Plot voor een generaal pardon

Door Gringo
Geplaatst in Column
Tags:
21 november 2011

De gordijnen waren dicht, maar het gesprek werd gevolgd door een vlieg aan de muur, die alles hoorde….Er waren maar twee mensen in de kamer.

“Na-Lerm, denk je dat dit zal echt werken? Zoals alles misgaat in dit doorweekte land, krijg ik de schuld, omdat ik overal de schuld van krijg, totdat ik het kan overdragen aan “Dubai”. Ik zou niet willen, dat ik als eerste vrouwelijke premier wordt afgezet. Zou het niet beter zijn als de Minister van Justitie dinsdag als voorzitter van die vergadering optreedt? ‘

“Justitie? Ha, hij is gewoon een minister, punt uit. Zijn behandeling van de overstromingen is een Frocking grap. Ik ben de man, mijn beste, ik ken alle hoekjes en gaatjes, elke slop en straat en alle mogelijke mazen van de wet. Je vergeet dat je praat met een veteraan politieman. Ga nu, pak je overschoenen, het is bijna tijd voor je trip naar Singburi”.

“Ja, het hol van de leeuw. Ik ga liever naar Chiang Mai, lekker koel deze tijd van het jaar, en geen overstromingen.”

“Het is slechts één overnachting!”

“Overnachting! Niemand heeft mij iets over een overnachting verteld. Ik dacht dat ik even naar Singburi zou wippen voor een foto-op inspectie en daarna snel weer terug. Zelfs over de weg is het slechts een afstand van 140 kilometer afstand, ik kan vanavond gemakkelijk terug. Bovendien heb ik niets ingepakt voor een overnachting! ”

“Luister naar me. We hebben ervoor gezorgd dat je pas laat van het heliplatform kunt vertrekken. De helikopter voor deze reis is een Russische Mi-17, die niet is uitgerust met radar voor een nachtvlucht. Ik heb dat bij Viktor Bout even gecheckt. Tegen de tijd dat je klaar bent met de inspectietour, is het te donker om terug te vliegen. Hoe dan ook, wij moeten er voor zorgen, dat jij niet in de buurt bent als het kabinet dit besluit voor amnestie neemt. Je weet wel, broer-zus is zon- maan, schemering verduisteren, Rahu-Ketu belangenconflict, enz. Snap je wel? ‘

. “Ja, en hoewel je plots en plannen behoorlijk verwarrend kunnen zijn, heb ik er de laatste drie maanden wel veel van geleerd. In mijn boek van Confucius staat, dat wijsheid op drie manieren kan worden verkregen: door reflectie (nobel), door imitatie (gemakkelijk) en door ervaring (bitter). Nou, ik keek wel een uur in mijn spiegel, maar ik voelde mij niets wijzer of nobeler. Ik heb inmiddels zoveel bittere ervaringen opgedaan, dat ik kies voor imitatie. Ik ben per slot een kloon en moet doen wat de Master Criminal zegt. ”

“Laat hem nooit horen, dat je dat zegt. En de titel is Dokter, geen Meester. Maar het is waar, hij is zo slim, dat het bijna crimineel ching-ching is. Wie had ooit gedacht aan de regeling om de lokale rijst te kopen voor 15.000 baht een ton en te verkopen aan het Midden-Oosten voor veel, veel meer? Voedselveiligheid is de volgende triple-A commodity, weet je. Maar plannen kunnen altijd misgaan en al zijn nauwe contacten worden weggeblazen door de Khamsin, de wind van de Arabische lente. Globalisering is ook al geen optie meer door de klimaatverandering. Geen wonder dat hij naar huis wil. Pijnig jij je mooie koppie nu maar niet, de timing is perfect om ons amnestieplan er door te jassen. Iedereen is te druk bezig met alle overstromingsellende, een giller natuurlijk. Trouwens, iedereen behalve die gele lafaards wil hem terug. Ik herinner mij nog wat hij op 1 november 2008 zei, en ik citeer:.. “Niemand kan mij terugbrengen naar Thailand, met uitzondering van de koninklijke goedheid van Zijne Majesteit de Koning of de macht van het volk. ” Dat zijn zijn eigen woorden. ”

“Nou, de macht van het volk heeft hem niet veel goed gedaan, wel dan? Hij kwam niet verder dan Cambodja.”

“Daarom gaan we voor de eerste optie deze keer. Alleen met een koninklijk pardon kan hij met een schone lei beginnen. Hoewel wij het decreet op maat voor hem gemaakt hebben, dat hem zal passen als een handschoen, ziet de lijst van amnestie-gegadigden er niet opvallend uit, omdat wij er een paar duizend echte riff-raffs aan toegevoegd hebben. Oh, ik kijk al uit naar die vreugdevolle gebeurtenis, die ons volgende maand wacht.”

“Maar wat als alle 25.999 gevangenen gratie krijgen en hij alleen niet? Wat dan? ‘

“Ssstt…puppy. We doen allemaal ons best, maar het gaat zoals het gaat. Hij zal nog even wat langer op een kameel door die zandbak van Dubai moeten zwerven en de Bedoeinen moeten vertellen, dat het “baladun jameel” is, dat is Arabisch voor mooi land. En misschien moet hij voor de vorm een bod doen op de Burj Al Alam, die wolkenkrabber daar. Nou, vooruit, en denk maar lekker na over je debuut het komend weekend op het Bali-ball.

“Oh, Na-Lerm, je kunt het altijd zo leuk zeggen. Kan ik nu mijn Burberry laarzen aantrekken, want ik wil mijn Choos niet bederven in de modder?.”

“Draag wat je wilt, maar zorg ervoor dat ze allemaal beseffen, dat jij de broek aanhebt in deze regering. Vergeet niet wat antiseptische handdoekjes mee te nemen, want je zult waarschijnlijk wat handen moeten schudden van dat ongewassen gepeupel, jij arm kind!”.

Column van Thirasant Mann in de Bangkok Post van zaterdag 19 november 2011, vertaald door Gringo.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website