatste loon is voor velen een droom! Blij dat hij voor jou uitgekomen is!

 2. erik zegt op

  “Welvarend en van zekere klasse”. Da’s een compliment. Maar Zwitserleven betaalt ook kleine pensioenen uit hoor, het is daar niet allemaal ‘riant’ en ‘toppie’. Pensioen is namelijk afhankelijk van wat je hebt ingelegd en bij een korte loopbaan hoort een klein pensioen.

 3. NicoB zegt op

  Wijs besluit Gringo je pensioengat af te dekken.
  Jammer dat het nog maar steeds niet mogelijk is al die pensioendelen bij 1 pensioenfonds onder te brengen, dat zou de uitvoeringskosten aanzienlijk verlagen.
  In het verdere verleden vond de pensioenopbouw plaats op basis van eindloonsysteem, daar kwam die explosie vandaan. Later is dat gewijzigd in middelloonsysteem.
  Als ex zelfstandig ondernemer bouwde ik geen pensioen op, maar trof ook tijdig maatregelen middels levens- en lijfrente verzekering, de vrijstelling voor de zuivere levensverzekering en de fiscale lijfrente aftrek was daarbij een goede hulp.
  Ik kan ieder adviseren tijdig maatregelen te nemen, dat houd de maand kosten relatief beperkt en men wordt niet afhankelijk van de overheid, waar Aow en pensioen door onder druk komen te staan.
  Of dat in de vorm van een verzekering gedaan moet worden is zeer de vraag, mijn advies zou onder de huidige financiële situatie zijn om dat in eigen beheer te houden In het verleden heeft de overheid nogal wat wetten aangepast, bv. Brede Herwaardering, de overheid is een onbetrouwbare partner gebleken.
  Tevens, zorg dat je woonlast nihil is, dus hypotheek afgelost op je pensioendatum, dan ben je een grote kostenpost kwijt zodat het Zwitserleven gevoel in ere gehouden kan worden.
  Indien mogelijk kun je tevens trachten om zelf je pensioendatum te bepalen door middel van maatregelen om een aantal jaren eerder van het Zwitserleven gevoel te kunnen profiteren ipv. gebonden te zijn aan de steeds verder te verhogen Aow leeftijd.
  Succes.
  NicoB.

 4. Slagerij van Kampen zegt op

  Het doet mij erg goed dat ik hier geciteerd wordt! En nu eens niet voorzien van een vernietigend commentaar. Van Kampens lezers kunnen ruwweg in twee groepen worden verdeeld. Men is voor of men is tegen! Maar belangrijker: men leest hem blijkbaar! Goed: ter zake. Ik vrees dat ik nooit dat Zwitserleven zal mogen ervaren. Niet alleen als vitale grijsaard in een zeiljacht ter hoogte van Griekenland, maar ook het goedkopere surrogaat in Pattaya lijkt niet voor me weggelegd. Simpelweg omdat het daar in Thailand nauwelijks nog goedkoper is dan in de blauwe wateren rond Griekenland. Verder niets dan lof. Ik bewonder uw aanpak. Voor Van Kampen wordt het tot zeven en zestig of genoegen nemen met een mager pensioentje. Had mijn Thaise vrouw nu maar iets opgebouwd….. maar die krijgt pas over 20 jaar AOW. Dan ben ik misschien al……. En tot die tijd voor mij een mager gehuwden AOW tje zonder aanvulling.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website