Voor het eerst in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Column
Tags: ,
9 mei 2017

Thailand is een land wat voor velen tot de verbeelding spreekt. Meestal ziet men dan “Bounty “eilanden voor zich, een azuur blauwe zee, poederzachte hagelwitte stranden met aan de rand wuivende palmbomen. Dat klopt grofweg voor Zuid Thailand. In Noord Thailand is echter een prachtig berglandschap tot een hoogte van 2500 meter te bezoeken met een geheel eigen cultuur.

Wie voor het eerst in Thailand komt, zijn er een paar dingen nodig om te weten. Eerst bijvoorbeeld het verkeer. Nadat jarenlang is ingeprent om eerst naar links te kijken en dan naar rechts om over te steken, gebeurt het hier juist andersom. Als men naar overstekende mensen kijkt, is dit een aardige indicatie om te weten, wie al langer in Thailand verblijft of pas kort.

Schrik niet als er veel geclaxonneerd wordt! U doet niets fout, een baht busje probeert een klant te krijgen. Ook als een baht busje agressief uw richting op komt rijden, niets doen of reageren als u er geen gebruik van wilt maken. Bij het afrekenen bij een baht bus rit in Pattaya, niet vragen hoeveel het was. Zorg voor “klein”geld, geef 10 baht en loop weg. Bromfiets taxi’s mogen een hoger “start”tarief vragen, momenteel dacht ik 30 baht.

Steeds wordt er behoorlijk lawaaiig op fluitjes geblazen. Vaak door parkeerwachten, soms politie agenten, maar het hoort bij de Thaise omgeving en laat u zich niet daardoor van de wijs brengen.

Loopt u langs een aantal kledingzaken, zet de blik op oneindig als u niet wilt kopen en loop door. Als u in een restaurant gaat eten, probeer een inschatting te maken van de properheid. Een visgerecht is af te raden, tenzij u echt aan de kust zit, anders is de kans groot dat er later darmproblemen ontstaan.

Mocht op de vloer een grote kakkerlak ronscharrelen, spring niet op de stoel van schrik, ze bijten niet. Vervelender is het als er een aangetroffen wordt in het voedsel. Vriendelijk verzoeken om ander eten! In de hotelkamers worden ook nog wel eens een kakkerlak aangetroffen. Handig is om zelf een spuitbus te kopen. Als het hotel personeel zich daar iets van aantrekt, zijn die beesten al vertrokken. Bovendien als u zelf probeert het beest te vangen, zijn die al razendsnel vertrokken. Of het een goede nachtrust bevordert? Och het hoort bij het land!

Er zijn heel veel markten en marktjes in Thailand. Dus niet direct kopen om later tot de conclusie te komen, dat het elders toch nog voordeliger was, alhoewel de prijzen laag lijken. De Thaise glimlach is niet altijd wat het is dus opletten. Maar datzelfde geldt ook voor andere landen waar men reist, bijvoorbeeld taxi vervoer en aankopen.

Toch nog een plezierige vakantie toegewenst.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Voor het eerst in Thailand”

 1. John Chiang rai zegt op

  Lodewijk Lagemaat, voor diegenen die voor het eerst in Thailand komen, erg leuk geschreven,je zou bij jou waarschuwingen voor het linksverkeer nog kunnen toevoegen,dat je niet zoals in Europa zorgeloos kunt oversteken bij een zebrapad,omdat dit eindigen kan in het ziekenhuis,of in het slimste geval,tussen de zes plankjes.

 2. Damy zegt op

  Nou bedankt met al die negative info ik hoop dat de reizigers als ze dit al lezen zich er niet veel van aantrekken.
  Gewoon komen en zelf je ding doen en alles maar op je af laten komen.

 3. Frank Kramer zegt op

  Opmerkelijk veel geklaag, zoals zo vaak, maar dan nu op een luchtige toon. Hoera wat leuk….
  ik maak regelmatig dagen mee waarop er naar mij niet of weinig geclaxonneerd wordt, geen fluitende parkeerwachten, maar juist kerels die vriendelijk naar mij salueren. Het licht er maar net aan welke keuze je maakt bij waar je naar toe gaat en war je slaapt denk ik dan. Ik woon aan de rand van Chiang Mai voor de duidelijkheid. En dan de domheid…. geen visgerechten tenzij u aan de kust zit… Thai eten vnl. zoetwatervis. En die wordt, zo uit de vis-farm, levend verkocht op de markt, ook in het verre Noorden, heel ver van de kust.
  En bij mij in de straat, een visrestaurant, met levende vis in grote basins, verser kan niet.
  Lodewijk, ik hoop dat het je opgelucht heeft om even jouw negativiteit bij ons neer te leggen. Sterkte!

 4. l.lagemaat zegt op

  Als het als geklaag opgevat wordt, jammer!
  De boodschap is, mocht je dit tegenkomen, trek je er niets van aan, this is Thailand (TIT)
  en geniet van je vakantie! Maar een kleine hint wat je mogelijk kunt tegenkomen in een land, is nooit weg.
  Ik leef hier nog steeds met veel genoegen en zelfs kakkerlakken kun je eten!

  Veel restaurants ,die ook vis op het menu hebben staan, hebben geen levende vis in grote basins of een nabije visfarm. Gewoon eten en geniet ervan!

  • John Chiang rai zegt op

   Ik zie het niet anders als mensen die voor de eerste keer in Thailand komen,er op te wijzen dat hij/zij af en toe in situatie’s komen kan die hij in Nederland niet gewend is. Het zelfde zou iemand kunnen schrijven voor een Thai die voor het eerrst in Nederland komt. In veel reisgidsen wordt voortdurend gewaarschuwd voor het drinken van bijv. leidingwater,eten van marktkraampjes,of schepijs wat zo aan de straat verkocht wordt,omdat de europese maag vaak anders reageert. Zeker zijn er veel plaatsen waar men wel zonder bedenken zijn eten genieten kan. De waarschuwing is echter bedoeld voor diegenen, die voor het eerst in Thailand komen,en vaak geen rekenschap houden met het feit,dat etenswaren op een Thaise markt,of onder de vrije hemel,vaak bij extreme temperaturen verkocht worden,en dat dit zonder te generaliseren, bij de toerist af en toe problemen geven kan, Dat deze waarschuwingen meteen weer als geklaag gezien worden,om dat de een of ander geen problemen gehad heeft,hou ik persoonlijk voor erg overdreven. S.V.P spaar mij de verhaaltjes van diegenen die zeggen dat ze nog nooit problemen gehad hebben,en dat zelfs de hygiënische toestanden beter zijn dan in Nederland,want die houd ik nog voor meer overdreven.

   • KLAUS HARDER zegt op

    ;O) …… op speciaal verzoek van John zal ik mijn verhaaltjes ‘sparen’ …… (maar in al die jaren nog nooit een probleem gehad) ;O)

 5. KLAUS HARDER zegt op

  In de diverse hotels in Thailand nog nooit een kakkerlak aangetroffen. Air-conditioning deed het altijd geweldig. Alleen in een (niet superduur) condominium s’middags om vier uur wat kleinere kakkerlakken in de keuken aangetroffen, alhoewel ik alles netjes schoon hield. Maar zodra ik de airco aanzette, waren ze allemaal vertrokken. Echter niets eetbaars achterlaten, geen wijnglas met een restje of koffiebeker met nog wat koffie binnen. Er komt meteen een zeer enthousiaste group mini mieren op af ! In de badkamer een reuze kakkerlak gevonden in de afvoer. Gevangen met 2 handen, vriendelijk verzocht aan Thaise vriendin om de balkondeur te open, naar buiten gezet. Razend snel lang de muur weg, 8 etages hoog. Vriendin totaal niet onder de indruk, keek me een beetje vreemd aan. Het is even wennen.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Klaus Harder, het bovenstaande artikel van Lodewijk Lagemaat,is alleen bedoeld voor die mensen, die voor het eerst naar Thailand komen,en mogelijkerwijs op situatie’s stoten, die ze van Nederland/België niet kennen. Ook ik heb nog nooit grote problemen gehad met het eten,hoewel ik het van anderen wel degelijk gehoord heb,die het wel hadden. Ook dat men zo af en toe te maken kan krijgen met ongedierte, die men uit het moederland niet kent,is toch een heel normaal gegegeven. Ik heb zelfs in een peperduur hotel kennis moeten maken met een grote kakkerlak,of gecko’s die over de muur van mijn kamer liepen, So what? Kan mij ook helemaal niet voorstellen dat een kakkerlak veel onderscheid maakt,tussen een hotel,of een goedkope condonimium,zo jij dit toevallig hebt meegemaakt. Of ben je in jou Thailandliefde zo verward, dat je overtuigd bent dat een Thaise kakkerlak zo intelligent is ,dat hij tussen hotel,en condo onderscheiden kan. Ook bij de bovenstaande goed gemeende waarschuwingen voor mensen,die voor het eerst naar Thailand komen,die je bijv. ook in veel reisgidsen kunt aantreffen,zie je meteen extreme thailand lovers, die in tegenstelling tot anderen,alles anders ervaren hebben,en zolang het toevallig om Thailand gaat meteen van klagen spreken,omdat hun dit persoonlijk nooit zo gezien,of meegemaakt hebben,terwijl men er wel degelijk,en bewezen mee rekenen kan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website