In Megabreak, de poolhal in Pattaya waar ik zoals u wellicht weet, regelmatig kom, ontmoet ik mensen van allerlei pluimage uit vele landen. Een visfileerder uit IJsland, een apotheker uit Parijs, een bankemployé uit Rotterdam, een sleepbootkapitein uit Noorwegen, een vrachwagenchauffeur uit Zweden, een magazijnmedewerker uit Finland, een lasser uit Duitsland, enz., ik zou het rijtje moeiteloos met enkele tientallen beroepen kunnen aanvullen.

Scharensliep

Maar afgelopen week kwam ik in gesprek met Barry uit Izegem. Hij was met vakantie in Thailand, want januari en februari waren stille maanden in zijn vak. Hij vertelde mij, dat hij op de markt staat, niet als echte koopman, maar als slijper van scharen en messen. “Oh”, zei ik, “dan ben jij dus een ouderwetse scharensliep” “Ja”, antwoordde Barry, “maar met dit verschil, dat wij het met moderne, elektrisch aangedreven slijpapparatuur doen en niet op zo’n kar met een slijpsteen dat met de voet middels grote draaiwielen aangedreven wordt.”

Geschiedenis

De scharensliep herinner ik mij als een man, die met een bepaalde regelmaat door de straten reed en luid verkondigde dat hij scharen en messen kon slijpen. De man kwam op een bakfiets waarop hij alle benodigde gereedschappen voorhanden had. In nog vroeger dagen werden de slijpstenen en –banden met voetkracht via een riem aangedreven, maar de scharensliep uit mijn jeugd bediende zich al van een eigen diesel- of benzinemotortje. Vandaag de dag is de scharensliep bijna geheel uit het straatbeeld verdwenen, alleen op jaarmarkten of bij andere bijzondere gelegenheden kan af en toe nog wel een prachtige kar van een scharensliep bewonderen.

Behoefte aan scharen en messen slijpen

Mede door de komst van goedkope scharen en messen (“rommel”, zegt Barry) is de markt voor het onderhoud van scharen en messen kleiner geworden, want men laat het materiaal dat versleten is eenvoudig vervangen door nieuwe. De ouderwetse scharensliep is daardoor nagenoeg overbodig geworden. Maar de behoefte aan scharen en messen slijpen is daarmee niet verdwenen. Wat ik mij niet realiseerde is, dat volgens Barry alleen in zijn werkgebied van West-Vlaanderen al “honderduizenden, zo geen miljoen” messen en scharen zijn uit de duurdere klasse, die je bij het slijten niet zo maar weggooit en wel degelijk laat onderhouden. Denk daarbij vooral aan bedrijfsmatig gebruikte scharen en messen in bijvoorbeeld kapperszaken, restaurantkeukens, kleermakerijen, slagerijen, enz., waar messen en scharen worden gebruikt, die  zo maar enkele honderden Euro’s kunnen kosten.

Op de markt

Barry staat 6 dagen week ’s morgens op lokale markten in plaatsen rondom zijn woonplaats. Dan daarna ’s middags gaat hij naar zijn (regelmatige) klanten om het slijpwerk ter plaatse uit te voeren. Hoewel het een uniek beroep is, is hij uiteraard niet de enige messenslijper. Ik zocht op internet en vond verscheidene websites van messenslijpers, die meestal regionaal in België of Nederland actief zijn.

Messen en scharen slijpen in Thailand

Ook in Thailand zullen er bedrijven zijn, die messen en scharen van kwaliteit kunnen slijpen en onderhouden. Ik heb daar verder niet naar gezocht, want ik heb ze niet nodig. De scharen en messen, die wij thuis gebruiken, zijn goedkoop en als ze versleten zijn kopen we voor weinig Baht nieuwe exemplaren.

Moest wel denken aan het mannetje, dat ik regelmatig zag bij de vismarkt in Naklua. Hij zat op de stoeprand met een houtenblok waarover schuurpapier was gespannen en sleep handmatig vooral messen van de marktkooplui.

Tenslotte

Op YouTube kunt u een scharensliep aan het werk zien en bovendien luisteren naar vele uitvoeringen van “Komt vrienden in de ronde”. Ik koos voor onderstaande video, waar prachtige foto’s te zien zijn van de ouderwetse voertuigen van de scharensliep.

6 reacties op “Ontmoeting met een Vlaamse scharensliep in Thailand”

 1. William zegt op

  Hartstikke leuk Bert !!!

 2. simon de Goede zegt op

  Bijzondere bijdrage.

  Klasse.

 3. joskeshake zegt op

  Tot een jaar of 2 geleden zag ik regelmatig een thaise schare sliep door soi Bongkot – Pattaya rijden met de fiets.
  Nu is hij langs geen kanten meer te zien, nu dat sommige van mijn goede messen bot zijn, en degene die je zegt aan de vismarkt aan Naklua heb ik spijtig genoeg nog nooit gezien, zou wel welkom zijn.

  • mart zegt op

   Beste joskeshake,

   Misschien een ideetje zelf een wetsteen te kopen ( zoals op de foto, maar dan vlak, nieuw)
   en t zelf proberen te doen, even wennen en je wilt nooit meer anders.
   groet mart

 4. Lung addie zegt op

  Ik heb ooit, lang geleden, in Belgenland een messen- en scharenslijpmachientje gekocht. Het is een Philips HR2571. Heb dat meegebracht naar Thailand want hier had ik dat nog niet gezien. Mogelijk hebben ze het hier nu ook wel. Het heeft altijd heel goed gewerkt. Zowat alle formaten van messen, welke je normaal in een keuken gebruikt, kunnen er vlijmscherp mee geslepen worden. Er is ook mogelijkheid om scharen te slijpen.

 5. PEER zegt op

  Dankjewel Bert,
  Ik herkende veel coupletten, maar kon enkel het refrein uit volle borst meezingen, ‘n traantje wegpinkend.
  Dat zegt wat van m’n leeftijd, hahaaaaa.
  Da’s wat anders dan: “wij zijn de slijpers uit Parijs” !!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website